Pdf downloaden
Pdf downloaden
Doorzaaien is een van de belangrijkste onderdelen van het onderhouden van je gazon. Hoewel bemesten belangrijk is, vertraagt de reproductie van het gras na een paar jaar. Na verloop van tijd wordt een gazon dat niet doorgezaaid wordt dun en ongezond, waardoor er makkelijk onkruid tussen het gras kan komen te staan. Doorzaaien kan veel tijd kosten als je een groot gazon hebt, maar het is niet moeilijk, en het resultaat is zeker de moeite waard.
Stappen
-
Kies het juiste moment om door te zaaien. September is waarschijnlijk de beste maand om door te zaaien, of in elke geval minstens zes weken voordat er nachtvorst komt. [1] X Bron Als het niet lukt in september, kun je in de vroege lente doorzaaien.
- Graszaad groeit en ontkiemt het beste als het overdag ongeveer 10 ºC is. Bij strenge nachtvorst ontkiemt graszaad niet.
- Hou er rekening mee dat de zaadjes minimaal een tot drie weken nodig hebben om te ontkiemen. Geef het graszaad daarna nog een paar weken om te wortelen voordat het gaat vriezen.
-
Pak onkruid aan. Als er onkruid staat, moet je je gazon minstens twee weken voordat je met je project begint bespuiten met een onkruidverdelger. Kies een onkruidverdelger die wel het onkruid maar niet je gazon doodt.
-
Maai je gazon. Maai je gazon zodat het gras 2,5 tot 4 cm hoog is, zodat het nieuwe gras minder competitie heeft van het bestaande gras. Als je je gazon kort houdt raakt het zaad niet bedolven onder het lange gras waardoor de nieuwe zaailingen meer zonlicht krijgen.
-
Hark organisch afval en gemaaid gras bij elkaar. Al het dode organische materiaal moet verwijderd worden. [2] X Bron Haal ook gemaaid gras van je gazon af. Als er te veel organisch materiaal of gemaaid gras op je gazon ligt, kunnen de zaadjes niet ontkiemen omdat ze de aarde niet raken.
- Ga voorzichtig over de aarde met een verticuteerkam. Dit proces wordt verticuteren genoemd. Als je geen verticuteerkam hebt, kun je ook een bladhark gebruiken, al moet je dan misschien wat harder harken om al het organisch materiaal te verwijderen.
- Misschien kun je een verticuteermachine huren bij een verhuurbedrijf of bouwmarkt. Dat bespaart je een hoop tijd en moeite.
-
Maak de aarde los op de meest gepaste manier, afhankelijk van hoe compact de grond is. Opties om de grond los te maken zijn met een grondfrees, door te beluchten, door stevig te harken of met een verticuteermachine.
- Hoewel het bewerken van de aarde met een grondfrees een veelgebruikte methode is bij het inzaaien van een nieuw gazon, kan het ook handig zijn bij het doorzaaien. Het enige verschil is de diepte: bij doorzaaien hoef je slechts 2 tot 5 cm van de aarde te frezen, terwijl je bij het inzaaien 10 tot 15 cm bewerkt.
- Belucht de aarde met een woelriek, maar pas op dat je de onderliggende structuur van de aarde niet te veel kapot maakt. Als de aarde echt stuk gaat beschadig je de wortels van het bestaande gras, en kan er makkelijker onkruid tussen komen.
- Als je een heel groot gazon hebt, kun je ook een elektrische beluchter huren.
Advertentie
-
Test de pH-waarde van de bodem . De ideale pH-waarde is tussen de 6,0 en 6,8. Als je niet weet hoe je een pH-test moet uitvoeren, heb je twee opties:
- Je kun een setje kopen en de test zelf uitvoeren, waarbij je de instructies op de verpakking volgt.
- Je kunt een deskundige inhuren om een pH-test voor je te doen.
- Hoewel deze stap niet per se hoeft als je gaat doorzaaien, kan het wel het verschil betekenen tussen een succesvol project en verspilde tijd en moeite. Je kunt het risico nemen en deze stap overslaan, maar meestal is het de moeite wel waard.
-
Breng kalk aan op je gazon als dat nodig is. Kalk brengt de pH in balans, als dat nodig is. Volg de instructies op de verpakking op om te bepalen hoeveel kalk je nodig hebt, afhankelijk van de pH-waarde en de afmetingen van je gazon.
-
Leg een laagje compost op de aarde. Leg nu een dun laagje composteerbaar materiaal bovenop je gazon. De compost helpt de nieuwe zaadjes te ontkiemen en geeft de zaailingen extra voedingsstoffen zodat ze goed gaan groeien.
- Leg een heel dun laagje compost op het hele gazon. Te weinig is beter dan te veel. Te veel kan ervoor zorgen dat je bestaande gras begraven wordt onder een laag compost waardoor het dood gaat.
- Spreid met een hark (liefst een verticuteerkam) de compost gelijkmatig uit over het hele oppervlak van het gazon. Hark lichtjes als je de compost verspreidt.
Advertentie
-
Strooi het graszaad gelijkmatig uit over het hele gazon. Gebruik de aangegeven hoeveelheid die op de verpakking staat, gebaseerd op de afmetingen van je gazon. Om te zaaien kun je een roterende strooiwagen of een handstrooier gebruiken, of gewoon met de hand zaaien.
- Zorg ervoor dat je een graszaad gebruikt dat goed opgaat in je bestaande gazon. Speelgras mengt bijvoorbeeld niet zo mooi met siergras.
- Gebruik niet te goedkoop zaad. Je krijgt echt waar je voor betaald hebt. Als je te veel beknibbelt, zul je dat aan je gazon blijven zien.
-
Hark het net ingezaaide gazon lichtjes aan zodat de zaadjes goed op de grond komen te liggen. Als zaadjes de grond niet raken, zullen ze niet ontkiemen.
-
Strooi langzaam werkende kunstmest op het gazon. Zorg ervoor dat je een meststof kiest die geschikt is voor de specifieke gesteldheid van jouw gazon, volgens de uitkomst van de pH-test.
- Leg een dun laagje meststof over de zaadjes. Gebruik de achterkant van een bladerhark en hark de meststof er lichtjes overheen.
-
Geef het hele gazon direct na het doorzaaien water. Blijf het gazon regelmatig bewateren, de eerste weken drie tot vier keer per dag, zodat de zaadjes goed kunnen ontkiemen - de zaadjes moeten altijd vochtig zijn. Laat de zaadjes nooit helemaal uitdrogen. Als het gras eenmaal gaat groeien, hoef je het gazon niet meer zo vaak water te geven.
- In het begin is het goed om de zaadjes continu vochtig te houden. Dan ontkiemen ze beter. Nadat ze ontkiemd zijn kunnen ze door te veel water juist doodgaan.
-
Breng een snel werkende kunstmest aan. Gebruik vijf weken nadat de zaadjes zijn ontkiemd ongeveer 0,5 kg per 100 m2 snelwerkende kunstmest. Doe dit na zes weken nogmaals.
- Geef je gazon niet te veel kunstmest. Door te veel kunstmest kunnen de zaailingen verbranden.
-
Maai het gazon als het gras 5 tot 7 cm hoog is. Hou het gras de rest van het seizoen 5 cm lang.Advertentie
Tips
- Als het graszaad is verspreid en bewaterd, laat het dan niet uitdrogen. De zaadjes moeten vochtig gehouden worden tot ze zijn ontkiemd.
- Je kunt goedkope bodemtests vinden bij het tuincentrum.
- Gereedschap dat je nodig hebt voor het losmaken en/of beluchten van de aarde kun je vaak huren bij het tuincentrum of de bouwmarkt.
- Hou mensen en dieren van het net doorgezaaide gazon af tot het gras goed groeit.
- Bij beluchting wordt de compacte aarde losser gemaakt zodat zuurstof, water, meststoffen en mineralen beter door kunnen dringen. Zaadjes die in de gaten vallen zullen echter niet goed ontkiemen.
- Met een verticuteermachine kun je de aarde ook losmaken doordat er verticale groeven in worden gemaakt, waardoor de zaadjes beter contact met de aarde maken. Als je een verticuteermachine gebruikt, ga dan twee of drie keer in een andere richting over het gazon heen, zodat je een kriskraspatroon krijgt.
Advertentie
Benodigdheden
- Grasmaaier
- Grondfrees of woelriek
- Stevige hark
- pH-test
- Kalk
- Langzaam werkende kunstmest
- Snel werkende kunstmest
- Graszaad
- Zaadstrooier
- Tuinslang
- Elektrische verticuteermachine (optioneel)
Bronnen
- ↑ http://gardening.yardener.com/Overseeding-Lawns
- ↑ http://urbanext.illinois.edu/lawnchallenge/lesson5.html
- http://www.hudginsgardencenter.com/html/lawn_care_guide.htm
- http://www.savvygardener.com/Features/lawn_overseeding.html
- http://yardener.com/YardenersPlantHelper/LawnCareForYardeners/FixingLawns/OverseedingLawns
- http://www.lawncare.net/tips-for-successfully-overseeding-a-lawn/
- http://www.allaboutlawns.com/lawn-maintenance-care/planting-and-repair/overseeding-your-lawn.php
Over dit artikel
Deze pagina is 26.022 keer bekeken.
Advertentie