PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Dus je wilt iemand leren kennen? E-mail en instantmessangingdiensten maken het handiger om te communiceren met vrienden en familie, maar het is moeilijk om een nieuw iemand te leren kennen wanneer je diegene niet persoonlijk spreekt. Steeds meer mensen ontmoeten hun vrienden, partners en echtgenoten op het internet, en nu komt het: iedereen vindt dit wat ongemakkelijk! Wees nieuwsgierig, maar niet opdringerig; ontspan en probeer jezelf te zijn.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Het ijs breken

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je iemand probeert te leren kennen (en misschien wilt versieren), dan is het doel van deze eerste paar online gesprekken om de ander te laten weten wie je bent als persoon. Wees jezelf -- een script zal je hierbij slechts deels kunnen helpen.
    • Een gesprek online beginnen is moeilijk voor bijna iedereen. Je bent niet de eerste, en je zult niet de laatste zijn.
    • In het ergste geval zal het een leerervaring zijn. In het beste geval kun je een diepe band met iemand aangaan. Geen van beide gevallen is van toepassing tot je het probeert.
  2. Probeer mensen een bericht te sturen wanneer ze online zijn. Het is wellicht wat gemakkelijker om een gesprek op gang te houden in real-time, dan om maar af te wachten of iemand op een gegeven moment reageert.
    • Kies een tijdstip wanneer je nergens hoeft te zijn. Het is niet goed als je gespannen bent, en het gesprek moet de kans krijgen om te groeien.
  3. Stuur de persoon een korte boodschap en vraag hoe het gaat. Iets als 'Hé, hoe gaat het?' is voldoende. Je zult merken dat je veel losser wordt zodra het gesprek aan de gang -- er is nu geen weg terug meer!
    • De ander zal waarschijnlijk reageren met hoe het gaat, en je dan vragen hoe je met jou gaat. Houd daar rekening mee zodat je snel een antwoord klaar hebt.
    • Vermijd dooddoeners, zoals 'Het gaat goed.' Dat kan van alles betekenen. Reageer met iets dat je gesprekspartner meer vertelt over wie je bent, zoals 'Alles gaat prima! Mijn vriend en ik hebben een verlaten huis in de heuvels verkend. Het was echt cool, maar super griezelig,' of 'Mijn dansteam doet nu mee voor de nationale finale. Ik ben erg enthousiast!'
    • Vermeld dingen die je interessant lijken, maar probeer niet op te scheppen.
  4. Dit is een klassieke, met veel succes toegepaste gespreksopener. Als jullie hetzelfde vak hebben, vraag dan wat de huiswerkopdracht is. Als jullie lid zijn van dezelfde vereniging, vraag dan naar een aanstaand clubevenement. Hiermee kan je op een hele natuurlijke manier het ijs breken, en de weg inslaan naar een diepgaander gesprek.
    • Probeer zoiets als: 'Hé, ik ben helemaal vergeten op te schrijven wat het huiswerk voor Engels is. Heb jij het wel meegekregen?'
    • Of: 'Hé, weet je wanneer onze volgende atletiekwedstrijd is? Ik was er helemaal niet bij toen de coach de agenda doornam tijdens de training van vandaag…'
  5. Als iemand iets goed heeft gedaan, is het niet meer dan natuurlijk om hem of haar te complimenteren. Dit kan een geweldige manier zijn om het ijs te breken en de persoon een gewaardeerd gevoel te geven. Overdrijf het niet –wees spaarzaam met je complimenten, anders kan het overkomen als vleierij.
    • Hebben jullie hetzelfde vak op school: 'Je presentatie vandaag was geweldig! Ik had nooit gedacht dat ik zo veel zou kunnen leren over Ulysses S. Grant!'
    • Als jullie in hetzelfde team zitten: 'Je hebt de 100 meter sprint geweldig gelopen vandaag. Je hebt het team echt een steun in de rug gegeven.'
  6. Als je iemand op een datingsite zoals OKCupid of via een dating-app zoals Tinder hebt ontmoet, dan zijn er waarschijnlijk geen gezamenlijke onderwerpen uit het echte leven om over te praten. Vraag de persoon een open vraag over zichzelf. Haal inspiratie uit hun profiel. [1]
    • Bijvoorbeeld: 'Ik zie dat je van hiphop houdt. Heb je de laatste tijd nog goede optredens gezien?'
    • Of: 'Ik vind je baard geweldig. Hoe lang laat je die al groeien?'
  7. Versierteksten kunnen terugvuren: ze werken bij sommige mensen, maar kunnen andere mensen tegenstaan. Deze standaardzinnen kunnen afgezaagd of manipulatief overkomen, vooral als je ze niet zelf hebt bedacht. Probeer echt over te komen, en als daar een versiertekst bij hoort – ga je gang!
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De conversatie op gang houden

PDF download Pdf downloaden
  1. Lees en reageer zorgvuldig. Een gesprek heeft alles te maken met alert zijn op signalen en doorgaan op wat mensen zeggen. Terwijl je met de persoon aan het praten bent, moet je je bewust zijn van wat er tijdens het gesprek aan bod is gekomen en waar het gesprek heengaat.
    • In dit verband kan praten met mensen online zelfs gemakkelijker zijn dan in persoon. Je kunt vaak namelijk terug scrollen door het gesprek, mocht je een specifiek detail vergeten zijn.
  2. Wees echt geïnteresseerd in de ander. Het is een wetenschappelijk feit dat mensen graag over zichzelf praten. [2] Als je iemand vragen stelt over zichzelf, dan is de kans groot dat die persoon veel te zeggen heeft.
    • Stel vragen die leiden naar andere vragen leiden. Als je vraagt 'Wat voor soort muziek vind je leuk?' en de ander reageert met 'Ik houd van veel soorten muziek -- rock, pop, soms punk. Ik ga naar een heleboel optredens in de buurt' -- vraag de ander dan iets als: 'Heb je de laatste tijd nog een goed optreden gezien?'
    • Vermijden ja/nee-vragen. Een eenvoudig 'ja' of 'nee' kan een gesprek tot stilstand brengen voor het begonnen is. Als je vragen moet stellen waarbij een standaard of binair antwoorden te verwachten valt, houd er dan rekening mee om aanvullende vragen te stellen.
  3. Ga respectvol om met gevoelige onderwerpen. Gebruik hierbij je intuïtie, maar als algemene vuistregel geldt dat je niemand een vraag stelt die je zelf niet zou willen beantwoorden.
  4. Er is een heen-en-weergaande beweging tijdens gesprekken, en je zult jouw deel moeten doen als je het gesprek gaande wilt houden. Wanneer je een bericht verzendt, probeer dan elke gedachte af te sluiten met een vraag waarop je gesprekspartner kan reageren. [3]
    • Denk aan een gesprek als een balspel. Als je de bal weet te vangen, dan is dat geweldig -- maar het spel gaat niet verder totdat je de bal teruggooit naar de andere persoon.
    • Zeg niet alleen maar 'Mijn dag was goed. Ik denk dat ik mijn wiskunde-toets heel goed heb gedaan!', maar ga verder met 'Hoe was die van jou?'
  5. Hierbij is er sprake van een delicaat evenwicht dat moet worden gevonden. Als je het gesprek domineert en alleen maar over jezelf praat, dan kun je overkomen als egoïstisch of eigenwijs; maar als je niets over jezelf kwijt wilt ben je niet meer dan het zoveelste mysterie.
    • Wees eerlijk. Als je een web van leugens weeft door jezelf grootser voor te stellen dan je bent, dan kan dit je gaan achtervolgen. Dingen hebben een manier om boven water te komen.
    • Als je gesprekspartner je naar jezelf vraagt, geef dan antwoord, maar probeer om je antwoord om te zetten in een vraag. Als de ander je naar je hond vraagt, bijvoorbeeld, dan kun je iets vragen als: 'Hij heet Wodan. Hij is een border collie. We hebben hem drie jaar terug gered uit een asiel en hij is nu echt een lid van het gezin geworden. Heb je zelf huisdieren?'
  6. Gebruik emoticons en emoji, maar niet te veel. Emoticons zoals ':)' en ': 3' kunnen je woorden emotie en smaak geven als tegenwicht voor de onpersoonlijke online setting. Ze kunnen schattig overkomen voor de ander en je doen overkomen als een vriendelijker persoon. Emoticons kunnen echter veel onthullen over je gevoelens: als iemand een heleboel smiley's gebruikt, bijvoorbeeld, dan is er een gerede kans dat die persoon je graag mag.
    • Het is niet verkeerd om je gevoelens te uiten, maar afhankelijk van de situatie is het misschien beter om wat afstand te nemen totdat je iemand beter hebt leren kennen. Wees voorzichtig met je emoticons en wat ze onthullen aan je gesprekspartner.
    • Wil je de ander subtiel laten weten dat je geïnteresseerd bent, gebruik dan de ':)'. Als vuistregel: gebruik deze op die punten in het gesprek waar je in het echte leven zou glimlachen :)
  7. Als de persoon je vragen beantwoordt met korte zinnetjes van één of een paar woorden, ondanks al je inspanningen, dan wil diegene mogelijk nu gewoon niet met je praten. Als het gesprek geforceerd lijkt, dan is het altijd goed om het gesprek te beëindigen en het later opnieuw te proberen.
    • Dit hoeft niet jouw schuld te zijn! Het kan erg moeilijk zijn om door te hebben hoe iemand zich voelt, vooral online. Wie weet wil de persoon niet praten omdat diegene zich depressief voelt, of een heleboel werk te doen heeft, of net ruzie heeft gehad met zijn of haar ouders.
    • Als je voortdurend probeert om met iemand te praten en diegene lijkt niet geïnteresseerd in een gesprek – laat het dan los. Probeer meer in het echt tijd met de ander door te brengen, indien mogelijk, maar alleen als je een goede reden hebt om dit te doen.
    • Geef de ander de ruimte. Niemand houdt ervan onder druk gezet te worden. Het is beter om iemand te laten gaan dan die persoon een ongemakkelijk gevoel te geven.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Het gesprek afsluiten en plannen maken

PDF download Pdf downloaden
  1. Misschien zijn de gespreksonderwerpen echt opgeraakt, of misschien moet je ergens naartoe. Hoe dan ook, je zult afscheid moeten nemen van je gesprekspartner.
    • Zeg iets in de trant van 'Oké, ik ga trainen. Leuk om met je te praten! Maak er een geweldige dag van.'
    • Zeg eventueel dat je moet gaan, zelfs als je eigenlijk niet weg moet. Dit is een gemakkelijke manier om een gesprek af te sluiten zonder onbeleefd over te komen.
  2. Online gesprekken volgen een iets ander protocol dan offline gesprekken. Ze zijn niet zo formeel. Tenzij je gesprekspartner beperkte toegang heeft tot het internet, hoef je geen 'tweede afspraak' te regelen. Je zou hooguit kunnen zeggen 'Laten we een andere keer verder praten!'
    • Als het gesprek goed ging, neem dan gewoon een dag of twee later weer contact op, wanneer jullie beide online zijn. Dit keer kennen jullie elkaar beter. Borduur voort op de informatie en de grappen die jullie in het eerste gesprek hebben gedeeld.
    • Als je gesprekspartner alleen op bepaalde momenten toegang heeft tot internet of op bepaalde plekken (bijvoorbeeld: drie uur elke middag, of alleen in de openbare bibliotheek), dan zouden jullie een afspraak kunnen maken. Typ iets als 'Ik vond het erg leuk om met je te praten. Ik weet dat je niet altijd online kunt zijn – zullen we dinsdag weer contact opnemen?'
  3. Als je plannen maakt om elkaar in het echt te ontmoeten, probeer dan zo goed mogelijk de situatie te beoordelen. Een gesprek kan je alleen maar tot op zekere hoogte iets vertellen, en mensen zijn online niet altijd wie ze zeggen te zijn. [4]
    • Overweeg om meer met de persoon online te praten, voordat je de sprong waagt naar een persoonlijke ontmoeting.
    • Als je een online datingsite zoals OKCupid of Tinder gebruikt, dan kun je besluiten om de ander snel in het echt te ontmoeten – of meteen. Nogmaals, ga uit van je beste oordeel. Als je een ontmoeting hebt met een vreemde, vertel dan aan vrienden waar je naartoe gaat en met wie. Neem je telefoon mee en zorg dat je, indien mogelijk, op een openbare plek afspreekt (zoals een koffiehuis), en overdag.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 13.110 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie