Pdf downloaden
Pdf downloaden
Een dagboek kan een verslag zijn van je dagelijkse bezigheden, een samenvatting van je intiemste gedachten of gewoon een manier zijn om gefocust te blijven terwijl je een opdracht maakt voor school. Je mag zelf bepalen waarom, wanneer, waar en hoe je schrijft, maar hier vind je enkele richtlijnen om te beginnen.
Stappen
-
Zoek iets op waar je een dagboek van kunt maken. Je kunt een schrift, een kladblok, een collegeblok, een leeg boek, een tekstverwerker of dagboeksoftware zoals Red Notebook gebruiken. Je kunt ook een dagboek met een slotje kopen bij een kantoorboekhandel of wat je dan ook maar wilt gebruiken als dagboek. Zorg er wel voor dat je lege pagina's hebt waar je op kunt schrijven en dat die pagina's gebonden zijn, zodat ze niet uit je dagboek vallen en je ze kwijtraakt.
-
Zoek schrijfgerei op. Als je bij Stap 1 ervoor gekozen hebt om een tekstverwerker te gebruiken, dan kun je deze stap overslaan. Als je een fysiek dagboek gebruikt, zoek dan een pen op die je lekker vindt schrijven. (Je kunt een potlood gebruiken om in je dagboek te schrijven, maar de tekst zal na verloop van tijd erg vervagen.) Sommige dagboekschrijvers geven de voorkeur aan een bepaald pennenmerk of hebben een favoriete pennensoort (bijvoorbeeld een gelpen in plaats van een balpen). Hoe dan ook, het schrijfgerei dat je kiest moet comfortabel aanvoelen in je hand en je helpen schrijven in een tempo dat je bevalt.
-
Bedenk een routine. Misschien wil je je dagboek overal met je meenemen, zodat je je gedachten direct op kunt schrijven. Je zou elke dag ook een bepaald tijdstip uit kunnen kiezen om even te gaan zitten en je hoofd leeg te maken. Waar je ook voor kiest, maak er een gewoonte van. Als je het schrijven in je dagboek onderdeel maakt van een routine is de kans groter dat je doorgaat met schrijven.
-
Kies een plek uit die het schrijven bevordert. Ga naar een plek die je inspiratie geeft om te schrijven, of dat nu in de beslotenheid van je eigen kamer is of in een druk café. Als je niet zeker weet op welke plek je graag wilt schrijven, probeer dan op verschillende tijdstippen op de dag enkele verschillende plekken uit.
-
Zet een datum boven je dagboekaantekening. Je vindt dit misschien vervelend en lastig, maar dit is de enige echte regel voor het bijhouden van een dagboek. Je zult je verbazen hoe nuttig het kan zijn om boven elke aantekening een datum neer te zetten.
-
Begin met schrijven. Wanneer je met het schrijven van je dagboekaantekening begint, moet je je gedachten op papier zetten zoals ze bij je opkomen. Als je niet weet hoe je moet beginnen, begin dan met op te schrijven wat je die dag gedaan hebt of welke belangrijke ingevingen je de laatste tijd gehad hebt. Deze onderwerpen kunnen tot andere interessante onderwerpen leiden waar je over kunt schrijven.
- Probeer het schrijven in je dagboek te zien als "denken op papier." Je gedachten hoeven niet perfect verwoord te zijn of met de juiste grammatica en interpunctie opgeschreven te worden. Probeer in plaats daarvan je dagboek te zien als een plek waar je je gedachten en gevoelens op kunt schrijven en ze kunt ordenen.
- Voel je niet onzeker. Tenzij je van plan bent om je dagboek aan iemand anders te laten zien, moet je in je achterhoofd houden dat wat je schrijft alleen voor jouw ogen bestemd is. Maak je geen zorgen over wat andere mensen denken. Je vrij voelen om je gevoelens uit te drukken is een essentieel onderdeel van het bijhouden van een betekenisvol dagboek.
-
Wees creatief. Probeer verschillende schrijfstijlen in je dagboek op te nemen, zoals lijstjes, gedichten, filmscenario's of de stream of consciousness-techniek. Je kunt ook kunst aan je dagboek toevoegen, zoals schetsen, tekeningen en collages.
-
Weet wanneer je moet stoppen. Je zou kunnen stoppen met schrijven wanneer je al je gedachten op papier hebt gezet en je niets meer kunt bedenken, of wanneer je een bepaald aantal pagina's hebt volgeschreven. Waar je ook voor kiest, stop voordat je uitgeput raakt. Vergeet niet dat je genoeg energie wilt hebben om je dagboek opnieuw open te slaan en weer te gaan schrijven.
-
Herlees wat je geschreven hebt, als je dat kunt. Lees het direct nadat je klaar bent met schrijven of kies een bepaald tijdstip uit om oude dagboekaantekeningen terug te lezen. Je kunt mogelijk een hoop inzichten krijgen door je dagboek te herlezen.
-
Blijf schrijven. Des te meer tijd je aan je dagboek besteedt, des te waardevoller het wordt. Zoek manieren om van het schrijven in je dagboek een gewoonte te maken en blijf doorgaan met schrijven.Advertentie
-
Begrijp de opdracht. Heb je een opdracht gekregen om een dagboek bij te houden over je persoonlijke ervaringen, of moet je je gedachten in dagboekvorm opschrijven terwijl je een bepaald boek leest? Wat het ook is, zorg ervoor dat je de opdracht leest en herleest zodat je het goed begrijpt.
-
Houd je aan een tijdschema. Je zult waarschijnlijk een bepaald aantal dagboekaantekeningen moeten schrijven om de opdracht af te maken en een goed cijfer te krijgen. In plaats van alle aantekeningen te schrijven op de avond voordat je je dagboek in moet leveren, moet je proberen om een tijdschema aan te houden. Als je in je dagboek vergeet te schrijven, stel dan een alarm op je telefoon in of vraag iemand anders om je er van tijd tot tijd aan te herinneren.
-
Zet een datum boven elke dagboekaantekening. Begin elke aantekening door de datum op te schrijven. Als je ook het tijdstip wilt noteren waarop je met schrijven begint, dan kun je dat ook doen.
-
Begin met het schrijven van je dagboekaantekening. Begin een of twee regels onder de datum met het schrijven van je dagboekaantekening. Hier zijn enkele ideeën om over na te denken als je een dagboek voor een schoolopdracht bijhoudt:
- Denk na over datgene wat je geleerd hebt. Op welke manier ben je van plan om dit in je eigen leven toe te passen?
- Citeer delen van het boek of de opdracht die voor jou van belang waren. Nadat je het citaat opgenomen hebt, schrijf je op waarom je het mooi vindt.
- Beschrijf je gedachten of indrukken over de opdracht. Als je bijvoorbeeld een dagboek moet bijhouden terwijl je een boek leest, dan zou je kunnen schrijven over je reactie op een bepaald personage of hoofdstuk.
-
Schrijf in de ik-vorm. Omdat een dagboek een persoonlijk verhaal moet zijn, moet je het waarschijnlijk vanuit de eerste persoon schrijven. Dat betekent dat je woorden als "ik," "mij," "me" of "mijn" in je zinnen opneemt.
-
Zorg ervoor dat elke dagboekaantekening lang genoeg is. Als er in je opdracht beschreven staat hoe lang elke aantekening moet zijn, houd je daar dan aan. Als dat niet het geval is, schrijf dan ongeveer 200 tot 300 woorden per dagboekaantekening.
-
Rond elke dagboekaantekening af met een afsluitende gedachte. Wanneer je je dagelijkse dagboekaantekening afrondt, is het wellicht een goed idee om je gedachten in een of twee zinnen samen te vatten. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met "Wat ik vandaag echt geleerd heb is..." of "Ik zou graag langer willen nadenken over..."Advertentie
Tips
- Je hoeft niet te beginnen met het standaard "Lief dagboek." Dit lijkt misschien wat vreemd. Richt je tekst aan wie dan ook, jezelf of niemand. Begin gewoon met schrijven.
- Neem de tijd, haast je niet en probeer alles op te schrijven. Je tekst komt anders overweldigend over in plaats van krachtig en betekenisvol.
- Soms worden we overweldigd door de slechte dingen die ons overkomen - en dat is doorgaans waar we over schrijven. Probeer in plaats daarvan ook te denken aan de mooie dingen in het leven. Je wilt kunnen (glim)lachen wanneer je je dagboek op een later moment herleest - dus denk positief!
- Als het al een tijdje geleden is dat je in je dagboek geschreven hebt, probeer dan niet over alle interessante gebeurtenissen van de laatste tijd te schrijven - niets is slechter voor je dagboek. Begin gewoon op het punt waar je je nu bevindt, en als er niet zo lang geleden iets belangrijks is gebeurd, dan zal dit nog in je hoofd zitten en kun je het aan je schrijfsels toevoegen. Probeer je dagboek te zien als een verzameling van momentopnamen in plaats van een complete en omvangrijke video over je leven. Dit is een erg goed idee!
- Als je er eenmaal aan verslingerd raakt, houd je je alleen nog maar bezig met schrijven. Verwacht niet dat je er ooit mee op kunt houden.
- Schrijf gesprekken volledig uit. Laat het op een boek lijken.
- Als je dagboek erg goed is en je later beroemd wordt, dan kun je er een autobiografie van maken.
- Soms helpt het nemen van een douche of bad je om je dag te kunnen herinneren en het gebeurde samen te vatten.
- Maak een lijstje van de adressen, telefoonnummers en e-mailadressen van je beste vrienden zodat je ze later weer op kunt zoeken.
- Maak een tijdlijn met gebeurtenissen. Laat zien hoe je schooldag ingedeeld is, bijvoorbeeld: "Het eerste lesuur is van XX:XX uur tot XX:XX uur, het tweede lesuur..." enzovoort.
Advertentie
Waarschuwingen
- Als je dagboek erg vertrouwelijke gedachten bevat, zorg er dan voor dat jij de enige bent die het kan lezen.
- Neem je dagboek nooit mee naar school. In 9 van de 10 keer zal het van je afgepakt worden.
Advertentie
Advertentie