Pdf downloaden
Pdf downloaden
Deze wikiHow laat je zien je hoe je met Google Docs een brochure kunt maken.
Stappen
-
Beslis hoe je brochure eruit moet gaan zien. Brochures zijn er in alle soorten en maten. Wil je dat de jouwe op briefformaat is, moet hij meerdere pagina’s hebben of in drieën worden gevouwen voor in een envelop? Wil je vooral tekst of vooral plaatjes? Het is meestal een goed idee om een schets te maken en een voorbeeld van lege pagina’s te vouwen voordat je begint.
-
Ga in een web browser naar http://docs.google.com .
- Log in met je Google e-mailadres en wachtwoord, zodra daar om gevraagd wordt.
-
Klik op de blauwe ➕ in de linkerbovenhoek van het scherm om een nieuw document aan te maken.
- Als je liever een sjabloon van Google gebruikt, in plaats van je eigen brochure, klik dan op ‘sjablonengallerij’ in de rechterbovenhoek van het scherm, scrol naar beneden naar het onderdeel ‘Werk’ en kies een sjabloon voor een brochure.
- Als je bovenin je scherm geen sjablonen ziet, klik dan op ≡ in de linkerbovenhoek, klik op 'Instellingen' en vink 'Geef recente sjablonen weer in thuisschermen' aan.
-
Klik op ‘Nieuw document’ in de linkerbovenhoek van het scherm.
-
Type een naam voor je brochure.
-
Klik op Bestand in de werkbalk en op Paginainstellingen… . Hierdoor opent een dialoogvenster waar je de afmetingen van het papier, de oriëntatie en marges kunt instellen.
-
Pas de pagina-instellingen aan. Doe dat zodat ze overeen komen met de brochure die je wilt maken.
- Als je bijvoorbeeld een standaard dubbelzijdige in drieën gevouwen brochure maakt, moet je oriëntatie aanpassen naar ‘Landschap’, de paginagrootte op ‘A4’ laten staan en de marges aan alle kanten op 0,75 cm laten staan – marges van 1,50 cm leveren veel verspilde ruimte op als de pagina in drieën wordt gevouwen.
-
Klik op OK .
-
Klik op Opmaak op de werkbalk.
-
Klik op Kolommen en Meer opties… . Hiermee opent een dialoogvenster waarin je het aantal kolommen in je document en de ruimte ertussenin (de ‘goot’) kunt instellen.
-
Stel het aantal kolommen in. Doe dat zoals je het in de brochure die je maakt wil hebben.
- Ga door met het voorbeeld van de in drieën gevouwen brochure en zet het aantal kolommen op 3 en de goot op 1,5 cm – opgevouwen heeft elk paneel nu aan alle kanten een marge van 0,75 cm.
-
Klik op de bovenste regel in de eerste kolom.
-
Klik op Tabel op de werkbalk en op Tabel invoegen .
-
Klik op het eerste vierkantje (1x1) in het uitklapmenu.
-
Klik op de tabelrand en sleep die naar de bodem van de eerste kolom.
- Herhaal deze stappen voor alle kolommen in de brochure.
Advertentie
-
Vind het paneel met het voorblad. Vanwege de manier waarop dubbelzijdig afdrukken werkt, zal de plek van het voorblad van je brochure afhangen van het aantal pagina’s of vouwen die je hebt.
- Het voorblad van een in drieën gevouwen brochure is de meest rechtse kolom op de eerste pagina.
-
Klik aan de bovenkant van het voorbladpaneel.
-
Type een kop of titel voor je brochure. Een kop is normaal gesproken tekst die groter en vetter is dan de rest van het document. De kop op het voorblad is meestal het grootst en vetst in de brochure. Het is meestal een pakkende of informatieve tekst.
- Gebruik de hulpmiddelen op de werkbalk om de stijl (vet, cursief, onderstreept), kleur, grootte en uitlijning – koppen zijn meestal gecentreerd – van de kop aan te passen.
-
Voeg een afbeelding toe. Een sterke omslagafbeelding is belangrijk om het doel van de brochure over te brengen, en ook om de aandacht van lezers te trekken.
- Om een afbeelding toe te voegen, klik op de werkbalk op ‘Invoegen’ en dan op “Afbeelding…’.
- Kies of maak een afbeelding, en gebruik je muis of trackpad om het te verplaatsen en op de juiste afmeting te zetten.
- Klik op een terugloopoptie. In het voorbeeld van de in drieën gevouwen brochure, wil je de tekst om de afbeeldingen heen laten lopen, dus je klikt op ‘Tekstterugloop’ onderaan elke afbeelding die je invoegt. ‘Breek tekst’ houdt in dat de tekst boven de afbeelding stopt en eronder weer verdergaat. Dit is ook een redelijk idee, vooral op de kleine panelen van een brochure in drieën. ‘Inline’ betekent in feite dat de afbeelding midden in de tekst wordt geplakt, in het geval van een brochure wat tot formatteerproblemen kan leiden.
-
Vind het achterpaneel. Vanwege de manier waarop dubbelzijdig afdrukken werkt, zal de plek van het voorblad van je brochure afhangen van het aantal pagina’s of vouwen die je hebt.
- De achterkant van de brochure in drieën is de middelste kolom van de eerste pagina.
-
Klik op het achterpaneel.
-
Voeg contactinformatie toe. Op de achterkant van een brochure staat vaak informatie over volgende stappen of je contact legt met de organisatie die de brochure heeft gepubliceerd. Soms is het als een verzendpaneel ontworpen, zodat de brochure zonder envelop kan worden verstuurd.
-
Voeg een afbeelding toe. Afbeeldingen op de achterkant helpen ervoor te zorgen dat de brochure er goed uit ziet en dat mensen hem oppakken.Advertentie
-
Klik op het eerste binnenpaneel. Hier begin je de tekst en afbeeldingen toe te voegen, die de kern van de informatieve zijn, die je via de brochure wilt overbrengen.
- In het in drieën gevouwen voorbeeld, kan dit zowel het meest linkse paneel op de tweede pagina zijn of het meest linkse paneel op de eerste pagina, omdat dit de twee panelen zijn die lezers als eerste zien als ze de brochure open maken.
-
Type of plak de tekst van de brochure in de tekstvakken.
-
Pas de tekst aan. Markeer hiervoor de tekst met de cursor en gebruik de hulpmiddelen aan de bovenkant van het scherm.
- Koppen boven artikelen zijn vaak vetgedrukt of cursief, en staan soms in een ander lettertype als de tekst van een onderdeel van de brochure.
- Normale tekst staat meestal in een 10- tot 12-punts lettertype. Koppen zijn over het algemeen groter.
- Gebruik de uitlijnknoppen om de tekst uit te lijnen.
- Gewone tekst in kolommen is meestal links uitgelijnd of uitgevuld.
- Koppen zijn normalerwijs links uitgelijnd, gecentreerd of uitgevuld.
-
Voeg afbeeldingen toe. Afbeeldingen helpen om dat wat in de tekst wordt gezegd te benadrukken en om de ogen van de lezer door de brochure heen te laten gaan.
- Om een afbeelding toe te voegen, klik op ‘Invoegen’ op de werkbalk en dan op ‘Afbeelding…’.
- Kies of maak een afbeelding, en gebruik je muis of trackpad om het te verplaatsen en op de juiste afmeting te zetten.
- Klik op een terugloopoptie. In het voorbeeld van de in drieën gevouwen brochure, wil je de tekst om de afbeeldingen heen laten lopen, dus je klikt op ‘Tekstterugloop’ onderaan elke afbeelding die je invoegt. ‘Breek tekst’ houdt in dat de tekst boven de afbeelding stopt en eronder weer verdergaat. Dit is ook een redelijk idee, vooral op de kleine panelen van een brochure in drieën. ‘Inline’ betekent in feite dat de afbeelding midden in de tekst wordt geplakt, in het geval van een brochure wat tot formatteerproblemen kan leiden.
-
Druk het bestand af of deel het. Als je klaar bent om de brochure af te drukken, klik je op ‘Bestand’ op de werkbalk en op ‘Afdrukken’. Vanuit het bestandenmenu kun je het document ook in een ander format downloaden of naar een printshop of collega’s e-mailen.
- Google Docs slaat het bestand automatisch op.
Advertentie
Advertentie