PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Fantasy is onderdeel van een populair genre genaamd speculatieve fictie, die elk jaar weer blijft groeien. Fantasy wordt vaak bevolkt door mythische wezens, met elementen van magie en werelden die geïnspireerd zijn door het verleden, maar er is geen harde en makkelijke regel wat een fantasyverhaal moet bevatten. Als je geïnteresseerd bent in het schrijven van epische fantasy, concentreer je dan eerst op de aspecten van het vertellen van een verhaal, en ontwikkel dit dan verder tot een fantasyverhaal.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Het creëren van een sterk verhaal

PDF download Pdf downloaden
  1. Veel beginnende fantasyauteurs leunen te sterk op de fantastische elementen van het verhaal en verwaarlozen het ontwikkelen van het daadwerkelijke verhaal. Voordat je echter overtuigende fantasy kunt schrijven, zal je moeten beschikken over alle elementen van een sterk en overtuigend plot. [1] Daarom kan het nuttig zijn om ten minste een overzicht te hebben, zodat je kunt bijhouden wat er wie overkomt in je verhaal. [2]
    • Elk plot moeten heeft een element nodig waardoor het verhaal in beweging komt. Dit kan een extern conflict of zijn of een intern conflict, maar er moet iets gebeuren om de actie aan de gang te houden.
    • Toenemende actie (waarin het verhaal zich ontwikkelt en spanning wordt opgebouwd), de climax en de daaropvolgende ineenstorting, zijn allemaal essentiële elementen van een sterke plot.
    • De ontknoping (of "ontrafeling"), waarin alle spanning volledig wordt opgelost, is essentieel voor de beweging van het verhaal naar het logische einde ervan.
  2. Een goed conflict is van cruciaal belang als je hoopt om een sterke plot te schrijven voor elk type fictie. Conflict motiveert de personages, katalyseert het verhaal en creëert spanning waardoor de lezer in het verhaal komt. [3]
    • Een bekende strategie is het afschilderen van de motivatie van de antagonist tegenover die van de protagonist. Dit creëert een enorme hoeveelheid spanning en biedt de lezer de gelegenheid om zich verder te kunnen identificeren met de hoofdpersoon.
    • Conflict kan ontstaan tussen een persoon en zichzelf, tussen twee mensen of tussen een persoon en een abstract begrip (de maatschappij, God/goden/godinnen, enz.).
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Julia Martins

    Bachelor in Engels, Stanford-universiteit
    Julia Martins is beginnend schrijver en woont in San Francisco, Californië. Ze heeft een bachelordiploma Engels van de Stanford-universiteit. Haar werk is gepubliceerd in Rainy Day Magazine van Cornell University, Leland Quarterly van de Stanford-universiteit en Quarterly van Bards and Sages.
    Julia Martins
    Bachelor in Engels, Stanford-universiteit

    Vind je het lastig om een conflict voor je fantasyverhaal te bedenken? Julia Martins, creatief schrijfster, adviseert om met de protagonist te beginnen. "Bedenk wat hij of zij het allerliefst wil. Bedenk dan waarom hij of zij dat niet voor elkaar kan krijgen. Voilà! Je hebt nu het centrale conflict van je verhaal bedacht."

  3. Personages zijn misschien wel belangrijker dan het plot. Zelfs als een lezer het plot niet bijzonder interessant vindt, dan nog kan het zijn dat hij of zij blijft lezen vanwege de intrigerende en/of herkenbare personages. [4]
    • Personages hebben een duidelijke, goed gedefinieerde motivatie nodig. Dit kan een behoefte of verlangen zijn, een doel of gewoon een persoonlijkheidskenmerk, maar het moet duidelijk zijn wat elk personage beweegt.
    • Probeer je personages tegenstrijdig of anderszins complex te maken, zodat ze realistischer worden.
    • Vergeet niet dat niemand in het echte leven altijd goed of slecht is, dos zorg dat je fictieve karakters dit ook niet zijn.
    • Zorg dat je personages op de een of andere manier kwetsbaar zijn. Of het nu een fysieke kwetsbaarheid is of een emotionele, een vorm van menselijk lijden/kwetsbaarheid zal je personages herkenbaarder maken.
    • Breng meer eigenschappen en motivaties voor elke hoofdpersoon in kaart dan je daadwerkelijk expliciet op gaat nemen in je verhaal. Door gewoon te weten wat je personages gelukkig/verdrietig/bang/etc. maakt, kan dit op een subtiele manier beïnvloeden hoe je een personage beschrijft.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Julia Martins

    Bachelor in Engels, Stanford-universiteit
    Julia Martins is beginnend schrijver en woont in San Francisco, Californië. Ze heeft een bachelordiploma Engels van de Stanford-universiteit. Haar werk is gepubliceerd in Rainy Day Magazine van Cornell University, Leland Quarterly van de Stanford-universiteit en Quarterly van Bards and Sages.
    Julia Martins
    Bachelor in Engels, Stanford-universiteit

    Julia Martins, creatief schrijfster: "Om je personage beter te kunnen begrijpen vul je een profiel voor hem of haar in. Dit profiel kun je zelf bedenken of op internet opzoeken. Zelfs kleine details als de favoriete kleur of ergernis van je personage kunnen je helpen om een beter idee te krijgen van wie hij of zij is."

  4. Het doorspekken van je plot met levendige details en complexe ontwikkelingen zal helpen om het verhaal tot leven te brengen voor je lezers. Probeer zo veel mogelijk zintuiglijke details eraan toe te voegen als je kunt, zodat de lezer een goed idee krijgt van dat wat de personages ervaren en hoe je fictieve wereld is om in te verkeren. [5]
    • Uiteraard wil je er de omgeving en geluiden van je wereld in opnemen, maar vergeet geuren, smaken en tactiele gewaarwordingen niet van die wereld.
  5. Laat het verhaal niet hoofdstuk na hoofdstuk voortslepen nadat de spanning al is opgelost, maar raffel het ook niet af. Probeer erachter te komen waar het verhaal logisch zou moeten eindigen, door na te denken over dat wat lezers willen weten over je personages in de hoofdstukken die volgen op de ontknoping. [6]
    • Zorg ervoor dat je personages zelf hun conflicten oplossen. Laat de natuur, een nieuw personage of een goddelijke inmenging niet alle conflicten oplossen, want anders zullen de lezers er al snel genoeg van krijgen.
    • Als je verhaal deel uitmaakt van een grotere saga, dan zal je een evenwicht moeten vinden tussen het logische einde van het verhaal en de hint van wat er komen gaat in het volgende verhaal.
    • Gaat het om een op zich staand fantasyverhaal, denk dan na over welke vragen blijven hangen nadat de spanning is opgelost. Bedenk wat er zal gebeuren met de belangrijkste karakters, evenals wat er kan gebeuren met de wereld die je hebt gecreëerd nadat het centrale conflict is opgelost.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Fantasy elementen begrijpen en verweven

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je een episch fantasyverhaal wilt schrijven, dan is het een goed idee om veel te lezen binnen dat genre. Iets proberen te schrijven in een genre waar je niet mee bekend bent zal alleen maar middelmatig werk produceren, en toegewijde lezers van het genre herkennen het gebrek aan autoriteit in je schrijven. [7]
    • Een aantal populaire en in brede kring geliefde fantasyschrijvers zijn C.S. Lewis, T.H. White, Fritz Leiber, J.R.R. Tolkien, Susanna Clarke en Kelly Link. [8]
    • Vraag een bibliothecaris bij je plaatselijke bibliotheek of een medewerker van een boekhandel om een aantal klassieke, invloedrijke fantasyromans voor beginners van het genre te adviseren.
  2. Niet alle fantasyromans bevatten magie, maar is die boeken waarin dat wel het geval is leggen meestal een wel regels op aan het rijk van de magie. Er is een soort methode en logica nodig voor de magie, en het moet duidelijk en ondubbelzinnig zijn voor lezers. [9]
    • Plan de magische elementen grondig. Overweeg of deze elementen nadere uitleg of verklaring vereisen om zinnig te zijn voor de lezers, en beslis met welke "regels" of grenzen de magie in je wereld te maken heeft.
    • Als je verhaal zich afspeelt in een historische samenleving (of een fictieve samenleving gebaseerd op echte historische cultuur), zorg er dan voor dat je grondig onderzoek doet naar die samenleving/cultuur, zodat je er eerlijk en nauwkeurig over kunt schrijven.
  3. Het vangen van de aandacht van de lezer vanaf het begin is belangrijk voor elk verhaal, maar vooral bij fantasy. Toegewijde lezers van het genre willen weten of hun inspanningen zullen worden beloond, en slaag je er niet in om vanaf de eerste bladzijde de aandacht van je publiek te vangen, dan kunnen ze gaandeweg hun interesse verliezen. [10]
    • Het is niet per se nodig om een "explosieve" plotwending te onthullen in het begin van het verhaal. Je zult echter in ieder geval wel een hint moeten geven van de spannende en intrigerende dingen die gaan komen.
    • Je zult dat wat je vroeg in het verhaal belooft wel op een gegeven moment moeten nakomen, dus doe geen valse beloften van iets spannends dat er uiteindelijk nooit gaat komen.
  4. Veel fantasyschrijvers beginnen een verhaal met het een of andere strijdperk. Hoewel dit spannend kan zijn en een aantal kenmerken van belangrijke personages kan laten zien, is de realiteit dat de lezer niet weet wie de strijders zijn of waarom hun dood (en/of overwinning) van betekenis is. [11]
    • Het is oké om te beginnen met een veldslag, maar houd er rekening mee dat lezers wellicht nog niet in het verhaal zitten en er niet echt van onder de indruk zullen zijn.
    • Als je besluit om met een dramatische scène te openen, doe het dan na een of twee alinea's wat rustiger aan om de personages tot leven te laten komen op de pagina.
    • Geef je personages een naam wanneer ze zijn opgevoerd. Probeer niet mysterieus te doen door personages alleen maar met "hij" of "ze" aan te duiden, omdat dit ervoor kan zorgen dat de lezer de interesse verliest.
  5. Details zijn een uitstekende manier om je verhaal sterker te maken en te ontwikkelen. Teveel detaillering kan het verhaal veel te traag maken door afleidingen en informatie die er slechts zijdelings mee te maken heeft. Laat je wereld tot leven komen op de pagina, door te kiezen welke details het meest belangrijk en relevant zijn. [12]
    • In plaats van expliciet elk detail uit te schrijven, probeer je manieren te vinden om details door te laten schemeren door middel van expositie, reflectie en dialoog. Hierdoor kan de vertelling minder zwaar aanvoelen en beter lopen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Herzien en bewerken van je verhaal

PDF download Pdf downloaden
  1. Wanneer je net een verhaal hebt afgerond ben je waarschijnlijk nog steeds erg gehecht aan de karakters, de wereld en het plot dat je hebt gemaakt. Dit kan het moeilijk maken om dingen weg te laten, aangezien alles perfect en essentieel aanvoelt. Omdat het vers in je geheugen zit kan het ook mogelijk zijn dat je de leemten in het verhaal opvult met je eigen intieme kennis van het verhaal, maar dat deze lacunes verwarrend zijn voor lezers. [13]
    • Laat je verhaal een paar dagen tot een week liggen voordat je het gaat bijwerken/herzien. Neem gedurende die tijd je verhaal niet meer door, en weersta de drang om er zelfs maar naar te kijken.
    • Als je geen vertrouwen hebt in jezelf om het verhaal met frisse blik te benaderen, vraag dan eventueel een vertrouwde vriend of collega om je verhaal te lezen. Vraag iemand wiens oordeel je waardeert en waarvan je weet dat die eerlijk en duidelijk zal zijn.
  2. Tijdens het schrijven van een kort of lang verhaal, is het maar al te gemakkelijk om van je toon af te wijken. Dit is vooral het geval wanneer je in korte uitbarstingen van creativiteit over een periode van enkele weken aan je verhaal werkt. Herziening van je verhaal en het aanhouden van een consistente toon helpt om het duidelijker en welsprekender over te laten komen op de lezer, en zal er uiteindelijk voor zorgen dat je een sterker verhaal vertelt. [14]
    • Ga op zoek naar een alinea in je verhaal dat naar jouw idee de ideale toon belichaamt. Print die alinea vervolgens en hang hem aan je computer, of herlees de passage gewoon voordat je weer begint te werken aan je verhaal.
  3. Een van de meest voorkomende zinnen bij het creatief schrijven is "Laat het zien, zonder het te vertellen." Dit houdt in dat de lezer ziet hoe de dingen zich ontvouwen op de pagina, hetzij door het verhaal of met goed geplaatste details. Het maakt een enorm verschil of je de lezer laat weten dat iemand bijvoorbeeld verdrietig is (door het beschrijven van diens lichaamshouding, reacties, etc.), in plaats van dit expliciet aan de lezer te vertellen. [15]
  4. Het reviseren van een verhaal zal er onvermijdelijk toe leiden dat je bepaalde delen gaat weglaten. Die delen kun je uiteindelijk gaan herschrijven, of ze werken gewoon niet in je verhaal. Hoe dan ook, je zult je ruwe versie met een fijne kam moeten doorlezen en jezelf afvragen of bepaalde secties echt wel nodig zijn voor het verhaal in de huidige vorm. [16]
    • Als iets niet duidelijk is of verwarrend voor de potentiële lezer, overweeg dan om het te herschrijven als het essentieel is voor het verhaal. Is het niet essentieel, laat het dan gewoon weg.
    • Let op stukken die niet kloppen of irrelevante plotwendingen, omschrijvingen en andere afleidingen. Laat deze weg en kijk of het verhaal nog steeds klopt.
  5. Heb je eenmaal de grotere problemen in je verhaal aangepakt, dan zal je nu je aandacht moeten geven aan de kleinere details van het taalgebruik. Hoewel grotere kwesties voor de lezer direct aan het begin een afknapper kunnen zijn, kunnen fouten in het taalgebruik blijven ergeren tijdens het lezen, en moeten daarom ook worden aangepakt. [17]
    • Controleer je verhaal op spelling en grammatica.
    • Vraag jezelf af of de bijvoeglijke naamwoorden die je gebruikt werkelijk beschrijvend zijn of gewoon saaie en 'leeg'.
    • Laat alle onnodige bijwoorden weg. Algemeen gezegd: te veel bijwoorden vertragen een verhaal.
    Advertentie

Tips

  • Zorg dat je personages zich langzaam, gelijkmatig en subtiel ontwikkelen. Soms is het beter als ze zich niet realiseren dat ze veranderen. Verandering kan eenvoudig zijn of complex, afhankelijk van je verhaal.
  • Voeg er een paar onderwerpen aan toe waar je zelf enthousiast over bent, want dit maakt het verhaal rijker. Tolkien verzon zijn eigen talen. Een aantal voorbeelden van andere goede punten zijn: poëzie, kunst, vertellingen, mythen, etc.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Kopieer het werk van andere schrijvers niet. Je kunt je door hen laten inspireren, maar pleeg geen plagiaat.
Advertentie

Benodigdheden

  • Papier en potlood/pen, of een computer

Over dit artikel

Deze pagina is 3.987 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie