Pdf downloaden
Pdf downloaden
Cassettebandjes maakten muziek eindelijk draagbaar in een tijd dat lp's de standaard waren. Muziek voor onderweg! Maar het cassettebandje is nu niet populair meer, er is geen 'cassettebandjesrevival' zoals wel het geval is met de lp. De kwaliteit van de bandjes neemt met de jaren af en ze worden vaak "opgegeten" door je cassettedeck. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om aan cassettedecks te komen. Maar het is geen verloren zaak: je kunt audio overzetten van cassette naar de computer, waar je het kunt opslaan in formaten als mp3 en wav of je kunt het op cd branden. We laten je zien hoe dat moet.
Stappen
-
Verzamel de benodigde spullen. Kijk in de sectie 'Benodigdheden' onderaan voor een volledige lijst, maar in het kort komt het hierop neer: je hebt een kabel nodig om het cassettedeck te verbinden met de geluidsingang van je computer. Wat je specifiek nodig hebt ligt aan het soort cassettedeck. Voor het gemak nemen we nu even aan dat de geluidsingang van je computer een mini-jack-ingang is (3.5mm).
- Bijna alle cassettedecks hebben een mini-jack-koptelefoonuitgang. Deze uitgang stuurt een versterkt signaal naar je koptelefoon in mono of stereo, afhankelijk van het soort cassettedeck. Om je computer met het cassettedeck te verbinden heb je een kabel nodig met aan weerskanten een 3.5mm stereo mini-jack-plug (of een kabel met geschikte verloopjes).
- Veel cassettedecks hebben ongebalanceerde lijnuitgangen. Deze herken je aan de rode, plastic ringen waar je de bijpassende rode en witte plugjes in moet stoppen, rood voor rechts en wit voor links. Als je deze uitgang gebruikt heb je aan de ene kant twee tulpplugjes en aan de andere kant een 3.5mm mini-jack-plug nodig. Je kunt ook een andere kabel met verloopjes gebruiken, als je maar twee tulpplugjes en een mini-jack overhoudt.
- Sommige high-end cassettedecks hebben gebalanceerde lijnuitgangen met twee 3-pins vrouwtjes-XLR-uitgangen of een gebalanceerde 1/4" koptelefoon jack-uitgang. Dan heb je een gebalanceerde kabel nodig met aan de ene kant een mannetje XLR of een 1/4" jack en aan de andere kunt een plug die overeenkomt met de ingang van je computer. Als je dit gebruikt kun je waarschijnlijk de gebalanceerde ingang van je geluidskaart gebruiken. Als er geen gebalanceerde ingang voor handen is kun je een verloopje gebruiken (van gebalanceerd naar ongebalanceerd) of je gaat naar een gespecialiseerde audiowinkel voor advies.
-
Verbind met een koptelefoonuitgang. Steek het ene eind van de kabel in de koptelefoonuitgang en het andere uiteinde in de lijn-ingang van je computer ( niet de microfooningang).
- Let er op dat de plugjes er goed inzitten.
-
Verbind met de lijnuitgang. Verbind de rode en witte tulpjes van de kabel met de bijpassende tulpingangen op het cassettedeck. Steek de mini-jack in de lijn-ingang van je computer.
- Let er op dat de plugjes er goed inzitten.
-
Verbinden met gebalanceerde lijnuitgangen. Steek de XLR's of jacks in de linker- en rechteruitgang en het andere eind van de gebalanceerde kabel in de geluidsingang van je computer. Als het gaat om een ongebalanceerde mini-jack-ingang heb je een verloopje nodig om het gebalanceerde signaal om te zetten in een ongebalanceerd signaal, op zo'n manier dat het past in de ingang van je geluidskaart.
- Let op: verbind nooit de speakeruitgangen met een ingang van je geluidskaart. Hiermee beschadig je de geluidskaart onherstelbaar, en misschien ook je versterker.
-
Controleer het binnenkomende geluidsniveau. Om de beste opnames te verkrijgen moet je de juiste hoeveelheid signaal hebben. Te hard zorgt voor vervormd geluid. Te zacht levert ruis op.
