Pdf downloaden
Pdf downloaden
Het is erg eenvoudig en leuk om je eigen barometer te maken, en het is bovendien perfect als wetenschappelijk proefje of om thuis te doen. Je kunt een eenvoudige aneroïde barometer, ofwel een barometer die met lucht werkt, maken met behulp van een ballon, een pot en enkele andere simpele materialen. Daarnaast kun je een waterbarometer maken van een fles, een plastic slang en een liniaal. Met beide soorten barometers kun je de luchtdruk meten –- een van de dingen die meteorologen meten om nauwkeurige weerberichten op te kunnen stellen.
Stappen
-
Knip de hals van een ballon. Knip met een schaar het uiteinde van een ballon. Je hoeft de ballon niet precies op een bepaalde plek af te knippen, maar zorg ervoor dat de opening groot genoeg is om over de opening van een pot te passen. [1] X Bron
-
Span de ballon over een pot. Rek met je handen de opening van de ballon uit en span hem over de opening van een pot. Trek hem overal naar beneden zodat de ballon plat over de opening gespannen zit en er geen kreukels in de ballon zitten. [2] X Bron
- Wanneer de ballon strak over de opening van de pot gespannen is doe je een elastiekje om de rand van de pot om de ballon op zijn plek te houden.
- Een glazen pot is het geschiktst, maar je kunt ook een metalen blikje gebruiken.
- Of je nu een pot of een blikje gebruikt, hoe groot hij precies is maakt niet uit. Zorg er gewoon voor dat de opening van de pot of het blikje niet zo groot is dat je de ballon er niet gemakkelijk overheen kunt spannen.
-
Lijm een rietje bovenop de pot. Als het rietje een gebogen uiteinde heeft, knip dat stuk er dan eerst af. Doe een klein beetje lijm op het ene uiteinde van het rietje en leg hem zo neer dat het uiteinde in het midden van de ballon komt. De rest van het rietje moet over de rand van de pot steken. Aan dit rietje maak je de wijzer vast, zodat je verschillen in de luchtdruk kunt meten. [3] X Bron
- Siliconenlijm werkt goed. Als je dat niet hebt, dan kun je ook secondelijm, hobbylijm of een lijmstift gebruiken.
- Laat de lijm drogen voordat je verdergaat.
- Hoe langer het rietje, hoe beter. Het belangrijkste is dat het rietje recht is. Je kunt zelfs het uiteinde van het ene rietje in een ander rietje steken om een langer rietje te maken.
-
Maak een wijzer vast aan het rietje. Je kunt met plakband een naald aan het andere uiteinde van het rietje plakken, zodat de scherpe punt vooruit steekt. Als je iets wilt gebruiken dat minder scherp is, knip dan een kleine pijl uit knutselkarton of een indexkaart en steek hem in het holle uiteinde van het rietje. Zorg dat de pijl of wijzer precies in het uiteinde past en er niet uit valt. Deze wijzer laat zien hoeveel het rietje omhoog en naar beneden beweegt wanneer de luchtdruk verandert. [4] X Bron
-
Zet een stevig vel papier in de buurt van de wijzer. Om het jezelf gemakkelijk te maken plak je een vel papier op de muur en zet je de pot ernaast zodat de wijzer naar het papier wijst. Geef de hoogte van de wijzer op het papier aan en schrijf er ‘hoog’ boven. Eronder schrijf je ‘laag’. [5] X Bron
- Stevig papier als knutselkarton of karton blijft beter omhoog staan, maar je kunt ook gewoon papier gebruiken als je niets anders hebt. Bij kantoorboekhandels en hobbyzaken kun je een hoop verschillende soorten papier en karton vinden.
- De wijzer moet zich dicht bij het papier bevinden, maar mag hem niet aanraken.
-
Leg veranderingen in de hoogte van de wijzer vast. Wanneer de luchtdruk stijgt komt de wijzer omhoog. Wanneer de luchtdruk zakt zakt de wijzer ook. Kijk hoe de wijzer vanzelf beweegt en zet strepen wanneer je ziet dat de wijzer van positie veranderd is. [6] X Bron
- Je kunt als je dat wilt de aanvangspositie van de wijzer aangeven met een ‘1’ en dan de volgende posities steeds een hoger getal geven. Dit is een uitstekend idee als je de barometer voor een wetenschappelijk proefje wilt gebruiken.
- De barometer werkt omdat een hoge luchtdruk druk uitoefent op de ballon, waardoor de wijzer omhoog gaat. Bij een lage luchtdruk werkt het precies andersom.
-
Interpreteer de resultaten. Maak aantekeningen over de weersomstandigheden die gepaard gaan met iedere verandering in de positie van de wijzer. Wanneer de wijzer stijgt bij een hoge luchtdruk, is het dan bewolkt of onbewolkt? En hoe zit dat wanneer de wijzer zakt bij een lage luchtdruk?
- Een lage luchtdruk wordt meestal in verband gebracht met regenachtig weer. Een hoge luchtdruk kan op zacht of koeler weer duiden.
Advertentie
-
Knip de bovenkant van een plastic fles. Een gewone plastic fles met een inhoud van twee liter is erg geschikt. Gebruik een lege en schone fles. Pak een schaar en knip de hele bovenkant er voorzichtig af, tot aan de plek waar de zijkanten recht worden en niet meer rond lopen.
-
Zet een liniaal in de fles. De liniaal moet rechtop in de fles staan, plat tegen de zijkant van de fles. Plak een stuk plakband op de binnenkant van de fles en de liniaal om alles op zijn plek te houden. Je zou de cijfers op de liniaal moeten kunnen zien.
-
Steek een schone plastic slang in de fles. De slang zou net boven de bodem van de fles moeten hangen. Plak de slang met een stuk plakband recht tegen de liniaal. Je kunt de slang het beste boven het water vastplakken, want als het plakband nat wordt, kan het losweken.
- Je hebt waarschijnlijk een stuk slang van ongeveer 40 centimeter nodig om de slang aan de bovenkant uit de fles te kunnen laten steken. Als de slang niet lang genoeg is, knip dan nog een stuk van de bovenkant van de fles zodat hij minder lang is.
- Laat een deel van de slang los over de rand hangen.
-
Geef een kleine hoeveelheid water je favoriete kleur en giet het in de fles. Je hebt genoeg water nodig om de fles voor ongeveer de helft te vullen. Voeg enkele druppels gewone voedingskleurstof toe om het iets specialer te maken.
-
Zuig een deel van het water in de slang. Gebruik het loshangende uiteinde van de slang als rietje en zuig voorzichtig een deel van het water omhoog. Het water moet op ongeveer de helft van het rietje komen. Omdat het water gekleurd is zou je het vrij gemakkelijk moeten kunnen zien.
- Houd je tong op het uiteinde van de slang wanneer het water in de slang zit om zo te zorgen voor zuiging en te voorkomen dat het water weer uit de slang stroomt.
- Zorg dat je het water niet helemaal bij de slang omhoog zuigt.
-
Maak de slang dicht met iets kleverigs. Je kunt plakgom of zelfs een (gebruikt) stuk kauwgom gebruiken. Pak een stuk plakgom terwijl je je tong op het uiteinde van de slang houdt. Haal je tong snel van de slang en plak het stuk plakgom direct op het uiteinde van de slang. Dit zou de druk op peil moeten houden en het water in de slang moeten houden.
- Je moet erg snel te werk gaan om dit te laten lukken. Als het niet lukt, probeer het dan nog eens.
-
Markeer het waterniveau op de buitenkant van de fles. Wanneer de luchtdruk stijgt zakt het water in de fles en stijgt het water in de slang. Wanneer de luchtdruk zakt stijgt het water in de fles en zakt het water in de slang.
- Je kunt de veranderende waterniveaus als je dat wilt ook aangeven op de liniaal, of gewoon meten hoeveel het water stijgt en zakt.
-
Bestudeer je gegevens. Verwacht dat het water in de slang stijgt wanneer het onbewolkt is en zakt wanneer het bewolkt of regenachtig is. Als je alles echter nauwkeurig noteert, dan zul je zien dat de luchtdruk ook verandert wanneer de weersomstandigheden niet drastisch veranderen.
- Omdat je waterbarometer een liniaal heeft kun je de verschillen in de luchtdruk ook meten in millimeters. Maak hier gebruik van om erg kleine verschillen te meten.
Advertentie
Waarschuwingen
- Houd toezicht op je kinderen wanneer ze een schaar en naald gebruiken, want beide zijn scherp.
- Kleine kinderen mogen geen ballonnen gebruiken zonder toezicht van een volwassene, omdat ze erin kunnen stikken.
Advertentie
Benodigdheden
- Schaar
- Elastiekje
- Pot
- Plakband
- Lijm
- Ballon
- Naald of kartonnen wijzer
- Rietje
- Stift
- Knutselkarton of stevige indexkaart
- Lege fles met een inhoud van twee liter
- Liniaal
- Plastic slang
- Kleverige stof
- Water
- Voedingskleurstof (optioneel)
- Stift
Bronnen
- ↑ https://www.youtube.com/watch?v=ah8F-xmvB2k
- ↑ http://easyscienceforkids.com/make-your-own-barometer/
- ↑ http://easyscienceforkids.com/make-your-own-barometer/
- ↑ http://easyscienceforkids.com/make-your-own-barometer/
- ↑ https://www.youtube.com/watch?v=ah8F-xmvB2k
- ↑ https://www.youtube.com/watch?v=ah8F-xmvB2k
Over dit artikel
Deze pagina is 6.112 keer bekeken.
Advertentie