Pdf downloaden Pdf downloaden

Met al die krappe deadlines, sport, bijbaantjes, vrienden en soms ook nog een relatie, kan het voor jou als scholier of student behoorlijk lastig zijn om je agenda te beheren. Als je je realiseert dat je een opdracht niet op tijd af gaat krijgen (en dat is ons allemaal weleens overkomen), vraag je je misschien af hoe je je docent per e-mail om uitstel kunt vragen, hoe je het beste je excuses kunt aanbieden, om de eventuele straf die je zult krijgen voor het te laat inleveren zoveel mogelijk te beperken. Maak je geen zorgen, want wij leggen je het hieronder allemaal uit. We laten je zien hoe je een docent of leraar het beste kunt aanschrijven, met een aantal voorbeelden van e-mails ter inspiratie. Lees dus snel verder om te weten hoe je als je een deadline niet gaat halen met een nette e-mail aan je docent, de schade kunt beperken.

1

Tips voor als je per e-mail om uitstel wilt vragen

Pdf downloaden
  1. Als je een beetje nerveus wordt bij het idee je docent te moeten e-mailen, kun je de neiging krijgen te veel te vertellen. Op zich is dat heel begrijpelijk, maar probeer je in te houden. Je docenten hebben het ook druk, en ze zullen het waarderen als je direct ter zake komt. Geef alleen de informatie die absoluut noodzakelijk is, lees je e-mail voordat je hem verstuurd nog een keer over, en maak hem als dat kan nóg beknopter. [1]
    • Zeg dus niet: "Het spijt me echt heel erg. Ik kan gewoon niet geloven dat ik te laat ben met inleveren, en u heeft geen idee hoe lang ik al aan deze opdracht gewerkt heb. Ik vind het echt heel vervelend dat ik deze deadline niet ga halen, en ik verzeker u dat ik er in de toekomst echt alles aan zal doen om dit te voorkomen, ook als ik onverhoopt weer technische of andere problemen heb."
    • Maar zeg: "Mijn excuses voor het te laat inleveren van deze opdracht. Ik verzeker u dat ik mijn studie serieus neem en dat ik mijn best zal doen om dit in de toekomst te voorkomen."
  2. Begin je perfecte e-mail met een relevante, duidelijke onderwerpregel die niet te lang is. Vergeet niet dat je docent waarschijnlijk erg veel e-mails moet verwerken, dus hoe meer tijd je hem of haar bespaart, hoe dankbaarder hij of zij je zal zijn. [2]
    • Schrijf dus niet: "Bericht van een student uit Psychologie 104 die u graag om uitstel wil vragen," of "Bij deze de hartelijke groeten van Rinus de Bruin!"
    • Maar liever iets als: "Verzoek om uitstel voor Psych104, paper 2: Rinus de Bruin."
  3. Ook als je al eerder met deze docent op een informelere manier berichten hebt uitgewisseld, kun je in een e-mail altijd beter formeel zijn . Wees in je e-mail dan ook zo beleefd mogelijk. [3]
    • Gebruik een formele begroeting. "Geachte heer Wouters," en "Dag meneer Wouters," zijn allebei gepast. Informele begroetingen als "Hallo" en "Beste Kees" kun je beter vermijden.
    • Hetzelfde geldt voor de ondertekening; sluit je e-mail op een formele manier af. Zowel "Hoogachtend" als "Met vriendelijke groet" zijn geschikt.
    • Als je je docent ergens om vraagt, moet je hem of haar een verzoek doen, en geen eisen stellen. Schrijf dus in plaats van "Ik heb uitstel nodig," liever dat je met een verlenging van de inlevertermijn enorme geholpen zou zijn.
    • Gebruik vooral ook "alstublieft" en "dankuwel"!
  4. Laat de docent merken dat je, ondanks deze vertraging van jouw kant, zijn of haar tijd serieus neemt. Als je simpelweg jouw situatie uitlegt of om uitstel vraagt zonder dit cruciale onderdeel aan je e-mail toe te voegen, zou je onbedoeld de indruk kunnen wekken dat je ondankbaar bent. [4]
    • Dat zou nadelig kunnen zijn voor je band met de docent, waardoor je het risico zou lopen een hogere straf te krijgen.
    • Zeg er daarom vooral bij dat het je spijt, bijvoorbeeld zo: "Hierbij bied ik u mijn excuses aan voor het te laat inleveren van deze opdracht. Het is geenszins mijn bedoeling om uw drukke schema in de war te sturen of uw tijd te verspillen."
    • "Het spijt me dat het me niet gelukt is het werkstuk op tijd in te leveren, vooral omdat ik daarmee de indruk wek te weinig zorg en aandacht aan mijn studie te besteden, wat uiteraard niet juist is."
  5. Als er iets tussen is gekomen en je met net wat meer tijd je opdracht helemaal zult kunnen afmaken en inleveren, vraag dan of het mogelijk zou zijn om de deadline te verschuiven. Docenten krijgen dit soort verzoeken natuurlijk de hele tijd, en ze kunnen er net altijd aan toegeven. Wees daarom eerlijk, duidelijk en doordacht, omdat dat je kansen zal vergroten. [5] Laat je docent zien wat je al gedaan hebt. Dit is vooral slim als je al een groot deel van de opdracht gemaakt hebt en alleen nog maar wat kleine aanpassingen hoeft te maken voordat je hem in kunt leveren.
    • "Met twee extra dagen voor deze opdracht, zou ik mijn ideeën zonder meer volledig kunnen uitwerken en structureren."
    • "Ik zou een verlenging van de inlevertermijn van deze opdracht zeer op prijs stellen. Met net wat meer tijd zou ik me echt op de inhoud kunnen concentreren en het onderwerp echt goed kunnen begrijpen."
  6. Vertel niet teveel, maar leg de docent uit waarom je de vastgestelde deadline deze keer helaas niet kunt halen. Leg uit welke obstakels ervoor gezorgd hebben dat je de opdracht niet op tijd af hebt gekregen, maar geef niet teveel details. Als de oorzaak van de vertraging met mentale problemen te maken heeft, volg dan dezelfde regel: wees eerlijk maar kort. [6]
    • "Mijn hond heeft gisteravond zonder dat ik het doorhad een reep chocola opgegeten. Ik moest onmiddellijk met haar naar de dierenarts en we waren pas laat ‘s avonds terug."
    • "Om heel eerlijk te zijn heb ik wat problemen thuis, waardoor het me niet altijd lukt mijn schoolwerk af te krijgen."
    • Probeer als het even kan niet te liegen. Als je de opdracht later mag inleveren maar de waarheid komt op een gegeven moment aan het licht, kan dat grote gevolgen hebben.
  7. Dat kan heel moeilijk zijn, vooral als je bepaalde dingen echt niet zelf onder controle had. Maar vertrouw er toch op dat als je zelf de verantwoordelijkheid neemt, de kans groter is dat je krijgt waar je om vraagt. De kans is groot dat de docent het zal waarderen dat je je zo volwassen en professioneel gedraagt! [7]
    • Zeg dus niet: "Ik kan er echt niks aan doen. Ik ben het slachtoffer van de omstandigheden, en daarom heb ik de opdracht niet afgekregen."
    • Maar zeg bijvoorbeeld: "Het is een feit dat er iets onverwachts is tussengekomen. Aan de andere kant moet ik bekennen dat als ik eerder was begonnen, ik geen problemen zou hebben gehad met de deadline. Ik weet dus dat dit uiteindelijk mijn schuld is, en ik neem er de volledige verantwoordelijkheid voor."
  8. Maak, vooral als dit een ongelukkige samenloop van omstandigheden is geweest, goed duidelijk dat je er geen gewoonte van zult maken om je werk te laat in te leveren. Leg uit dat je normaal gesproken juist heel georganiseerd en verantwoordelijk bent en dat je erg veel waarde hecht aan je opleiding. [8]
    • "Dit is echt niks voor mij, en ik beloof dat ik er alles aan zal doen om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt."
    • "Ik neem mijn schoolwerk heel serieus. Als mijn hond niet ziek was geweest, was deze opdracht echt mijn hoogste prioriteit geweest."
  9. Misschien ben je te laat met inleveren vanwege een medische kwestie; in zo’n geval kan het heel behulpzaam zijn om bewijs mee te sturen in de vorm van bijvoorbeeld een doktersverklaring. Je hoeft heus geen reeksen documenten toe te voegen, maar als je je zaak kracht kunt bijzetten met één of twee officiële verklaringen, medische dossiers of een recept, zal dat je zeker kunnen helpen een serieuze indruk te maken. [9]
  10. Werk ook als je om uitstel gevraagd hebt, toch verder aan de opdracht. Het zal helemaal aan de docent liggen of hij of zij de deadline al dan niet zal verschuiven, en op sommige scholen en universiteiten gelden strenge regels voor wat betreft het niet op tijd inleveren van opdrachten. Hoop op het beste, maar reken op het ergste. Begin dus hoe dan ook aan de opdracht, of werk er aan verder, en doe als de deadline nog niet is verstreken, zo goed mogelijk je best om toch op tijd klaar te zijn! [10]
    Advertentie
2

Voorbeelden van e-mails

Pdf downloaden
  1. Geachte heer Wind,

    Mijn naam is Theo Wu en ik neem deel aan uw natuurkundepracticum op woensdagmiddag. Hoewel ons eerstvolgende project pas over twee dagen hoeft te worden ingeleverd, stuur ik u dit bericht om u te laten weten dat ik het zeer op prijs zou stellen als u bij uitzondering de inlevertermijn zou kunnen verlengen.

    Bij deze alvast mijn welgemeende excuses voor het ongemak. U moet weten dat ik door familie-aangelegenheden de afgelopen tijd last heb gehad van hevige stress, waardoor ik soms wat langer over mijn huiswerk doe dan gewoonlijk. Omdat ik mij hiervan ten volle bewust ben had ik voor de opdracht meer tijd moeten reserveren, en ik neem dan ook de volledige verantwoordelijkheid voor de vertraging op me. Ik neem mijn opleiding zeer serieus en zal in de toekomst mijn uiterste best doen om dit niet meer te laten gebeuren.

    Als bijdrage bij deze e-mail, vindt u een doktersverklaring. Bij voorbaat dank ik u hartelijk voor uw begrip en voor het feit dat u de tijd heeft genomen mijn e-mail te lezen. Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan vooral contact met mij op.

    Met vriendelijke groet,

    Theo Wu.
  2. Geachte heer Perez,

    Allereerst wens ik u een goed begin van deze week. Mijn naam is Sandra Davids, en ik volg als tweedejaars uw college poëzie op donderdag (Poëzie 104b). Bij deze wil ik u graag mijn excuses aanbieden voor het feit dat ik mijn opdracht te laat heb ingeleverd.

    Ik waardeer uw lessen zeer, en het is geenszins mijn bedoeling aanvullende beslag te leggen op uw tijd. Daar staat tegenover dat ik deze week erg ziek ben geweest, waardoor ik geen kans heb gezien mijn schoolwerk af te maken. Uiteraard had ik u hier eerder over moeten inlichten, maar ik tot vandaag verkeerde ik nog in de veronderstelling dat ik alles af zou kunnen krijgen zodra ik beter was. Dat is een slechte inschatting van mijn kant gebleken, en ik neem dan ook de volle verantwoordelijkheid op me voor deze vertraging.

    Ter ondersteuning heb ik een verklaring van mijn huisarts bijgevoegd. Bij deze nogmaals mijn excuses voor het ongemak. Mocht u vragen hebben, of graag aanvullende informatie willen ontvangen over mijn situatie, dan ben ik van harte bereid om verdere toelichting te verschaffen per e-mail of in een persoonlijk gesprek, op één van de hieronder vermelde tijdstippen.

    Bij voorbaat hartelijk dank,

    Sandra Davids.
  3. Geachte heer Jaha,

    In de hoop dat u een prettig weekend gehad heeft, stuur ik u deze e-mail om u mijn excuses aan te bieden. Mijn naam is Kevin Kuznetzov, en het is me deze week helaas niet gelukt mijn wekelijkse verslag op tijd af te krijgen, in verband met een technische storing.

    Ik kan u verzekeren dat ik zeer veel waarde hecht aan uw vak en aan deze opdracht. Het is alleen zo dat vlak voordat ik de laatste versie van mijn werk op wilde slaan om hem in te leveren, bij mij thuis het internet uitviel. Ik ben me ervan bewust dat ik eerder had moeten beginnen en bijtijds mijn wijzigingen had moeten opslaan, zodat ik mijn verslag wel op tijd had kunnen inleveren. Van nu af aan zal ik die maatregelen dan ook zeker nemen, om herhaling van dit probleem te voorkomen.

    Graag zou ik met u een eventueel uitstel van de deadline willen bespreken, of de mogelijkheid een aanvullende opdracht te maken ter compensatie, afhankelijk van wat u het meest gepast acht. Bij deze bied ik nu nogmaals mijn welgemeende excuses aan en ik dank u bij voorbaat voor uw begrip. In afwachting van uw antwoord verblijf ik,

    Hoogachtend,

    Kevin Kuznetzov.
    Advertentie
3

Waarom je de docent een e-mail moet sturen als je een opdracht niet afkrijgt

Pdf downloaden
  1. We weten allemaal wat ze zeggen over de beste plannen: misschien had je op zich wel genoeg tijd voor de opdracht gereserveerd, maar heeft iets totaal onverwachts je hele schema verstoord. Misschien ben je ziek geworden, of een familielid of huisgenoot van je, of is er een noodgeval of een technisch probleem tussengekomen. Wat de oorzaak ook is, het kan zijn dat je je plotseling realiseert dat je niet genoeg tijd zult hebben om de opdracht af te maken. [11]
    • Welke regels er precies gelden voor wat betreft deadlines en een mogelijke verlenging van de inlevertermijnen, hangt af van je school of opleidingsinstituut, maar door een beleefde, maar inhoudelijk sterke e-mail te schrijven kun je je kansen alleen maar vergroten.
    • Meestal zal een docent je alleen uitstel willen geven als er sprake is van zogenaamde verzachtende omstandigheden, zoals ziekte of een noodgeval. De kans dat je uitstel krijgt is minder groot als je studie door nevenactiviteiten, zoals je werk, in het gedrang is gekomen.
    • Uiteindelijk zijn docenten ook mensen, en in principe zullen ze je altijd willen helpen! Vooral als het de eerste keer is dat je een opdracht te laat inlevert, is een docent vaak vergevingsgezinder dan je misschien zou verwachten.
  2. Als je een opdracht te laat inlevert en bang bent dat dat ten koste zal gaan van je cijfer, kan een e-mail met de nodige uitleg zeer nuttig zijn. Zonder context kan je docent de conclusie trekken dat je het gewoon niet belangrijk vond om de opdracht op tijd in te leveren. Maar als je uitlegt wat er tussen is gekomen, zal hij of zij het je misschien wat gemakkelijker maken. [12]
    • Vooral als er vlak voordat je de opdracht wilde inleveren iets ergs of onverwachts is gebeurd, kun je het misschien uitleggen en zo voorkomen dat je nog verder in de problemen komt.
  3. Misschien was het hele probleem een kwestie van overmacht en kun jij er niks aan doen; dan nog heb je misschien geen excuus, maar je wilt in ieder geval dat je docent weet dat het je spijt. Elke docent is weer anders, maar je kunt het altijd proberen. [13]
    • Door op een eerlijke en respectvolle manier je excuses aan te bieden voor het feit dat je een deadline niet gehaald hebt, kun je de relatie met je docent verbeteren, ervoor zorgen dat hij of zij ook respect voor jou zal hebben, en het risico op een negatieve beoordeling of andere nadelige gevolgen verminderen.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.132 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie