PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je een open wond hebt, of een wond die aan het genezen is, kunnen er verschillende soorten drainage oftewel afscheiding optreden. Afscheidingen als een heldere vloeistof, gele afscheiding en afscheiding met sporen van bloed komen vaak voor en ontstaan door het vocht en de eiwitten die zich tussen de weefsels en spieren bevinden. De afscheiding verandert van kleur afhankelijk van het soort ontsteking en de ernst ervan.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Je voorbereiden op het behandelen van de wond

PDF download Pdf downloaden
  1. Bij de behandeling van een wond waar vocht uitkomt is het belangrijk dat je weet hoe normale afscheiding er ongeveer uit ziet. Er bestaan verschillende soorten normale afscheiding, waaronder [1] :
    • ’’Serumafscheiding:’’ Dit type afscheiding kan eruitzien als een heldere kleurloze of een licht gelige vloeistof. Dit soort drainage wordt niet genoeg geproduceerd dat het een verband kan doordrenken.
    • ’’Serumbloed:’’ Dit type afscheiding is meestal dus en dun en waterig en bestaat uit bloed en serum. Omdat het hierbij om een relatief kleine hoeveelheid bloed gaat, is dit type afscheiding vaak rozeachtig van kleur.
  2. Het is natuurlijk nuttig om te weten wat normaal is, maar het is ook belangrijk om te weten waar je op moet letten als de wond ontstoken is. Soorten abnormale afscheiding die uit een wond kunnen komen zijn onder andere [2] :
    • ’’Bloederige afscheiding:’’ Dit type afscheiding bevat relatief veel bloed en zal helderrood van kleur zijn.
    • ’’Purulente afscheiding:’’ Dit type afscheiding wordt meestal pus genoemd. De kleur van pus kan variëren van groen, geel, wit of grijs, tot roze of bruin. Pus ruikt meestal erg onaangenaam.
  3. Door je handen te wassen verklein je de hoeveelheid bacteriën waaraan je wond wordt blootgesteld. Goed je handen wassen doe je als volgt: [3]
    • Maak je handen nat met warm of koud water.
    • Zeep je handen helemaal in.
    • Wrijf je ingezeepte handen een halve minuut lang tegen elkaar aan om vuil en bacteriën te verwijderen.
    • Spoel je handen af onder stromend water.
    • Droog je handen af met een schone handdoek.
  4. In principe kun je door je handen goed te wassen voorkomen dat de wond geïnfecteerd raakt, maar toch kunnen water en zeep nog bacteriën op je handen achterlaten. Door handschoenen te dragen creëer je een extra barrière tussen de wond en eventuele bacteriën.
    • Trek de handschoenen nadat je de natte wond behandeld uit.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

De wond behandelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Het schoonmaken van een drainerende wond met waterstofperoxide of povidon-jodium helpt bij het verwijderen van oude, dode huidcellen en wondrestjes. Bovendien bevatten antiseptische oplossingen kiemdodende bestanddelen die bevorderlijk kunnen zijn voor de genezing van de wond.
    • Een wond waar vocht uitkomt moet je iedere dag minstens één keer schoonmaken, of steeds als het verband dat over de wond zit vies of nat is geworden.
    • Je moet de wond voordat je hem met een antiseptische oplossing gaat reinigen, altijd eerst goed onder stromend water schoonspoelen.
    • Giet voor het reinigen van de wond met waterstofperoxide of povidon-jodium de oplossing op een watje of gaasje en strijk er voorzichtig mee over de wond. Maak de wond schoon in een cirkelvormige beweging. Begin in het midden van de wond en werk voorzichtig naar de randen toe.
  2. Deze zalf bestrijdt bacteriën en zorgt er tegelijkertijd voor dat je huid meer vocht vast kan houden. Antibacteriële zalven die veel gebruikt worden zijn bijvoorbeeld [4] :
    • Bacitracine (Neosporin). Breng dit drie keer per dag aan op de wond.
    • 2% Mupirocine (Bactroban). Breng dit drie keer per dag aan op de wond, oftewel om de acht uur.
  3. Dek de wond af voordat de zalf die je erop hebt gedaan is opgedroogd. Je moet de wond vochtig houden, omdat de genezende huid als hij te droog is, af zal breken.
    • Leg een stukje schoon gaas over de wond en plak de randen van het gaas af met medische tape. Of gebruik gaasverband dat met een kleeflaagje op het verband geleverd wordt, zoals bij sommige grotere soorten het geval is. [5]
  4. Houd het verband droog en schoon om te voorkomen dat de wond gaat ontsteken. Als je merkt dat het verband vochtig is geworden, vervang het dan door een nieuw stuk verband. [6]
    • Als het verband doorweekt is geraakt moet je het zo snel mogelijk vervangen om te voorkomen dat er bacteriën in de wondafscheiding terecht kunnen komen en zich op die manier kunnen verspreiden.
  5. Je moet de hoeveelheid en het soort afscheiding goed in de gaten houden. Normaal gesproken produceert een wond niet meer dan een kleine tot middelgrote hoeveelheid afscheiding. [7]
    • Als je verband op je wond meerdere keren per dag doorweekt raakt, wil dat zeggen dat er sprake is van abnormale afscheiding.
    • In dat geval moet je zo snel mogelijk de huisarts bellen of naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaan. Een wond die overmatig bloedt kan namelijk dodelijk zijn, als gevolg van de hoeveelheid bloed die je erdoor kunt verliezen.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.155 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie