Pdf downloaden Pdf downloaden

Geiten grootbrengen kan een lucratieve en leuke boerderij-ervaring zijn, mits je goed voorbereid bent. In dit artikel leer je meer over de redenen om geiten te fokken en de overwegingen die je moet maken voor het starten van een geitenboerderij.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Geiten selecteren

Pdf downloaden
  1. Je mag de dieren namelijk niet zomaar overal houden, zeker niet als je in een stadsgebied woont. Bovendien moeten geiten in Nederland geregistreerd worden. Laat je hierover goed informeren bij bijvoorbeeld de gemeente. Woon je in een huurhuis, controleer dan ook of je verhuurder het met het houden van de geiten eens is.
    • Kies of je geiten wilt fokken of wilt houden en of je ze commercieel wilt inzetten of voor privédoeleinden wilt gebruiken. Het kan voorkomen dat de regels per categorie anders zijn. [1]
  2. Geiten zijn sociale dieren en zullen sneller lastig zijn en proberen te ontsnappen als ze alleen worden gehouden. Hou daarom altijd minimaal twee geiten per omheind gebied. [2] Ongecastreerde mannetjes (bokken) kunnen niet met vrouwtjes (geiten) in een gebied worden gehouden. Je zult daarom waarschijnlijk meer dan twee geiten moeten aanschaffen om te zorgen dat zowel de mannetjes als de vrouwtjes niet eenzaam worden. Lees hieronder verder voor tips over welk geslacht geit je het beste kunt uitkiezen.
  3. Er zijn wat geslacht betreft drie soorten geiten: vrouwtjes (geiten of sikken), ongecastreerde mannetjes (bokken) en gecastreerde mannetjes (hamels). Geiten moeten zwanger zijn om melk te produceren, maar het houden van een bok kan aardig wat extra werk opleveren. Voor een bok heb je namelijk een aparte omheining nodig. Ook hebben de dieren een sterkere geur en zijn ze vaak agressief. [3] Wil je dit soort problemen vermijden, dan kun je het beste twee sikken aanschaffen en een andere geitenboerderij betalen voor het gebruik van een van hun bokken.
    • Gecastreerde mannetjes, ofwel hamels, kunnen niet worden gebruikt voor voortplanting of melk. Vaak worden ze aangeschaft als dieren voor op een kinderboerderij. Veel geitenboerderijen laten mannetjes namelijk castreren als er teveel bokken zijn, waarna ze aan andere boerderijen worden verkocht.
    • Wil je toch een bok aanschaffen, overweeg dan wat extra geld uit te geven om de juiste papieren te krijgen zodat je met het dier kunt fokken. Uit deze papieren kun je bovendien aflezen of je bok gezond is.
  4. Lammetjes van 8 weken oud zijn over het algemeen goedkoper dan oudere geiten. Bovendien zijn ze vaak vriendelijker tegenover mensen. Als ze ongeveer 2 jaar oud zijn, kunnen geiten worden ingezet voor de fok, voor de verkoop van vlees of voor de productie van melk. Je kunt ook een jonge geit tussen de 6 maanden en een jaar oud kopen. Hierdoor zul je minder lang moeten wachten tot de geit voor verschillende doeleinden kan worden ingezet. Een volwassen geit is wat de verzorging betreft misschien wel de goedkoopste optie. Pas echter op voor geitenboerderijen die hun melkgevende geiten voor een schijntje proberen te verkopen. Hierbij zit nogal eens een addertje onder het gras. [4]
  5. Sommige rassen zijn beter geschikt voor de melkproductie, zoals de Oost-Afrikaanse dwerggeit, de La Mancha of Alpine-geiten. Anderen worden vaak voor hun vlees gekocht, zoals Spaanse geiten. Tot slot zijn bijvoorbeeld Angora- of Cashmere-geiten erg geschikt voor de vachtteelt. [5] Probeer erachter te komen welke rassen in je omgeving gehouden worden, hoe groot elk ras wordt en hoe het karakter van elk ras is. Sommige geiten zijn bijvoorbeeld volgzamer dan andere, sommige bokken hebben een sterke geur en weer andere geiten hebben regelmatig gezondheidsproblemen.
    • Voordat je een beslissing maakt, kun je je het beste ook informeren over melkgeiten, geiten voor de slacht en de vacht van geiten. Als je het slachten van geiten liever aan anderen overlaat, kun je wellicht uitzoeken of er slachthuizen in de buurt zijn die de klus van je over kunnen nemen.
  6. Hoeveel het houden van een geit kost, hangt van allerlei aspecten af. Per regio kunnen de kosten bijvoorbeeld verschillen en ook de inkomsten die je met bijvoorbeeld het verkopen van vachten hebt, kunnen schommelen. Wil je om commerciële redenen een geitenboerderij starten, zorg dan dat je inzicht hebt in de kosten en baten die hierbij komen kijken. Probeer met verschillende geitenhouders te praten om zo een beeld te vormen van de kosten die bij het houden van geiten komen kijken. Als je onvoldoende budget voor het houden van geiten blijkt te hebben, kun je overwegen minder geiten te kopen of voor een ander ras te kiezen. [6] Denk eraan dat een geitenboerderij in de eerste twee jaar vaak geen winst maakt, zeker als je jonge geiten koopt of in omheiningen en dergelijke moet investeren.
    • Hoeveel kost het om een jonge geit een jaar lang te houden? Probeer hier concrete cijfers over te vinden, het liefst specifiek voor het ras dat je op het oog hebt.
    • Wil je geiten voor hun melk houden, vraag je dan af hoeveel melk één sik produceert. En hoeveel brengt de melk op?
    • Hou je geiten voor hun vlees, zoek dan uit hoeveel een geslachte geit opbrengt. En brengen ze in bepaalde periodes meer op, bijvoorbeeld rond islamitische feestdagen, kerst of Pasen?
    • Hoeveel buffer heb je nodig voor onverwachte kosten zoals reparaties aan de omheining of dierenartsbezoeken? Levert een zieke geit je veel financiële problemen op?
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Een omheining creëren

Pdf downloaden
  1. Geiten zijn ware ontsnappingsexperts en kruipen graag door kleine gaten of klimmen over hekken heen. Zorg daarom voor stevige hekken van minimaal anderhalve meter hoog waarin moeilijk geklommen kan worden. [7] Hou je zowel bokken als sikken, dan doe je er verstandig aan om twee omheiningen te bouwen zodat je de dieren kunt scheiden. Zo kun je zorgen dat je bokken niet bij de geiten kunnen komen terwijl ze vruchtbaar zijn, oftewel: je voorkomt dat er ongeplande zwangerschappen ontstaan.
    • Hou geiten van verschillende formaten liever niet samen, tenzij het gaat om een moeder en haar lammetjes.
    • Bokken kunnen erg agressief worden als ze in de buurt van vruchtbare vrouwtjes gehouden worden. Des te meer reden om mannetjes en vrouwtjes te scheiden.
  2. In de winter en als het regent hebben je geiten een schuilplaats nodig. Een klein schuurtje is hiervoor erg geschikt. Geitenrassen met een dikkere vacht zullen koudere temperaturen beter kunnen weerstaan, maar vraag dit eerst na bij een ervaren geitenhouder. Als je in een mild klimaat leeft, kan een afdakje genoeg zijn, terwijl geiten in een koude winter een afgesloten schuur nodig hebben. Laat de geiten overdag wel naar buiten.
    • Geiten hebben een hekel aan plassen en regenachtig weer. Het klimaat in Nederland is voor geiten dan ook een ware nachtmerrie. Doe je geiten een plezier door meer dan genoeg binnenruimte te creëren.
  3. Geiten kauwen op vrijwel alles en dus moet je uitkijken met planten waar geiten niet tegen kunnen. Planten met een sterke geur kunnen de smaak van de geitenmelk bovendien beïnvloeden. Uien, kool en peterselie zorgen bijvoorbeeld voor een vreemde melksmaak. [8]
  4. Als je een geitenboerderij start, zul je in verschillende zaken moeten investeren. Denk bijvoorbeeld aan voerbakken, wateremmers en voeding. Vergelijk verschillende soorten voer met elkaar zodat je geiten alle voedingsstoffen die ze nodig hebben binnenkrijgen. Zo voorkom je gezondheidsproblemen. [9] Een ervaren geitenhouder of dierenarts kan je waarschijnlijk van vele tips op het gebied van voeding voorzien.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Geiten verzorgen

Pdf downloaden
  1. De meeste geitenrassen hebben hoorns waarmee ze zowel mensen als hun soortgenoten behoorlijk kunnen verwonden. Wacht tot lammetjes twee weken oud zijn en verwijder vervolgens de hoorntjes. Dit kan de geit pijn doen en dus kun je je het beste door een expert laten assisteren. Vraag een ervaren geitenhouder of dierenarts om je hierin bij te staan zodat je geiten verdoofd kunnen worden en de verwijdering het dier zo min mogelijk pijn oplevert. [10]
    • Kun je de huid op het voorhoofd van een geit makkelijk bewegen, dan is hij waarschijnlijk hoornloos. Je zult dan geen hoorns hoeven verwijderen.
  2. Zelfs als je geiten fokt, heb je per 25 sikken maar één bok nodig. Jonge bokjes die niet voor de fok bedoeld zijn, kun je castreren als ze gezond en ouder dan twee weken zijn. Zorg dat een dierenarts ze eerst inent tegen tetanus en laat vervolgens de castratie uitvoeren. [11]
    • Bokken krijgen grote testikels en een gecastreerde geit ziet er niet anders uit dan een vruchtbare bok.
  3. Wil je dat je geiten zich voortplanten of melk produceren, dan zul je ze op een gepaste leeftijd door een bok moeten laten dekken. Als een geit eenmaal vruchtbaar is, kun je haar van de kudde scheiden en met een bok samenbrengen. Twee tot vier paringen zijn meestal genoeg om een zwangerschap te garanderen. Een normale zwangerschap duurt ongeveer 150 dagen, maar dit kan per ras verschillen.
  4. Sikken kunnen tijdens hun zwangerschap gemolken worden zodra hun uier gezwollen is. Melk de geit een à twee keer per dag tot ongeveer twee maanden voor de geboorte. Zo zorg je dat de moeder voldoende melk voor haar lammetje heeft. Na de geboorte kun je het melken hervatten tot het lam zes weken oud is. [12] Tot de melkproductie terugloopt, hoef je de sik niet opnieuw te laten dekken.
  5. Zorg dat je weet wie je kunt bellen als een van je geiten ziek wordt of ontsnapt. Als er geen andere geitenhouders of dierenartsen bij je in de buurt wonen, kun je online proberen op te zoeken welke symptomen op welke ziektes wijzen en hoe je ziektes bij geiten kunt herkennen. [13]
  6. Of je nu vlees, vacht, zuivelproducten of lammetjes verkoopt, je zult hiervoor wel afnemers moeten vinden. Heb je een kleine geitenboerderij, dan kun je je producten wellicht in je directe omgeving verkopen. Werk je echter grootschaliger, dan kun je producten online aanbieden of ze aan winkels verkopen die je producten vervolgens aan hun klanten aanbieden.
    • Overweeg je boerderij open te stellen voor bezoekers. Je kunt mensen eventueel laten betalen om vriendelijke geiten te aaien of voeren.
    Advertentie

Tips

  • Ontsmet al je melkapparatuur en hou je melkgebied zo schoon mogelijk. Dit is van groot belang voor de smaak van de melk.
  • Controleer regelmatig of je omheining geen gaten heeft. Geiten kunnen zich door de kleinste openingen wringen en vooral de lammetjes ontsnappen makkelijk.
  • Raak gerust gehecht aan de geiten die je houdt, maar voorkom dat je een band krijgt met geiten die voor de slacht bedoeld zijn. Dit kan het slachten moeilijker maken.
  • Bokken urineren tijdens het fokseizoen vaak over hun eigen poten of gezichten. Merk je dat een dier erg stinkt of er iets aan de vacht kleeft, dan is dit waarschijnlijk de oorzaak. Maak je geen zorgen om dit gedrag; het is misschien vervelend, maar volkomen normaal.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Je zult dagelijks tijd in je geitenboerderij moeten steken. Als je op vakantie wilt, zul je dan ook een ervaren boer moeten inhuren om voor je in te vallen.
  • Gebruik voor je omheining liever geen dunne draden of prikkeldraad. Gaas en kettingen zijn een stuk steviger, hoewel je er wel op moet letten dat de geit hierdoor niet makkelijk kan ontsnappen.
Advertentie

Benodigdheden

  • Geiten
  • Omheining
  • Aparte schuren voor geiten en bokken
  • Voer
  • Dierenarts

Over dit artikel

Deze pagina is 8.769 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie