Pdf downloaden
Pdf downloaden
Van een Japanse esdoorn (‘Acer palmatum’) een bonsaiboom maken is een mooi project; deze bomen zijn bijzonder geschikt om bonsai te kweken. De kleine esdoorn zal net als de normale grotere versie groeien en in de herfst prachtig van kleur veranderen. Naast de interesse om bonsai te kweken heb je slechts enkele zaken nodig om dit project tot een goed einde te brengen.
Stappen
-
Snijd rond de basis van de tak waar de wortels zullen ontspruiten. Maak een cirkelvormige insnijding in de schors tot in het harde hout daaronder.
-
Maak onder de eerste insnijding een tweede insnijding op een afstand van ongeveer twee keer de breedte van de tak.
-
Maak een rechte insnijding om de eerste twee insnijdingen met elkaar te verbinden.
-
Pel de schors tussen de eerste twee insnijdingen af. De schors zou relatief gemakkelijk af te pellen moeten zijn. Zorg ervoor dat de cambiumlaag (de groene laag onder de schors) niet meekomt.Advertentie
-
Scheid de boom af. Wanneer de wortels dikker en bruin beginnen te worden moet je de nieuwe boom afscheiden door deze onder de nieuwe wortels af te snijden.
-
Leg kleine kiezelsteentjes op de bodem van de pot voor drainage. Vul de container gedeeltelijk met teelaarde van goede kwaliteit (een goed mengsel bestaat ongeveer uit 80 procent schors en 20 procent turf, want dit heeft de neiging om de ontwikkeling van dunne vezelachtige wortels te stimuleren en zorgt bovendien voor een goede drainage. [1] X Bron Peter McMahon, <i>Return to Lilliput</i>, in <i>Growing Today</i>, pp. 30-34, (January 1995) Pak het plastiek uit zonder de wortels te verstoren, plant de nieuwe boom en voeg zoveel extra aarde toe als nodig is om de boom stevig vast te zetten.
- Het toevoegen van veenmos is handig in gebieden met hard water. [2] X Bron Colin Lewis, <i>Bonsai Basics</i>, p. 73, (1997), ISBN 978-0-600-61213-1
-
Zorg voor een dunne staak. Een staak zal helpen om de bewegingen van de boom te beperken; terwijl de boom zich vestigt kunnen de delicate wortels door bewegingen beschadigd worden.
-
Geniet van je nieuwe boom! Vind een geschikte plek buiten om je bonsai te zetten, zoals een veranda of een patio. Bonsai zijn niet bedoeld om binnenshuis te houden [1] X Bron Peter McMahon, <i>Return to Lilliput</i>, in <i>Growing Today</i>, pp. 30-34, (January 1995) en als je ze naar binnen brengt dan houd je ze best niet langer dan twee dagen binnen. Neem ze uitsluitend in de winter naar binnen en niet langer dan een uur. [2] X Bron Colin Lewis, <i>Bonsai Basics</i>, p. 73, (1997), ISBN 978-0-600-61213-1
- Houd de esdoornbonsai tijdens de eerste paar jaar beschut. Laat de boom tijdens de eerste 2 tot 3 jaar niet buiten staan waar vorst kan optreden, want dit kan de boom doden. Vermijd het om de bonsai op een winderige plaats te planten en laat de boom ook niet de hele dag in de volle zon staan.
- Geef evenwichtige voeding vanaf dat de knoppen gevormd worden tot in de late zomer. Tijdens de winter moet je voeding geven met weinig of geen stikstof. [2] X Bron Colin Lewis, <i>Bonsai Basics</i>, p. 73, (1997), ISBN 978-0-600-61213-1
- Laat een bonsaiboom nooit uitdrogen. Bonsai moeten altijd een beetje vochtig gehouden worden. [1] X Bron Peter McMahon, <i>Return to Lilliput</i>, in <i>Growing Today</i>, pp. 30-34, (January 1995) Gebruik indien mogelijk regenwater in plaats van kraantjeswater; dit is gezonder voor de boom. Regelmatig sproeien met water kan een gezonde groei bevorderen.
- Leer om de boom te ‘vormen’ wanneer deze zich vestigt. Hier leer je om na te bootsen wat de natuur normaal doet, dus de boom het uiterlijk van een echte boom geven. [1] X Bron Peter McMahon, <i>Return to Lilliput</i>, in <i>Growing Today</i>, pp. 30-34, (January 1995) Dit houdt in dat je voorzichtig zal moeten snoeien en vastbinden. Het kan veel oefening vergen om hier bedreven in te worden, maar dit maakt allemaal deel uit van het plezier van bonsai te kweken.
Advertentie
Tips
- Voor beschrijvingen van vele cultivars van Japanse esdoorns kun je het volgende boek raadplegen: ‘Japanese Maples: The Complete Guide to Selection and Cultivation, Fourth Edition’, door Peter Gregory en J. D. Vertrees (ISBN 978-0881929324). Dit zal ook inzicht bieden in kweekgewoonten, want bonsaibomen groeien in het algemeen overal ter wereld op een gelijkaardige manier.
- Japanse esdoorns voor bonsai kunnen ook vanuit zaad worden gekweekt; dit zal uiteraard meer tijd vergen maar het kan een goed alternatief zijn als je geen stekken van je boom wilt nemen. ‘Acer palmatum’ kan gemakkelijk vanuit zaad worden gekweekt. Het uiterlijk van deze esdoorns kan onderling sterk verschillen en dit is een van de charmes.
- Japanse esdoorns afleggen wordt het best in het midden of einde van de lente gedaan nadat de bladeren zijn ontsproten.
- Zacht aluminium- of kopergaas kan gebruikt worden om de boom in een gewenste richting te leiden. [1] X Bron Peter McMahon, <i>Return to Lilliput</i>, in <i>Growing Today</i>, pp. 30-34, (January 1995) Bind of wikkel op zijn plaats, begin bij het dikste deel van de stam en zorg voor een spiraalvorm. Trek de draad niet te strak aan want dit kan de boom beschadigen en sporen achterlaten. Zorg ervoor dat de schors aangeraakt wordt maar niet meer.
- Verpot je bonsaiboom elke twee tot drie jaar om een optimale groei te bevorderen. Doe dit in de lente. [1] X Bron Peter McMahon, <i>Return to Lilliput</i>, in <i>Growing Today</i>, pp. 30-34, (January 1995) [2] X Bron Colin Lewis, <i>Bonsai Basics</i>, p. 73, (1997), ISBN 978-0-600-61213-1 Snoei de wortels ongeveer 20 procent en doe dit zowel aan de randen als aan de basis. Bewater de bonsai na het verpotten grondig.
- Het hele jaar door kun je de toppen van nieuwe scheuten uitknijpen nadat zich twee tot vier complete bladeren hebben gevormd. [2] X Bron Colin Lewis, <i>Bonsai Basics</i>, p. 73, (1997), ISBN 978-0-600-61213-1
- In gebieden met hard water is het soms aangeraden om twee keer per jaar een bodemverzuurder aan de potgrond toe te voegen. [2] X Bron Colin Lewis, <i>Bonsai Basics</i>, p. 73, (1997), ISBN 978-0-600-61213-1
Advertentie
Waarschuwingen
- Bladluizen zijn gek op de nieuwe scheuten van Japanse esdoorns. Verwijder ze snel of ze zullen voor misvormde bladeren zorgen.
- Als de bladeren groen blijven en er niet in slagen om te verkleuren, dan kan dit erop wijzen dat er te weinig licht is. Probeer voor meer licht te zorgen.
- Verwijder of verstoor het veenmos tijdens dit proces niet.
- De nieuwe wortels zijn zeer delicaat en kunnen gemakkelijk worden beschadigd. Wees voorzichtig wanneer je het plastiek uitpakt en de boom verpot.
- Wanneer je een boom vastbindt om deze vorm te geven, mag je het koord niet te strak aanspannen. Dit kan de boom beschadigen en het kan jaren duren voordat littekens eruit groeien. Bovendien kan de boom misvormd worden.
- Wortelrot wordt veroorzaakt door overbewatering of door water dat rond de wortels blijft staan. Dit is de belangrijkste vijand van bonsaiplanten. Zorg ervoor dat de grond een behoorlijke drainage heeft en dat je niet te veel water geeft. Als je water op de aarde ziet staan dan wijst dit erop dat de drainage van de grond onvoldoende is en dat de grond moet worden vervangen. [2] X Bron Colin Lewis, <i>Bonsai Basics</i>, p. 73, (1997), ISBN 978-0-600-61213-1
Advertentie
Benodigdheden
- Een esdoornboom
- Scherp (en proper) mes of schaar
- Veenmos – minstens 15 minuten in water laten weken
- Een klein vel zwaar plastiek
- Koord
- Bewortelingspoeder, te koop in elk tuincentrum
- Container met goede drainagegaten om te kweken (er zijn veel containeropties voor bonsai beschikbaar bij lokale kwekerijen en tuincentra)
- Kleine kiezelsteentjes voor waterdrainage op de bodem van de container
- Geschikt grondmedium (zoals een mengsel van schors en turf)
- Kleine staak, zoals gespleten bamboestengels
- Gras of iets anders om te decoreren (optioneel)
- Draad om te begeleiden en draadsnijder
Bronnen
- ↑ 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Peter McMahon, Return to Lilliput , in Growing Today , pp. 30-34, (January 1995)
- ↑ 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 Colin Lewis, Bonsai Basics , p. 73, (1997), ISBN 978-0-600-61213-1
- http://www.evergreengardenworks.com/japmaple.htm
- Peter McMahon, Return to Lilliput , in Growing Today , pp. 30-34, (January 1995)
- Colin Lewis, Bonsai Basics , p. 73, (1997), ISBN 978-0-600-61213-1
- http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_maple
Over dit artikel
Deze pagina is 22.301 keer bekeken.
Advertentie