PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

“Wat doe ik met mijn leven? Wat wil ik? Welke richting ga ik op?” Dit zijn veel voorkomende vragen die mensen zichzelf stellen. Gewoonlijk starten dit soort vooruitziende gedachten het proces van het maken en opschrijven van doelstellingen. Terwijl sommige mensen stoppen bij vage of algemene reacties op dit soort vragen, zullen anderen een dergelijke serie vragen gebruiken om een definieerbare, uitvoerbare doelstellingen. Door de tijd te nemen om duidelijk omschreven doelen te schrijven, maak je het waarschijnlijker dat je ze haalt. [1] En het halen van doelen heeft een correlatie met geluk en welzijn. [2]

Methode 1
Methode 1 van 2:

Je doelen definiëren

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je een algemeen idee hebt van wat je wilt of zou willen bereiken, dan kan het verleidelijk zijn om gewoon te beginnen met ernaartoe te werken. Maar als je geen duidelijk gedefinieerde doelen hebt, dan kan het zijn dat je naar een vaag doel werkt of afdwaalt, of een doel dat veranderd is. Een doel definiëren kan voorkomen dat je tijd of energie verspilt. Het kan je zelfs motiveren om je doelen te halen.
    • Een werknemer kan er bijvoorbeeld niets voor voelen om aan een vage opdracht te beginnen waar geen duidelijk structuur of richtlijnen voor zijn. Maar werknemers zijn meer gemotiveerd om te werken wanneer ze duidelijke doelen en feedback krijgen. [3]
    • Voorbeelden van vage of algemene doelen zijn onder andere: "Ik wil gelukkig zijn," "ik wil succesvol zijn," en "ik wil een goed persoon zijn."
  2. Dit is belangrijk om te kunnen begrijpen wat je werkelijk probeert te bereiken. Definieer eventuele algemene of vage termen. [4] Bijvoorbeeld, als je neerzet dat je succesvol wilt zijn, dan moet je definiëren wat succes voor jou betekent. Hoewel het voor sommige mensen kan betekenen dat je veel geld verdient, kunnen anderen denken dat het betekent gezonde, zelfbewuste kinderen groot te brengen.
    • Door algemene termen en doelen te definiëren help je jezelf te zien als de persoon of kwaliteit die je definieert. [5] Als je bijvoorbeeld succes ziet in de betekenis van professioneel succes, dan kun je doelen maken om professionele training te krijgen en een carrière te starten.
  3. Het is normaal om te denken dat je iets wilt zonder je werkelijk af te vragen waarom je het wilt. Maar, soms kun je besluiten dat die doelen niet echt overeenkomen met de dromen en wensen in je leven. Een goed voorbeeld hiervan stamt af van sociale perceptie en ideeën. Veel kinderen zullen zeggen dat ze dokters of brandweermannen willen worden als ze opgroeien, niet echt begrijpend wat het betekent, of later ontdekkend dat die doelen veranderd zijn. [6] [7]
    • Vraag jezelf af of je doelen beïnvloed zijn door mensen om je heen, zoals de verwachtingen van ouders of partners of door sociale druk van gelijken of de media.
    • Je doel zou iets moeten zijn dat jij wilt doen voor jou , niet voor iemand anders.
  4. Probeer je iets te bereiken of te doen om iets te bewijzen? Hoewel de “juiste” redenen voor iedereen anders kunnen zijn, moet je jezelf afvragen of jouw doelen goed zijn voor jou. Als dat niet zo is, dan kun je je onvoldaan voelen of opgebrand. [8]
    • Als je bijvoorbeeld een dokter wilt worden, is dat dan omdat je mensen wilt helpen of omdat ze veel geld verdienen? Als je motief niet klopt voor jou, kan het moeilijker voor je zijn om het doel te bereiken of je voldaan te voelen als het lukt.
  5. Het is gemakkelijk om je mee te laten slepen als je nadenkt over doelen. Maar, er zijn dingen die buiten jouw invloed kunnen liggen. Afhankelijk van wat voor doelen je maakt, kan dit een probleem worden. Je doelen moeten realistisch en haalbaar zijn. [9] [10]
    • Bijvoorbeeld, iemand kan de grootste basketbalspeler ooit willen zijn, maar factoren als leeftijd en lengte kunnen beperken en zijn niet door jou te beïnvloeden. Doelen bepalen die om te beginnen niet haalbaar zijn kan je je teleurgesteld en ongemotiveerd laten voelen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Je doelen opschrijven

PDF download Pdf downloaden
  1. Besteed 15 minuten aan het informeel noteren van je visies, doelen en dromen. Maak je niet druk over of je duidelijk omschreven doelen opschrijft of dingen op volgorde zet. Zorg er gewoon voor dat deze doelen en dromen overeenkomen met je identiteit en waardes. Als je vast komt te zitten, probeer dan oefeningen in vrij schrijven. Je zou kunnen beschrijven: [11] [12]
    • De ideale toekomst
    • Kwaliteiten die je in anderen bewondert
    • Dingen die je beter zou kunnen doen
    • Dingen waar je meer over wilt leren
    • Gewoonten die je wilt verbeteren
  2. Als je eenmaal toekomstdromen en idealen gevonden hebt, kies dan een paar specifieke doelen die je kunnen helpen dat te bereiken. Probeer specifiek te zijn wanneer je deze doelen beschrijft. Als je doel groot is of op de lange termijn, breek het dan in kleinere doelen of stappen. Denk over deze stappen of doelen als een strategie of deze toekomstige dromen en idealen te bereiken. [13] [14]
    • Bijvoorbeeld, “ik wil een goede hardloper zijn als ik 50 ben” is vaag en kan een doel op de lange termijn zijn (afhankelijk van je huidige leeftijd). Een beter doel zou zijn "ik wil trainen voor een halve marathon. Ik ben van plan om binnen een jaar een halve marathon te rennen en binnen de volgende 5 jaar een hele marathon."
  3. Kijk naar je doelen en besluit welke de belangrijkste of meest gewenste zijn. Denk over elk doel in termen van hoe haalbaar het is, hoe lang het zal duren en welke impact het op je leven zal hebben om naar dat doel te werken en het te halen. Je moet jezelf ook afvragen waarom je een bepaald doel meer waarde geeft dan een ander doel. Zorg ervoor dat doelen op je lijst niet in conflict zijn met elkaar. [15] [16]
    • Door je doelen op impact te rangschikken kun je jezelf motiveren ernaartoe te werken. Het helpt ook als je je dat doel en zijn mogelijke voordelen voorstelt.
  4. Houd je voortgang bij door kleinere referentiepunten en deadlines te maken voor je doelen en stappen. Deze halen zal je een gevoel van voltooiing geven, je motivatie verbeteren en je feedback geven over wat er wel en niet werkt.
    • Bijvoorbeeld, als je doel is om een halve marathon te rennen binnen een jaar, dan kun je jezelf een deadline geven om de komende 6 maanden te trainen. Als je dat doel eenmaal gehaald hebt, vertel je jezelf om halve oefenmarathons te rennen gedurende de volgende zes maanden. Als je je voortijdig realiseert dat je meer tijd nodig hebt, dan kun je de referentiepunten aanpassen.
    • Probeer een kalender te gebruiken als visuele hint om je betrokken te houden bij je doelen en de tijdlijn die je voor jezelf hebt neergezet. Het is ook extreem bevredigend om een gehaald doel of doelstelling door te strepen.
  5. model voor het maken van doelen . Kijk naar elk van je doelen en schrijf op hoe het doel specifiek (S), meetbaar (M), acceptabel (A), realistisch (R) en tijdgebonden (T) is. [17] Dit is bijvoorbeeld hoe je van een vaag doel als “ik wil een gezonder persoon zijn” een specifiek doel kunt maken met gebruik van S.M.A.R.T.: [18]
    • Specifiek: "Ik wil mijn gezondheid verbeteren door gewicht te verliezen."
    • Meetbaar: "Ik wil mijn gezondheid verbeteren door 10 kilo kwijt te raken."
    • Acceptabel: Hoewel je misschien geen 50 kilo kunt kwijtraken, is 10 kilo een haalbaar doel.
    • Realistisch: Je kunt jezelf helpen herinneren dat het kwijtraken van 10 kilo je meer energie zal geven en je je gelukkiger laat voelen. Onthoud dat je dit niet doet voor iemand anders.
    • Tijdgebonden: "Ik wil mijn gezondheid verbeteren door 10 kilo kwijt te raken binnen een jaar, met een gemiddelde van 850 gram per maand."
    Advertentie

Tips

  • Het is bewezen dat het opschrijven van je doelen de waarschijnlijkheid vergroot van het halen van die doelen. Een onderzoek onder 149 deelnemers door clinisch psycholoog Dr. Gail Matthews van de Dominican University liet zien dat degenen die hun doelen opschreven beduidend meer bereikten dan degenen die hun doelen niet opschreven. [19]
Advertentie

Bronnen

  1. http://www.dominican.edu/academics/ahss/undergraduate-programs-1/psych/faculty/fulltime/gail-matthews
  2. McGregor, I., & Little, B. R., 1998
  3. Locke, E. A. (1968). Toward a Theory of Task Motivation and Incentives. Journal of Organizational Behavior and Human Performance, 3, 157-189.
  4. Fischhoff, B., Slovic, P., & Lichtenstein, S. (1988). Knowing what you want: Measuring labile values. Decision Making: Descriptive, Normative and Prescriptive Interactions, Cambridge University Press, Cambridge, 398-421. (Chapter 18)
  5. Fischhoff, B., Slovic, P., & Lichtenstein, S. (1988). Knowing what you want: Measuring labile values. Decision Making: Descriptive, Normative and Prescriptive Interactions, Cambridge University Press, Cambridge, 398-421. (Chapter 18)
  6. Brunstein, J. C. (1993). Personal goals and subjective well-being: A longitudinal study. Journal of Personality and Social Psychology, 65, 1061–1070.
  7. Perrone, K. M., Civiletto, C. L., Webb, L. K., & Fitch, J. C. (2004). Perceived barriers to and supports of the attainment of career and family goals among academically talented individuals. International Journal of Stress Management, 11, 114–131.
  8. Schunk, D. H. (1990). Goal setting and self-efficacy during self-regulated learning. Educational Psychologist, 25, 71– 86.
  9. https://www.psychologytoday.com/blog/coaching-and-parenting-young-athletes/201311/keys-effective-goal-setting
  1. http://www.appliedsportpsych.org/resource-center/resources-for-athletes/principles-of-effective-goal-setting/
  2. Marisano, Hirsh, Perterson, Pihl, and Shore (2010) from Peterson and Mar, 2004.
  3. http://selfauthoring.com/JAPcomplete.pdf
  4. Austin, J. T., & Vancouver, J. B. (1996). Goal constructs in psychology: Structure, process, and content. Psychological Bulletin, 120, 338 –375.
  5. Locke, E. A., & Latham, G. P. (2006). New directions in goal-setting theory. Current Directions in Psychological Science, 15, 265–268.
  6. Bandura, A. (1977). Self-efficacy: Toward a unifying theory of behavioral change. Psychological Review, 84, 191–215.
  7. Schunk, D. H. (1991). Self-efficacy and academic motivation. Educational Psychologist, 26, 207–231.
  8. http://www.hr.virginia.edu/uploads/documents/media/Writing_SMART_Goals.pdf
  9. Lawlor, B. & Hornyak, M. (2012). SMART Goals: How the Application of Smart Goals can Contribute to Achievement of Student Learning Outcomes. Journal of Development of Business Simulation and Experimental Learning, 39, 259-267. https://journals.tdl.org/absel/index.php/absel/article/viewFile/90/86
  10. http://www.dominican.edu/academics/ahss/undergraduate-programs-1/psych/faculty/fulltime/gail-matthews

Over dit artikel

Deze pagina is 4.848 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie