PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je op de middelbare school zit, zul je je schoolboeken moeten kaften om te voorkomen dat ze beschadigd raken. Met een boekomslag kun je ook boeken herstellen die een slechte kaft hebben of er verfomfaaid uitzien. Als je je boek kaft, ziet hij er ook mooier uit. Wat de reden ook is om het boek te kaften, er zijn vrij veel mogelijkheden als je een boekomslag wilt maken. Je kunt voor het type en de stijl kiezen die je het mooist vindt. Van papier tot vilt, je hebt een hoop opties als je een boekomslag wilt maken.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Een boekomslag maken van bruin papier

PDF download Pdf downloaden
  1. Van al deze papiersoorten kun je een goede boekomslag maken.
    • Dit type boekomslag kun je zo laten als hij is, of versieren met stempels, verf en decoupagetechnieken. Je kunt tevens andere papiersoorten gebruiken als cadeaupapier, papier met gekopieerde afbeeldingen en andere papiersoorten waarvan je denkt dat ze sterk genoeg zijn om als boekomslag te fungeren.
  2. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Leg het bruine papier op een plat werkoppervlak en leg het boek in het midden van het papier.
    • Als je een papieren zak gebruikt, knip hem dan open zodat hij plat blijft liggen. Haal de handvatten er ook af.
    • Het vel papier moet groter zijn dan het boek zodat je genoeg papier hebt om om het boek te wikkelen en vakken kunt maken waar de kaft in kan schuiven.
  3. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Gebruik hiervoor een potlood en een liniaal.
    • Deze horizontale lijn is je hulpmiddel bij het vouwen van het papier om de vakken voor het boek te maken.
  4. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Vouw het papier van boven en van onderen naar binnen toe naar de lijnen die je getrokken hebt.
    • Vouw het papier bij de horizontale lijnen die je net getrokken hebt.
    • Weet dat je nettere, strakkere vouwen kunt maken met een vouwbeen. Een vouwbeen is een stuk plastic dat eruitziet als een mes. Het wordt gebruikt om perfecte vouwen te maken zonder het papier te scheuren. [1]
  5. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    De achterkant van het boek moet naar onderen op het papier liggen. Leg het boek horizontaal in het midden.
    • Zorg dat de zijkanten van het papier aan beide kanten van het boek even lang zijn. Leg het boek dan zo neer dat de bovenrand en onderrand precies op de vouwen liggen.
  6. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Vouw de linkerzijde van het papier naar binnen toe over de kaft.
    • Nu je de voorkant van het boek opengeslagen hebt pak je de linkerzijde van het papier en vouw je het over de voorkant van het boek heen. Als je te veel papier hebt en het papier te ver naar binnen komt, knip het overtollige papier dan af.
  7. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Zorg dat de gevouwen linkerzijde van het papier goed op zijn plek blijft zitten.
    • Het papier zou strak om de voorkant van het boek gevouwen moeten zijn. Het kan zijn dat je het boek moet verschuiven zodat het papier niet scheurt bij de rug van het boek.
    • Als het papier te strak zit, verplaats het boek dan om te zorgen voor meer ruimte. Het is de bedoeling dat je het papier om het boek wikkelt zonder dat het papier scheurt.
  8. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Vouw de rechterzijde van het papier naar binnen toe over de kaft.
    • Vouw het papier over de achterkant van het boek heen, net zoals je net bij de voorkant hebt gedaan. Als je te veel papier hebt, knip je er wat af.
    • Doe het boek dicht om te controleren of het papier eromheen past.
  9. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    • Je zult merken dat de vouwen en flappen een vak gemaakt hebben. Je kunt de voor- en achterkant nu in de vakken schuiven zodat de omslag beter blijft zitten.
    • Als je het papier scherp en netjes gevouwen hebt en het dik genoeg is, dan zou je de omslag niet vast hoeven te plakken met plakband. Je kunt de vakken wel vastplakken met plakband als je denkt dat dat nodig is.
  10. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Alles is mogelijk als je het bruine papier interessanter wilt maken. Je kunt erop tekenen, stempelen met aardappels of het beschilderen (doe dit echter voordat je de omslag maakt). Of plak er een etiket op en schrijf de titel van het boek op het etiket.
    • Je kunt een lint op de rug plakken om de omslag mooier en sterker te maken. Dit kan een goed idee zijn als het boek voor een bruiloft is, als gastenboek gebruikt wordt of als ander aandenken bedoeld is.
    • Je kunt tevens de titel van het boek of je naam en klas op de voorkant van het boek schrijven zodat je je boeken gemakkelijker uit elkaar kunt houden.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Je boek kaften met plastic folie

PDF download Pdf downloaden
  1. Plastic folie is waarschijnlijk de meest gebruikte soort boekomslag. Je kunt transparante of gekleurde zelfklevende plastic folie ofwel plakplastic gebruiken. [2] Je kunt ook andere soorten plastic folie gebruiken die geen zelfklevende laag hebben maar wel geschikt zijn om boeken mee te kaften.
    • Beide soorten plastic beschermen je boek, maar folie zonder zelfklevende laag beschadigt je boek minder sterk op de lange termijn. Als je de boekomslag ooit om je boek weg wilt halen, dan is plastic zonder zelfklevende laag gemakkelijker te verwijderen. Je kunt er tevens voor kiezen om insteekhoezen te gebruiken voor je boekomslag.
    • De chemische stoffen in de zelfklevende laag kunnen het boek uiteindelijk aantasten. Plakplastic gebruiken om je boek te kaften is ook niet milieuvriendelijk omdat er nog geen plakplastic bestaat dat gerecycled kan worden.
    • Een boekomslag van gewoon plastic kost wat meer moeite, maar kun je gemakkelijk om het boek weghalen. Je kunt je boek ook kaften met vershoudfolie.
    • Plakplastic voor boeken wordt verkocht op rollen. Je kunt dit plastic meestal kopen in alle winkels die kantoorbenodigdheden en knutselspullen verkopen. Bij de meeste rollen staan er maten of een raster achterop het plakplastic, zodat je het plastic recht op het boek kunt plakken.
  2. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Leg het boek op het plastic. [3]
    • Leg het boek in het midden van het plastic met behulp van de lijnen achterop. Gebruik een liniaal als er geen hulplijnen zijn. Dit gedeelte kun je zien als het inpakken van een cadeautje.
  3. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Laat bij het knippen genoeg ruimte over zodat je genoeg plastic hebt om over de voorkant te vouwen. De rol is nu los van het gedeelte waarmee je gaat werken.
    • Het boek zou nu moeten liggen op een los en plat stuk plastic. Het plastic zou aan alle kanten van het boek uit moeten steken.
  4. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Trek indien nodig het plastic van de beschermlaag aan de achterkant af.
    • Als je plastic folie met een zelfklevende laag aan de achterkant gebruikt, dan moet je de beschermlaag wegtrekken om de zelfklevende laag tevoorschijn te laten komen. Leg het boek neer op de zelfklevende laag. Het plastic blijft aan het boek plakken.
  5. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Doe het boek aan de voorkant open en vouw het plastic over de voorkant heen.
    • Trek het plastic over de binnenkant van de voorkant van het boek heen. Je kunt eventueel een klein stukje plakband gebruiken om het plastic op zijn plek te houden. Doe dan hetzelfde met de achterkant van het boek, maar plak het plastic daar nog niet vast.
  6. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Nadat het het plastic over de hoeken hebt gevouwen heb je plastic over dat weggeknipt moet worden.
    • Maak eerst twee inkepingen in het plastic aan beide zijden van de rug van het boek. Knip dan de hoeken uit het plastic aan de boven- en onderkant van het boek. Knip schuin zodat je schaar naar de hoeken van het boek wijst.
    • Je moet de hoeken afknippen zodat je gemakkelijk een laag plastic aan de binnenkant van de boekomslag weg kunt halen. Vouw ook het extra plastic aan de boven- en onderkant van het boek om.
  7. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Je zult flappen zien die niet langer vastzitten aan de delen van het plastic die uitsteken aan de boven- en onderkant van het boek.
    • Knip deze flappen weg zodat je het extra plastic gemakkelijk om kunt vouwen.
  8. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Je tilt het boek op om de inkepingen te zien die je naast de rug gemaakt hebt.
    • Vouw dan de flappen bij de rug naar het midden van het papier toe. Laat je boek weer zakken op de omgevouwen stukken.
  9. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Je hoeft nu alleen nog maar het boek open te slaan en de resterende stukken plastic naar binnen te vouwen en vast te plakken.
    • Probeer het plastic indien mogelijk met plakband aan zichzelf vast te plakken zonder plakband in het boek te plakken. Plakband kan lastig uit het boek te halen zijn, vooral als je het boek niet wilt beschadigen.
    • Controleer het plastic op luchtbelletjes. Je kunt ze meestal verwijderen door met een liniaal over het boek te strijken. Daarna ben je klaar.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Een boekomslag van stof maken

PDF download Pdf downloaden
  1. Gebruik een stuk stof dat je bij een ander naaiproject over hebt gehouden. Je kunt ook naar de winkel gaan om stof te kopen die je erg mooi vindt.
    • Waar je ook voor kiest, een boekomslag maken van stof is een mooie manier om het boek in een goede conditie te houden. Stof kan tevens zorgen voor een persoonlijk tintje zodat je boek uniek en speciaal wordt.
  2. De stof moet redelijk dik zijn om het boek te kunnen beschermen, dus gebruik geen stof die te dun is.
    • Koop tevens wat plakvlieseline. Plakvlieseline wordt gebruikt om stof minder soepel en stugger te maken. Vlieseline plak je aan de verkeerde kant ofwel de onderkant van de stof om hem steviger te maken. [4]
  3. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Pak je strijkijzer en strijk de stof om alle kreukels te verwijderen.
    • Alle kreukels die in de stof zitten wanneer je de omslag maakt blijven ook in de stof zitten.
    • Probeer kreukvrije stof te gebruiken zodat je je boek gemakkelijker kunt kaften.
  4. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Leg de stof op een plat werkoppervlak. Leg het boek midden op de stof. Zorg dat er aan alle kanten een hoop stof uitsteekt.
    • Trek twee horizontale lijnen op de stof langs de boven- en onderrand van het boek. Zorg dat de stof aan de randen van het boek uitsteekt zodat je aan beide kanten genoeg stof hebt voor de flappen.
    • Voor het beste resultaat maak je de flappen ten minste vijf centimeter breed. Bij een groter boek maak je de flappen nog breder.
    • Laat boven en onder de horizontale lijnen wat ruimte over bij het knippen.
  5. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Knip de stof uit aan de hand van de maten die je genomen hebt en zorg dat het stuk stof groter is dan het boek.
    • Zorg dat je bij het knippen wat extra stof overhoudt. Als je extra stof hebt, kun je de plakvlieseline gemakkelijk aanbrengen. Bij het aanbrengen van de vlieseline vouw je een klein deel van de stof om de vlieseline.
  6. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Dit is de kant van de stof die tegen het boek komt.
    • Plakvlieseline heeft een gladde kant en een bobbelige kant, die tegen de stof komt.
    • Duw de plakvlieseline in de stof met een vochtige doek. Pak dan je strijkijzer en strijk de vlieseline 10-15 seconden. Als je het strijkijzer wilt verplaatsen, til je hem op en zet je hem op een nieuwe plek neer. Schuif er niet mee over de vlieseline.
  7. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    De vlieseline zou nog steeds naar boven moeten liggen.
    • De vlieseline hoor je niet te zien. Wanneer je het boek neerlegt komt hij op de vlieseline te liggen. Dat betekent dat wanneer je klaar bent met je omslag de vlieseline aan de binnenkant zit en niet te zien is.
  8. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Leg de voorkant van het boek neer en vouw de linkerzijde van de stof naar binnen.
    • Vouw de linkerzijde van de stof om de voorkant van het boek om een soort zak te maken. Speld de flappen stof dan aan elkaar.
    • De boven- en onderrand van de stof zouden een beetje uit moeten steken voorbij de randen van het boek. Door de extra stof kun je de stof vastspelden zonder in het boek te prikken.
  9. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Vouw de rechterzijde van de stof om de achterkant van het boek.
    • Herhaal het proces bij de achterkant van het boek en speld de flappen stof aan elkaar.
  10. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Je hebt nu de algemene vorm van je stoffen boekomslag.
    • Vouw alle extra stof om die uitsteekt voorbij de verticale randen van de omslag. Vouw de extra stof naar binnen en speld hem vast aan de rest van de stof.
  11. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Stik de boven- en onderrand van de omslag door.
    • Bij doorstikken haal je het garen om de randen van de lagen stof. Het garen houdt de lagen bij elkaar. [5]
  12. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Zorg dat je alle flappen vastnaait.
    • Bij het doorstikken kun je alle flappen of zakken die je omgevouwen hebt aan elkaar naaien. Je krijgt dan een grote zak waar je het boek in kunt schuiven.
    • Doe dit aan beide kanten. Je zou twee zakken moeten hebben, een voor de voorkant en een voor de achterkant van het boek.
  13. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Het is nu beschermd tegen slijtage en beschadigingen.
    • Je kunt deze omslag ook gebruiken bij andere boeken die even groot zijn als dit boek.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Een boekomslag van vilt maken

PDF download Pdf downloaden
  1. Vilt is een sterke en duurzame stof om voor een boekomslag te gebruiken. Het is geschikt als materiaal voor kinderboeken of voor schrijfblokken die veel meegenomen worden in een tas.
    • Gebruik als dat mogelijk is wolvilt in plaats van synthetische vilt, want wolvilt is gemakkelijker om mee te werken. Wolvilt is echter wel duurder.
  2. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Een paperback of notitieblok is doorgaans 21 bij 30 centimeter groot. Het kan echter zijn dat je meer vilt nodig hebt, afhankelijk van hoe groot je boek is.
    • De zijkanten van het vilt moeten groot genoeg zijn zodat je ze over de randen van het boek kunt vouwen om flappen te maken.
  3. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Vouw de voor en achterkant naar beneden. Dit helpt je om een idee te krijgen van hoeveel vilt je nodig hebt.
    • Het boek moet midden op het vilt liggen, opengeslagen zijn en plat liggen.
  4. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Door de lijnen die je trekt weet je waar je het vilt bij de boven- en onderkant om moet vouwen. Trek de verticale randen niet om, want die delen worden naar binnen gevouwen om flappen te maken.
    • De extra stof die bij de verticale randen van het boek uitsteekt gebruik je om flappen te maken. Als je de viltmaat gebruikt die hierboven vermeld staat, maak dit gedeelte van vijf centimeter langer aan beide zijden.
    • Reken ook vijf millimeter extra boven en onder de getrokken horizontale lijnen. Zo heb je extra vilt om te vouwen en knippen.
  5. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Leg het plat op je werkoppervlak.
    • Je hebt nu een stuk vilt dat iets groter is dan je boek.
  6. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Leg het boek op de rug op het vilt en klap de voor- en achterkant naar beneden zodat ze op het vilt komen te liggen.
    • Leg het boek midden op het vilt zodat de stof aan alle kanten evenveel uitsteekt.
  7. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Pak het stuk vilt dat bij de voorkant van het boek uitsteekt en vouw het naar binnen om de voorkant heen. Speld het vilt vast.
    • Je zou extra vilt bovenaan en onderaan het boek moeten hebben zodat je alleen het vilt vastspeldt en niet het boek zelf.
    • Doe hetzelfde bij de rechterzijde en speld het vilt vast. Zo maak je flappen of vakken waar je de voor- en achterkant van het boek in kunt schuiven.
    • Haal je boek voorzichtig van het vilt. Schuif het boek voorzichtig van het vilt zonder de spelden los te halen.
  8. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Naai beide zijden mee en stik alles door zodat de flappen of vakken intact blijven.
    • Je kunt het vilt met de hand of met een naaimachine naaien, afhankelijk van hoe je wilt dat je boekomslag eruit moet komen te zien.
  9. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Laat een klein beetje vilt over boven de steken, want het is belangrijk dat je het vilt er niet te dicht bij afknipt.
    • Knip niet te dicht bij de genaaide steken, of je kunt door het garen knippen waardoor de steken losraken.
  10. Watermark wikiHow to Een boekomslag maken
    Doe het boek dicht om te controleren of het vilt strak om het boek zit. Je boek zou nu goed beschermd moeten zijn.
    Advertentie

Tips

  • Je kunt zakken in je boekomslag maken, als je dat wilt. Dit werkt vooral goed als je een boekomslag van stof of vilt maken. Je kunt dan een pen, gum en boekenlegger in de zakken stoppen.
  • Als je gewoon wit papier gebruikt, denk er dan over om er iets op af te drukken, het papier te versieren of het in te kleuren voordat je je boekomslag maakt.
  • Stof kun je borduren voordat je er een boekomslag van maakt. Je kunt een favoriet logo, een dier, een plant, een naam of iets anders wat je mooi vindt op de stof borduren. Je moet het boek precies in het midden van de stof leggen zodat het borduursel op de juiste plek komt. Borduur de stof na het opmeten en knippen, maar voordat je de flappen vastnaait. Als je vlieseline gebruikt, borduur de stof dan voordat je de vlieseline vastplakt.
  • Als je graag knutselt met ducttape, dan kun je daar ook een boekomslag van maken.
  • Een boekomslag is een mooi en attent cadeau voor een vriend die van boeken houdt.
Advertentie

Benodigdheden

  • Materiaal voor de boekomslag zoals hierboven beschreven
  • Plat werkoppervlak
  • Boek om te kaften
  • Schaar
  • Liniaal
  • Markeerstift (textielstift als je met stof werkt)

Over dit artikel

Deze pagina is 4.170 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie