PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

De term 'fistel' heeft betrekking tot een abnormale verbinding tussen twee biologische oppervlakken zoals organen, bloedvaten of darmen. Deze abnormale verbinding is buisvormig en kan op allerlei plaatsen en in allerlei varianten worden aangetroffen, hoewel anorectale fistels het vaakst voorkomen. De meest courante manier om te behandelen is door een operatie, maar bepaalde aanpassingen aan je manier van leven kunnen ook helpen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Veranderen van levensstijl

PDF download Pdf downloaden
  1. Zorg voor een evenwichtig eetpatroon . Zorg dragen voor je eetpatroon zal maag- en spijsverteringsproblemen onder controle houden. Door simpelweg pikant eten, junkfood en vet voedsel te vermijden zal je een gezonder spijsverteringsstelsel hebben dat minder vatbaar is voor problemen. Kies voor meer volkorengranen, groene bladgroenten, fruit en mager vlees.
    • Door vezels en granen aan je eetpatroon toe te voegen zal je je stoelgang zachter maken en je darmperistaltiek stimuleren.
    • Probeer te bepalen voor welke voedingsmiddelen je allergisch bent en welke je maag irriteren. Vergeet niet dat er geen vaste regel bestaat – iedereen is anders.
    • Vetrijke afvalstoffen kunnen de kans vergroten dat de fisteltunnel wordt geblokkeerd waardoor de vorming van perianale abcessen in gang wordt gezet. Dit is de belangrijkste oorzaak van pijn bij mensen die last hebben van fistels.
  2. Het wordt aanbevolen om dagelijks anderhalve liter water te drinken tenzij je arts iets anders aanbeveelt. Stop met het drinken van alcohol en frisdrank; drink in plaats daarvan grotere hoeveelheden water en fruitsap. Dit zal constipatie, dat voor extra druk op je fistel kan zorgen, helpen te voorkomen.
    • Veel water zal je stoelgang zachter maken en het zal je ingewanden schoonmaken; daarom zal je vaker de behoefte voelen om naar het toilet te gaan wanneer je veel water drinkt.
    • Water voorkomt eveneens dat de ingewanden geblokkeerd worden en dan vooral bij patiënten die lijden aan spijsverteringsziekten zoals de ziekte van Crohn, toxische megacolon, enz. Bij patiënten met een fistel zal water de pus meer waterachtig maken waardoor de kans op de vorming van abcessen zal afnemen.
  3. Als je voor je werk gedurende meerdere uren moet zitten, probeer dan om extra druk op je rug, achterste en benen te vermijden, vooral als je een anale fistel hebt. Dit kan je doen door op een kussen te gaan zitten of door voor een 'donutkussen' te kiezen in plaats van voor een normale stoel.
    • Hou dit in gedachten voor alles; jouw comfort is het allerbelangrijkste. Probeer om situaties te vermijden waarin je oncomfortabel zal zijn of breng een kussen of een ander hulpmiddel mee.
  4. Als je fistel onderdaan voor onaangename lekken zorgt, dan kan je zachte, absorberende pads dragen zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken over bloed, pus of andere vloeistof die uit je fistel komt, want pads zullen alles absorberen.
    • Luiers voor volwassenen helpen ook, maar deze zijn een beetje omvangrijker en worden meer gestigmatiseerd. Pads zijn dunner en gebruiksvriendelijker.
  5. Zorg ervoor dat je je handen wast voor en na elk toiletbezoek. Je moet vermijden dat bacteriën op je huid blijven want dit is de eerste stap om een infectie te voorkomen. Dit geldt dubbel voor openbare toiletten en wanneer je last hebt van lekken.
    • Als je je buiten bevindt en dit onmogelijk is, dan moet je altijd schoonmaakdoekjes bij je hebben tot je thuis bent. Je handen worden het meest blootgesteld aan ziektekiemen en moeten daarom proper blijven.
    • Verander ten minste een keer per dag van ondergoed. Vervang ook de handdoeken telkens wanneer je je wast. Dit zal de verspreiding van ziektekiemen en de groei van bacteriën die een perianale irritatie kunnen veroorzaken tegengaan. Dit zal helpen om vervelende symptomen te overwinnen die mensen met fistels vaak ervaren.
  6. Ibuprofen, een niet-steroïde ontstekingsremmer, is de beste pijnstiller om te gebruiken tegen pijn dat veroorzaakt wordt door fistels. Anorectale fistels gaan vaak gepaard met aanhoudende pijn, een geklop dat aanzienlijk erger wordt wanneer je gaat zitten. Om hiermee om te gaan moet je met je arts praten over wat de juiste dosering is voor jou.
    • Pathologisch gezien is pijn een complicatie die voortvloeit uit de fistel die de tunnel blokkeert. Een geblokkeerde tunnel zal zich opvullen in plaats van leeg te lopen – iets dat uiteindelijk tot de vorming van abcessen zal leiden of van een zak met pus aan het huidoppervlak.
    • Pijn kan ook gepaard gaan met een irriterende gewaarwording van de perianale huid door de afvoer van pus.
  7. . Zorgen voor een gezond eetpatroon dat rijk is aan omega-3, omega-6 en vitamine C, zoals vis, olijfolie en citrusvruchten, zal je immuunsysteem versterken en de ontstekingen verminderen die je vanwege de fistel kan ervaren. Je kan ook een supplement innemen indien je arts dit aanbeveelt.
    • Sporten, veel water drinken, goed slapen en een goede hygiëne zijn allemaal belangrijk om gezonder te worden. Als je slechte gewoonten hebt – zoals roken – dan kan dit een goede reden zijn om te stoppen.
  8. . Als je conditie simpele en lichte sporten zoals wandelen mogelijk maakt, dan moet je dit doen voor je gezondheid 'en' om stress tegen te gaan. Stress kan je algemene gemoedstoestand beïnvloeden en het kan problemen uitlokken die je maag zullen irriteren. Dit zal dan je spijsvertering en je eetpatroon in het algemeen beïnvloeden, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat.
    • Je moet altijd stoppen en terug op adem komen als je pijn ervaart of als het onmogelijk wordt om verder te gaan. Dit is je lichaam dat je vertelt dat het de inspanning niet aankan.
    • Vraag je arts welke lichte vormen van sport of oefeningen je mag doen. Zelfs thuis wordt yoga door veel artsen aangeraden om je geest vrij te maken en om stress en depressie tegen te gaan. Bovendien verbetert het je gemoedstoestand en je gezondheid in het algemeen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je laten behandelen

PDF download Pdf downloaden
  1. De diagnose wordt aan de hand van een visueel onderzoek gesteld. Een sigmoïdoscopie moet altijd gevolgd worden door een visueel onderzoek om de ziekte van Crohn te kunnen uitsluiten. Om echter alle details van jouw individuele zaak te kennen moet je arts ook een of meerdere van de volgende tests uitvoeren:
    • Gecomputeriseerde Tomografie (CT-scan) . Vooral bij patiënten die lijden aan de ziekte van Crohn zal een CT-scan het stadium van ontsteking aantonen voor de mogelijke vorming van een fistel. Bovendien zal het de holtes van abcessen tonen zodat bepaald kan worden of een chirurgische ingreep noodzakelijk is.
    • Beelvorming door Magnetische Resonantie (MRI) . Dit is een nuttige methode om enterische fistels aan te tonen door de veranderingen door ontstekingen of de opeenstapeling van vloeistoffen in de buis van de fistel zichtbaar te maken.
    • Fistulografie . Dit is een röntgenmethode waarbij een contrasterend medium in de uitwendige locatie van de fistel wordt geïnjecteerd om het traject van de fistel duidelijk te maken en om bovendien aan te tonen hoe diep het door de weefsels zit zodat de juiste behandelingsmethode kan worden gekozen.
    • Ultrasonografie. Dit in combinatie met een fysiek onderzoek kan gebruikt worden om de aanwezigheid van abcessen of een opeenhoping van vocht aan te duiden die zich in de buis van de fistel kunnen bevinden.
    • Cystoscopie . Dit kan van pas komen voor een 'enterovesicale fistel' die de darm met de blaas verbindt.
    • Microbiologische testen . Om een infectie te kunnen aantonen, vooral bij de aanwezigheid van een abces, zal in het geval van colovesicale fistels een urinestaal vereist zijn.
  2. De meest courante behandelingsmethode van fistels is door een operatie, ook wel een 'fistulotomie' genoemd. Deze ingreep zal de fistel verwijderen samen met alle pus en vocht dat zich erin verzamelt. Een fistulotomie is doeltreffend in meer dan 85% van de gevallen. [1]
    • Tijdens een fistulotomie voor rectale fistels zal een ingreep met de naam 'endorectale klep' worden toegepast. Hierbij wordt het omringende gezonde weefsel in de holte van fistel geplaatst om zeker te voorkomen dat het door stoelgang wordt geblokkeerd in het geval van een terugkerende infectie.
    • Een Seto hechting (een draad door de fistel steken zodat deze tijdens het draineren dicht blijft) wordt soms ook gebruikt tijdens een fistulotomie. Hiervoor zijn echter vaak meerdere doktersbezoeken nodig tot je ervan hersteld bent. Uiteindelijk zullen de draadjes er vanzelf uitvallen. Er bestaat een speciale behandeling met de naam 'Kshar Sutra Therapie' die heel doeltreffend blijkt voor alle soorten simpele en complexe anale fistels. Het duurt echter enkele maanden voordat alles volledig is hersteld, maar de kans dat het probleem na Kshar Sutra Therapie zal terugkeren is verwaarloosbaar.
  3. Fistels tussen de slokdarm en de tracheobronchiale boom worden als levensbedreigend beschouwd en vereisen een onmiddellijke en voortdurende behandeling. Als ze niet behandeld worden kunnen ze tot chronische abcessen op de longen en dodelijke longontsteking leiden. De behandeling bestaat uit een aantal medische ingrepen zoals:
    • Dilatatie van de slokdarm. Deze behandeling moet echter inboeten aan populariteit omdat het slechts zelden langer dan enkele dagen effectief blijkt.
    • Flexibele stents van metaalgaas . Deze zijn het meest doeltreffend om de latentie en de structuur van de slokdarm te behouden.
    • Stents van gaas met een laagje plastiek . Deze kunnen ook gebruikt worden om fistels aan de slokdarm af te sluiten; sommige worden mogelijk gemaakt door een klep die reflux voorkomt wanneer de fistel zich in de nabijheid van de kringspier van de slokdarm bevindt.
  4. Het is ongelooflijk belangrijk dat je je na de operatie laat opvolgen door je arts, vooral als je lijdt aan chronische ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn. In deze gevallen zijn fistels slechts een neveneffect en zal de werkelijke oorzaak moeten worden aangepakt.
    • Er zijn ook nog andere zaken die rechtstreeks verband houden met fistels van de darmen en die de getroffen patiënt op moet volgen en waarvan men zich bewust moet zijn. Men moet bloedvergiftiging vermijden door alle tekens van infectie te behandelen, zoals ontstekingen van de weefsels die de fistel omringen, de drainage van de fistel controleren en de huid goed verzorgen om het nabijgelegen weefsel in goede staat te houden.
    • Geschikte voeding kan toegediend worden via totale parenterale voeding (een bakster) die sterk aanbevolen wordt bij ingrijpende fistels. Dit zal voorkomen dat je ondervoed geraakt.
  5. Het gebruik van antibiotica kan helpen om de kans op infecties rond te fistel te minimaliseren, vooral bij enterale soorten. Verhoogde waarden van witte bloedcellen wijzen op de aanwezigheid van een infectie die genezen moet worden met een geschikt antibioticum.
    • Antibiotica mogen niet spontaan worden ingenomen tenzij je arts deze heeft voorgeschreven; dit komt doordat de meerderheid van de patiënten met fistels lijden aan onderliggende aandoeningen/ziekten en omdat enkele daarvan teweeggebracht worden door onverantwoord gebruik van antibiotica.
    • Antibiotica mag enkel overwogen worden om de infectie van een fistel te behandelen en om symptomen zoals extreme pijn met of zonder een abces, 'roodheid' door huidirritatie en een hoge temperatuur die langer dan 24 uur aanhoudt, tegen te gaan.
    • Fistels kunnen eerst behandeld worden met een samenstelling van metronidazol en ciprofloxacine of vancomycine. Metronidazol betreft 250-500 mg elke 8 uur; vancomycine betreft 125-250 mg elke 6 uur of drie keer per dag een uur na de maaltijd.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Fistels begrijpen

PDF download Pdf downloaden
  1. De meeste gevallen hebben te maken met chronische ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn en tuberculose. Anderen kunnen het gevolg zijn van diverticulose, tumoren of chronische wonden. Een operatie of een kwetsuur kan ook tot het verschijnen van een fistel leiden, zoals in het geval van fistels op de galblaas of arterioveneuze fistels.
    • Rectovaginale fistels kunnen een gevolg zijn van de ziekte van Crohn, verloskundige verwondingen door de bevalling, stralingstherapie of kanker.
    • Fistels bij kinderen of baby's zijn meestal aangeboren en jongens hebben er meest last van dan meisjes.
  2. Elke fistel gaat gewoonlijk gepaard met de volgende symptomen:
    • Voortdurende afscheiding (pus)
    • Pijn (door de infectie)
    • Een of meerdere openingen
    • Bloedverlies
    • Buikpijn
    • Diarree
    • Gebrekkige eetlust
    • Gewichtsverlies
    • Misselijkheid en overgeven
  3. Een fistel is bij definitie een buisachtige tunnel met wee openingen: een primaire opening leidt naar een andere externe opening die de secundaire opening wordt genoemd. Er zijn veel verschillende soorten fistels bekend, maar 90% van alle fistels zijn anorectale fistels. [2] Fysiek kunnen ze de volgende vormen aannemen:
    • Blinde fistel : Een verbinding tussen twee oppervlakken; een uiteinde is gesloten en het andere is open. Dit kan tot een volledige fistel leiden indien het niet wordt behandeld.
    • 'Onvolledige fistel : Een verbinding met slechte een externe opening.
    • Volledige fistel : Een verbinding tussen een interne opening en een externe opening.
    • 'Hoefijzer fistel : Een verbinding met een U-vorm tussen twee externe openingen rond de anus.
  4. Jammer genoeg stoppen de problemen van een fistel niet met de symptomen – het kan ook tot allerlei specifieke complicaties leiden zoals:
    • Afscheidingen die ontstekingen veroorzaken rond de anus
    • De ziekte van Crohn
    • Tumoren in de endeldarm
    • Radiale schimmelziekte
    • Chlamydia-infectie
    • Blootstelling aan ernstige verwondingen
    • Scheurtjes rond de anus
    • Infecties van het spijsverteringskanaal
      • Daarom wordt het sterk aangeraden om na het gebruik van het toilet je anus grondig te reinigen, de regels betreffende openbare veiligheid en persoonlijke hygiëne na te leven en schoonmaakdoekjes te gebruiken nadat een bezoek aan het toilet en deze ook weg te gooien.
    Advertentie

Tips

  • Corticosteroïden zijn noch veilig, noch doeltreffend om op lange termijn ziekten onder controle te houden, hoewel aangetoond werd dat budesonide, een zwakke corticosteroïde, de terugval uitstelt en minder bijwerkingen heeft.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 15.784 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie