Pdf downloaden
Pdf downloaden
Met een diorama kun je op kleine schaal een interessante scène nabouwen. Diorama's geven vaak een periode uit de geschiedenis, een beeld uit de natuur of een fictieve situatie weer. Met het bouwen kun je je creativiteit de vrije loop laten en allerlei nieuwe dingen bedenken. Het bouwen van een diorama hoeft echt niet moeilijk te zijn, of je er nu een maakt voor een schoolopdracht, als modelbouw of gewoon voor de lol. Probeer onderstaande technieken om zelf thuis een diorama te maken waarmee je zeker indruk zult maken!
Stappen
-
Kies een onderwerp. Diorama's geven kleine scènes weer bestaande uit verschillende lagen materiaal, die allemaal hetzelfde onderwerp uitbeelden. Bedenk een onderwerp of thema dat je in je diorama wilt laten zien. Is het een scène uit een boek? Een bepaalde tijdsperiode? Een voorbeeld van een ecosysteem of een groep dieren of planten? De mogelijkheden voor een diorama zijn eindeloos.
- Het onderwerp dat je kiest hangt af van hoe groot je het diorama wilt maken en welke materialen je in huis hebt. Als je voor een breed onderwerp kiest, kan dit erg lastig uit te beelden zijn in een kleine schoenendoos. Aan de andere kant is een heel specifiek onderwerp weer lastig uit te beelden in een groot frame.
- Bedenk ook welke materialen je tot je beschikking hebt. Als je een diorama van de zee wilt maken, maar je hebt geen materialen waarmee je water of vissen kunt uitbeelden, dan zal het lastig zijn om dit diorama te gaan maken.
-
Bedenk hoe je je diorama wilt inrichten en welke materialen je wilt gebruiken. Stel een lijstje op van alle materialen en andere zaken die je mogelijk kunt gebruiken voor je diorama. Hoe wil je de achtergrond eruit laten zien? Gebruik je alleen voorwerpen die je ergens hebt gevonden of ook foto's en afbeeldingen? Moet je materialen kopen in de winkel om je diorama te kunnen maken of is het mogelijk om alleen dingen te gebruiken die je in huis en in de tuin hebt gevonden? Van tevoren brainstormen levert je nieuwe ideeën op en zorgt er bovendien voor dat je diorama er beter afgewerkt uitziet.
- Maak een ruwe schets van hoe je je ideale diorama eruit wilt laten zien. Denk daarbij aan de inrichting van de doos of het frame en waar alle figuurtjes en voorwerpen komen te staan.
- Verzamel voordat je met bouwen begint zoveel mogelijk materialen voor je diorama als je kunt vinden. Dit maakt het in elkaar zetten van je diorama een stuk gemakkelijker dan wanneer je tijdens het bouwen nog naar materialen op zoek moet gaan.
-
Kies een frame uit. Omdat diorama's uit meerdere lagen bestaan, komen ze het best tot hun recht in een doos of een frame dat meerdere centimeters diep is. Voor een eenvoudig diorama kun je een schoenendoos of een oude pakketdoos gebruiken die je op z'n kant zet. Voor grotere diorama's kun je een grote houten krat gebruiken of een lijst die je aan een doos vastmaakt. Je kunt in principe elk materiaal als omlijsting voor je diorama gebruiken dat de illusie geeft van een kleine kamer die aan één kant open is. [1] X Bron
- Als je een bepaald beeld in je hoofd hebt van hoe je diorama zou moeten worden, overweeg dan om zelf een houten doos in elkaar te timmeren die de gewenste afmetingen heeft.
- Wees creatief in het gebruiken van een doos of frame voor je diorama. Je kunt bijvoorbeeld een opgeknapt poppenhuis gebruiken om een diorama te maken dat een scène uit het leven van een familie weergeeft.
-
Maak een achtergrond. Begin achterin de doos met het in elkaar zetten van je diorama en werk dan zo naar voren. Tijdens het bouwen voeg je verschillende lagen toe bestaande uit details en afbeeldingen om zo diepte te creëren. Maak eerst een achtergrond tegen de achterkant van de doos aan. Overweeg om een simpele achtergrond op de doos te schilderen of print een afbeelding uit en plak deze op. Je kunt ook een collage maken van plaatjes en andere dingen die je uit tijdschriften hebt geknipt en dit gebruiken als achtergrond voor je diorama.
- Vergeet niet om ook een achtergrond te maken voor de zijkanten en achterkant van je doos.
- Je kunt als je dat wilt de buitenkant van de doos in een andere kleur schilderen zodat je diorama mooi afgewerkt lijkt. Dit moet je doen voordat je verschillende lagen en figuurtjes aan je diorama toevoegt.
-
Maak de ondergrond. Bij een realistisch diorama hoort natuurlijk ook een ondergrond. Voeg details toe door te schilderen of modelklei te gebruiken. Je kunt papier-maché gebruiken om levensechte bergen of heuvels te maken naast de bergen die je al op de achtergrond geschilderd hebt.
-
Begin met het toevoegen van details. Voeg de eerste laag met details en voorwerpen toe achterin en aan de zijkanten van de doos. Je kunt nu ook grotere details toevoegen, zoals bomen, stenen of meubelstukken. Begin aan de zijkanten van de doos en werk dan langzaam naar binnen en naar voren.
-
Maak het landschap af. Maak het landschap in je diorama af door nog meer details toe te voegen. Als je een beeld uit de natuur maakt, voeg dan details toe die kunnen doorgaan voor bomen, gras, bloemen, stenen, enzovoort. Dit zou je voor elke scène moeten doen - voeg alle details toe die je maar wilt om zo het landschap helemaal af te maken.
-
Voeg figuurtjes en schaalmodellen toe. Als je dat wilt kun je de scène afmaken door figuurtjes, schaalmodellen of andere miniaturen toe te voegen. Om bij het voorbeeld van een natuurscène te blijven, zou je kleine speelgoeddieren of insecten kunnen toevoegen. Overweeg om vogels of kleine vliegtuigen in je doos neer te hangen. Gebruik daarvoor een stuk vislijn of een ander fijn soort draad en wat lijm of nietjes en maak de figuurtjes aan de bovenkant van de doos vast. Je kunt ook eenvoudige foto's van de figuurtjes uitprinten en deze tegen de achtergrond van het diorama neerzetten of vastlijmen. Dit is de laatste stap bij het bouwen van je diorama, dus voeg zoveel dingen aan je scène toe als je maar wilt! [2] X BronAdvertentie
-
Maak een echt lijkende ondergrond. Ook al wil je misschien een simpele gladde ondergrond in je diorama hebben, je kunt heel gemakkelijk een echt lijkende ondergrond maken. Probeer om zand of grind op de bodem van je doos te lijmen zodat je ondergrond op een ruig terrein lijkt. Je kunt ook dennennaalden, kleine bladeren en plukken gras vastlijmen, om zo een grasveld te maken of een meer natuurlijke ondergrond.
- Maak keien en andere kleine details van modelklei of papier-maché en lijm deze goed vast.
- Heb je niet veel tijd, gebruik dan foto's om een ondergrond te maken of schilder zelf een ondergrond in je doos.
-
Maak bomen. Om het net te laten lijken alsof er bomen in je diorama staan verzamel je takjes in je tuin of buurt. Takjes zonder bladeren lijken net op kale bomen in de winter, en kleine takken die je van struiken of naaldbomen afhaalt lijken net op echte bomen. Plaats een klein bolletje klei aan het uiteinde van de tak zodat deze omhoog blijft staan of lijm de tak vast aan de binnenkant van de doos.
- Als je je diorama een speelsere uitstraling wilt geven, kun je miniatuurboompjes gebruiken uit een speelgoeddoos of poppenhuis. Je kunt deze in sommige speelgoedwinkels gewoon los kopen of je kunt ze uit een speelset halen.
- Denk erover om afbeeldingen van bomen uit te knippen uit foto's of tijdschriften. Je kunt een stuk extra papier mee uitknippen onderaan de boom en dit naar achteren vouwen. Zo blijft je papieren boom overeind staan wanneer je deze middenin de doos neerzet.
-
Maak water. Wil je water in je diorama weergeven, gebruik dan glas, cellofaan, verf of nagellak. Je kunt een kleine vijver maken door een kleine spiegel op de ondergrond van je diorama vast te maken en daar kleine kiezelstenen of plukken gras omheen vast te lijmen. Je kunt ook een vijver maken door een beetje blauwe of groene metallic nagellak op de ondergrond van de doos te gieten en dit in een plas laten opdrogen.
- Wil je een scène maken die zich onder water afspeelt, leg dan een stuk blauwe cellofaanfolie over de gehele opening van de doos. Dit geeft alles in de doos een blauwe glans, alsof het onder water is. Bovendien voegt dit een extra laag aan je diorama toe.
- Je kunt ook foto's van water toevoegen aan de achtergrond of op de bodem van je diorama lijmen om zo een grote hoeveelheid water weer te geven.
- Je kunt ook acryl- of temperaverf gebruiken om een eenvoudige achtergrond met water te schilderen voor je scène. Daarbij kun je ook kleine golven schilderen of tekenen. Schilder water op een stuk papier en steek dit in je doos om een extra laag toe te voegen.
-
Voeg details aan de lucht toe. Denk erover om details toe te voegen die wolken, de zon, de maan of sterren voorstellen. Plukjes watten die je tegen de achtergrond en bovenkant lijmt doen het goed als wolken. Je kunt sterren maken met beetjes glitterlijm, zilveren nagellak of metallic verf. Maak een grote zon door een bol piepschuim te schilderen en deze op te hangen aan een fijne draad of vislijn of vast te lijmen aan de bovenkant van de doos. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk! [3] X Bron
-
Klaar.Advertentie
Tips
- Wanneer je met stiften op karton tekent zal alles er donker uit komen te zien. Knip wat karton of stevig papier op maat en lijm dit op de doos vast. Als je hierop tekent zullen de kleuren er beter uitzien.
- Plaats grotere voorwerpen achter in je doos en kleinere voorwerpen voorin je diorama.
Advertentie
Bronnen
Advertentie