Pdf downloaden Pdf downloaden

Houd je van nachtmerrieachtige verhalen die je kippenvel bezorgen? Krijg je de kriebels van spannende verhalen? Enge verhalen volgen, net als elk ander verhaal, een basisindeling die de ontwikkeling van het uitgangspunt (de kern van het verhaal of de premisse), de setting en de personages omvat. Maar enge verhalen zijn ook gebaseerd op spanning die gedurende het verhaal wordt opgebouwd tot een beangstigende of gruwelijke climax. Zoek inspiratie in het echte leven, put uit je eigen angsten en schrijf een verhaal dat je de stuipen op het lijf jaagt.

Deel 1
Deel 1 van 5:

De kern van het verhaal ontwikkelen

Pdf downloaden
  1. Het uitgangspunt of de kern van het verhaal is het onderliggende idee dat je verhaal stuurt. Het is de basis voor de motivaties van de personages, de setting, en de actie. [1] Een van de beste manieren om een uitgangspunt voor een eng verhaal te bedenken is na te denken over wat je het bangst maakt of waar je het meest tegenop ziet. Boor je angst aan om familieleden te verliezen, om alleen te zijn, voor geweld, voor clowns, voor demonen, of zelfs voor moordlustige eekhoorns. Jouw angst zal dan op de pagina overkomen en jouw ervaring of verkenning van deze angst zal ook de lezer in zijn greep houden. [2] Richt je op het maken van een verhaal dat voor jou persoonlijk angstaanjagend aanvoelt.
    • De angst voor het onbekende is een van de krachtigste middelen voor een goed eng verhaal. Mensen zijn bang voor wat ze niet kennen. [3]
    Vraag en antwoord
    V

    Een vraag van een wikiHow-lezer: 'Wat zijn de elementen van een griezelverhaal?'

    Christopher Taylor, PhD

    Universitair docent Engels
    Christopher Taylor is universitair docent Engels aan Austin Community College in Texas. In 2014 promoveerde op Engelse literatuur en mediëvistiek aan de Universiteit van Texas in Austin.
    DESKUNDIG ADVIES

    Christopher Taylor, een professor Engels, antwoordt: 'Net als de meeste verhalen moet een griezelverhaal een duidelijke setting, protagonist, antagonist, stijgende actie, climax, dalende actie, en oplossing bevatten. Daarnaast bevat een effectief horrorverhaal ook motivatie, suspense, ambiguïteit, voorafschaduwing en een algemene sfeer van angst en/of vrees' .

  2. Denk na over verschillende scenario's waarin je sommige van je grootste angsten zou kunnen ervaren. Denk ook na over hoe je zou reageren als je in de val zou zitten of gedwongen zou worden om deze angsten te confronteren. Maak een lijst van 'wat als'-vragen.
    • Bijvoorbeeld: als je bang bent om vast te komen zitten in een lift, vraag jezelf dan af: 'Wat als ik vast zou zitten in een lift met een dood persoon?' of 'Wat als de spiegel van de lift een deur zou zijn naar een kwaadaardige wereld?'
  3. Gebruik de setting om je personages in het verhaal te beperken of gevangen te zetten. Beperk de bewegingen van je personage zodat hij gedwongen wordt om zijn angst te confronteren en dan een uitweg te zoeken. Bedenk wat voor soort afgesloten ruimtes jou angst aan zou jagen, zoals een kelder, doodskist of een verlaten stad. Voor welke afgesloten ruimte zou je het bangst zijn?
    • Zorg ervoor dat je de climax van je verhaal in gedachten houdt terwijl je de setting ontwikkelt.
  4. Kijk naar een normale, alledaagse situatie zoals een wandeling in het park, het bereiden van een lunch, of het bezoeken van een vriend. Voeg dan een angstaanjagend of bizar element toe. Je kunt tijdens je wandeling een afgesneden oor tegenkomen, een stuk fruit opensnijden dat in een vinger of een tentakel verandert.
    • Of geef een draai aan een bekend stijlfiguur in de horror – denk aan een vampier die van cake houdt in plaats van bloed, of een man die gevangen zit in een container in plaats van een kist.
  5. Kijk in de lokale katern van je krant of ga online en blader door de artikelen van de dag. Misschien heeft er in je buurt een inbraak plaatsgevonden die verband houdt met een grotere reeks inbraken in een ander deel van de stad. Gebruik een krantenartikel als springplank om een idee voor een verhaal te bedenken. [4]
    • Een andere manier om verhaalideeën op te doen is het gebruik van een schrijfopdracht (writing prompt). Deze kunnen zo simpel zijn als het schrijven van een spannend verhaal over een verblijf in een spookhotel. Je kunt ook een tip gebruiken over een belangrijk feest dat verkeerd afloopt of een jaloerse vriend die zich vreemd tegen je begint te gedragen. Gebruik de steekwoorden of zinnen om een verhaalidee te genereren waar je wat mee kunt.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 5:

Karakters ontwikkelen

Pdf downloaden
  1. Om een goed eng verhaal te maken, moet je personages hebben waar de lezer zich kan inleven. De lezers moeten zich kunnen inleven in je personage(s) op basis van de verlangens of de interne strijd van het personage. Hoe meer je lezers zich inleven in je personages, hoe hechter hun band met het verhaal zal zijn. [5] Je hebt ten minste één hoofdpersonage nodig en, afhankelijk van je verhaal, de volgende extra personages:
    • Schurk
    • Andere ondersteunende personages (familielid, beste vriend, geliefde, etc.)
    • Minder belangrijke personages (postbode, pompbediende, etc.)
  2. Als je begint met het ontwikkelen van je personages, moet je uitwerken wie ze zijn, wat ze doen en wat hun beweegredenen zijn. Maak je personage onderscheidend met een bepaalde karaktereigenschap of tik. Dit zal je ook helpen om consistent te zijn met de details. Maak lijsten voor elk belangrijk personage met de volgende informatie, en verwijs naar deze lijst terwijl je aan het schrijven bent:
    • Naam, leeftijd, fysieke beschrijving (inclusief lengte, gewicht, kleur ogen, haarkleur, etc.).
    • Persoonlijkheidskenmerken
    • Voorkeuren en antipathieën
    • Familiegeschiedenis
    • Beste vriend en ergste vijand
    • Vijf dingen waar het personage nooit zonder zou vertrekken.
  3. De 'inzet' van een personage in een verhaal is wat je personage te verliezen heeft als die een bepaalde beslissing of keuze in het verhaal maakt. Als je lezer niet weet wat er voor het personage op het spel staat in het conflict, kan hij niet bang zijn voor verlies. Een goed griezelverhaal draait om het opwekken van extreme emoties zoals angst of bezorgdheid bij de lezer.
    • Wees duidelijk over wat er zal gebeuren als het personage niet krijgt wat het wil. De inzet van het verhaal, of de gevolgen als het personage zijn wensen niet bereikt, is wat het verhaal voortstuwt. De inzet bouwt ook spanning en suspense op voor je lezer.
  4. Ga voor het vreemde wanneer je het uiterlijk, de persoonlijkheid en de gebaren van je schurk ontwikkelt. In plaats van een persoon of schepsel 'normaal' te maken, maak je dit personage een beetje vreemd. Denk bijvoorbeeld aan Dracula. Hij heeft geen mond vol met 'normale' tanden - in plaats daarvan wordt de lezer verteld dat hij twee scherpe, puntige tanden heeft. [6]
    • Probeer je schurk een onderscheidend gebaar te geven dat hij vaak gebruikt, zoals het ballen van de vuisten of het trillen van de neus.
    • Geef je schurk een diepe dreunende stem, een zachte schorre stem, een krakerige nasale stem, of een hele gekke stem.
  5. De meeste horror gaat over angst en tragedie, en of je personage al dan niet in staat is zijn angsten te overwinnen. Een verhaal waarin goede dingen gebeuren met goede mensen is hartverwarmend, maar het zal je lezer waarschijnlijk niet afschrikken of bang maken. In feite is de tragedie van slechte dingen die goede mensen overkomen niet alleen meer relateerbaar, maar het zal ook vol spanning en suspense zijn. Geef je personage uitdagingen en laat hem of haar enkele slechte dingen overkomen.
    • De spanning tussen wat de lezer wil voor het personage en wat er zou kunnen gebeuren of misgaan voor het personage zal het verhaal voeden. Het zal ook je lezers door het verhaal voortstuwen.
  6. Het is niet nodig dat je personages fouten maken, aangezien horror vaak voortkomt uit lijden dat gebeurt zonder enige reden of waarschuwing. Je kunt echter wel enkele fouten en slechte beslissingen inbouwen als een signaal aan de lezers dat er iets ergs op komst is. Laat je personage reageren met de verkeerde zet, terwijl ze zichzelf ervan overtuigen dat ze het juiste ondernemen tegen de dreiging. [7]
    • Overdrijf het echter niet met deze fouten of slechte beslissingen. Ze moeten geloofwaardig zijn en niet alleen maar dom of onzinnig. Bijvoorbeeld: laat je personage, een jonge babysitter, niet reageren op een gemaskerde moordenaar door naar buiten te rennen, een diep, donker bos in.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 5:

Het verhaal schrijven

Pdf downloaden
  1. Zodra je de premisse, je omgeving en je personages hebt gevonden, maak je een ruwe schets van het verhaal. Volg een verhaalstructuur zoals voorgesteld in de piramide van Freytag om je schets te maken, of lees Edgar Allen Poe's 'The Philosophy of Composition' voor richtlijnen over hoe je je verhaal moet structureren. [8] Enkele van de belangrijkste elementen zijn:
    • Expositie: Zet de scène op en introduceer de personages.
    • Inleidend incident: Laat iets gebeuren in het verhaal om de actie te starten.
    • Toenemende actie: Zet het verhaal voort, bouwt spanning en sensatie op.
    • Climax: Neem een moment op dat de meeste spanning in het verhaal vasthoudt.
    • Dalende actie: Dit zijn gebeurtenissen die na de climax plaatsvinden.
    • Oplossing: Hier lost het personage het belangrijkste probleem op.
    • Ontknoping: Dit is het einde waarin de personages overgebleven vragen oplossen.
  2. De meest effectieve enge verhalen gebruiken beschrijving om de lezer te laten zien hoe de personages zich voelen in een verhaal. Dit geeft de lezer het gevoel dat hij in de schoenen van de hoofdpersoon stapt en zich met hem of haar identificeert. Wanneer je de lezer daarentegen precies vertelt hoe hij zich moet voelen door een scène vlak en duidelijk te beschrijven, zal de lezer zich minder verbonden voelen met het verhaal. [9]
    • Overweeg bijvoorbeeld deze twee manieren om een scène te beschrijven:
      • Ik was te bang om mijn ogen te openen, ook al hoorde ik voetstappen dichterbij komen.
      • Ik sloeg de dekens strakker om me heen en jammerde van misselijkheid. Mijn borst was gespannen, mijn maag overstuur. Ik wilde niet kijken. Het maakte niet uit hoe dichtbij die schuifelende voetstappen kwamen, ik wilde niet kijken. Ik wilde niet, ik wilde...niet...' [10]
    • Het tweede voorbeeld geeft de lezer meer inzicht in de lichamelijke gewaarwordingen van het personage.
  3. Laat het verhaal spannender worden naarmate het vordert. Voor een effectief spannend verhaal moet je de lezer empathie en bezorgdheid voor de personages laten voelen, en je hebt dreigend gevaar en escalerende spanning nodig. [11]
    • Hint naar de richting van het verhaal en de mogelijke climax door kleine aanwijzingen of details te geven. Je zou kort een etiket op een fles kunnen noemen dat later van pas zal komen voor het hoofdpersonage. Er kan een geluid of stem in een kamer zijn die later een teken van een onnatuurlijke aanwezigheid zal worden.
    • Een andere effectieve manier om spanning op te bouwen is om gespannen of bizarre momenten af te wisselen met rustige momenten. Laat je personage even op adem komen, kalmeren, en zich weer veilig voelen. Voer de spanning vervolgens op door het personage opnieuw in het conflict te betrekken. Laat het conflict deze keer nog ernstiger of dreigender aanvoelen.
  4. Als je aan je verhaal werkt, gebruik dan het verhaaltrucje van de voorafschaduwing. Voorafschaduwing doet zich voor wanneer je een hint geeft dat er iets zal gebeuren in de toekomst. [12] De lezer moet in staat zijn om aanwijzingen te vinden van de uitkomst of het verhaaldoel. Voorafschaduwing maakt de lezer ook angstig dat het gevolg zal optreden voordat de hoofdpersoon kan slagen.
    • Hou in gedachten dat voorafschaduwing het meest effectief is wanneer de lezer en de personages zich niet bewust zijn van de betekenis van de aanwijzingen tot het einde van het verhaal.
  5. Dwing jezelf om te beschrijven wat er gebeurt met woorden die emotie oproepen bij de lezer. Vertrouw niet op woorden die je lezer precies vertellen hoe hij zich moet voelen. Vermijd bijvoorbeeld de volgende woorden in je verhaal: [13]
    • Afschrikwekkend, eng
    • In doodsangst verkeren, angstaanjagend
    • Heftig, griezelig
    • Bang
    • Angstig
  6. Zoals elk genre, heeft horror zijn eigen set van stijlfiguren en clichés. Schrijvers moeten die vermijden als ze een uniek, meeslepend horrorverhaal willen maken. [14] Bekende beelden als een gestoorde clown op zolder tot een babysitter die 's avonds alleen is in een huis, zijn enkele van de clichés die je moet vermijden. Dat geldt ook voor bekende zinnen als 'Rennen!' of 'Kijk niet achter je!'
  7. Te veel bloed of geweld kan een ongevoelig makend effect hebben op de lezer. Als dezelfde plassen bloed steeds opnieuw in het verhaal voorkomen, zal de lezer zich gaan vervelen. Natuurlijk kan wat bloed of geweld nuttig zijn om een scène te schetsen, een personage te beschrijven of actie te bieden. Gebruik bloed of geweld op een plek in het verhaal die impactvol of betekenisvol is, zodat het je lezer een stomp in de maag kan geven, in plaats van hem te verdoven of te vervelen. [15]
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 5:

Een goed einde schrijven

Pdf downloaden
  1. Verhoog de inzet en geef je personages meer te verwerken dan ze aankunnen. Stapel de problemen op met kleine gevechten, kleine verliezen, en kleine overwinningen. De spanning bouwt zich op tot een climax en voor de lezer het beseft, zijn de personages in groot gevaar. [16]
  2. Laat je personage beseffen hoe die het conflict op te lossen. De onthulling moet het resultaat zijn van een opeenstapeling van details in de scène of het verhaal en mag niet schokkend zijn of willekeurig aanvoelen voor de lezer. [17]
  3. De climax is een keerpunt of crisis in het verhaal. [18] De climax in een horrorverhaal kan een gevaar of bedreiging zijn voor het fysieke, psychologische, emotionele of spirituele welzijn van het personage. [19]
    • In het korte verhaal van E.A. Poe vindt de climax van het verhaal helemaal aan het eind plaats. Poe oefent steeds meer druk uit op de verteller door hem door de politie te laten bezoeken. Hij gebruikt de interne strijd van de verteller om zijn hoofd koel te houden en zijn wens om weg te komen met moord te bereiken om een climax te creëren. Maar tegen het einde van het verhaal duwt het schuldgevoel van de verteller hem over de rand en onthult hij het lichaam onder de vloerplanken.
  4. Een goede wending in een griezelverhaal kan het verhaal maken of breken. De wending is een actie die de lezer niet verwacht, zoals een personage waarvan we dachten dat het een held was, eigenlijk een schurk blijkt te zijn. [20]
  5. Het einde van je verhaal is het moment om de losse eindjes aan elkaar te knopen. Maar in enge verhalen worden de losse eindjes vaak niet aan elkaar geknoopt. Dit kan effectief zijn, omdat het de lezer over bepaalde dingen laat nadenken. Is de moordenaar gepakt? Bestaat de geest echt? De lezer laten zitten kan een goed plotmechanisme zijn, zolang de lezer niet in verwarring wordt gebracht door het einde.
    • Hoewel je een bevredigend einde wilt creëren voor de lezer, wil je het ook niet te gesloten en afgedaan maken. De lezer moet het verhaal verlaten met een gevoel van onzekerheid.
    • Overweeg of het einde aanvoelt als een verrassing of als een voor de hand liggend antwoord. De sleutel tot spanning is om de dramatische vraag niet te snel te beantwoorden. E.A. Poe's korte verhaal eindigt met een climax omdat de uitkomst van het dilemma van de verteller wordt onthuld in de laatste regel van het verhaal. De spanning in het verhaal wordt tot het einde volgehouden.
    Advertentie
Deel 5
Deel 5 van 5:

Het verhaal afronden

Pdf downloaden
  1. Als je een eerste opzet hebt gemaakt, lees het verhaal dan nog eens door of lees het hardop. Concentreer je op gebieden die niet snel genoeg gaan of niet boeiend genoeg zijn. Beperk lange scènes. Of denk na over hoe een langere scène het verhaal als geheel ten goede kan komen en de spanning kan verhogen. [21]
    • Soms weten lezers het antwoord of de afloop van de dramatische vraag van tevoren. Maar ze kunnen bereid zijn om het verhaal tot het einde te lezen omdat de aanloop naar het einde boeiend en spannend is. Ze geven genoeg om de personages en het verhaal om te lezen over de gebeurtenissen die leiden tot de climax.
  2. Voordat je je verhaal aan iemand te lezen geeft, moet je het zorgvuldig nalezen. Let op spel- en grammaticale fouten. Op deze manier kan je lezer zich concentreren op het verhaal, in plaats van afgeleid te worden door spelfouten of verkeerd geplaatste komma's.
    • Print je verhaal uit en neem het zorgvuldig door.
  3. Laat anderen je verhaal lezen. Dit kan je een goed idee geven van hoe anderen reageren op wat je hebt geschreven. Vraag om feedback op specifieke punten van het verhaal, zoals:
    • Karakters: Zijn de personages geloofwaardig? Doen ze realistische dingen?
    • Continuïteit: Is het verhaal logisch? Verloopt het in een logische volgorde?
    • Grammatica en zinsconstructie: Is de taal leesbaar? Zijn er opeenvolgende zinnen, verkeerd gebruikte woorden, etc.?
    • Dialoog: Zijn gesprekken tussen personages realistisch? Was er genoeg (of te veel) dialoog?
    • Tempo: Beweegt het verhaal in een goed tempo? Verveel je je in bepaalde passages van het verhaal? Vind je dat er te veel te snel gebeurt in andere passages?
    • Plot: Is het plot logisch? Is het doel van het personage logisch?
  4. Denk eraan, dit is jouw verhaal. Het zit vol met je eigen ideeën, en je hoeft niemand anders suggesties over te nemen. Soms proberen mensen die het geschreven werk van anderen bekritiseren hun eigen stempel op het werk te drukken. Als de suggesties goed zijn, neem ze dan over. Maar als de suggesties geen zin hebben voor jouw verhaal, negeer ze dan.
    • Je kunt het handig vinden om even afstand te nemen van je verhaal voordat je het probeert te herzien. Leg het een paar dagen of langer opzij en keer er dan met een frisse blik weer naartoe terug.
    Advertentie

Tips

  • Raak bekend met het genre van enge verhalen, meestal horror- en suspenseverhalen. Lees effectieve voorbeelden van horror- en suspenseverhalen, van klassieke spookverhalen tot hedendaagse horrorgeschriften. Enkele specifieke voorbeelden die de moeite waard zijn om te bestuderen zijn onder andere:
    • 'The Monkey’s Paw': een 18e-eeuws verhaal van William Wymark Jacobs. Dit verhaal gaat over drie verschrikkelijke wensen die worden ingewilligd door een mystieke apenpoot.
    • 'The Tell-Tale Heart': meester-horrorschrijver Edgar Allen Poe's psychologisch verontrustende verhaal over spanning en moord. [22]
    • Elk horrorverhaal van Stephen King. Stephen King heeft meer dan 200 korte verhalen geschreven en gebruikt veel verschillende technieken om zijn lezers de stuipen op het lijf te jagen. Lees 'The Moving Finger' of 'The Children of the Corn' om een idee te krijgen van Kings stijl.
    • Hedendaags schrijfster Joyce Carol Oates' horrorverhaal, 'Where Are You Going, Where Have You Been?' De schrijfster gebruikt psychologische terreur zeer effectief. [23]
  • Voeg een mysterieus einde toe. Het is cliché, maar het zal elke keer de aandacht van de lezer grijpen. Zoiets als: 'En de jongen en zijn hond werden nooit meer gezien. En volgens de legende komt de spookwolf nog steeds elke herfstequinox terug.' Wees creatief, maar laat de lezer wel in het ongewisse, vooral als het verhaal kort is.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je onderzoek doet voor je enge verhaal om het realistischer te maken, zorg er dan voor dat je voorzichtig en verstandig te werk gaat.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.244 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie