Pdf downloaden Pdf downloaden

Het houden van kippen thuis wordt steeds populairder sinds meer en meer mensen op de hoogte zijn van de miserabele situatie van kippen in de bio-industrie. Kuikens laten uitkomen kan daarnaast ook een leuk familieproject zijn. Terwijl de kosten van een broedmachine relatief hoog zijn is het heel eenvoudig om er zelf een thuis te maken. Je hebt waarschijnlijk alle benodigdheden al in huis.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Het maken van een broedmachine

Pdf downloaden
  1. Het gat is bestemd voor de lamp en de fitting. Bevestig de fitting van een lamp en doe er een 25 watt lampenbol in. [1] Plak van binnen- en buitenaf ducttape rondom het gat en de fitting. Dit is erg belangrijk om het risico op vuur te reduceren.
    • Je kunt ook een kleine doos gebruiken maar een koelbox van piepschuim werkt gewoon beter omdat hij geïsoleerd is.
  2. Gebruik kippengaas of een ander soort gaas om de kant waar de lampenbol zich bevindt af te schermen. Dit is uiterst belangrijk om de kuikens tegen verbranding te beschermen.
    • Optioneel: Creëer een valse bodem met kippengaas, iets boven de daadwerkelijke bodem. Dit maakt het schoonmaken van de uitwerpselen eenvoudiger als de eieren eenmaal uitgekomen zijn.
  3. Plaats deze aan de zijde waar de eieren zich bevinden. Aangezien de primaire taak van een broedmachine bestaat uit het optimaal houden van temperatuur en vochtigheid dien je er zeker van te zijn dat zowel de thermometer als de hygrometer bijzonder accuraat zijn.
  4. Dit is de bron van vocht. Voeg tevens een spons toe zodat de hoeveelheid vocht eenvoudig kan worden aangepast.
  5. Gebruik hiervoor glas van een fotolijst. Bepaal van tevoren hoe groot de opening dient te zijn. Het moet iets kleiner zijn dan de afmetingen van het glas. Bevestig het glas met ducttape om er zeker van te zijn dat het goed vast zit.
    • Optioneel: Maak een scharnier voor de deksel van de koelbox door aan een zijde de deksel met ducttape vast te plakken.
  6. Voordat je de eieren erin legt activeer je het licht en bestudeer je de temperatuur en de vochtigheid gedurende een of meerdere dagen. [2] Pas de temperatuur en de vochtigheid aan totdat deze optimaal zijn. De temperatuur dient gedurende de incubatieperiode op 99,5 graden te blijven. De optimale vochtigheidsgraad varieert: Gedurende de eerste 18 dagen zou deze tussen 40 – 50% moeten liggen en gedurende de laatste 4 dagen tussen 65 – 75%.
    • Om de temperatuur te reduceren maak je simpelweg gaatjes in de zijwand van de koelbox. Wanneer de temperatuur te laag wordt maak je er weer een paar dicht met ducttape.
    • Met betrekking tot de vochtigheid verwijder je wat water met de spons om deze te verminderen en knijp je de spons uit om deze te verhogen.
  7. Het is belangrijk om bevruchte eieren te vinden. Eieren die je in de winkel koopt voldoen niet. Wanneer je zelf geen haan en kippen hebt kun je contact opnemen met lokale boeren. Leg de eieren samen. Dit helpt hen een constante temperatuur in stand te houden.
    • De kwaliteit van de eieren hangt af van de gezondheid van de kippen die ze gelegd hebben. Om deze reden is het verstandig om de boer te vragen of je mag zien waar de kippen gehouden worden. Vrij lopende kippen zijn eigenlijk altijd gezonder dan gekooide kippen.
    • Een optimale uitkomst ligt tussen 50 en 85 procent. [3]
    • Legkippen zijn normaal gesproken klein en worden gefokt om eieren te leggen. Vleeskippen daarentegen worden gefokt voor hun grootte. Ze zijn doorgaans groter en groeien relatief vlug. Er zijn echter ook kippen die worden gefokt met een dubbel doeleinde. Vraag de boer waarmee je contact opneemt welk soort kippen hij fokt. [4]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Het uitbroeden van de eieren

Pdf downloaden
  1. Kippeneieren komen na 21 dagen uit dus het is belangrijk om te noteren wanneer je ze exact in de broedmachine hebt geplaatst. Noteer tevens de vochtigheid en temperatuur.
  2. Draai de eieren drie keer per dag een kwart tot een halve slag gedurende de eerste 18 dagen. Draai ze zo dat een kant naar beneden gericht is en de andere omhoog. Markeer een zijde van het ei met X en de andere zijde met O om bij te kunnen houden welke zijde naar boven gericht is.
  3. Belichten maakt het mogelijk om onbevruchte en slechte eieren te herkennen. Je houdt hiertoe het ei tegen een helder licht in een donkere ruimte zodat je binnenin kunt kijken. Je kunt hiervoor een speciale schouwlamp aanschaffen maar in de meeste gevallen voldoet een kleine, krachtige zaklamp. [5] Wanneer je constateert dat een ei onbevrucht of slecht is verwijder je het permanent uit de broedkast.
    • Wanneer je een zaklamp gebruikt dient de lens smal genoeg te zijn zodat de lichtstrook direct op het ei is gericht.
    • Een andere manier om zelf een schouwlamp te maken [6] is door een bureaulamp in een kartonnen doos te plaatsen met een smal rond gat in de deksel waar je het ei in plaatst.
    • Het kan nodig zijn het ei voorzichtig van de ene zijde naar de andere om te draaien om beter zicht op de inhoud te verkrijgen.
    • Een levend embryo [7] is zichtbaar als een donkere vlek waar bloedvaten uitkomen.
    • Een dode embryo kan zichtbaar zijn als een ring of smeer bloed binnenin de eierschil.
    • Onbevruchte eieren lichten helder en egaal op aangezien er geen embryo in zit.
  4. Op de 21e dag piepen de kuikens uit hun schil om adem te halen nadat hun luchtzakken zijn gebarsten. Bestudeer ze zorgvuldig. Het kan tot wel 12 uur na de eerste piep duren voordat een kuiken volledig uit zijn schil tevoorschijn komt.
    • Wanneer sommige kuikens na 12 uur nog niet volledig tevoorschijn zijn gekomen kun je de top van deze eieren zelf verwijderen.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 16.782 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie