Pdf downloaden
Pdf downloaden
Een compostbak is heel gemakkelijk te maken en het is handiger in gebruik dan een composthoop. Misschien was je al heel lang van plan om er eentje te maken, of heb je de groene koorts nog maar net te pakken. Hoe dan ook, er is nu geen excuus meer om het uit te stellen. Hier volgen instructies om een compostbak voor groente-, fruit- en tuinafval te bouwen. Je kunt hem zelfs op je terras of balkon gebruiken, en je kunt er ook eentje maken voor alleen tuinafval.
Stappen
-
Verzamel alle materialen die je nodig hebt. Voor deze eenvoudige compostbak heb je onbehandeld hout nodig. Onbehandeld hout gaat lang genoeg mee, en je hebt geen last van chemicaliën die je composteerproces in de weg staan, of behulpzame beestjes kunnen doden. Cederhout is een goede keuze. Je hebt nodig:
- Vier balkjes van 5 x 5 cm, of 10 x 10, met een lengte van 90 cm. Deze paaltjes worden de hoeken van je vierkante compostbak. Neem ruw, onbehandeld hout. [1] X Bron
- 8-16 planken van 15 x 5 cm, ook 90 centimeter lang. Met deze planken maak je de wanden van je compostbak. De meeste compostbakken hebben ruimte tussen de plankjes aan de buitenkant voor luchtcirculatie; hoe groot de ruimtes worden is afhankelijk van of je 8, 12 of 16 plankjes gebruikt.
- Een deksel van 90 x 90 cm. Een stevig deksel zorgt voor een consistente temperatuur in je compostbak.
- Gegalvaniseerde spijkers of RVS-dekschroeven.
-
Spijker een plank vast aan de onderkant van twee balkjes. Zet de twee balkjes in de grond, op 90 cm van elkaar zodat het plankje er precies tussen past. Hou 3 tot 5 centimeter vrij aan de onderkant van elk paaltje, zodat het plankje er recht op komt te zitten. Zet het plankje met twee spijkers in elk balkje vast.
-
Meet af hoeveel ruimte je tussen de plankjes wilt. Je gaat het wandje afmaken door de plankjes op de balkjes te bevestigen, maar er moet tussen alle plankjes wat ruimte zitten. Hoeveel ruimte dat wordt mag je zelf bepalen. Hoe dan ook moet de ruimte tussen alle plankjes wel ongeveer gelijk zijn, zodat de compostbak er netjes uitziet.
- 2 tot 5 centimeter is gebruikelijk. Als je de ruimte groter maakt kan er compost tussendoor lekken, of kunnen er muizen of ratten inkruipen.
-
Als je de hoeveelheid ruimte hebt gekozen maak je nog een plankje tussen de twee balkjes vast. Blijf de plankjes op hun plaats timmeren, op gelijke afstand, tot je bovenaan komt. Aan het einde van deze stap heb je twee paaltjes met daar tussen twee tot vier plankjes. Dit is 1/4 van je vierkante bak.
-
Maak op dezelfde manier nog een wandje. Zet twee balkjes neer, meet 3 tot 5 centimeter vanaf de onderkant en begin daar met het vasttimmeren van je plankjes. Laat tussen de plankjes evenveel ruimte open als bij je eerste wandje. De twee wandjes moeten er precies hetzelfde uitzien.
-
Zet de twee wandjes op 90 cm afstand parallel aan elkaar neer en maak er een plank tussen vast. Net als bij de andere plankjes meet je 3 tot 5 centimeter af vanaf de onderkant, zet je het eerste plankje vast met spijkers en laat je evenveel ruimte open tussen de volgende plankjes. Ga door totdat je bak drie wandjes heeft.
- Zorg dat je de spijkers steeds laat verspringen, anders komen ze tegen de spijkers uit de vorige stappen aan.
-
Maak de bak af door het laatste wandje dwars op de voorkant te bevestigen. Zet de plankjes op dezelfde manier vast met spijkers, vergeet niet om te kijken waar de eerder aangebrachte spijkers zich bevinden.
-
Dek de bak af met een deksel van 90 x 90 cm. Je kunt zeil of hout gebruiken om je compostbak af te dekken, maar hout is absoluut beter om de hitte vast te houden. Als je wilt kun je er twee kleine houten handvatten aan bevestigen zodat je het er makkelijker op en af kunt doen.
-
Overweeg om nog een of twee dezelfde compostbakken te maken, zodat je kunt afwisselen. De ene bak bevat actief compostmateriaal; een andere bak bevat verwerkt compostmateriaal; de laatste bak bevat aarde waarmee je de actieve compostbak kunt afdekken.Advertentie
-
Knip een groot, rechthoekig stuk kippengaas uit. Dit wordt de basis van je compostbak, in een cilindervorm. In deze bak kun je dingen als tuinafval, zaagsel en bladeren composteren. Je kunt het alleen buiten op de aarde zetten, en het composteert heel langzaam.
- De korte zijde van de rechthoek wordt de hoogte van je bak.
- De lange zijde van de rechthoek wordt de diameter van je bak.
- Als je niet weet waar je moet beginnen, hou het kippengaas dan voor je om te zien hoe groot en wijd je wilt dat het wordt. Omdat je hier tuinafval in gaat doen kun je het beter wat groter maken.
-
Maak vier palen van afvalhout. Deze steek je in de grond om de vorm van de bak te behouden, dus zorg dat ze langer zijn dan de korte zijde van je kippengaas.
-
Leg je rechthoek van kippengaas plat op de grond. Door het recht te maken kun je er beter mee werken.
-
Maak met een nietpistool de korte zijde van je kippengaas vast aan een paal. Dit gaat het beste als je de paal onder het gaas legt. De bovenkant van de paal moet wat uitsteken boven het gaas.
-
Rol de andere kant van het kippengaas op zodat je uiteindelijk weer bij de paal uitkomt. Je kippengaas heeft nu de vorm van een cilinder.
-
Niet de rand van het kippengaas vast aan de paal. Misschien moet je zelf in de cilinder gaan zitten om er beter bij te kunnen.
-
Zet de bak in de grond. Zoek een plek uit waar hij niet in de weg staat.
-
Sla de andere drie palen om de bak heen in de grond. Zorg dat je ze dicht bij het gaas zet. Als je klaar bent moeten de palen in een vierkant staan.
-
Niet de andere palen vast aan het kippengaas. Als de bak goed vaststaat kun je hem gaan vullen met tuinafval.Advertentie
-
Doe composteerbare materialen in je compostbak. Alle organische materialen zullen uiteindelijk composteren als je ze de tijd geeft. Gras, takjes, fruit- en groenteresten en bepaalde uitwerpselen van dieren kunnen in je compostbak. Het is beter om geen vlees, botten en zuivelproducten (kaas etc.) in de bak te doen. Mest van bijvoorbeeld koeien en kippen is prima, maar neem geen katten- of hondenpoep.
-
Weet het verschil tussen groene en bruine materialen. Groene composteerbare materialen, die veel koolstof bevatten, zijn bijvoorbeeld gras, afgesnoeide takjes en groene bladeren. [2] X Bron Die bevatten veel vocht. Bruine composteerbare materialen zijn de drogere dingen zoals hooi, takjes en versnipperd karton, en dit bevat veel stikstof. Een mengsel van twee delen groen op een deel bruin geeft de ideale compost. [3] X Bron
- Je hoeft niet heel precies te zijn met deze verhoudingen. Zolang je maar niet een overvloed aan groen of bruin materiaal hebt wordt je compost rijk aan voedingsstoffen.
-
Maak de materialen klein om sneller te composteren. Als je het proces wat wilt versnellen, zorg dan dat je de materialen fijn maakt voor je ze in de bak doet. Gemaaid gras is natuurlijk al fijn genoeg, maar takken, hooi en ander droog materiaal kun je beter klein maken zodat er het een groter oppervlak heeft. [4] X Bron Hoe groter het oppervlak, hoe beter de kleine diertjes en bacteriën het kunnen verwerken.
-
Let op de temperatuur en de vochtigheid in de bak. Om het composteren op gang te helpen moet de bak warm en vochtig zijn. De twee grootste problemen die je bij een compostsysteem kunt hebben zijn gebrek aan warmte en vochtigheid. Deze hebben op verschillende manieren effect op het composteringsproces.
- Probeer de temperatuur in de bak op 40°C of hoger te houden. Tussen de 40 en 60°C is de ideale temperatuur voor een compostbak. Als de temperatuur lager wordt, probeer dan meer materiaal toe te voegen, of meer water, of meer stikstof.
- Zorg dat de hoop altijd vochtig is - nooit doorweekt en nooit droog. Een vochtige hoop houdt de warmte beter vast, waardoor je een betere compostering krijgt.
-
Roer je compost met een stok, en zorg dat je de voedselresten altijd goed afdekt. Door de compost te mengen verteren de voedselresten sneller. Door te mengen gaat de bovenste laag naar onder en komt de onderste laag boven. Roer het elke dag even, vooral als je merkt dat het niet warm genoeg is.
-
Zet iets zwaars op het deksel om ongewenste gasten buiten te houden. Een paar stenen op het midden van je deksel houdt honden, ratten of andere dieren buiten.Advertentie
Tips
- Je kunt de compost gebruiken om je bloembedden te mulchen, als potgrond, of als voedingsstof voor je gazon. Gebruik het niet allemaal tegelijk; bewaar minstens 1/3 van je compost zodat je het proces weer opnieuw kunt beginnen.
- Hak de materialen klein als je wilt dat het sneller composteert.
- Een veelvoorkomend probleem met het composteren van voedsel is de geur. Als je compost gaat stinken kan het zijn dat er te veel water in je bak zit, of te veel voedselresten. Om dit probleem op te lossen kun je een paar dagen geen voedselresten toevoegen, de compost roeren en wat meer gaatjes in de wanden boren.
- Wacht 2 tot 3 maanden voor je de compost van je GFT-afval gaat gebruiken. Op compost van je tuinafval moet je nog veel langer wachten, afhankelijk van het weer.
Advertentie
Waarschuwingen
- Omdat door de chemische reacties tijdens het composteren ook hitte ontstaat, kan verse compost je planten beschadigen. Zorg dat je het goed laat afkoelen voor je het in je bloembedden strooit.
- Je kunt veel last krijgen van fruitvliegjes. Als je bak ver genoeg van je huis staat is het niet zo erg, maar als dat niet zo is kun je de bak beter afdekken met een stuk tapijt of plastic.
Advertentie
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 32.573 keer bekeken.
Advertentie