Pdf downloaden Pdf downloaden

Een curriculum is een gids voor leraren om inhoud en vaardigheden te onderwijzen. Sommige leerplannen zijn meer algemene richtlijnen, terwijl andere zeer gedetailleerd zijn en instructies bevatten voor de lessen van dag tot dag. Het ontwikkelen van een curriculum is een hele uitdaging, vooral als de verwachtingen zo breed zijn. Ongeacht de situatie is het belangrijk om met een algemeen onderwerp te beginnen en met elke stap meer details toe te voegen. Tot slot moet je het lesplan evalueren om te zien of er nog wijzigingen moeten worden aangebracht.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De grote lijnen vaststellen

Pdf downloaden
  1. Je curriculum moet een duidelijk onderwerp en doel hebben. Het onderwerp moet geschikt zijn voor de leeftijd van de studenten en de omgeving waarin het curriculum wordt gedoceerd. [1]
    • Als je wordt gevraagd om een cursus te ontwerpen, stel jezelf dan vragen over het algemene doel van de cursus. Waarom onderwijs ik dit lesmateriaal? Wat meten studenten weten? Wat moeten ze kunnen?
    • Bijvoorbeeld, bij het ontwikkelen van een zomercursus schrijven voor middelbare scholieren moet je specifiek nadenken over wat je wilt dat de studenten leren van de lessen. Een doel zou kunnen zijn dat studenten leren hoe ze een eenakter moeten schrijven.
    • Zelfs als een onderwerp en een cursus aan je zijn toegewezen, dan nog moet je deze vragen stellen, zodat je een goed inzicht hebt in het doel van het curriculum.
  2. Afhankelijk van het leerdoel kan de naamgeving van een curriculum een ongecompliceerd proces zijn of een waar meer denkwerk in gaat zitten. Een curriculum voor VWO-studenten kan een naam hebben als 'VWO voorbereidend curriculum.' Een programma ter ondersteuning van jongeren met eetstoornissen heeft wellicht een meer weldoordachte titel nodig die aantrekkelijk is voor tieners en tegemoetkomt aan hun behoeften.
  3. Praat met je leidinggevende over hoe veel tijd je hebt om de cursus te geven. Sommige cursussen duren een heel jaar en andere slechts één semester. Als je les geeft op een school, probeer er dan achter te komen hoeveel tijd is toegewezen aan je lessen. Als je eenmaal een tijdlijn hebt, kun je beginnen met het organiseren van je curriculum in kleinere secties.
  4. Gebruik je kennis van je leerlingen (leeftijd, capaciteiten, enz.) en je kennis van de lesstof, om een idee te krijgen van de hoeveelheid informatie die je kunt behandelen in de tijd die je hebt gekregen. Je hoeft nog geen activiteiten te plannen, maar je kunt wel beginnen met nadenken over wat er mogelijk is. [2]
    • Ga na hoe vaak je de studenten zult zien. Klassen die je één of twee keer per week lesgeeft bieden wellicht een ander resultaat dan klassen die je elke dag ziet.
    • Stel bijvoorbeeld dat je een theater-curriculum samenstelt. Het verschil tussen een twee uur durende les, eenmaal per week gedurende drie weken, en een twee uur durende les, elke dag gedurende drie maanden, is significant. In die drie weken is het wellicht mogelijk om een toneelstuk van 10 minuten te creëren. Drie maanden, aan de andere kant, kan genoeg tijd zijn voor een volledige productie.
    • Deze stap is wellicht niet van toepassing op alle leraren. Middelbare scholen volgen vaak overheidsnormen waarbij van tevoren vastgestelde onderwerpen in de loop van het jaar aan bod moeten komen. Leerlingen doen vaak examens of tentamens aan het einde van het jaar, dus is er veel meer druk om aan alle normen te voldoen.
  5. Maak een lijst van de inhoud die je wilt dat je leerlingen leren, en wat zij aan het einde van de cursus zouden moeten kunnen doen. Het is belangrijk om duidelijke doelstellingen te hebben die een overzicht vormen van de vaardigheden en kennis die je leerlingen zullen verwerven. Zonder deze doelstellingen zal je niet in staat zijn om de studenten of de doeltreffendheid van het curriculum te evalueren. [3]
    • Je kunt bijvoorbeeld in je zomercursus over het schrijven van een toneelstuk, je studenten leren hoe ze een scène moeten schrijven, goed afgeronde personages ontwikkelen en een verhaallijn maken.
    • Van leraren op erkende scholen wordt verwacht dat ze de door de overheid gestelde normen volgen. De meeste scholen houden zich aan een door de overheid vastgesteld curriculum, waarin exact wordt aangegeven wat studenten aan het einde van het schooljaar moeten kunnen doen. [4]
  6. [5] Zoek online naar leerplannen of normen die in je gebied zijn ontwikkeld. Als je op een school werkt, neem dan contact op met andere leraren en toezichthouders over leerplannen uit voorgaande jaren. Het is veel gemakkelijker om aan je eigen curriculum te werken naar een bestaand voorbeeld.
    • Bijvoorbeeld, als je lesgeeft in het schrijven van toneelstukken, dan kun je online zoeken naar 'Curriculum toneelschrijven' of 'Lesplan toneelschrijven'.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De details invullen

Pdf downloaden
  1. [6] Curricula zijn meestal zo ingedeeld dat er ruimte is voor elk onderdeel. Sommige instellingen vragen leraren om een gestandaardiseerd sjabloon te gebruiken, dus weet wat er van je wordt verwacht. Als er niet in een sjabloon is voorzien, zoek dan online of maak je eigen sjabloon. Dit zal je helpen om je curriculum georganiseerd en presentabel te houden.
  2. [7] Eenheden, ofwel thema's, zijn de voornaamste onderwerpen die aan bod komen in het curriculum. Orden je brainstormsessie of de overheidsnormen in uniforme secties die een logische volgorde hebben. Eenheden kunnen betrekking hebben op grote onderwerpen zoals liefde, planeten of vergelijkingen, en belangrijke onderwerpen zoals vermenigvuldiging of chemische reacties. [8] Het aantal eenheden varieert per curriculum en kunnen van een week tot acht weken duren.
    • De titel van een eenheid kan één woord zijn of een korte zin. Een eenheid over personageontwikkeling heet bijvoorbeeld, 'Het creëren van karakters.'
  3. Leerdoelen zijn de specifieke dingen die studenten moeten weten en kunnen doen aan het einde van de eenheid. Je hebt hier al even over nagedacht tijdens je eerst brainstormsessies voor de lessen, en nu wordt je meer specifiek. Stel jezelf tijdens het schrijven van de leerdoelen een aantal belangrijke vragen. Wat is volgens de overheid vereist dat de studenten moet weten? Hoe wil ik dat mijn studenten nadenken over dit onderwerp? Welke vaardigheden hebben mijn studenten straks geleerd? [9] Je kunt in veel gevallen je leerdoelen rechtstreeks afleiden van de algemene standaard. [10]
    • Gebruik het acroniem SZISO (studenten zijn in staat om…). Als je vast komt te zitten, begin dan elk leerdoel met 'Studenten zijn in staat om...' Dit werkt voor zowel vaardigheden als kennis van de inhoud. Bijvoorbeeld, 'Studenten zijn in staat om een analyse van twee pagina's te produceren over de achterliggende redenen voor de burgeroorlog.' Dit vereist dat studenten kennis hebben opgedaan (de oorzaken van de Amerikaanse Burgeroorlog) en iets met die kennis kunnen doen (een schriftelijke analyse).
  4. Elke eenheid moet bestaan uit 2 à 4 algemene vragen die in de eenheid moeten worden verkend. Essentiële vragen begeleiden studenten bij het begrijpen van de meer belangrijke onderdelen van het thema. Essentiële vragen zijn vaak grote, complexe vragen die niet altijd in één les kunnen worden beantwoord. [11]
    • Bijvoorbeeld, een essentiële vraag voor een eenheid over breuken bestemd voor de middelbare school zou kunnen zijn, 'Waarom maakt een deling dingen niet altijd kleiner?' Een essentiële vraag voor een eenheid over personageontwikkeling zou kunnen zijn, 'Hoe kan iemands beslissingen en acties aspecten onthullen van diens persoonlijkheid?'
  5. Heb je eenmaal een geordende set eenheden, dan kun je beginnen na te denken over wat voor soort materialen, inhoud en ervaringen studenten nodig hebben voor het verkrijgen van inzicht in elk thema. Dit kan worden geleverd door het te gebruiken leerboek, teksten die je gelezen moeten worden, projecten, discussies en uitjes. [12]
    • Houd rekening met je publiek. Vergeet niet dat er veel manieren zijn voor het verwerven van vaardigheden en kennis. Gebruik boeken, multimedia en activiteiten die de leerlingen waar je mee werkt zal kunnen bezighouden.
  6. Studenten moeten worden beoordeeld op hun prestaties. Dit helpt de student te ontdekken of ze succesvol waren in het begrijpen van de inhoud, en het helpt de leraar om te weten of hij/zij succesvol was in het overbrengen van de inhoud. Daarnaast helpen evaluaties de leraar te bepalen of er in de toekomst wijzigingen moeten worden aangebracht in het curriculum. Er zijn vele manieren om de prestaties van de student te beoordelen, en evaluaties moeten in elke eenheid aanwezig zijn.
    • Gebruik formatieve evaluaties. Formatieve evaluaties zijn meestal kleinere, meer informele evaluaties die feedback geven over het leerproces, zodat je tijdens de eenheid wijzigingen kunt aanbrengen in het curriculum. Hoewel formatieve evaluaties meestal een onderdeel van het dagelijkse lesplan zijn, kunnen ze ook worden opgenomen in de beschrijvingen van de eenheid. Voorbeelden zijn logboekitems, quizzen, collages of korte schriftelijke reacties. [13]
    • Gebruik summatieve evaluaties. Summatieve evaluaties doen zich voor na het volledig behandelen van een onderwerp. Deze evaluaties zijn geschikt voor het einde van een eenheid of aan het einde van de cursus. Voorbeelden van summatieve beoordelingen zijn proeven, presentaties, optredens, essays of portfolio's. [14] Deze evaluaties variëren van het bespreken van specifieke details tot het beantwoorden van essentiële vragen of het bespreken van grotere thema's.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Het in de praktijk brengen

Pdf downloaden
  1. Lesplanning is meestal gescheiden van het ontwikkelingsproces van het curriculum. Hoewel veel leraren hun eigen curricula schrijven, is dit niet altijd het geval. Soms is de persoon die het curriculum heeft geschreven niet dezelfde persoon die het moet onderwijzen. Hoe dan ook, zorg ervoor dat wat is aangegeven in het curriculum wordt gebruikt om de lesplanning te ondersteunen. [15]
    • Zorg voor de overdracht van noodzakelijke informatie uit je curriculum naar je lesplan. Vermeld de naam van de eenheid, essentiële vragen, en het doel van de eenheid die je tijdens de les behandelt.
    • Verzeker je ervan dat de doelstellingen van de les studenten helpen om de doelen van de eenheid te bereiken. Lesdoelstellingen (ook wel doelstellingen, doelstellingen of 'SZISO') zijn vergelijkbaar met de doelen van de eenheid, maar dan specifieker. Vergeet niet dat studenten in staat moeten zijn tot het voltooien van het doel aan het eind van de les. 'Studenten kunnen de vier oorzaken van de Amerikaanse burgeroorlog uitleggen' is bijvoorbeeld specifiek genoeg om tijdens een les te behandelen.
  2. Zodra je het leerplan hebben ontwikkeld, moet je het omzetten in actie. Je weet niet of het werkt totdat je het uitprobeert met echte leraren en echte studenten. Let op hoe studenten op de onderwerpen, onderwijsmethoden, evaluaties en lessen reageren. [16]
  3. Dit kun je tijdens de cursus of erna doen. Reflecteer hierbij op hoe de studenten op het materiaal hebben gereageerd. Herzieningen zijn belangrijk, vooral omdat de normen, technologie en studenten altijd veranderen. [17]
    • Stel jezelf vragen tijdens de herziening van het curriculum. Komen de studenten in de buurt van de leerdoelen? Zijn ze in staat zijn om de essentiële vragen te beantwoorden? Voldoen studenten aan de normen? Zijn studenten voorbereid op het leren buiten de klas? Zo niet, dan kun je correcties aanbrengen in de inhoud, onderwijsstijlen en volgorde.
    • Je kunt elk aspect van het curriculum herzien, maar alles moet op elkaar worden afgestemd. Vergeet niet dat eventuele wijzigingen die je in algemene onderwerpen aanbrengt, moeten worden weerspiegeld in de andere onderwerpen. Bijvoorbeeld, als je het onderwerp van een eenheid wijzigt, vergeet dan niet om nieuwe essentiële vragen, doelstellingen en evaluaties te omschrijven. [18]
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.441 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie