PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het kan lastig zijn om een collega mee uit te vragen voor een afspraakje. Je wilt niet te direct zijn, maar je wilt hem of haar wel laten zien dat je geïnteresseerd bent. Je wilt ook niet dat de dingen op het werk lastig worden, maar de drang om die ene persoon mee uit te vragen kan je in vuur en vlam zetten. Feit is relaties tussen collega's binnen een zakelijke omgeving heel gebruikelijk zijn, en over het algemeen wel geaccepteerd worden. Zolang je beleefd en respectvol bent als je het je collega vraagt, en zolang jullie beiden de werkrelatie professioneel kunnen houden, hoef je je geen zorgen te maken. Het is echter altijd een goed idee om je werknemershandboek erop na te slaan of een personeelsvertegenwoordiger te raadplegen of er een beleid is aangaande het uitgaan met collega's, zodat je mogelijke problemen in de toekomst kunt vermijden.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De juiste gelegenheid kiezen

PDF download Pdf downloaden
  1. Voordat je je collega benadert voor een afspraakje, moet je je ervan vergewissen dat hij of zij daadwerkelijk vrijgezel is. Dit kan je veel tijd en schaamte besparen en het kan jullie werkrelatie onaangetast houden.
    • Als je bevriend bent met je collega, kun je op zijn of haar sociale media controleren of er al een liefdespartner is.
    • Sommige sociale mediaplatformen zoals Facebook hebben een speciale profiellijn voor iemands relatiestatus. Je kunt ook door enkele recente foto's van je collega's bladeren om te zien of er foto's zijn van je collega waarbij diegene iemands hand vasthoudt of knuffelt met iemand, wat kan wijzen op een relatie.
    • Als je een vertrouwde vriend hebt op het werk, dan kun je hem of haar vragen naar de collega waarin je geïnteresseerd bent. Vraag je vriend om discreet te zijn en zeg gewoon iets als: 'Ik dacht eraan om _______ mee uit te vragen; weet je of hij/zij vrijgezel is?
    • Als geen van deze opties voor je beschikbaar zijn, dan kun je het altijd zelf aan je collega vragen. Ga gewoon voorzichtig te werk en probeer het in een gesprek aan de orde te stellen.
    • Je zou bijvoorbeeld iets kunnen zeggen als: 'Dat klinkt als een leuk plan voor dit weekend. Ga je met je vriend (of vriendin), of alleen?'. Als je collega vrijgezel is, zegt hij of zij misschien iets als: 'Nee, ik zie niemand. Ik ga gewoon alleen.'
  2. Als je weet dat je collega vrijgezel is en je hebt besloten om hem of haar uit te vragen, moet je ervoor zorgen dat je er die dag op je best uitziet en je zelfverzekerd voelt. Doe die ochtend iets dat je ofwel zal helpen ontspannen of je positief zal maken, afhankelijk van je persoonlijkheid. Je moet er ook voor zorgen dat je je zelfverzekerd voelt door je aan te kleden voor succes.
    • Draag je meest vleiende outfit. Zorg ervoor dat die outfit geschikt is voor de werkplek.
    • Overweeg een paar dagen voordat je besluit om je collega uit te vragen je haar te laten knippen. Op die manier ziet je er fris verzorgd uit en maakt je een goede indruk.
    • Zorg ervoor dat je die dag doucht en dat je deodorant en schone kleren draagt. Besteed wat extra tijd aan het verzorgen van jezelf, zodat je haar, gezichtshaar (als je die hebt) en make-up (als je die draagt) perfect zijn.
    • Controleer je mond in de spiegel om er zeker van te zijn dat er geen eten tussen je tanden zit. Spoel met mondwater of neem een pepermuntje kort voordat je je collega benadert, zodat je adem fris en muntig is.
  3. Waar en hoe je je collega uit vraagt zijn zeer belangrijke factoren om rekening mee te houden. Zelfs als je collega in je is geïnteresseerd, kan hij of zij twijfels of onzekerheden hebben over het benaderen van jou, en dus kan het mee uit vragen van je collega op de verkeerde plek, tijd of binnen een context die onhandig is, spanning of zelfs vijandigheid veroorzaken. [1]
    • Ga naar je collega als die alleen is. Als er anderen in de buurt zijn, kan je collega zich ongemakkelijk of onder druk gezet voelen om ja of nee te zeggen.
    • Kies een comfortabele ruimte waar jij en je collega zich beiden veilig zullen voelen. Vraag je collega niet direct buiten het toilet, bijvoorbeeld, of in je kantoor (als je er een hebt), want deze locaties kunnen intimiderend of zelfs ronduit ongepast zijn om iemand mee uit te vragen.
    • Een goede plek om te vragen kan een neutrale werkruimte zijn, zoals bij de kopieermachine in een kantoor of wanneer jullie beiden achter de toonbank staan, zoals wanneer je in een restaurant werkt.
    • Zorg ervoor dat je collega niet te snel weg is om iets belangrijks te doen, want je wilt zijn of haar volledige aandacht als je het vraagt.
  4. Als je met je collega praat, is het belangrijk dat je je gedraagt zoals je normaal gesproken zou doen. Als je nerveus bent, zal je collega het merken. En als je een rol aanneemt, zal je collega zich daar zeker van bewust zijn en zal hij of zij dat waarschijnlijk niet waarderen. Blijf gewoon kalm en respecteer je collega altijd. [2]
  5. Het moeilijkste is eigenlijk het daadwerkelijk mee uit vragen van de collega. Het kan erg intimiderend zijn, maar onthoud dat je uiteindelijk niet veel te verliezen hebt. Het ergste dat kan gebeuren is dat je collega je beleefd kan afwijzen, in welk geval je gewoon kunt glimlachen en jezelf beleefd verontschuldigen.
    • Wees beleefd en hartelijk als je het vraagt. Doe niet opdringerig of behoeftig, en gedraag je niet ongeïnteresseerd.
    • Maak eerst even een praatje, zodat het er niet op lijkt dat je je haast om hem/haar uit te vragen. Vraag je collega hoe het met hem of haar gaat, hoe het in het weekend was en hoe het met zijn of haar dag gaat.
    • Ga daarna soepel over in het mee uitvragen van je collega. Je zou iets kunnen zeggen als: 'Hé, ik vond het echt leuk om met je te praten. Zullen we dit weekend ergens verder praten bij de koffie, als je vrij bent?'
    • Als je collega ja zegt, zeg dan: 'Geweldig! Wanneer zou het een goed moment zijn?' Als je collega nee zegt, wees dan beleefd en vriendelijk, maar blijf niet rondhangen of het ongemakkelijk maken.
  6. Als je het je collega hebt gevraagd en hij of zij is niet geïnteresseerd, dan moet je het daarbij laten. Herhaaldelijk vragen aan een collega die je al heeft verteld dat hij of zij niet geïnteresseerd is in een afspraakje met jou, kan worden beschouwd als een vijandige werkomgeving, wat uiteindelijk kan leiden tot je ontslag. Vergeet niet: als je collega niet geïnteresseerd is in jou, zijn er vast genoeg andere mensen die graag met je uit willen gaan. [3] Het is je tijd en de moeite niet waard om je collega lastig te vallen als hij/zij geen interesse heeft, en je kunt er je baan om verliezen.
    • Als je collega nee zegt, wees dan zo beleefd en respectvol mogelijk.
    • Zeg iets om spanningen te verminderen, zoals: 'Geen probleem. Nou, ik hoop dat je een goed weekend hebt.'
    • Excuseer jezelf en loop weg. Langer door praten kan het voor jullie beiden ongemakkelijk maken.
    • Wees beleefd en hoffelijk tegen die collega, maar zorg ervoor dat je nooit met hem/haar flirt of een romantische belangstelling toont, nu je weet dat hij of zij geen interesse heeft.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Evalueren of een afspraakje een goed idee is

PDF download Pdf downloaden
  1. De belangrijkste situatie waarin het daten met een collega een slecht idee is (eigenlijk de enige reden op veel werkplekken) is als een van jullie in een machtspositie verkeert. Uitgaan met je baas, manager of supervisor kan je oneerlijke gunsten opleveren op het werk. Ook kan het uitgaan met een werknemer (als je de manager bent) een situatie creëren waarin je werknemer zich onder druk voelt gezet om met je uit te gaan en kan het ongemakkelijk of onveilig zijn om ermee te stoppen als de relatie niet werkt. [4]
    • Ga alleen met iemand uit die zich op hetzelfde niveau bevindt. Zolang er geen machtsverhouding is tussen jullie twee, zouden jullie veilig met elkaar uit moeten kunnen gaan (zolang het beleid van je werk het toelaat).
    • Zelfs als jullie gelijken zijn, is er altijd een kans dat een van jullie in de toekomst gepromoveerd wordt. Die promotie, hoewel geweldig voor je carrière, kan de aard van jullie relatie op het werk drastisch veranderen.
  2. Veel kantoren hebben specifieke richtlijnen, regels of zelfs verboden met betrekking tot werkrelaties. Voordat je de dingen naar het volgende niveau tilt, is het belangrijk om te weten of je werkgever het zal toestaan, want je wilt niet het risico lopen dat één van jullie of beiden ontslagen wordt. [5]
    • Sommige werkplekken vereisen dat je eventuele romances op de werkplek doorgeeft aan je leidinggevende. Anderen hebben mogelijk een nog strenger beleid.
    • Het kan nodig zijn om de aard van je nieuwe relatie schriftelijk door te geven, wat moeilijk kan zijn als jullie beiden nog aan het aftasten zijn en er nog geen 'etiket' op hebben geplakt.
    • Wees je ervan bewust dat als je relatie het potentieel heeft ten koste te gaan van je productiviteit, jullie beiden ontslagen kunnen worden als de relatie jullie gedrag op de werkvloer onprofessioneel maakt.
    • Controleer de regels van je werkgever (meestal word je deze gegeven wanneer je wordt aangenomen of staan ze online). Als je niet beschikt over een dergelijk reglement, vraag dan aan iemand die werkzaam is bij personeelszaken of een vergelijkbare functie heeft, over het beleid op de werkvloer.
    • Bedenk dat zelfs als romantiek op de werkvloer is toegestaan, je in ernstige problemen kan komen voor publieke uitingen van genegenheid, flirten op de werkvloer, het gebruik van termen van vertedering op het werk, of het geven van een voorkeursbehandeling aan je partner. [6]
  3. Zelfs als jij en je collega gelijken zijn, bestaat er nog steeds een risico op een slechte professionele relatie als de dingen niet goed verlopen. Als jullie beiden in staat zijn om er volwassen mee om te gaan, dan is alles oké. Als jullie echter nauw met elkaar samenwerken, kan het ingewikkeld worden als jullie uiteindelijk uit elkaar gaan. [7]
    • Vraag jezelf eerlijk af of jij en je collega op het werk kunnen blijven samenwerken als jullie uit elkaar gaan.
    • Een goede manier om dit te meten is om terug te denken aan je meest recente rommelige breuk. Zouden jij en je ex samen aan een tafel kunnen gaan zitten om aan een project te werken?
    • Als je denkt dat je samenwerken met je collega na een mogelijke breuk niet aankan, dan is het misschien het beste om helemaal niet met elkaar uit te gaan.
    • Als je denkt dat jullie er allebei volwassen mee om kunnen gaan, dan moet je er voor gaan en je collega mee uit vragen.
  4. Zelfs als je niet hoeft samen te werken of nauw hoeft samen te werken, dan nog kan een rommelige breuk van invloed zijn op je werkprestaties. Het kan moeilijk zijn om elkaar elke dag op het werk te zien, vooral als een van jullie nog steeds gevoelens voor de ander heeft. Dit betekent niet dat het niet noodzakelijkerwijs zou werken als jij en je collega iets met elkaar zouden hebben; het betekent alleen dat je alle mogelijke resultaten moet overwegen voordat je verder gaat. [8]
    • Je prestaties kunnen afnemen als één of beide zich ongemakkelijk voelt bij het samenwerken.
    • Een van jullie kan zich uiteindelijk verplicht voelen om de afdeling of het bedrijf te verlaten.
    • Als je al bevriend bent met je collega en je denkt erover om hem/haar uit te vragen, kun je misschien een serieus gesprek met hem/haar aangaan over wat jullie beiden zou doen als je onder druk van je baas zou worden gezet om de relatie te beëindigen. Zorg van tevoren voor een plan waar jullie het beiden over eens zijn. [9]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Een collega terloops mee uitvragen

PDF download Pdf downloaden
  1. Probeer het niet ter plekke te verzinnen. Als je je collega benadert, of hij/zij nu wel of niet geïnteresseerd is of het afhoudt, zal het geven van vage of onduidelijke plannen de ander niet overtuigen. Houd het informeel, maar weet wat je in gedachten hebt voordat je je je collega vraagt om samen uit te gaan.
    • Als je nog niet zeker weet of je collega geïnteresseerd in je is, dan is de kans dat hij/zij instemt groter als je hem/haar mee vraagt naar iets gewoons, dan voor een formeel diner of een film.
    • Beslis van tevoren wat je wilt doen -- bijvoorbeeld koffie gaan drinken, of misschien na het werk samen iets gaan drinken (als jullie allebei oud genoeg zijn om dat te doen).
    • Als je je collega mee uit vraagt, vraag hem/haar dan mee uit te gaan naar eender welk informele evenement dat je gepland hebt.
    • In plaats van te beginnen met iets vaags als 'Wil je met me uitgaan', zou je in plaats daarvan iets kunnen zeggen als: 'Ik zou echt graag verder willen kletsen bij de koffie of misschien een drankje, als je vrij bent.'
  2. Als je bang bent om je collega te overrompelen, dan kun je hem of haar terloops vragen of hij of zij zich bij je wil aansluiten bij iets wat je toch al van plan was te gaan doen. Zorg er enkel voor dat het iets passends is, zoals naar een concert gaan of een straatfestival.
    • Het voordeel van iemand op deze manier mee uit vragen is dat het vaak op een natuurlijke manier naar voren komt in een gesprek.
    • Als je een praatje maakt met je collega, zal hij of zij je waarschijnlijk vragen wat je plannen zijn voor het weekend op een gegeven moment. Dit is de perfecte gelegenheid om je plannen te beschrijven en vervolgens je collega uit te nodigen.
    • Je zou iets kunnen zeggen als: 'Ik ben van plan om zaterdag naar dat concert te gaan. Ik heb een extra kaartje – mocht je zin hebben om mee te gaan...?
  3. Een vriendschappelijke wedstrijd betekent in dit geval dat jullie kijken wie er met het beste idee op de proppen komt voor een eerste uitje. Deze methode om een collega mee uit te vragen zal het beste werken als jij en je collega al een goede verstandhouding hebben en regelmatig vriendschappelijk kletsen. Het doel is, nogmaals, om het ongedwongen te houden en je collega geen ongemakkelijk gevoel te geven.
    • Deze methode werkt alleen als jij en je collega al flirten en het duidelijk is dat jullie beiden in elkaar geïnteresseerd zijn.
    • Probeer het onderwerp op een natuurlijke manier naar voren te laten komen. Dit kan een lastige stap zijn, en de timing en uitvoering moeten perfect zijn, anders kan het eng overkomen en de ander wegjagen.
    • Als iemand op de werkvloer het heeft over een recente rampzalige date, dan zou je zoiets kunnen zeggen als: 'Ik heb medelijden met Shannon na die blind date. Mijn ideale eerste date zou _______ zijn. En de jouwe?'
    • Zodra je collega reageert met zijn of haar ideale eerste afspraakje, dan kun je iets zeggen als: 'Wauw, dat klinkt eigenlijk heel leuk. Zou je dat misschien een keer echt mee willen maken?'
    Advertentie

Tips

  • Ken het beleid van je werkgever op het gebied van relaties op de werkplek en volg die naar de letter. Zoek uit of je je relatie moet bekendmaken, en zo ja, aan wie.
  • Het is meestal een goed idee om de relaties op het werk tussen jullie tweeën te houden, behalve als het vereist is dat je werkgever, leidinggevende of personeelsmedewerker ervan op de hoogte is. Toon niet veel genegenheid voor elkaar op het werk, want dit zal je collega's een ongemakkelijk gevoel geven.
  • Blijf professioneel wanneer je op het werk bent. Je hoeft elkaar niet te negeren of te doen alsof je elkaar niet kent, maar het is niet nodig elkaars hand vast te houden, te kussen of intiem te doen op het werk.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Gebruik de e-mail van het bedrijf niet om je collega's mee uit te vragen of liefdesbrieven te sturen. Als het gecontroleerd wordt of als je betrapt wordt, dan kun je ontslagen worden. E-mails waarin een collega een andere collega mee uit vraagt, kunnen ook gebruikt worden als bewijs tegen je in een zaak van seksuele intimidatie.
  • Beschouw een zakelijke of professionele bijeenkomst niet als een afspraakje. Houd al je zakelijke en persoonlijke communicatie gescheiden.
  • Als je relatie anderen op het werk ongemakkelijk maakt, kunnen zij bij het management er een klacht over indienen. Ook al is het niet in strijd met het beleid, handel altijd volledig professioneel op kantoor. Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen dan achteraf spijt te krijgen.
  • Als je 'signalen' verkeerd interpreteert of je ongepast gedraagt, kun je aangeklaagd worden voor seksuele intimidatie.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 16.113 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie