PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een gestoten teen is meestal geen ernstige blessure, al kan het heel lastig en pijnlijk zijn. In sommige zware gevallen kan het echter toch iets ernstigers zijn, zoals een breuk of een verrekte pees. Omdat deze problemen het risico op complicaties zoals artrose met zich mee kunnen brengen, is het goed om te weten hoe je een gestoten teen dient te behandelen. [1]

Deel 1
Deel 1 van 2:

Basisbehandelingen bij een gestoten teen

PDF download Pdf downloaden
  1. De eerste stap bij het behandelen van een gestoten teen, is inschatten hoe erg de schade is. Trek voorzichtig je sok en je schoen uit. Bekijk de zere teen, en wees voorzichtig dat je hem niet verder beschadigt door er te ruw mee om te gaan (misschien kan iemand je hierbij helpen). Let op de volgende tekenen:
    • Staat de teen krom of scheef?
    • Zie je bloed?
    • Is je nagel gebroken of gescheurd?
    • Zie je een blauwe plek?
    • Is de teen duidelijk opgezwollen en/of verkleurd?
    • Afhankelijk van welke tekenen je opmerkt, kan de behandeling variëren. Verderop in dit artikel vind je specifieke suggesties.
    • Als het te veel pijn doet om je sok en schoen uit te trekken, kan je teen of voet gebroken of verstuikt zijn. Dit is niet gevaarlijk, maar je moet dan wel naar de dokter om je te laten behandelen.
  2. Als je merkt dat de huid van je teen kapot is, moet je de wond meteen schoonmaken om infecties te voorkomen. Dat is het geval bij sneetjes, schaafwonden of een kapotte nagel. Was de teen met warm water. Droog hem af met een schone handdoek of keukenpapier, en smeer er dan wat ontsmettende crème op. Bescherm de teen met een schone pleister of verband.
  3. Meestal gaat een gestoten teen gepaard met wat zwelling. Dat kan vervelend, onhandig en pijnlijk zijn. Gelukkig kun je de zwelling heel eenvoudig verminderen met een koud kompres. Er zijn verschillende manieren om dit te doen; je kunt bijvoorbeeld een icepack of een zak ijsklontjes nemen of zelfs een zak diepvrieserwten gebruiken.
    • Wat je ook gebruikt als koud kompres, wikkel het wel in een doek voordat je het op je huid legt. Leg ijs nooit direct op je huid. Als je dat doet kun je de huid beschadigen, waardoor de blessure alleen maar erger wordt. [3]
    • Leg de eerste 24 uur ieder uur 20 minuten lang een koud kompres op je teen. Daarna is twee tot drie keer per dag voldoende.
    • Op internet kun je meer informatie vinden over koude kompressen.
  4. Zelfs simpele, dagelijkse activiteiten kunnen erg pijnlijk zijn met een zere teen. Om de pijn en zwelling verder te voorkomen, kun je je gewicht wat meer naar je hiel verplaatsen als je loopt en staat. Dit kan lastig zijn, want als je al je gewicht op je hiel zet ga je raar lopen en krijg je een zere hiel. Probeer dus net genoeg gewicht van je teen te halen als je loopt zodat het geen pijn doet.
    • Als de ergste zwelling is afgenomen kan een beetje schokdemping (met bijvoorbeeld een gelzooltje) de pijn bij het lopen verminderen.
    • Als de pijn in je teen na een uur of twee niet afneemt, moet je misschien een paar dagen niet sporten en andere fysieke activiteit vermijden, tot de pijn minder wordt.
  5. Strakke schoenen maken je zere, gezwollen tenen nog pijnlijker. Draag als het kan losse, gemakkelijke schoenen zodat de tenen niet worden samengedrukt. Als je geen geschikte schoenen in huis hebt, kun je ook je veters heel losjes strikken.
    • Schoenen met open tenen, zoals sandalen en teenslippers, kunnen hiervoor heel geschikt zijn. Er staat dan niet alleen weinig druk op de boven- en zijkant van je teen, maar je kunt dan ook heel gemakkelijk kompressen aanbrengen, verband verschonen, enzovoorts.
  6. Als de pijn niet vanzelf overgaat, kan een pijnstiller een goede tijdelijke oplossing zijn. Je hebt allerlei opties. Paracetamol en ontstekingsremmende middelen zoals ibuprofen of naproxen kun je bij de drogist, apotheek en supermarkt vinden. [4]
    • Volg de instructies die in de bijsluiter staan op. Ook zelfzorgmiddelen kunnen gevaarlijke bijwerkingen hebben als je er te veel van neemt.
    • Geef kinderen geen aspirine.
  7. Wikkel tape rondom de gestoten teen en de teen ernaast om hem extra steun te geven. Je kunt een klein watje tussen de tenen doen om te voorkomen dat de plek te vochtig wordt.
    • Vervang het watje elke dag.
  8. Een andere goede manier om zwellingen te verminderen is door de zere teen hoger te leggen dan de rest van je lichaam als je zit of ligt. Je kunt je voet bijvoorbeeld op een stapel kussens leggen als je ligt. Door een gezwollen teen wat hoger te leggen kan het hart er moeilijker bloed in pompen. Daardoor raakt de teen minder gezwollen. Hoewel dit onmogelijk is als je staat en loopt, is het goed om je gestoten teen zo nu en dan omhoog te leggen als je gaat zitten of liggen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Ernstige problemen herkennen

PDF download Pdf downloaden
  1. Zoals in de inleiding al werd opgemerkt, is een gestoten teen meestal geen ernstige verwonding. Een duidelijk teken dat je teen toch wat ernstiger verwond is, is als het niet meteen beter lijkt te worden. Wanneer de pijn niet net zo snel minder wordt als bij een normale kneuzing, kan dat een teken zijn van een onderliggend probleem dat bijzondere behandeling behoeft. Let vooral op de volgende tekenen: [5]
    • Pijn die niet binnen een of twee uur minder wordt
    • Pijn die in volle hevigheid terug komt als je druk zet op de teen
    • Zwelling en/of ontsteking waardoor je moeilijk loopt of geen schoenen aan kunt
    • Blauwe plekken die niet binnen een paar dagen minder worden
  2. Als een teen erg hard gestoten is, kan hij gebroken zijn. In dat geval moet je een röntgenfoto laten maken, en misschien moet je in het gips of een spalk. Tekenen van een gebroken teen zijn bijvoorbeeld: [6]
    • Een hoorbare 'knak' of 'plop' tijdens de verwonding
    • Een teen die er krom of scheef uitziet
    • Je zere teen niet meer kunnen bewegen
    • Aanhoudende pijn, roodheid of blauwe plekken
    • Let op dat je vaak nog gewoon kunt lopen met een gebroken teen. Dus als je nog kunt lopen betekent dat niet dat de teen niet gebroken is.
  3. Een andere veelvoorkomende verwonding bij een gestoten teen is bloed dat zich onder de teennagel ophoopt. De druk die ontstaat door bloed dat zich onder de nagel ophoopt kan leiden tot ontstekingen en zwelling, waardoor het herstel lang duurt en je lang last houdt van ongemak. In dat geval kan de huisarts een klein gaatje in de nagel maken om het bloed eruit te laten zodat de druk afneemt. [7]
  4. Het kan extreem pijnlijk zijn als een deel van of de hele nagel loskomt van het nagelbed. Hoewel je dit meestal thuis wel kunt behandelen, kan de huisarts de pijn verlichten, de wond beschermen en een infectie voorkomen.
    • Als de verwonding zo ernstig is dat de nagel kapot is gegaan, kan de teen ook gebroken zijn, of kan er een ander probleem zijn waarvoor je de hulp van een arts nodig hebt.
  5. Je kunt een gestoten teen meestal heel goed thuis behandelen, maar let altijd op tekenen van infectie. Als de pijn erger wordt, of als je roodheid, zwelling, een verdoofd of tintelend gevoel of koorts krijgt, ga dan zo snel mogelijk naar de huisarts.
  6. Alle bovenstaande problemen zoals een gebroken teen, bloed onder de nagel of een nagel die er (deels) af is gevallen zijn goede redenen om naar de huisarts te gaan. Hij/zij kan je eventueel doorverwijzen om een röntgenfoto te laten maken om de juiste diagnose te kunnen stellen. Nogmaals, meestal is een gestoten teen niet zo ernstig dat medische behandeling noodzakelijk is. Maar als je bang bent dat jouw verwonding ernstig is, aarzel dan niet om een afspraak te maken.
    • Neem het advies van je eigen huisarts altijd serieuzer dan advies dat je op internet vindt. Als je huisarts iets anders zegt dan wat je in dit artikel hebt gelezen, luister dan naar hem/haar.
    Advertentie

Tips

  • Geef je teen even rust als je hem hebt gestoten; ook al denk je dat de verwonding niet zo ernstig is. Als je teen gezwollen is, kun je hem daarna eerder nog een keer stoten.
  • Omdat je voeten vol zitten met gevoelige zenuwuiteinden, is het soms lastig te bepalen of de verwonding ernstig is of niet. Met andere woorden: ook een kleine verwonding kan net zo veel pijn doen als een ernstige blessure. [8] Kijk daarom altijd goed of je tekenen van een ernstige verwonding ziet nadat je je teen hebt gestoten.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 58.849 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie