Pdf downloaden
Pdf downloaden
Je essay met een knal afsluiten is misschien wel de belangrijkste stap in het behalen van een goed cijfer. Daarom is de conclusie ook zo belangrijk. In de conclusie som je de belangrijkste informatie in je essay op. De conclusie zelf kun je het beste afsluiten met een pakkende, interessante slotzin. In dit artikel leer je hoe je je essay op een boeiende wijze af kunt sluiten en zodoende een hoger cijfer kunt halen!
Stappen
-
Begin de conclusie met een kleine overgang (optioneel). Dit kan een aanwijzing voor de lezer zijn dat het essay zijn einde nadert, en dat ‘ie dus op moet letten. Alhoewel veel schrijvers hun essays inleiden met een overgangetje is het niet verplicht. Het hoeft namelijk niet als het einde overduidelijk in zicht komt. Een overgang kan zo simpel zijn als:
- "Kortom,…"
- "Concluderend…"
- "Hieruit kunnen we afleiden dat..."
-
Geef een korte opsomming van de belangrijkste punten. Probeer de belangrijkste informatie uit elke paragraaf in twee, drie zinnetjes samen te vatten. Door de herhaling versterk je de boodschap van je essay en herinner je de lezer er nogmaals aan wat die boodschap ook weer was.
- Vat de punten niet samen zoals in het middenstuk van je essays. De conclusie is er om het uiteindelijke antwoord van je essay samen te vatten. Daarom zijn een paar regeltjes meestal al voldoende.
-
Houd het kort maar krachtig. Je conclusie moet zo’n 5 tot 7 zinnen lang zijn. Is ‘ie korter, dan is het waarschijnlijk niet uitgebreid genoeg. Is ‘ie langer, dan draaf je waarschijnlijk te ver door. Zoals William Shakespeare het zei: “Beknoptheid is de ziel van het verstand.”
-
Als je een hypothese/stelling hebt, benoem deze dan in de conclusie. Heb je een hypothese of een stelling dan moet je hier, hoe kort ook, naar verwijzen in de conclusie. Onthoud dat de hypothese het belangrijkste punt van je essay is. Als iemand na het lezen van je conclusie nog steeds niet weet wat je stelling is, dan ben je niet duidelijk genoeg geweest.
- Probeer je stelling niet klakkeloos over te nemen in de conclusie. Zoek een manier waarop je deze in andere woorden kunt opperen. Als je de stelling letterlijk kopieert in de conclusie kan de lezer de indruk krijgen dat je lui bent.
-
T Probeer zo gezaghebbend mogelijk te klinken. Gezaghebbend overkomen houdt in dat je de juiste woorden kiest, je een beroep doet op andere bronnen dan jezelf, en dat je vertrouwt op je eigen vermogen om te schrijven.
- Zeg bijvoorbeeld “Dat is waarom Abraham Lincoln de beste Amerikaanse president uit de negentiende eeuw was,” in plaats van “Dat is waarom ik denk dat Abraham Lincoln de beste Amerikaanse president uit de negentiende eeuw was.” De lezer weet al, als je schrijft dat Lincoln de beste Amerikaanse president uit de negentiende eeuw was, dat je dat zelf vindt. De woorden “Ik denk” wekken de indruk dat je een slag om de arm wilt houden. Hierdoor klink je gelijk een stuk minder gezaghebbend.
- Nog een voorbeeld: Verontschuldig je niet voor je overtuigingen. Het zijn jouw ideeën, dus omarm ze. Zeg nooit dingen als “Ik ben dan wel geen expert” of “Zo denk ik er ten minste over.” Dit verzwakt je betrouwbaarheid.
-
Zorg voor een krachtig slot. Je slotzin moet goedgebekt, prikkelend, en bovenal to the point zijn. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar begin altijd met het punt van je essay te benadrukken. Vraag jezelf af Waar gaat mijn essay over, en wat probeer ik te zeggen? Werk je slotzin van daaruit verder uit.
- Eindig met een beetje ironie. Maak je slotzin een beetje speelser door een ironisch neveneffect aan te kaarten. Op die manier wordt je essay extra prikkelend.
- Speel in op emoties. Essays zijn meestal zeer rationeel van aard en hechten weinig waarde aan emoties. Precies daarom kan het inspelen op emoties een sterke manier zijn om een essay af te sluiten. Doe je dit goed, dan krijgt je essay wat meer ziel.
- Roep mensen op tot actie (doe dit niet te vaak). Als je echt probeert om mensen te veranderen (betoog) dan kan een oproep tot actie een goede manier zijn dit te bewerkstelligen. Kijk wel uit: in de verkeerde context (beschouwing, uiteenzetting) kan het zijn doel voorbijschieten.
Advertentie
-
Probeer niet te citeren. Er is geen reden om de afsluiting van citaten en analyses te voorzien — dit had je in het middenstuk van je essay moeten doen. Als het echt moet, vat de citaten dan samen en verbind ze met de hoofdvraag.
-
Gebruik geen lastige taal. De conclusie is geen plek om de lezer te verwarren met moeilijk te begrijpen woorden. Je wilt dat de conclusie duidelijk en direct is, niet saai en stijf. Probeer daarnaast om “Ten eerste,” “Ten tweede”, “Ten derde”, enz. te vermijden. Maak duidelijk wat je probeert te zeggen en hoeveel punten je gaat behandelen.
-
Verwar de lezer niet met nieuwe informatie. Het is nu geen tijd om nieuwe ideeën te introduceren. Dit zal de lezer alleen maar verwarren. Hoop de dingen niet op — maak simpelweg een beknopt overzicht van wat je essay heeft opgeleverd, en wat jouw mening is na het analyseren van de informatie.
-
Concentreer je niet op de minder belangrijke zaken. De conclusie is er niet om over kleine thema’s in je essay te muggenziften. Sterker nog, de conclusie is er om wat afstand te nemen van die kleine thema’s en je te richten op het grote geheel. Zorg ervoor dat je conclusie draait om het belangrijkste punt in je essay, niet om een klein detail.Advertentie
Tips
- Gebruik je hypothese als onderdeel van de conclusie. Dit laat zien dat je niet van het onderwerp afwijkt en dat je alles afrondt.
- Controleer je essay nog een keer als ‘ie klaar is. Check of je grammatica, spelling, en interpunctie in orde zijn.
- Benoem de belangrijkste informatie in de conclusie. Probeer daarnaast om deze informatie terug te koppelen naar je hypothese. Zo laat je zien dat jouw beredenering binnen het onderwerp van je essay past.
- Gebruik een verscheidenheid aan woorden. Docenten vinden het doorgaans prettig om conclusies te lezen met een gevarieerd woordenschat.
- Vat je essay goed samen om een hoger cijfer te krijgen.
Advertentie
Waarschuwingen
- Als je een formeel essay schrijft, vermijd dan alledaags taalgebruik. Probeer daarnaast om dooddoeners zoals “Ten eerste,” en “ten tweede” te vermijden.
Advertentie
Advertentie