-
Stel het inputniveau af op een PC. Klik op Start, dan Configuratiescherm. Typ "geluid", en klik dan op geluid in de resultaten.
- Klik op het tabblad Opnemen. Klik op Lijningang en klik vervolgens op Als standaard instellen.
- Klik op Eigenschappen, klik op het tabblad Niveaus, verhoog het opnamevolume door de volumeregelaar naar rechts te slepen en klik vervolgens op OK. Klik in het dialoogvenster Geluid op OK.
-
Stel het inputniveau af op een Mac. Open Geluid in Systeemvoorkeuren. Klik op de knop Invoer bovenaan het venster en zorg dat Lijninvoer is geselecteerd.
- Stel het invoervolume af op ongeveer 75%. Zet de koptelefoonuitgang van je cassettedeck op 0.
- Zoek naar een luid stukje op het bandje dat je gaat kopiëren, druk op "Play" op je cassettedeck. Kijk naar de meters terwijl je langzaam het volume op het cassettedeck verhoogt. Als de meters op het scherm tot maximaal 80% komen (ongeveer 12 streepjes) zit je goed. Als het volume van het cassettedeck al maximaal is en het komt nog steeds te zacht binnen kun je langzaam het geluidsinvoerniveau op de computer verhogen. Als het te hoog is kun je het volume van het cassettedeck verlagen. Dit zal het schoonste signaal opleveren.
- De kans dat je je geluidskaart beschadigt is niet zo groot, behalve als de koptelefoonuitgang een zeer hoge output heeft. Door het vanaf nul langzaam op te schroeven weet je zeker dat je de geluidskaart niet zal beschadigen.
-
Beslis welke software je gaat gebruiken. Dit ligt aan je behoeftes, het aantal cassettes dat je wilt kopiëren, de kwaliteit van het gewenste resultaat en hoe je de opnames in de toekomst wilt gaan beluisteren. Hieronder vind je wat mogelijkheden.Advertentie
-
Gebruik Quicktime. Het is makkelijk verkrijgbaar, er is veel support en het is een uitstekende keus voor simpele conversies van hoge kwaliteit. Niet teveel extra's en relatief simpele editmogelijkheden maken het heel makkelijk in het gebruik. Oftewel een goede keus als je lezingen, audioboeken of andere lange stukken onafgebroken audio wilt kopiëren.
-
Download de software. Met Quicktime X, dat is inbegrepen bij OSX 10.6, 10.7 en 10.8, kun je externe bronnen opnemen. Voor oudere versies van Mac OS of voor Windows kun je Quicktime Pro 7 aanschaffen. Klik hier om op de downloadpagina van Quicktime te komen. op.
- Het opnameproces bij Quicktime Player X en Quicktime Pro is hetzelfde.
-
Zorg ervoor dat alles goed is aangesloten. Zorg ervoor dat je cassettedeck goed is aangesloten en dat alle geluidsniveaus goed zijn afgesteld.
-
Start Quicktime Player. In het menu Archief selecteer je Nieuwe Audio-opname. Nu zie je een simpel venstertje.
-
Druk op de rode knop in het midden om te beginnen met opnemen. Dan druk je op "Play" op je cassettedeck. Als je klaar bent met opnemen druk je nogmaals op de knop in het midden, daarna stop je je cassettedeck. Het bestand wordt bewaard op je bureaublad.
- Klik op het menu aan de rechterkant van de knoppen om een alternatieve locatie op te geven om het bestand te bewaren.
- Kies een andere standaardlocatie onder het tabblad Opname in Voorkeuren (QuickTime Pro).
Advertentie
-
Haal je voordeel uit Geluidsrecorder. Elke Windows-PC heeft het programma Geluidsrecorder, een eenvoudig, maar handig programmaatje. Niet teveel extra's en relatief simpele editmogelijkheden maken het heel makkelijk in het gebruik. Net als Quicktime een goede keus als je lezingen, audioboeken of andere lange stukken onafgebroken audio wilt kopiëren.
-
Start Geluidsrecorder. Klik op Start en typ "Geluidsrecorder" in het zoekvenster. In de resultatenlijst klik je op Geluidsrecorder .
-
Klik op Opname Starten. Dan druk je op "Play" op je cassettedeck. Neem de audio op en als je klaar bent druk je op Opname Stoppen. Stop daarna het cassettedeck.
- Klik in het vak Bestandsnaam, typ een naam voor het bestand met het opgenomen geluid en klik vervolgens op Opslaan om het opgenomen geluid als geluidsbestand op te slaan.
Advertentie
-
Gebruik professionele software. Als je meer mogelijkheden nodig hebt zijn er programma's beschikbaar van 50 euro tot wel 500 euro. De details van bediening kunnen variëren, maar in essentie is het hetzelfde proces als de meest basale software:
- Zorg ervoor dat Line Input is geselecteerd.
- Druk op Record in de software, neem de audio op en druk op de Stopknop om te stoppen.
-
2Bewerk de audio. Het voordeel van professionele software is dat je veel meer mogelijkheden hebt: je kunt de audio opdelen in verschillende stukken en je kunt mastering toepassen met verschillende plug-ins.
- Sound Forge, PolderbitS en Cubase zijn goede keuzes voor PC, GarageBand en Logic Pro voor de Mac, of Pro Tools voor PC of Mac.
Advertentie
-
Neem eerste een klein stukje op. Voordat je je hele bandjescollectie overzet op je harde schijf moet je eerst zeker weten dat de opnamekwaliteit goed is. Leg vast wat je hebt gedaan en luister daarna. Als je de hele opnameketen goed afstelt zou je een goede 'schone' digitale kopie van je oude analoge cassettebandjes moeten kunnen krijgen.
- Als de opname te zacht is of als er te veel ruis hoorbaar is, dan was het uitgangsvolume te laag, de opname kreeg dan niet genoeg signaal binnen om over de ruis heen te komen. Als de opname klinkt alsof het wordt afgespeeld door een kapotte speaker, door een vleesmolen of door een Marshall-versterker die op 11 stond, dan was het volume van de bron te hoog, het geluid vervormt dan. Zet het uitgangsvolume van het cassettedeck wat zachter en probeer het opnieuw.
-
Bewerk je opname. Misschien is het niet nodig om je opname te bewerken, maar als je stiltes wilt verwijderen, wat nummers wilt wissen of het volume wilt veranderen lukt dat niet met de meeste opnameprogramma's. Dit proces is vrij complex als je geen ervaring hebt met bewerken van audio en het valt dan ook buiten het kader van dit artikel.
- Hou het originele bestand achter de hand als back-up als je het gaat bewerken en verander de naam van het bestand dat je aan het bewerken bent om vergissingen te voorkomen. Als je zeker weet dat je het bewerkte bestand goed vindt kun je eventueel het origineel weggooien om ruimte te verkrijgen op je harde schijf.
-
Normalisatie. Als je een goede opname hebt verkregen kun je het nog verbeteren door slim gebruik van bepaalde technieken. Eén van de belangrijkste is normalisatie. Het komt er op neer dat het volume dermate wordt verhoogd dat de luidste audiopiek van de opname zich op 100% bevindt, het wordt zo hard mogelijk gemaakt zonder dat de klank en de onderlinge volumeverhouding van de audio verandert (de hoogste piek bevindt zich na normalisatie op 0dB).
-
Compressie. Dit middel gebruik je niet bij elke opname. Verkeerd gebruik kan het leven uit muziek halen. Het werkt als volgt: het volume van de luidste pieken blijven op hetzelfde niveau terwijl de zachtere stukken luider worden gemaakt. Je verliest dus het verschil tussen luide en zachte passages, oftewel de dynamiek van een opname. Daar krijg je een ogenschijnlijk luidere opname voor terug. Voor thuisgebruik is dat vaak niet handig, maar in de auto kan het prettig zijn.
-
EQ. Het kan nuttig zijn om de EQ ('equalization') af te stellen, maar dat is afhankelijk van het soort speakers dat je gebruikt, hoe ze zijn opgesteld en de kwaliteit van je hele systeem. Maar wees voorzichtig, "goede" EQ is subjectief. Als je de EQ zo afregelt dat het goed klinkt op je eigen systeem zou het kunnen zijn dat het ergens anders dun of dof, gewoon vreselijk klinkt.
-
Maak altijd eerst een kopie. Voordat je gaat bewerken (normalisatie, EQ, compressie etc.) moet je altijd eerst het 'droge' resultaat van je kopieerwerk opslaan, zodat je altijd nog terug kan.Advertentie
Tips
- Een veelvoorkomend formaat van gekopieerde audio is het wav-formaat (".wav"). Je kunt het afspelen met de meeste audiosoftware. De bestanden zijn echter wel ongeveer 10 keer zo groot als dezelfde bestanden in mp3-formaat, dus converteer ze naar mp3 als de grootte van het bestand belangrijker is dan de geluidskwaliteit. Het zou kunnen dat je meteen als mp3 kunt opnemen met de opnamesoftware, als dat geen optie is kun je het naderhand converteren met andere software. Deze software is gratis verkrijgbaar, Audio Grabber is bijvoorbeeld een goede optie, en gratis (link hieronder).
- Om het brongeluid van het cassettedeck te verbeteren kun je de stand van de kopspleet, of azimuth, afstellen. Luister naar de bron in mono en stel het schroefje op de afspeelkop van het cassettedeck af totdat je de meeste hoge tonen hoort. Beweeg het een beetje heen en weer om te voelen hoe het geluid verandert en om te bepalen wat het beste geluid geeft.
- Het zou kunnen dat je de instellingen van de geluidskaart eerst moet veranderen zodat deze het opnemen van de lijningang toestaat (de blauwe minijack-ingang op een PC). In Windows kun je dit doen door op het volume-icoontje in de werkbalk te klikken (dichtbij het klokje) en vervolgens klik je in het venster dat opent Opties, dan Eigenschappen, dan Opnemen en dan OK. Zorg dat lijningang is geselecteerd.
- Misschien hoef je geen opnamesoftware te kopen. Bij sommige geluidskaarten zit standaard geavanceerde opname- en audiobewerkingssoftware. En anders kun je waarschijnlijk geschikte gratis software op internet vinden om mee op te kunnen nemen, om audio te bewerken en om audioformaten te converteren. Lees wel altijd de handleiding voordat je het begint te gebruiken.
- Als je het omgekeerd wilt doen, dus digitaal overzetten naar cassettebandje, gebruik dan dezelfde kabel, maar steek het ene uiteinde in de microfoon- of lijningang van het cassettedeck en het andere uiteinde in de lijnuitgang van de computer. Druk op "rec" op het cassettedeck en speel de audio af op de computer. Begin met een laag volume en stel bij voor een goede geluidskwaliteit. Daarna spoel je het bandje terug en begin je opnieuw met het juiste volume.
Advertentie
Waarschuwingen
- Schend geen auteursrecht met het kopiëren. Cassettebandjes zijn misschien oud, maar op de meeste muziek rust nog steeds auteursrecht.
- Gooi de cassette niet weg na het kopiëren. Bewaar altijd het origineel. Je zult het weer nodig hebben als je harde schijf het begeeft, als er iets mis is gegaan bij het overzetten of als je met je nieuwe computer veel beter kunt opnemen.
- Het overzetten van cassettebandjes met een ghettoblaster of een walkman zal waarschijnlijk resulteren in een slechte kwaliteit opname.
- Let op de kwaliteit van de kabel die je gebruikt. Goedkope kabels zijn vaak niet goed afgeschermd. Met een slechte kabel kun je, naast de audio, bijvoorbeeld het gezoem van je computer opnemen.
- Begin altijd op te nemen op een laag volume om zeker te weten dat je de geluidskaart niet beschadigt. Sommige software schrijft voor dat je het cassettedeck zeer luid moet afspelen, maar wees voorzichtig of vraag deskundig advies als je onervaren bent. Raak tegelijkertijd niet in paniek: de koptelefoonversterkers op de meeste cassettedecks hebben weinig power, ze zijn gemaakt om kleine speakers vlak naast je oren aan te sturen.
- Niet-gecomprimeerde audiobestanden (zoals wav) zijn zeer groot. Eén bandje kan een bestand worden van honderden MB's, dus zorg dat je genoeg vrije ruimte op je schijf hebt.
- De resultaten zullen afhangen van verschillende factoren: de kwaliteit en conditie van de cassettebandjes, het cassettedeck, je computer en de AD-converters (oftewel geluidskaart, AD staat voor 'Analoog naar Digitaal'), de gebruikte kabel en de mate van kennis en ervaring in het bewerken van geluid.
- Wees erop voorbereid dat je niet de gewenste resultaten krijgt, behalve als je gespecialiseerde, dure spullen en software gebruikt. In het ergste geval beschadig je je computer.
Advertentie
Benodigdheden
- Je behoeftes zullen afhangen van de spullen die je gebruikt. Hier zijn wat veelvoorkomende kabels en plugjes:
-
mini-jack naar mini-jack
- Een stereokabel met aan allebei de uiteinden een stereo mini-jack (3.5 mm), verkrijgbaar bij de meeste elektronicawinkels.
-
Tulp naar mini-jack
- Een "Y" stereo-verloopkabel met aan de ene kant twee tulpjes (meestal rood en wit) en aan de andere kant een mini-jack (3.5 mm).
- Een normale stereokabel met twee tulpjes aan beide uiteinden plus een verloopje naar mini-jack. Steek de tulpjes aan de ene kant in de lijnuitgang van je cassettedeck, aan de andere kant in het verloopje. Het mini-jack-gedeelte van het verloopje steek je vervolgens in de lijningang van je computer.
- Als je de keuze hebt, kies dan voor een opstelling met één kabel, zonder verloopjes. Hoe minder verloopjes, hoe beter.
-
Tulp naar USB
- In deze opstelling gebruik je een een normaal tulpsnoer met tulpjes aan beide uiteinden en een tulp-naar-USB audio interface (converter). Deze kunnen vrij prijzig zijn, maar de analoog-naar-digitaal-conversie is vaak beter dan de conversie die je geluidskaart levert. Je steekt de tulpjes in de converter, deze heeft vervolgens een USB-kabel om te verbinden met je computer.
-
Gebalanceerde uitgang naar gebalanceerde ingang.
- In deze professionelere opstelling heb je ofwel een gebalanceerde XLR of gebalanceerde Jacks (1/4-inch) aan beide kanten nodig.
-
Een Mac of PC met een geluidskaart die een lijningang heeft. Bijna alle computers hebben dit, op wat laptops na. In dat geval kun je een USB-interface gebruiken.
- Als je PC of Mac geen lijningang heeft kun je misschien de microfooningang gebruiken. Dit is waarschijnlijk wel een mono-ingang, geen stereo. Audacity raad het gebruik van de microfooningang bij het overzetten van cassettebandjes af. Let er in ieder geval op dat het uitgangsvolume niet te hoog is: begin bij het laagst mogelijke volume en ga stapje voor stapje omhoog totdat je iets met een laag volume kunt opnemen, zoals bijvoorbeeld de eerste maten van de Bolero van Ravel.
- Geluidsopnamesoftware.
- Een cassettedeck met ofwel tulpuitgangen ofwel een mini-jack- of jack-koptelefoonuitgang.
Bronnen
- Audacity Een populaire gratis audio-editor, wat ingewikkelder dan Geluidsrecorder van Microsoft, maar met meer mogelijkheden.
- Goldwave.com Goldwave, shareware audio software. Makkelijk te gebruiken filters om de geluidskwaliteit te verbeteren.
- Audio Grabber Met het gratis Audio Grabber kun je cassettebandjes direct omzetten naar MP3, en het is zeer makkelijk in gebruik (kies Line-In Sampling).
- Engelstalig artikel over het handmatig afstellen van de Azimuth voor betere kwaliteit bij het overzetten van cassette naar CD of computer
Advertentie