PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het creëren van een personage voor een boek, kort verhaal of scenario, kan leuk en spannend zijn! Soms is het echter ook een beetje ontmoedigend -- je moet met veel rekening houden. Een deel van het creëren van een personage, of het nu de hoofdrolspeler of de schurk is, is het meegeven van meeslepende, unieke eigenschappen aan karakters en een manier vinden om alles bij te houden die voor jou werkt.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Een meeslepend karakter verzinnen

PDF download Pdf downloaden
  1. Elk personage in je verhaal moet een naam hebben, of ze nu de hoofdpersoon zijn of bijrollen vervullen. En elke naam moet passen in het verhaal dat je vertelt. Als je bijvoorbeeld een verhaal schrijft, gebaseerd op het 17e-eeuwse Ierland, dan is 'Bob' niet echt een geloofwaardige naam, maar 'Aidan' zou goed kunnen passen. [1]
    • Of als je schrijft over een groep goede vrienden, geef ze dan niet dezelfde namen, zoals drie meisjes genaamd Carolien, Karin en Carola.
    • Zelfs als je de naam van een personage in je verhaal niet gebruikt, zoals in het geval van kleine rollen, is het handig voor jou als schrijver om de naam te kennen, zodat je de details van het verhaal kloppend kunt houden, terwijl je je werk herschrijft en bewerkt.
  2. Wijs je personages persoonlijkheidskenmerken toe en geef ze duidelijke eigenaardigheden, zoals dat ze altijd hun koffie met honing en room drinken in plaats van met suiker en melk. Hier zijn enkele vragen die je kunt stellen om enkele unieke eigenschappen voor je karakters te genereren: [2]
    • Is het karakter introvert of extravert?
    • Wat voor soort muziek vindt het karakter leuk, als er al muziek is?
    • Wat doet het karakter in zijn vrije tijd?
    • Wat is de slaaproutine van het karakter?
    • Moet het karakter een bepaald dieet volgen?
    • Een andere leuke manier om in het hoofd van een personage te kruipen is om een karakter een persoonlijkheidstest te laten doen zoals je denkt dat het personage zou antwoorden – wellicht doe je een aantal verrassende ontdekkingen.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Julia Martins

    Bachelor in Engels, Stanford-universiteit
    Julia Martins is beginnend schrijver en woont in San Francisco, Californië. Ze heeft een bachelordiploma Engels van de Stanford-universiteit. Haar werk is gepubliceerd in Rainy Day Magazine van Cornell University, Leland Quarterly van de Stanford-universiteit en Quarterly van Bards and Sages.
    Julia Martins
    Bachelor in Engels, Stanford-universiteit

    Julia Martins, creatief schrijfster, vertelt: 'Nadat je de basispersoonlijkheid van je personage hebt vastgesteld, moet je nadenken over wat diegene uniek maakt. Heeft hij of zij een goede band met zijn of haar grootmoeder? Heeft het karakter een hekel aan de kleur groen? Moet het personage elke keer als hij/zij naar een droevige film kijkt, huilen? Zelfs als je sommige van deze details niet in je verhaal gebruikt, zal het kennen van deze details voordat je begint te schrijven je helpen om een realistisch, wel omschreven karakter te creëren!'

  3. De kans is groot dat je karakter op een andere manier praat dan jij, en een deel van het creëren van een levendig karakter is het bepalen hoe diegene klinkt en dat vertalen naar dialogen . Doe onderzoek naar verschillende dialecten, afhankelijk van wanneer en waar je verhaal zich afspeelt, en luister naar de gesprekken van anderen mensen, om inspiratie op te doen. [3]
    • Het kan ook heel nuttig zijn om een verhaal waar je van houdt opnieuw te lezen en te kijken hoe die auteur de dialogen van de personages heeft geschreven.
    • Je kunt ook jezelf opnemen terwijl je met een vriend of vriendin praat, om verschillende spraakpatronen te bestuderen: hoe vaak pauzeer je, wanneer gebruik je stembuiging, hoe snel praat je? Gebruik deze variabelen om de dialoog van een personage tot stand te brengen.
  4. Dit kan een emotionele of fysieke kwetsbaarheid zijn, zoals het hebben van een personage dat te maken heeft met een recent verlies of een superheld die zijn of haar gehoor verliest als hij of zij gestrest raakt. Om complexe, hele, herkenbare karakters te creëren, moeten ze kwetsbaarheden hebben, net als wij. [4]
    • Je zou ook kunnen proberen een scène te schrijven waarin je personage iets deelt -- misschien iets waar de persoon bang of bezorgd over is -- met een ander personage om hun menselijkheid te benadrukken.
    • Zelfs als je over een schurk aan het schrijven bent, zoek dan een manier om hem of haar een vleugje menselijkheid te geven -- als je je lezer mee kunt laten leven met de schurk of zijn of haar motieven begrijpelijk kunt maken, dan schept dat meer spanning in je verhaal, wat het lezen aantrekkelijker maakt.
  5. Misschien heeft je hoofdpersoon een temperament of de neiging om niet aan vrienden te denken. Als je een personage hebt dat alleen maar goede eigenschappen heeft -- zoals liefdevol en dapper en slim en aantrekkelijk zijn – dan wordt diegene plat en oninteressant voor de lezers. [5]
    • Bedenk hoe je de fout kunt laten zien in plaats van het te vertellen. Als je bijvoorbeeld schrijft 'Andrea at zelf altijd eerst voor ze iets aan de jongere kinderen gaf', dan kun je een scène schrijven waarin je die actie laat zien.
  6. Bedenk waarom je verhaal belangrijk is voor je personage. Hoe werd je personage erbij betrokken? Is het een liefdesverhaal, een episch avontuur, een SF-thriller? En wat heeft je personage uiteindelijk te verliezen of te winnen? Het doel en de doelstelling van je personage is cruciaal voor het schrijven van een meeslepend verhaal, dus werk hard aan het maken van een levendig, betrokken personage. [6]
    • Is je personage op een zoektocht? Wat heeft hij of zij te verliezen als er wordt gefaald? Worden andere mensen beïnvloed door het falen of succes van het karakter? Dit zijn belangrijke vragen om in overweging te nemen terwijl je schrijft.
    • Je personage moet actief deelnemen aan het verhaal, in plaats van alleen maar dingen met zichzelf te laten gebeuren, dus neem de tijd om na te denken over wat er voor het personage op het spel staat.
    • Denk aan je favoriete personages uit boeken, televisie of films: wat voor situaties komen ze tegen en hoe reageren ze op goede en slechte scenario's?
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Een karakterprofiel samenstellen

PDF download Pdf downloaden
  1. Een karakterprofiel is een manier om belangrijke details en gegevens over elk karakter in je verhaal bij te houden -- van hun allergieën tot een moment of datum dat er iets heel belangrijks is gebeurd. Doe dit voor elk personage, hoe klein hun rol ook is. Er zijn veel manieren waarop je deze informatie kunt organiseren: [7]
    • Creëer een map met notities voor elk karakter.
    • Houd een notitieboekje bij je waar je de karaktergegevens in verzamelt.
    • Gebruik een Word-document op je computer.
    • Gebruik de 'notities'-functie op je smartphone.
    • Schrijf details op plakbriefjes en wijd een muur aan de ontwikkeling van karakters waar je ze kunt bijhouden.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Julia Martins

    Bachelor in Engels, Stanford-universiteit
    Julia Martins is beginnend schrijver en woont in San Francisco, Californië. Ze heeft een bachelordiploma Engels van de Stanford-universiteit. Haar werk is gepubliceerd in Rainy Day Magazine van Cornell University, Leland Quarterly van de Stanford-universiteit en Quarterly van Bards and Sages.
    Julia Martins
    Bachelor in Engels, Stanford-universiteit

    Je kunt ook vooraf gemaakte profielenbladen voor karakters online vinden. Zoek er een die zo specifiek of breed is als je wilt!

  2. Soms worden details over personages pas duidelijk als je halverwege een verhaal bent. Kun je echter over bepaalde details van tevoren beslissen, schrijf die dan op. Voeg het volgende toe: [8]
    • Naam, leeftijd, beroep, speciale vaardigheden, opleiding, gezinsdetails, lengte, gewicht, oog- en haarkleuren, gewoontes, eigenaardigheden en belangrijke gegevens.
    • Er zijn zoveel details die je kunt opnemen, en veel ervan zullen misschien nooit in je verhaal voorkomen. Maar het feit dat je ze kent helpt je om een meer afgerond en geloofwaardig karakter te creëren. Ga naar https://www.writerswrite.com/journal/jun98/how-to-create-a-character-profile-6986 voor een uitgebreidere lijst van dingen die je kunt opnemen in het karakterprofiel.
  3. Ben je je je project begonnen met een geweldig verhaalidee? Of word je gedreven door een geweldig personage en ben je nog niet helemaal zeker van de plot? Er zijn verschillende antwoorden mogelijk! Maar het is nuttig om na te denken over de ontwikkeling van het verhaal en hoe je personage in die wereld leeft. Voeg deze details toe aan je karakterprofiel. [9]
    • Als je bijvoorbeeld een geweldig idee hebt voor een liefdesverhaal en je weet dat er een aantal plotwendingen zullen zijn, schrijf die dan uit en kijk of je karakter past in die gebeurtenissen. Als je een romantische hoofdpersoon nodig hebt die zich extravagante uit, dan heeft het waarschijnlijk geen zin als je personage vergeetachtig of slordig is.
  4. Of je nu iets schrijft dat gebaseerd op de wereld van vandaag of een verhaal dat zich afspeelt op een fictieve planeet, het is belangrijk om na te denken over de fysieke ruimte waarin je personage zal leven. Hoe ziet het huis van je personage er bijvoorbeeld uit? Of hoe reist hij of zij van plaats tot plaats? [10]
    • Andere concepten om te definiëren of je wereld anders is dan de onze of zich in een andere periode afspeelt: overheid, sociale klassen, werkstructuren, economie, culturele normen, transportmogelijkheden, leefomstandigheden, historisch belangrijke gebeurtenissen, wetten, recreatie en voeding.
    • Dit is de wereld waarin je personage gaat leven -- het kan echt van invloed zijn op hoe je ze vorm moet geven, dus is het echt nuttig om van tevoren wat van die informatie op een rij te zetten.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Aanpassingen maken tijdens het schrijven

PDF download Pdf downloaden
  1. Lees je werk letterlijk voor, hardop aan jezelf, en luister naar hoe je karakter klinkt. Besteed aandacht aan dialogen en hoe deze verlopen, en luister naar je karakterbeschrijvingen. Je eigen werk hardop voorlezen kan je een idee geven waar je misschien meer details moet toevoegen of zelfs wat stukken die zichzelf herhalen kunt weglaten. [11]
    • Er zijn ook enkele softwareprogramma's die je documenten voorlezen. Ga na of je tekstverwerkingsprogramma een dergelijke functie heeft.
  2. Terwijl je schrijft, kan het zijn dat een minder belangrijk personage een grotere rol gaat spelen dan je eerder van plan was, of misschien is iemand waarvan je dacht dat het een belangrijk personage zou worden, uiteindelijk minder belangrijk. Gebruik je karakterprofielen om deze veranderingen bij te houden en ermee te werken, in plaats van te proberen je personages in bepaalde rollen te dwingen. [12]
    • Bijvoorbeeld: J.K. Rowling had een aantal 'kleine' personages, zoals Marcel Lubbermans en Daan Thomas, die oorspronkelijk een veel grotere rol speelden in het Harry Potter -universum, maar waarbij hun rol naarmate de verhalen zich ontwikkelden, werd beperkt.
  3. Doe meer onderzoek als je personage in onbekende situaties terechtkomt. Personages moeten wellicht goed zijn in wat ze doen, en als je merkt dat je schrijft over iets waar je zelf slechts vaag mee vertrouwd bent, dan zal het personage weinig diepgang hebben. Als je bijvoorbeeld over een zwaardgevecht schrijft, maar je personage kan alleen maar schieten met wapens, doe dan wat onderzoek naar zwaardgevechten om je schrijven en je personage geloofwaardiger te maken. [13]
    • Soortgelijke situaties kunnen zich voordoen als je personage naar een andere plaats moet reizen of een vaardigheid nodig heeft waar je eigenlijk geen ervaring mee hebt, zoals vliegvissen of sloten openbreken.
  4. Veel fictieschrijvers geloven dat hun personages het verhaal leiden en soms kunnen dingen drastisch veranderen van het begin tot het einde van een project. Misschien vind je dat je hoofdpersoon een ander geslacht (of helemaal geen geslacht) moet hebben. Of misschien dacht je dat je verhaal zich in een bepaalde periode of wereld zou afspelen, maar leidt het schrijven je naar iets anders. [14]
    • Een handige manier om niet het gevoel te krijgen dat je al je werk kwijt bent als je drastische wijzigingen aanbrengt, is om een kopie te maken van je originele werk te kopiëren als ander document met een duidelijke titel, zoals 'Origineel' in plaats van het gewoon te verwijderen. Op die manier heb je het materiaal nog als je ernaar terug wilt keren en kun je ernaar verwijzen wanneer dat nodig is.
    Advertentie

Tips

  • Onthoud dat schrijven een creatieve kunstvorm is, dus voel je vrij om te experimenteren met je personages.
  • Lees meer in je genre en stijl -- als je een scenario schrijft, lees dan fysieke kopieën van de scripts. Als je SF schrijft, lees dan meer SF. Wat je ook wilt doen, maak van jezelf een expert op dat gebied door er zoveel mogelijk van te consumeren.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Zorg ervoor dat je geen plagiaat pleegt in je schrijfwerk en bij het creëren van personages. Je kunt je zeker laten inspireren door anderen, maar laat die inspiratie je leiden naar je eigen unieke creaties.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.178 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie