Pdf downloaden
Pdf downloaden
De epiphyllumcactus is een inheemse plant van Brazilië die in splitsingen van het bladerdak in het regenwoud groeit. Het brengt prachtige bloemen voort die gewoonlijk 's avonds opengaan en slechts enkele dagen bloeien. Een epiphyllumcactus buiten de natuurlijke habitat kweken is relatief eenvoudig, maar er moet bijzondere aandacht worden geschonken aan temperatuur, licht en weersomstandigheden.
Stappen
-
Haal stekken van een epiphyllumcactus. Je kan stekken kopen in een tuincentrum of via een online plantenwinkel.
- Stekken van een cactus zijn delen van de volwassen stengel die geplant worden om een volledig nieuwe plant te bekomen. [1] X Bron
- Als je reeds een sterke en gezonde epiphyllumcactus bezit, dan kan je je eigen stekken maken. Kies een gezond blad van ongeveer 10 centimeter en snijd deze onder de basis van het blad van de stengel af. Herhaal dit tot je het gewenste aantal stekken hebt.
-
Bewaar stekken gedurende 10-14 dagen op een koele, droge plaats buiten het bereik van zonlicht. Ideale plaatsen zijn een tuinschuur, badkamer of kelder. Omdat de epiphyllumcactus een vetplant is kunnen stekken tot een maand lang overleven.
- Door de stekken te bewaren zullen ze kunnen genezen. Het doel van dit genezingsproces is dat er korsten gevormd worden over de uiteinden van de stek. De korsten beschermen de stek tegen verrotting.
- Laat de stekken gedurende een week voor het planten genezen als je ze hebt aangekocht en niet precies weet wanneer ze van de moederplant werden afgesneden.
-
Plant drie stekken in een pot met een diameter van ongeveer 10 centimeter. Zorg ervoor dat de pot drainagegaten heeft in het midden van de bodem. Dit zal voldoende ruimte bieden voor de cactus terwijl de drainagegaten overtollig water zullen afvoeren.
- Plastieken potten zijn beter dan terracotta potten, want deze zullen ervoor zorgen dat de aarde het vocht gedurende langere tijd zal kunnen vasthouden.
- Kies een grondmengsel voor epiphyllumcactussen. Dit bestaat uit drie delen potgrond vermengd met een deel ruw niet-organisch materiaal zoals perliet. Het niet-organische materiaal moet een diameter hebben van 1/3 tot 1 1/4 centimeter. Je kan ook 1 tot 5,5 eetlepels orchideeënschors per pot toevoegen.
- Als alternatief is het ook mogelijk om de stekken uitsluitend in perliet te planten. Wanneer de stekken wortels ontwikkeld hebben zal je ze echter moeten verpotten naar het grondmengsel voor epiphyllumcactussen.
- Het grondmengsel moet altijd vochtig zijn, maar nooit nat. Dit zal voor een gezonde en snellere groei zorgen.
-
Geef de stekken geen water tot ze goed wortel hebben geschoten. Als je te vroeg water geeft, zullen de stekken beginnen te rotten.
- Trek zachtjes aan elke stek om te controleren op verrotting. Als je een beetje weerstand voelt, dan is dit een goed teken omdat het betekent dat de stek wortel schiet. In dit geval mag je water geven.
- Als een stek verrot is, neem deze dan uit de pot, snijd de rotte delen weg, laat de stek genezen en plant deze dan opnieuw.
Advertentie
-
Beslis waar je de cactus wilt kweken. Tenzij je in een warm klimaat woont met temperaturen die slechts zelden onder 10°C dalen, zal de epiphyllumcactus het best binnenshuis of in een verwarmde serre gedijen. [2] X Betrouwbare bron Royal Horticultural Society Ga naar de bron
- Als je de cactus buiten plant dan moet dit uit het directe zonlicht gebeuren. Een plaats onder een boom of houten raster, dat gefilterd zonlicht doorlaat, is ideaal.
- Als je de cactus binnenshuis of in een serre houdt, zorg er dan voor dat er een gemiddelde vochtigheid heerst. Je kunt hiervoor de pot bovenop een schaal zetten vol kiezelsteentjes met een beetje water.
-
Plaats de epiphyllumcactussen in hangbakken in gefilterd zonlicht.
- Epiphyllumcactussen houden ervan om in hangbakken te groeien en dit zal bovendien een goede basis bieden voor de overhangende aangroei van de plant. Hangbakken zorgen ervoor dat het moeilijker is voor slakken – de voornaamste plaag voor epiphyllumcactussen — om de planten te bereiken.
- Een schaduwachtige plaats onder een boom of onder een constructie, gemaakt uit doek of latten voor de schaduw, zal voor de juiste hoeveelheid licht zorgen. In direct zonlicht kunnen cactussen verbranden. Op een plaats met te veel schaduw kan de cactus te weelderig worden en daardoor geen bloemen voortbrengen. Ook zullen de lange stengels niet sterk genoeg zijn om zichzelf rechtop te houden, waardoor ze over kunnen hellen en de plant schade kunnen berokkenen.
- Kies, indien mogelijk, muren of dakranden op het oosten of het noorden voor het beste licht.
- Zorg voor een goede luchtcirculatie, maar bescherm de platen tegen storm en sterke wind. Storm kan ervoor zorgen dat de hangbakken tegen elkaar zwaaien en stengels afbreken.
-
Geef de cactus bij warm weer elke paar dagen (of elke dag) water. De grond mag nooit helemaal droog zijn, maar evenmin mag het na het bewateren nat blijven.
- Controleer de grond regelmatig om vast te stellen als je water moet geven.
- Wanneer je bewatert moet je ervoor zorgen dat je voldoende water geeft zodat het overtollige water uit de drainagegaten kan lopen. Dit zal de grond uitspoelen en de opstapeling van oplosbare zouten in de grond voorkomen.
-
Bemest de cactus voorzichtig met een meststof die na verloop van tijd vrijkomt. Epiphyllumcactussen bloeien het best wanneer je ze regelmatig lichte meststoffen toedient.
- Geef de epiphyllumcactus tussen mei en eind augustus bij elke bewatering voeding. Bemest na deze periode slechts eens om de twee keer dat je water geeft.
- Gebruik slechts een derde of de helft van de hoeveelheid meststof die aanbevolen wordt op het etiket. Omdat cactussen normaal in voedselarme grond groeien, hebben ze niet veel voedingsstoffen nodig voor een gezonde groei.
- Gebruik tijdens de winter een meststof met geen of weinig stikstof. Een 2-10-10 of 0-10-10 formule is ideaal. Nadat de bloeiperiode voorbij is kan je voor een evenwichtige formule kiezen zoals 10-10-10 of 5-5-5.
-
Verplaats de cactus tijdens koude perioden naar een warmere plaats. Vorst en langdurige temperaturen onder 4,5°C zijn schadelijk voor epiphyllumcactussen.
- Bedek de cactus met een deken of een kartonnen doos voor een betere bescherming. Epiphyllum cactussen zijn ook kwetsbaar voor hagel, waardoor de stengels misschien niet zullen breken maar toch ontsierende littekens kunnen krijgen.
- De beste tijd om cactussen te planten is tussen april en september. Dit zal voor warmte en zon zorgen terwijl direct zonlicht, dat de groei kan belemmeren, wordt vermeden.
-
Verpot de plant na 1 tot 2 jaar. Het grondmengsel vervangen zal de plant terug van nieuwe voedingsstoffen voorzien, want deze zullen reeds op natuurlijke wijze opgenomen zijn door de cactus.
- De grootte van elke plant zal doorslaggevend zijn voor wanneer je moet verpotten. Een plant die goed groeit en te groot begint te worden voor de pot zal naar een grotere pot moeten worden verplaats, terwijl een plant die klein blijft gedurende een langere periode in dezelfde pot mag blijven.
- Gebruik plastieken potten met een diameter tussen 17,5 en 20 centimeter met dezelfde drainagegaten en hetzelfde grondmengsel.
- Wikkel een krant rond de stengel om schade te voorkomen.
- Houd de plant vast bij de basis van de stengel, draai ondersteboven en tik de pot voorzichtig tegen een hard oppervlak zoals de onderkant van een tafel zodat de aarde van de binnenkant van de pot loskomt. Trek de pot zachtjes weg van de plant en verwijder oude aarde.
- Controleer de wortels. Als er tekenen van verrotting of andere beschadigingen zijn, snijd deze dan zo dicht mogelijk bij de plant weg.
- Laat je niet ontmoedigen als je nog geen bloemen hebt gezien; een epiphyllumcactus zal pas bloeien wanneer het de omvang van de pot heeft bereikt, wat gewoonlijk pas zo'n 3 tot 4 jaar na het planten van de stek het geval is.
Advertentie
-
Desinfecteer je snoeischaar met een oplossing van bleekwater. Dit zal voorkomen dat de cactus ziekten of andere infecties oploopt die de groei kunnen beïnvloeden.
- Gebruik een bleekwateroplossing die tot 10% verdund werd en meng hiervan een deel met een deel water.
-
Verwijder de bloemen nadat de bloei tot een einde is gekomen. Snijd vlak onder het bloemhoofdje.
- Door dode delen van de plant te snoeien verbeter je niet alleen de aanblik, maar zal je ook nieuwe aangroei en een gezonde bloei stimuleren. [3] X Bron
-
Snijd alle dode, zieke en gebroken stengels weg tot het punt waar ze aan de hoofdstengel verschenen. Wanneer je een stengel vindt die je moet verwijderen, volg deze dan terug naar de basis van de stengel en maak een rechte insnijding net boven het knooppunt met de moederstengel.
- Desinfecteer de snoeischaar onmiddellijk na het bijsnijden van dode of zieke stengels. Dit zal ervoor zorgen dat de ziekte zich niet verder kan verspreiden.
- Het is beter om aan te nemen dat elke dode stengel gestorven is door een ziekte. Het desinfecteren na elke snoeisessie zal meer bleekwater vereisen, maar het zal de cactus gezond en mooi houden.
-
Verwijder lange stengels die het evenwicht van de cactus dreigen te verstoren. Volg ze terug tot aan de moederstengel en snijd ze af nabij de basis.
- Deze stengels bevinden zich meestal aan de buitenste randen. Verwijder stengels indien nodig tot alle kanten van de cactus er redelijk uniform uitzien.
-
Controleer de cactus op wolluizen, schildluizen en spint. Slakken zijn relatief gemakkelijk op te sporen en te verwijderen (gebruik hiervoor lokaas voor slakken dat je in de winkel kan kopen), maar de bovenvermelde insecten vereisen speciale maatregelen om de besmetting tegen te gaan.
- Wolluizen zien er vettig, wit en katoenachtig uit. Ze bewegen zich traag voort en komen gewoonlijk in clusters voor langs of onder de bladeren, net als in verborgen delen van de knooppunten. [4] X Betrouwbare bron Missouri Botanical Garden Ga naar de bron
- Schildluizen zien eruit als kleine katoenen koepelvormige schelpen. Ze hechten zich vast aan stengels en bladeren, maar kunnen los wordt gewrikt.
- Spint is moeilijk met het blote oog te zien, maar signalen hiervan zijn onder andere weefsel en kleine bruine vlekken, vooral op de jongere aangroei. Als je met het aangetaste deel van de plant tegen een wit blad papier tikt, zal spint er als stof uitzien. [5] X Betrouwbare bron Missouri Botanical Garden Ga naar de bron
- Deze insecten hebben de neiging om de sappen van de plant op te zuigen, waardoor de bladeren zwak worden, verkreukelen en verwelken. Ernstige besmettingen kunnen leiden tot de dood van de plant. De eerste symptomen zijn plakkerigheid en een zwarte schimmel op of nabij de plant.
-
Verwijder wolluizen en schildluizen met een wattenstaafje dat gedrenkt werd in alcohol. Je kan ook een verdunde oplossing van 1 deel alcohol en 3 delen water op de cactus sproeien.
- Sproeien is het beste om een besmetting met spint en ander bijna onzichtbaar ongedierte te bestrijden. Wees echter voorzichtig want dit kan de epidermis van de cactus beschadigen. Probeer uit op een klein gebied voordat je de volledige plant besproeit.
-
Gebruik een insecticidezeep om een laag te leggen op de plant. Insecticidezeep kan gekocht worden bij een lokaal tuincentrum.
- Deze behandeling kan de cactus ernstig beschadigen. Omdat cactussen olie en wax bevatten die hen kwetsbaar maakt, is het best dat je het met mate gebruikt en eerst een klein beetje uitprobeert voordat je de volledige cactus ermee insmeert.
-
Sproei met insecticiden om ongedierte te doden en ernstige plagen te stoppen. Gebruik insecticiden zoals neem of pyrethrine voor zichtbare insecten. Systemische insecticiden zoals imidaclopride of acetaat zijn het best om moeilijk te beheersen plagen te bestrijden.
- Raadpleeg het etiket om te zien hoeveel je voor de cactus moet gebruiken en of langdurig gebruik veilig is.
-
Scherm nieuwe planten af van besmette planten. Vergeet niet dat de besmetting niet alleen schadelijk is, maar dat deze zich van plant tot plant zal verspreiden tot het een halt wordt toegeroepen.
- Controleer nieuwe planten zorgvuldig op bovenvermelde symptomen en ongedierte. Als je zeker weet dat er geen plagen zijn, houd de plant dan ver weg van de besmette planten. Als je toch plagen vindt op nieuwe planten, dan kan het gemakkelijker en goedkoper zijn om deze gewoon weg te doen in plaats van te proberen om ze te behandelen. [6] X Betrouwbare bron Missouri Botanical Garden Ga naar de bron
Advertentie
Tips
- Gebruik een meststof die na verloop van tijd vrijkomt om de bloemen van de plant te stimuleren. Gebruik tijdens de winter een oplossing met geen of weinig stikstof zoals een 2-10-10 of 0-10-10 formule. Voeg na het bloeiseizoen stikstof toe met behulp van een oplossing zoals 10-10-10 of 5-5-5. Gebruik slechts een derde van de aanbevolen hoeveelheid op het etiket om de natuurlijke voedselarme omgeving van epiphyllumcactussen na te bootsen.
- Plant minstens 3 stekken van dezelfde variëteit in een pot met een diameter van 17,5 tot 20 centimeter, waardoor ze sneller zullen bloeien.
Advertentie
Waarschuwingen
- Kijk uit voor plagen zoals wolluizen, bladluizen, rupsen, slakken, naaktslakken en schildluizen. Gebruik lokaas voor slakken en naaktslakken en beheer kleine plagen van schildluis door een beetje ontsmettingsalcohol rechtstreeks met een wattenstaafje op de plant te wrijven.
Advertentie
Benodigdheden
- Epiphyllumstekjes
- Plastieken potten met een diameter van 10 centimeter
- Grondmengsel voor epiphyllumcactussen
- Perliet
- Orchideeënschors
- Hangbakken
- Water
- Plastieken potten met een diameter van 17,5 tot 20 centimeter
- Krant
- Meststof zonder of arm aan stikstof
- 10-10-10 of 5-5-5 meststof
Bronnen
- ↑ http://www.cactus-art.biz/note-book/Dictionary/Dictionary_S/dictionary_stem_cutting.htm
- ↑ https://www.rhs.org.uk/advice/profile?PID=103
- ↑ http://www.extension.umn.edu/garden/yard-garden/trees-shrubs/pruning-trees-shrubs/
- ↑ http://www.missouribotanicalgarden.org/gardens-gardening/your-garden/help-for-the-home-gardener/advice-tips-resources/pests-and-problems/insects/mealybugs/insect-pests-of-cacti-and-succulents.aspx
- ↑ http://www.missouribotanicalgarden.org/gardens-gardening/your-garden/help-for-the-home-gardener/advice-tips-resources/pests-and-problems/insects/mealybugs/insect-pests-of-cacti-and-succulents.aspx
- ↑ http://www.missouribotanicalgarden.org/gardens-gardening/your-garden/help-for-the-home-gardener/advice-tips-resources/pests-and-problems/insects/mealybugs/insect-pests-of-cacti-and-succulents.aspx
Over dit artikel
Deze pagina is 16.414 keer bekeken.
Advertentie