PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Egels kunnen leuke huisdieren zijn, als je toegewijd bent en er genoeg geduld voor hebt. Egels zijn een mix van twee wilde soorten uit Afrika. De Witbuikegel is een tamme soort die erg slim en vriendelijk is en een leuk huisdier is voor een eigenaar. Net als met elk ander huisdier moet je van tevoren uitzoeken wat een egel nodig heeft aan zorg om te kunnen bepalen of dit huisdier bij jouw levensstijl past. Zorg ervoor dat je weet wat het dier nodig heeft qua leefomgeving en voedsel zodat je het dier goed kunt verzorgen.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Kies een egel en neem hem mee naar huis

PDF download Pdf downloaden
  1. Een egel is een exotisch huisdier, en dus gelden er regels voor het houden van zo’n huisdier die per land verschillend zijn. In sommige landen is het illegaal terwijl je in andere landen een vergunning nodig hebt. Vraag bij je gemeente na of er in jouw gemeente speciale regels of wetten zijn wat betreft het houden van egels.
    • Als je te weten wilt komen welke wet- en regelgeving in jouw staat geldt of als je een veilig thuis zoekt voor een egel die je niet mag houden moet je een dierenwelzijnsorganisatie, of iemand anders die zich daarvoor inzet, raadplegen. [1]
  2. Egels die je van goede fokkers koopt zijn meestal beter gesocialiseerd en zijn meestal ook niet het resultaat van fokken tussen dieren die familie van elkaar zijn en daardoor zijn deze dieren vaak gezonder. Het is belangrijk een goede fokker te zoeken, als je jouw egel ergens anders koopt loop je het risico dat je een zieke of chagrijnige egel koopt.
    • Controleer of de dieren die bij deze fokker vandaan komen gezond zijn en geen WHS (Wobbly Hedgehog Syndrome) of kanker in hun familie hebben.
    • Kijk of de fokker een USDA vergunning heeft. In de VS moeten fokkers zo’n vergunning hebben om te kunnen fokken.
    • Als een fokker via sociale media als Craigslist egels verkoopt moet je opletten.
    • Vraag de fokker of ze een gezondheidsgarantie hebben. Dit kan verschillen maar je voelt je waarschijnlijk wat beter als de fokker je de optie geeft het dier terug te brengen en om te ruilen als deze al vrij snel na de aankoop ziek wordt. Dit wijst de fokker ook op ziektes in bepaalde egelfamilies, een goede fokker trekt zich dat aan. [2]
  3. Er zijn bepaalde kenmerken waar elke gezonde egel aan voldoet:
    • Heldere ogen. Een egel hoort alert te zijn, de ogen mogen er niet opgezwollen, korstig, of ingevallen uitzien.
    • Schone vacht en stekels. Als er poep rond de anus van je egel blijft hangen heeft je egel mogelijk diarree of heeft je egel last van een andere ziekte.
    • Gezonde huid. Een korstige huid rond de stekels wijst op droge huid of mijten. Als er sprake is van mijten moet je je egel behandelen. Let ook op vlooien (kleine puntjes die bewegen), deze moeten namelijk ook gelijk worden behandeld.
    • Korsten en verwondingen. Als je egel een wond of korst heeft, moet de fokker kunnen uitleggen hoe je egel deze heeft opgelopen en moet het duidelijk zijn dat het dier goed geneest. Ook al kunnen sommige egels verwondingen overleven als ze nog jong zijn (blindheid, het verlies van een lichaamsdeel etc.) en daarna nog lang leven, moet je overwegen of dit dier speciale verzorging nodig heeft en of jij dat aankan.
    • Alertheid. Een egel hoort zich bewust te zijn van zijn omgeving en hoort ook alert te zijn in plaats van slaperig.
    • Een gemiddeld gewicht. Een egel hoort niet dik te zijn, een dikke egel heeft zakjes vet onder de oksel en kan zich niet meer oprollen. Een egel die te dun is heeft een holle buik en zijden. Beiden zijn een teken van gezondheidsproblemen.
    • Gezonde poten. De nagels moeten te kort zijn om te krullen, als ze te lang zijn moet je de fokker vragen hoe je ze moet knippen. [3]
    • Breng de egel naar huis. Voor je de egel koopt, moet je er zeker van zijn dat je alles dat je nodig hebt al klaar hebt gezet. Laat de egel de eerste maand aan zijn nieuwe omgeving, de nieuwe geuren en jou wennen. De egel heeft namelijk net een grote verandering in zijn leven meegemaakt.

  4. Dit kan je doen door hem op je schoot te zetten en tegen hem te praten. Laat hem uit je hand eten om zo zijn vertrouwen te winnen en leg een oud T-shirt in zijn buurt zodat hij aan je geur kan wennen. [4]
  5. Een egel kwijlt namelijk erg als hij in de buurt van voedsel, een bepaalde geur of zout is. De egel rolt zich in een S-vorm en verspreidt zijn spuug over de stekels. Niemand weet waarom egels dit doen, sommige mensen stellen dat de stekels hierdoor beter als wapens kunnen worden gebruikt. Als je een egel oppakt kan je dus wat irritatie opmerken ten gevolge van dit ritueel. [5]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Onderdak voor je egel

PDF download Pdf downloaden
  1. Een kooi moet comfortabel zijn en je egel moet kunnen rondlopen (ze houden namelijk van ontdekken). Het natuurlijke territorium van een egel heeft een diameter van tussen de 198 en 305 meter. De andere factoren waar je rekening mee moet houden bij de keuze van een kooi zijn:
    • Een kooi moet groot genoeg zijn, minimaal 46 bij 61 cm, maar als je een grotere kooi kunt kopen moet je dat vooral doen! Een kooi van ongeveer 61 bij 76 cm is het beste en een kooi van 76 bij 76 cm is helemaal geweldig. [6]
    • Een kooi moet zo’n 41 cm hoog zijn. Sommige mensen bevelen een kooi met gladde muren aan, [7] terwijl anderen juist stellen dat zo’n kooi juist niet goed is. [8] Wees je er wel van bewust dat een zijkant met draden erin een probleem kan vormen omdat egels graag klimmen! Egels zijn ook erg slim en ontsnappen dus nogal eens. Zorg er dus voor dat de kooi een gesloten bovenkant heeft, als dat niet zo is moet je er op een andere manier voor zorgen dat de egel niet uit zijn kooi kan klimmen.
    • Het huisje moet een goede solide vloer hebben omdat de kleine pootjes van een egel makkelijk tussen draad passen en zo verwond kunnen raken. [9] .
    • Huisjes mogen niet meer dan één verdieping hebben omdat egels slechte ogen hebben en hun pootjes makkelijk breken. Kooien van draad kunnen gevaarlijk zijn omdat ze die kunnen beklimmen wat gebroken botten kan veroorzaken. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is om een voederbak, wat speelgoed en een rommelhoek in de kooi. Let hier ook op tijdens het kopen van een kooi.
    • Zorg ervoor dat er goede ventilatie is. De lucht in de kooi moet continu ververst worden. Tijdens stroomstoringen moet je een deken over de kooi heen doen om te voorkomen dat de temperatuur te veel naar beneden gaat.
  2. Egels houden van houtkrullen, het is trouwens het beste om populiersnippers te kopen in plaats van cedersnippers want deze soort bevat oliën die kanker kunnen veroorzaken als je ze inademt. Je kunt de vloer van de kooi ook bedekken met een deken (van keper, corduroy of vlies). [10]
    • Carefresh is een product dat lijkt op vermalen karton. Dit product is volgens sommige mensen gevaarlijk omdat het klem kan komen te zitten tussen de stekels of de genitaliën van mannetjesegels.
    • Een verstopplek: Egels zijn nachtdieren in het wild en hebben dus een plek nodig waar ze zich kunnen verstoppen voor andere dieren (en mensen), licht en andere mogelijke bedreigingen. Een huisje in de vorm van een iglo of een slaapzak kunnen hiervoor worden gebruikt.
    • Een wiel om in te rennen. Egels hebben veel beweging nodig en een wiel is ideaal voor een nachtdier om ’s nachts in te kunnen rennen. Een wiel moet wel goed neergezet worden, wieltjes van maas of een wiel met spaken zorgen vaak voor problemen doordat een egel hierin vast kan komen te zitten, zijn nagels af kunnen scheuren en zijn poten kunnen breken.
    • Een bak met ongeveer 1,25 cm aan kattenbakvulling om gebroken pootjes te voorkomen. Zorg ervoor dat je vulling gebruikt die niet aan elkaar plakt als je deze optie kiest, je kunt ook een oude krant gebruiken. De bak moet groot genoeg zijn voor de egel en moet elke dag verschoont worden. Je kunt plastic- of bakplaat gebruiken. De meeste baasjes leggen deze bak onder het wiel omdat de egels daar meestal hun behoeften doen.
  3. Een egel heeft een kamer nodig die iets warmer dan de gemiddelde kamertemperatuur is (22.2°C tot 26.6°C). Bij lagere temperaturen kan een egel beginnen aan een winterslaap en dat kan dodelijk zijn. De winterslaap kan namelijk bij kou tot longontsteking, en bij warmte tot hittestress leiden. Pas de temperatuur dus aan als je ziet dat je egel het te warm heeft. Als je egel nergens op reageert en kouder dan normaal voelt moet je je egel proberen op te warmen door hem onder je shirt te doen en hem proberen op te warmen met je lichaamswarmte.
    • Als je egel na een uur nog steeds koud voelt moet je naar een dierenarts gaan.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Voer

PDF download Pdf downloaden
  1. Egels eten met name insecten maar eten ook fruit, groenten, ei en vlees. Ze worden snel mollig dus moet je goed letten op wat je ze te eten geeft, je wilt natuurlijk geen egel met overgewicht. Een te zware egel kan zich niet meer oprollen en kan soms door de hangende vetzakken onder aan zijn buik ook moeilijker lopen.
  2. De precieze hoeveelheden eten die een egel per dag mag eten zijn niet geheel duidelijk maar de meeste diëten bevatten in ieder geval kattenbrokjes. Het soort brokken dat je kiest mag niet meer dan 15% vet en ca. 32-35% proteïnen bevatten. Zoek voer dat organisch of holistisch is, koop vooral geen brokken die bijproducten bevatten. Geef je egel dagelijks 1 of 2 eetlepels droog kattenvoer. Koop voer met ingrediënten zoals maïs en de ingrediënten die op deze lijst staan: [11]
    • Vermijd voer van lage kwaliteit met ongezonde ingrediënten. De hogere kwaliteitsmerken zijn bijvoorbeeld L’Avian, Old Mill en 8-in-1. [12]
  3. Veel baasjes geven hun egels net iets te veel eten zodat er wat over blijft.
  4. aan te vullen. Geef je egel naast de brokken ook elke dag een kleine hoeveelheid ander voedsel, 1 theelepel per dag of per 2 dagen. [13] Hierbij kun je aan de volgende producten denken:
    • Gekookte kip zonder huid en zonder kruiden, kalkoen, of zalmreepjes.
    • Kleine stukjes fruit of groenten zoals watermeloen, gekookte gestampte erwten of aardappel, of appelsaus [14]
    • Hardgekookte eieren of roerei
    • Meelwormen, krekels, en waswormen (de larven van de wasmot): Deze beestjes zijn snoepjes voor een egel. Egels eten veel insecten, en hebben de mentale stimulering die ze door het eten van levend voedsel krijgen nodig. Ze hebben ook de voeding nodig. [15] Voer je egel vier keer per week een paar insecten. Voer overigens geen wilde insecten want die bevatten giftige pesticiden, en/of parasieten die je egel ziek maken.
  5. Egels zijn niet kieskeurig wanneer het om eten gaat maar er zijn sommige dingen waar ze niet tegen kunnen zoals: noten/zaden, gedroogd fruit, rauw vlees, harde ongekookte groenten, plakkerig/lang en dun of hard voedsel, avocado, druiven of rozijnen, melk of zuivelproducten, alcohol, brood, selderij, uien of uienpoeder, rauwe wortels, tomaten, junk food (zoals chips, snoep, of dingen met veel suiker), honing, en alles waar teveel zuur in zit.
  6. Verminder de hoeveelheid voer als je ziet dat je egel wat mollig oogt en zorg er vanaf dat moment voor dat de egel vaker gaat bewegen.
  7. Egels komen tot leven als het begint te schemeren, dus als het mogelijk is moet je ze rond die tijd voeren. [16]
  8. Je egel moet op elk moment van de dag vers water kunnen drinken.
    • Als je een schaal gebruikt moet je controleren of deze diep en zwaar genoeg is om te voorkomen dat deze omvalt. Was de schaal elke dag en ververs het water ook elke dag.
    • Als je een waterflesje met een rietje gebruikt moet je ervoor zorgen dat je egel snapt hoe dit systeem werkt. Een egel leert normaal gesproken van zijn moeder hoe ze moeten drinken maar omdat jouw huisdier geen moeder bij zich heeft zul jij dit zelf moeten aanleren. Fleswater moet je ook elke dag verversen om het opbouwen van bacteriën te voorkomen. [17]
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Goede verzorging

PDF download Pdf downloaden
  1. Zet de kooi dus niet in de buurt van een radio of tv. De egel overleeft in het wild met name dankzij zijn goede gehoor, dus veel geluid en activiteit zijn erg stressvol voor een egel. Zorg er dus voor dat er niet al te veel herrie, licht en activiteit is in de buurt van de kooi. Als er te veel herrie is moet je de kooi verplaatsen. Egels kunnen aan herrie wennen als je ze er maar rustig aan laat wennen.
  2. Egels komen snel aan, dus moeten ze veel bewegen. Dit betekent dat je ervoor moeten zorgen dat ze genoeg speelgoed, en een wiel om in te rennen, hebben. Wat betreft speeltjes moet je denken aan robuuste speeltjes die niet snel kapot gaan, egels houden namelijk van bijten, duwen, en zelfs het omver gooien van hun speeltjes. Zorg er dus voor dat deze speeltjes niet snel breken, want je wilt niet dat je egel een stukje inslikt. Zorg er ook voor dat de nagels en pootjes van je egel niet verstrikt kunnen raken in kleine gaten of touwtjes.
    • Je kunt speeltjes zoals: rubberen balletjes, oude kinderspeeltjes, rubberen poppetjes, bijtringen, wc-papierrolletjes die doormidden geknipt zijn, kattenballetjes of vogelspeeltjes met belletjes enzovoorts. [18]
    • Laat je egel af en toe ook in een grotere ruimte spelen, je kunt hiervoor een plastic mand of kuip gebruiken of je bad (zonder water natuurlijk). [19]
  3. Egels weten hun ziektes namelijk goed te camoufleren, je moet dus goed op je egel letten. Let op of je veranderingen ziet en bel een dierenarts als je denkt dat er iets mis is.
    • Als je egel één of twee dagen niet eet, weet je dat er iets mis is en je gelijk naar een dierenarts moet gaan. Een egel die een paar dagen niet eet loopt het risico een leverziekte op te lopen, en die zijn levensgevaarlijk. [20]
    • Als je merkt dat de huid rond de stekels droog is kan het zo zijn dat je egel last heeft van mijten. Dit kan erg pijnlijk zijn voor je egel als je het niet laat behandelen.
    • Een piepende ademhaling en veel zweet op de kop en polsen zijn tekenen van een infectie van de luchtwegen, dit komt vaak voor bij egels.
    • Wilde egels houden een winterslaap, maar dit kun jij niet laten gebeuren. Als je egel een koude buik heeft, moet je proberen je egel warm te maken door hem onder je shirt tegen je huid te houden. Als hij na een uur nog niet warm is moet je hem naar een dierenarts brengen. [21]
    • Behandel je egel voorzichtig. Om je egel aan je te laten wennen moet je hem vaak oppakken. Wees zelfverzekerd als je een egel oppakt, ze zijn niet zo fragiel als ze lijken. De vuistregel is dat je een egel elke dag meer dan 30 minuten moet oppakken.

  4. Houd je egel altijd met twee handen vast. [22]
    • Maak tijd om met je egel te spelen. Je moet je egel niet alleen vasthouden maar ook met je egel spelen. Je egel zal dit accepteren als je regelmatig met hem speelt.
    • Maak het huisje van je egel regelmatig schoon. Maak het schaaltje met water en de voederbak elke dag schoon met warm water. Maak het wiel ook schoon, en verschoon de snippers één keer per week of vaker als dat nodig is.
  5. Sommige egels worden sneller vies dan andere dus het is van je egel afhankelijk hoe vaak deze in bad moet.
  6. Het water mag niet in zijn oren of neus komen!
    • Voeg wat havermout bad toe (denk: Aveeno), je kunt ook puppy bad gebruiken. Gebruik vervolgens een tandenborstel om de stekels en pootjes schoon te krijgen.
    • Spoel je egel schoon met warm water en maak hem daarna droog met een handdoek. Als je egel het niet erg vindt kun je ook een föhn gebruiken, als je dier hier bang voor is moet je de handdoek gebruiken. Zet de egel in ieder geval nooit terug in zijn kooi zonder deze eerst te drogen. [23]
  7. Als de nagels te lang zijn en beginnen te krullen kunnen ze afbreken als je egel in zijn wiel gaat rennen.
    • Knip de nagels met een manicure nagelschaar, en knip alleen de uiteinden van de nagels af.
    • Als het gaat bloeden moet je dit deppen met een wattenstaafje met wat maïszetmeel erop. Gebruik geen poeders omdat deze prikken. [24]
  8. Wees voorbereid op het feit dat een egel af en toe zijn stekels verliest, net als een mens zijn tanden wisselt en een slang af en toe van huid wisselt. Dit gebeurt vanaf 6-8 weken na de geboorte en blijft tijdens het eerste jaar mogelijk. Daarna maken de ‘kinderstekels’ plaats voor permanente stekels. Dit is een normaal proces en is geen symptoom van een ziekte of iets dergelijks tenzij er geen nieuwe stekels verschijnen of tenzij je egel ziek lijkt. Je egel kan tijdens deze periode wat geïrriteerd zijn en wil waarschijnlijk niet worden vastgehouden. Je kunt je egel tijdens deze periode in bad doen om dit proces wat te verzachten. Het is maar een fase.
    Advertentie

Tips

  • Niet alle dierenartsen weten goed hoe ze met egels moeten omgaan. Het is daarom verstandig om bij de aankoop van een egel te vragen welke dierenarts in de buurt weet hoe ze met egels moeten omgaan. Meestal kun je ook lijsten met namen van bekwame dierenartsen krijgen via de lokale vereniging voor egelbezitters. Raadpleeg van tevoren een dierenarts om te weten te komen of ze met egels kunnen omgaan en om een relatie op te bouwen voor het geval je later hulp nodig hebt.
  • Als er geen fokkers in jouw regio zijn kun je een egel ook via een dierenwinkel kopen. In dat geval moet je op de volgende tekenen (zie deel 1, stap 3) van gezondheid letten: [25]
  • Wees voorzichtig met kleine draadjes en haar. Dit soort kleine dingen kunnen om de poot van een egel verstrikt raken, waardoor de bloedcirculatie stopt en dit lichaamsdeel mogelijk zelfs moeten worden geamputeerd!
  • Als je meer dan één egel wilt kopen kun je ze het beste apart houden. Egels houden niet van gezelschap en zijn liever alleen. Als je er meerdere in dezelfde kooi stopt is er een grote kans dat ze gaan vechten, en mannetjes vechten door tot de dood. [26]
  • Als het niet warm genoeg is in je huis moet je keramische verwarming kopen of hotpacks kopen. Hotpacks worden afgeraden omdat deze ernstige, levensbedreigende brandwonden kunnen veroorzaken. Gebruik geen licht om je egel(s) te verwarmen omdat je hiermee het dag-nacht ritme van de egel verstoort.
  • Je moet alleen een mannetje en een vrouwtje kopen als je wilt gaan fokken. Vrouwtjes kunnen al vanaf acht weken paren maar ze kunnen pas na zes maanden veilig gebruikt worden om te fokken. Je wilt natuurlijk geen onveilig gefokte, inteelt kleintjes. Als het vrouwtje te jong is, kan ze overlijden aan de gevolgen van een zwangerschap. Fokken is gevaarlijk en duur. Vaak overlijden de moeder en/of de kleintjes, dus je moet niet zomaar aan fokken beginnen.
  • Als je een egel een wc-papierrolletje geeft moet je dit in de lengte doormidden knippen zodat ze niet klem komen te zitten.
  • Wees altijd voorzichtig met egels, anders zullen ze bijten.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Voorkom de zogenaamde ‘semi-winterslaap.’ Deze is namelijk, vooral bij pygmee egels, dodelijk. De meest voorkomende symptomen hiervan zijn: loomheid en een koud buikje. Als je dit opmerkt moet je je egel uit zijn kooi halen en onder je shirt doen om hem zo op te warmen met je eigen lichaamswarmte. Je kunt ook andere warmtebronnen gebruiken als je maar niet té warme dingen gebruikt zoals: verwarmde handdoeken, bedekte hotpacks, of flessen met warm water. Laat je egel zich niet opwarmen in warm water. Als je egel binnen een uur nog steeds suf is moet je een dierenarts raadplegen.
  • Gebruik geen cederkrullen omdat deze wanneer ze in aanraking komen met egel-urine giftige dampen veroorzaken en dus gevaarlijk zijn voor je egel. Dit geldt ook voor krullen van de dennenboom. Om dit te voorkomen moet je van tevoren aan de zak krullen ruiken, als deze naar hout ruikt, zijn de krullen waarschijnlijk niet goed gebakken. Probeer een zak te vinden die meer naar hout dan naar dennenboom ruikt.
  • Verwar de normale uitval van stekels niet met uitval van stekels door mijten, infecties, of slecht voedsel. Als je egel kale plekken heeft moet je een dierenarts raadplegen.
  • Gebruik nooit wieltjes van draad of maas. Deze zijn erg gevaarlijk omdat egels hun tenen, klauwen en poten hierdoor kunnen breken. Gebruik ook geen "Silent Spinner" wielen. De tenen van een egel raken namelijk makkelijk verstrikt in de naad van deze wielen. Gebruik alleen wielen met een solide oppervlak zoals: het Comfort Wheel, Flying Saucer Wheel en Bucket Wheels.
  • Laat je egel nooit vallen, en duw ze niet als ze zich hebben opgerold, gooi ook niet met je egel. Dit soort handelingen zorgen voor permanente irritatie bij je egel.
  • Als je niet voorzichtig bent zal je egel je bijten. Alle dieren met tanden kunnen bijten, maar het is zeldzaam dat een egel dit doet omdat zij zich vooral met hun stekels verdedigen. Als een egel je bijt, moet je niet reageren want anders bijt je egel waarschijnlijk alleen nog maar harder. Soms kun je jezelf er voorzichtig induwen. Als je egel je loslaat moet je hem weer voorzichtig in zijn kooi zetten, en de indruk geven dat je egel gewonnen heeft.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 42.791 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie