Pdf downloaden
Pdf downloaden
Soleren is een van de meer intimiderende vaardigheden voor de meeste beginners, maar hoeft op zich helemaal niet zo'n uitdaging te zijn. Vergeet niet dat een goede solo vooral bij de muziek past. Het maakt niet uit hoe snel je speelt. Focus je gewoon op het schrijven van een solo die past bij de backing track, en je zult succes hebben. Het enige dat je nodig hebt is oefening en improvisatie. Opmerking: In dit artikel wordt ervan uitgegaan dat je al een fundamenteel begrip hebt van de sologitaar. Als je net begint, is het raadzaam om eerst het volgende te lezen:
- Toonladders leren voor de gitaar.
- Gitaartabulatuur lezen.
- De basisvaardigheden van de sologitaar leren.
Stappen
-
Improviseer op het liedje om een gevoel te krijgen voor de juiste toonsoort en het ritme. Om een solo te kunnen schrijven, zal je het liedje goed moeten kennen en weten welke akkoordenwisselingen er zijn. Schrijf je een solo en je kent de persoon die het nummer heeft geschreven, vraag dan naar de toonsoort en de akkoorden die worden gebruikt. Is dit niet het geval, dan is de toonsoort vaak het eerste akkoord dat wordt gespeeld. Luister een paar keer naar het nummer terwijl je wat probeert op je gitaar, voor de eerste ideeën wat betreft toonladders, loopjes en klanken.
- Maak je geen zorgen over het ter plekke bedenken van de perfecte solo. Speel gewoon mee en maak een mentale aantekening van stukken die goed klinken.
-
Bepaal welke toonladder je wilt gebruiken. Er zijn een heleboel toonladders om uit te kiezen, en geen van hen zijn noodzakelijkerwijs 'de juiste'. Hoewel je meerdere toonladders in een solo kunt spelen afhankelijk van de akkoorden die worden gespeeld, is het voor beginners beter om eerst vertrouwd te raken met één toonladder, om daarna verder te gaan met ingewikkelder solo's. Als je geen van de volgende toonladders kent, klik dan hier om meer te leren over toonladders en modi voor gitaristen en breid je kennis over het soleren uit. Wanneer je net begint zijn er twee basis toonladders die je overal op de nek van de gitaar kunt toepassen, en in bijna elk muzieknummer. De volgende vormen kun je over de hele nek verschuiven, om de toonsoort ervan te wijzigen:
- De Pentatonische mineurtoonladder
is een van de veelzijdigste, en wordt gebruikt in rock, blues, pop en sommige jazzmuziek. Voor een nummer in E-mineur speel je dan:
E|---------------------0-3-|
B|-----------------0-3-----|
G|-------------0-2---------|
D|---------0-2-------------|
A|-----0-2-----------------|
E|-0-3---------------------| - De Pentatonische majeurladder
is net zo veelzijdig, maar klinkt wat opgewekter en meer ontspannen. Voor een nummer in E-mineur speel je dan:
E|---------------------3-5-|
B|-----------------3-5-----|
G|-------------2-4---------|
D|---------2-5-------------|
A|-----2-5-----------------|
E|-3-5---------------------|
[1] X Bron - De Pentatonische majeurladder
is een wat vrolijker, opgewekter versie van de bovenstaande toonladder, en kan in soortgelijke wat meer opgewekte nummers gebruikt worden. Voor een nummer in E-majeur:
e|-------------------------------------9--12--|
B|------------------------------9--12---------|
G|-----------------------9--11----------------|
D|----------------9--11-----------------------|
A|---------9--11------------------------------|
E|--9--12-------------------------------------|
- De Pentatonische mineurtoonladder
is een van de veelzijdigste, en wordt gebruikt in rock, blues, pop en sommige jazzmuziek. Voor een nummer in E-mineur speel je dan:
-
Begin met het schrijven van eenvoudige hele noten. In plaats van zo snel te spelen als je kunt, speel je één oefensolo waarin je 8-10 noten in totaal hebt verwerkt. Deze grote, sterke noten zijn de "eilanden" waar je naartoe terug kunt keren zodra je sneller gaat spelen. Deze noten die de meeste mensen van nature op of na een akkoordwijziging plaatsen, vormen de routekaart voor je solo.
- Probeer een solo waarin je alleen maar de grondtoon speelt van het akkoord dat wordt gespeeld. Dit helpt bij het vinden van de structuur van het nummer op de toets. [2] X Bron
-
Maak gebruik van andere melodieën uit het nummer als je de draad kwijt bent. Als je je weg niet goed weet op een toonladder, niets kunt verzinnen om te spelen, of je solo alleen maar wat structuur wilt geven, probeer dan gewoon dezelfde noten te spelen als die van de zanger. Begin met een loopje van 4 à 5 noten die lijkt op de belangrijkste melodie van het nummer, of een loopje dat je eerder in het nummer hebt gespeeld. Vervolgens speel je het opnieuw, maar ditmaal verander je 1 of 2 noten. Varieer dit loopje nog 2 tot 3 keer, en eindig met iets totaal anders dan je oorspronkelijke loopje, om op deze manier een geweldige, eenvoudige solo te hebben geschreven die naadloos past bij de rest van het liedje. [3] X Bron
-
Beschouw een solo als een kort verhaal, waarbij de spanning gaandeweg wordt opgebouwd. De beste solo's ooit geschreven, van Claptons verschroeiende blues in "Layla" tot aan de geniale enkele noten van Django Reinhardt, hebben allemaal structuur. Ze bouwen langzaam op en voegen na verloop van tijd complexiteit toe om de aandacht van de luisteraar vast te blijven houden – en niet om alleen maar te showen met technische bekwaamheid. De beste manier om te beginnen is door je solo een begin, midden en eind mee te geven. Een goede structuur om mee te beginnen kan iets zijn als:
- Begin: start langzaam, met korte, eenvoudige frasen van meerdere noten, of langzamer herhaalde stukken. Je introduceert de noten die je gaat spelen, misschien uit een eerdere melodie, waarbij je dezelfde frase 2 à 3 keer herhaald of de zangmelodie nadoet.
- Midden: begin nu het fretboard te verkennen terwijl de akkoorden wijzigen. Je kunt hogere noten gaan spelen, een aantal noten herhalen of verbuigingen en vibrato toevoegen.
- Einde: rond de solo af met het beste loopje van je snelste reeks van noten, toewerkend naar een hoogtepunt of climax. [4] X Bron
-
Blijf improviseren totdat je iets vindt wat je bevalt. Soms vind je direct de juiste solo, maar vaker wel dan niet zal je het herhaaldelijk moeten spelen, waarbij je bewaart wat je mooi vindt en weglaat wat slecht klinkt, totdat je een volledige solo hebt die het spelen waard is. Houd het vrij en blijf nieuwe dingen proberen. Zodra je weet welke noten je wilt spelen kun je beginnen met het opleuken van de solo door het toevoegen van versieringen en plezier:
- Zijn er een aantal noten die je langer aanhoudt, probeer ze dan te verbuigen of te laten trillen, om ze echt te laten zingen.
- Kun je in de noten glijden? Een hammer-on of pull-off gebruiken om sneller te spelen?
- Kun je noten weglaten of toevoegen zodat het tempo en de spanningsopbouw beter worden? Zijn er vreemde noten die buiten de toonladder liggen, maar het liedje een unieke kleur geven? [5] X Bron
Advertentie
-
Oefen je toonladders regelmatig, en blijf spelen met nieuwe patronen. Speel de toonladder omhoog en omlaag. Probeer ze niet supersnel te spelen – je zult veel sneller vooruitgaan door gedurende 20 minuten zeer langzaam te spelen, dan door zo snel als je kunt urenlang achter elkaar te spelen. Zorg ervoor dat je netjes speelt zonder dode noten of fouten, en luister naar elke noot in samenhang met de anderen. Als je zeker weet dat je de hele toonladder beheerst, doe dan het volgende:
- Speel nieuwe patronen. Verschuif drie noten omlaag op de toonladder, twee omhoog, weer drie naar beneden, enz. Sla elke 4e noot over. Speel de noten 1-2-3, en daarna 2-3-4, vervolgens 3-4-5, etc. in een snelle opeenvolging. Deze kleine trucjes zullen je vingervlugheid verbeteren en voorkomen dat je altijd alleen maar op en neer speelt.
-
Kies je noten verstandig, zoals een zanger kiest welke noten hij zal zingen. Als je alle woorden in een muzieknummer vervangt door noten, dan zou je zien dat goede zangers in feite voortdurend aan het "soleren" zijn. Aangezien zangers echter langzamer moeten bewegen dan een gitarist, zijn ze meer bezig met ervoor zorgen dat elke noot telt. Ze kunnen niet simpelweg een toonladder doorlopen -- ze moeten de hele regel of het hele vers coherent maken, met elkaar verweven en soepel laten verlopen. Je moet het zelfde doen bij een goede gitaarsolo, ongeacht de snelheid waarmee je speelt. Tijdens het componeren kun je jezelf de volgende vragen stellen:
- Wat zijn de belangrijke noten en hoe kan ik die benadrukken met vibrato of verbuigingen?
- Hoe kom ik soepel en melodisch van de ene noot (of akkoord) naar de volgende?
- Wat is de sfeer van het nummer? Hoe past je solo binnen die sfeer? [6] X Bron
-
Studeer de solo's van je favoriete gitaristen door ze perfect te leren spelen. Solo's zijn geen willekeurige verzameling noten op een toonladder, maar zijn eerder samengesteld uit een snelle, nauwkeurige en melodische opeenvolging van intervallen op een notenbalk. Luister naar solo's en probeer ze na te zingen, werk ze uit op de gitaar en hoe ze samen met de akkoorden klinken.
- De beste gitaristen ter wereld hebben jaren besteed aan het uit het hoofd leren van solo's van andere musici, waarbij ze zelf korte loopjes uitkozen om de structuur ervan te leren. Duane Allman, bijvoorbeeld, stond erom bekend dat hij zijn platenspeler met zijn tenen bediende, en de naald verplaatste om solo's keer op keer te oefenen op zijn gitaar. [7] X Bron
- Er zijn handleidingen en video's op internet te vinden om te "leren spelen als _____." Dit zijn geweldige mogelijkheden om nieuwe toonladders te leren en nieuwe loopjes voor je eigen solo's.
-
Zing of neurie solo's en ideeën, en probeer ze vervolgens op de gitaar voor snelle, melodieuze solo's. Heb je een specifieke visie in het achterhoofd, zing het dan hardop en maak een opname van de "solo" met je telefoon of computer. Vervolgens pak je je gitaar en werk je de melodie uit. [8] X Bron
-
Leer nieuwe technieken om flair toe te voegen aan je solo's. Je kunt gitaartechnieken leren, zoals het verbuigen van snaren, boventonen, vibrato, de snaren dempen met je handpalm, etc. om je solowerk een uniek geluid te geven. Niet elke solo heeft een geavanceerde techniek nodig, maar een grotere knapzak met trucs zal elke keer leiden tot betere en meer diverse solo's.
-
Doe je voordeel met de verschillende modi. Modi zijn variaties op bekende toonladders, elk met specifieke toonsafstanden en een eigen klank. Het leren van de verschillende modi is een geweldige manier om je nummers op maat te maken voor het genre of de sfeer van het liedje waar je op soleert, en ze verschillen niet veel van de pentatonische toonladder. De modus is echter wel afhankelijk van de toonsoort. Omdat er te veel variatie is om hier weer te geven, is de beste manier om een modus te kiezen kennis hebben van muziektheorie, of door online te zoeken naar modi die passen bij de toonsoort van het muzieknummer. Er zijn veel online generatoren waarbij je de toonsoort intypt en de modus die je wilt, waarna het de toonladder laat zien die je nodig hebt.
- Ionisch - de fundamentele klank van de majeurtoonladder, vaak beschouwd als "gelukkig" of "triomfantelijk".
- Dorisch - een alles-in-één toonladder voor blues, rock en metal; vaak gebruikt voor mineurtoonladders.
- Frygisch - de exotische modus. Klinkt een beetje Oosters/Egyptisch.
- Lydisch – komt veel voor in nummers van Steve Vai; zorgt voor een dromerige sfeer.
- Mixolydisch - voor old-school blues/jazz; veel gebruikt voor akoestische muziek.
- Eolisch – mineurtoonladder; vaak beschouwd als "verdrietig" of "deprimerend. Veel gebruikt in de klassieke muziek.
- Lokrisch - klinkt bijzonder "kwaadaardig" en donker, en hoor je veel in heavy metal. [9] X Bron [10] X Bron
Advertentie
Tips
- Je solo's louter baseren op toonladders is te beperkend, dus durf dit uit te breiden. Als een noot goed klinkt, dan is het goed. Leg je gevoel erin.
- Een snelle en gemakkelijke manier om de juiste toonladder te vinden is door de bovenste E-snaar aan te slaan (uitgaande van de standaardstemming), om vervolgens je vinger langs de toets te laten glijden tot je de noot hebt gevonden die hetzelfde is als degene in de muziek. (Je zou moeten wat dit inhoudt als je eenmaal een toonladder hebt geleerd).
- Een goede manier om een begin te maken met een solo is door gewoon het instrumentale thema van de rest van je liedje te spelen (ervan uitgaande dat die er is) en dit vervolgens in verschillende octaven te spelen, of als een geharmoniseerde versie ervan. Dit is een eenvoudige truc van Brian May. Veel solo's worden opgebouwd volgens deze strategie, meestal door het thema ergens rond de 12e fret te spelen.
- Ga niet voorbij aan de simpele technieken zoals vibrato, staccato, accenten, pitch bends en slides – deze worden universeel toegepast in vrijwel alle gitaarsolo's, aangezien ze solo's wat extra kleur geven; je zult niet veel solo's horen die beperkt zijn tot het spelen van alleen de noten, zonder een van deze technieken te gebruiken. Sommige gitaristen doen dit echter wel en kunnen je wel eens verrassen.
- Oefenen is het sleutelwoord.
- Probeer te soleren op elk liedje dat je kent. Zet je favoriete muziek op en ga gewoon improviseren. Je kunt zelfs improviseren op televisiereclames en muziek wanneer je even niets hoeft te doen.
- De manier om snel te leren spelen is in snel en nauwkeurig kunnen kiezen. Leer verschillende aanslagtechnieken (finger-picking), zoals alternate-picking, economy-picking, tremolo-picking en sweep-picking. Zelfs country-style picking kan heel handig zijn.
- Het is ook mogelijk om noten te gebruiken die buiten de toonladder vallen. Zorg er wel voor dat deze noten niet lang worden aangehouden en worden geaccentueerd, omdat ze anders botsen met de toonladder. Maar jazzspelers maken hier veel gebruik van en laten het overkomen alsof ze het doen omdat ze geweldig zijn, maar in feite gebeurt het bij sommigen per ongeluk en borduren ze erop voort om je te laten denken dat ze geweldig zijn, en plotseling blijkt het toch niet zo erg te botsen als je eerder dacht te horen en dacht het dat zou doen.
- Zorg altijd voor ruimte in je muziek. Te veel en/of te snel spelen kan verstikkend zijn voor het publiek. Geef hen en jezelf de tijd om eerst de muziek te waarderen en daarna de solo.
- Doe oefeningen die je overal op internet kunt vinden. Weet dat een leraar ervoor kan zorgen dat je vaardigheden zich sneller en beter ontwikkelen. Het is niet absoluut noodzakelijk, maar het helpt enorm . Zowel zelfstudie als les nemen is een goed idee.
Advertentie
Bronnen
- ↑ https://www.ultimate-guitar.com/lessons/for_beginners/for_beginners_how_to_begin_soloing_and_write_your_own_stuff.html
- ↑ http://www.musesmuse.com/col-tomhess-guitarsolophrases.html
- ↑ http://www.musesmuse.com/col-tomhess-guitarsolophrases.html
- ↑ http://www.guitar9.com/columnist910.html
- ↑ http://www.metalsucks.net/2012/09/19/the-leads-are-weak-how-to-write-a-guitar-solo-via-pro-wrestling-school/
- ↑ http://tomhess.net/HowToWriteAGuitarSolo.aspx
- ↑ http://www.guitarplayer.com/artists/1026/10-things-you-gotta-do-to-play-like-duane-allman/14489
- ↑ http://tomhess.net/HowToWriteAGuitarSolo.aspx
- ↑ http://www.guitarhabits.com/play-and-apply-the-7-modes-in-7-days-tabs-incl
Advertentie