PowerPoint is een onderdeel van Microsoft Office en wordt gebruikt om slideshows te maken en tekst en afbeeldingen te combineren tot boeiende en motiverende presentaties. Echter, de vaardigheden om echt goede presentaties te maken worden vaak onderschat. Mocht je het gevoel hebben dat je presentaties wel eens wat extra's zouden kunnen gebruiken, lees dan hieronder verder voor een aantal nuttige ideeën om redelijke presentaties om te vormen tot verbazingwekkende prestaties.
Stappen
-
Wat wil je leren aan je publiek. Voor je begint is het belangrijk om na te gaan wat de belangrijkste boodschap is die je wilt overdragen. Dit hoort de herkenbare kerngedachte te zijn welke door alle overige informatie die je geeft wordt ondersteund. Bereid je een academische presentatie voor, dan kun je dit vergelijken met een stelling of these. Is de presentatie meer zakelijk gericht, dan zal het de dienst of het product omschrijven welke je voorstel of waar je voor pleit.
-
Laat overbodige informatie weg. Weet je eenmaal wat de kern is van je betoog, pak dan alle gegevens van je presentatie en breng dit terug tot de essentie. Houd alleen die gegevens over waarvan je vindt dat je publiek er echt niet zonder kan. Dit voorkomt dat je presentatie te lang wordt of gaat rammelen.
-
Plan de structuur. Nu je weet welke informatie je opneemt in de presentatie, kun je alles gaan structureren. Probeer zoveel mogelijk van de toespraak en slides eerst op papier uit te werken. Maak niet alleen een opzet van je toespraak, maar ook van je slides.
- De structuur van een academische presentatie hoort ongeveer op dezelfde manier te zijn opgebouwd als een scriptie; introduceer eerst de belangrijkste stelling, ondersteun dit met bewijs, en sluit af met een conclusie.
- Voor zakelijke presentaties stelt Guy Kawasaki (een gerespecteerde zakelijk adviseur en marketing goeroe) de volgende standaardstructuur voor [1]
X
Bron
:
- Het probleem
- Je oplossing
- Businessmodel
- Onderliggende magie/technologie
- Marketing en verkoop
- Competitie
- Team
- Projecties en mijlpalen
- Status en tijdlijn
- Samenvatting en oproep tot actie
TIP VAN EEN DESKUNDIGEAdviseur bedrijfscommunicatieMaureen Taylor is algemeen directeur en oprichter van SNP Communications, een adviesbureau gespecialiseerd in bedrijfscommunicatie gevestigd in de San Francisco Bay Area. Ze helpt al meer dan 25 jaar leiders, oprichters van bedrijven en innovators in alle sectoren om hun communicatie-uitingen aan te scherpen en goed over te brengen.Gebruik je slides om te benadrukken wat je zegt. Maureen Taylor, oprichter en algemeen directeur van SNP Communications: "De PowerPoint is een toevoeging aan je presentatie . Als een slide verschijnt, vertel de lezer dan wat hij ziet . Bijvoorbeeld: 'Hier zie je een grafiek die winst en verlies laat zien.' Dat geeft het publiek de tijd om de nieuwe informatie te verwerken voordat je ze de betekenis ervan vertelt. Voordat je vervolgens naar de volgende slide klikt, maak je een overgang . Zeg bijvoorbeeld: 'Oké, laten we het nu hebben over hoeveel werknemers er nodig zijn om deze inspanning te laten slagen.' Vervolgens klik je en vertel je ze weer wat ze zien."
Advertentie
-
Stroomlijnen van de tekst. Door gebruik te maken van PowerPoint slides wil je ermee de kwaliteit van je presentatie verbeteren, het is meer dan alleen maar een aanvulling. De beste manier om dit te doen is door ervoor te zorgen dat je slides niet alleen maar herhalen wat je zegt. Het is niet de bedoeling dat je de slides voorleest. In principe horen PowerPoint presentaties zo weinig mogelijk tekst te bevatten. Het moeten voorlezen van tekst zal het publiek afleiden, ook al is het onbewust, van je verhaal. Beperk met dit in gedachten de tekst tot een minimum en presenteer het op een manier die gemakkelijk is om te lezen, zoals een lijst met opsommingstekens.
-
Deel hand-outs uit. Dus als het niet mogelijk is om alle gegevens op je slides te plaatsen, hoe moet je dan je publiek al die informatie geven die niet in je presentatie past? Hand-outs! Maak een hand-out van 1-2 pagina's voor iedereen in het publiek of om zelf te pakken, onderverdeeld op dezelfde manier als je slides of de verschillende onderdelen van je presentatie. Hier kun je die extra informatie kwijt, of de kernpunten, die je hebt opgenomen in je presentatie.
-
Gebruik informatieve afbeeldingen. Graphics is datgene wat een PowerPointpresentatie echt boeiend maakt. Hiermee kun je het publiek voorzien van een nieuwe manier om naar de informatie te kijken die je hen voorschotelt. Ze kunnen gegevens verduidelijk die moeilijk in woorden te vatten zijn, zoals grafieken en tabellen. Maar zorg er wel voor dat ze echt een bijdrage leveren aan je presentatie en niet alleen maar een afleidende factor zijn.
-
Haal onnodige geluiden en beeldmateriaal uit je presentatie. Met het bovenstaande in gedachten is het belangrijk om overbodig beeldmateriaal en audio uit je presentatie te verwijderen. Voorbeelden zijn overgangen met animaties, clip-art, geluidseffecten en rommelige sjablonen of achtergronden. Hierdoor worden PowerPointpresentaties saai, gedateerd en onbruikbaar. [2] X Bron Ze leiden het publiek af en voegen niets toe aan de presentatie. Ze maken het voor de toehoorders zelfs moeilijker om de geboden informatie op te nemen.Advertentie
-
Oefen. Besteed veel tijd aan het oefenen voor je de toespraak gaat houden. Zorg dat je toespraak past bij de slides. Wees er ook zeker van dat je weet hoe je een toespraak moet timen, zeker als je de presentatie automatisch af laat spelen, zodat je niet hoeft te stoppen met praten om naar de volgende slide te gaan, waarna je weer je focus terug moet vinden.
-
Presenteer alsof er geen PowerPoint bestaat. Gebruik de slides niet als een kruk. Ze bestaan om iets toe te voegen aan je toespraak, niet om het overeind te houden. Als het je lukt om je presentatie te houden alsof er geen slides zijn, gewoon door onderhoudend en enthousiast te zijn, dan zal het publiek geboeid zijn en de presentatie voor de komende jaren niet meer vergeten.
-
Kom tot de kern. Niet afdwalen. Noem geen informatie die je niet nodig hebt. Vertel het publiek wat ze moeten weten en neem niet meer tijd dan nodig om daar te komen. Onthoud, presentaties zouden niet langer mogen duren dan 20 minuten. Ben je een leraar en je moet de tijd opvullen, onderbreek dan de presentatie met opdrachten en andere activiteiten. Naar een presentatie luisteren die langer duurt dan 20 minuten zal ervoor zorgen dat de aandacht van mensen verslapt, iets wat je niet wilt dat gebeurt.
-
Wees inspirerend. Zoek naar manieren om je publiek te inspireren. Je wilt dat het publiek een emotionele binding aangaat met het materiaal dat je presenteert. Dit maakt hen meer betrokken bij de informatie en zal ook helpen om de informatie nauwkeuriger en langer vast te houden. Wees enthousiast over wat je presenteert en zorg dat het publiek begrijpt waarom het belangrijk is.
- Het is niet genoeg om te laten zien waarom de informatie belangrijk is voor iemand anders; je moet het belangrijk maken voor het publiek. Zorg dat ze begrijpen waarom het ze zou moeten interesseren. Geef bijvoorbeeld geen les over geschiedenis in de verwachting dat je leerlingen het zal interesseren. Je zal ze moeten laten zien dat geschiedenis ten grondslag ligt aan de dingen die nu gebeuren en effect hebben op hun leven. Zoek naar parallellen en directe overeenkomsten om het gebodene aan het publiek te binden.
Advertentie
Tips
- Bekijk meesters in het gebruik van PowerPoint om te leren welke methoden effectief zijn en welke niet. Steve Jobs stond erom bekend een uitstekende spreker te zijn. TED Talks zijn ook prima voorbeelden van goed gemaakte PowerPointpresentaties.
- Elk nieuw office-pakket wordt geleverd met veel nieuwe mogelijkheden, mooie graphics en animaties. Vermijd de valkuil om ze allemaal te gebruiken en daarmee je zogenaamde vaardigheid in het maken van een PPT te demonstreren. Concentreer je op de inhoud en laat de PPT een hulpmiddel zijn bij de presentatie.
- Onthoud de 10/20/30 regel – niet meer dan 10 slides, niet langer dan 20 minuten, en de tekengrootte niet kleiner dan 30 punten.
- Gebruik geen afbeelding van iemand anders, tenzij je zeker weet dat je toestemming hebt om dit te mogen doen.
- Als je een afbeelding gebruikt van Flickr Creative Commons, zorg er dan voor dat je de eigenaar van de afbeelding noemt (je kunt een hele pagina met credits aan het einde van je presentatie plaatsen).
Waarschuwingen
- Oefening baart kunst. Maak je presentatie af en lees het hardop voor. Blijf oefenen tot je het uit je hoofd hebt geleerd.
- Lees je slides nooit voor, maar gebruik het als geheugensteun.
- Zelfs al sla je een slide of onderwerp over, ga er tijdens de toespraak niet naar zoeken. Ga door met je presentatie en vlak voor het eind geef je aan dat je een belangrijke aanvulling op de tekst opzettelijk tot het laatst hebt bewaard en ga je vervolgens terug naar de slide die je had gemist om eventuele gaten in je verhaal te dichten. Het mag nooit zo overkomen alsof je de controle kwijt bent.
- Soms kan de projector die je gebruikt een probleem opleveren. Wees geduldig en laat dit door de dienstdoende technicus oplossen. Ga niet lopen vloeken of je druk maken , dit soort dingen gebeuren! Daarna, als het gemaakt is, kun je verder gaan vanaf het punt waar je gebleven was waarbij je blijft lachen en eventueel er een grapje over maakt, of je begint overnieuw als de reparatie erg lang heeft geduurd.