Pdf downloaden
Pdf downloaden
Een gesprek voeren kan nog best lastig zijn. Soms voel je je verlegen, of misschien heb je niet zo veel gemeen met degene met wie je in gesprek bent. Leren hoe je een goede gesprekspartner kunt worden is helemaal niet zo moeilijk als je misschien denkt, maar er is wel wat oefening voor nodig. Tijdens een etentje, op school, of aan de telefoon, een goed gesprek begint wanneer twee mensen met elkaar praten en zich daarbij op hun gemak voelen. Je kunt een aantal stappen zetten om te leren ontspannen zodat je met vrijwel iedereen een goed gesprek zult kunnen voeren.
Stappen
-
Kies het juiste moment uit. Om een goed gesprek te beginnen is het heel belangrijk dat je er het juiste moment voor kiest. De meeste mensen worden niet graag onderbroken als ze het druk hebben of ergens mee zitten. Wanneer je probeert een gesprek te beginnen, vergeet dan niet dat de juiste timing ontzettend belangrijk is. Als je bijvoorbeeld een belangrijk gesprek met je baas moet voeren, probeer dan van tevoren tijd in te plannen om met hem of haar te praten. Op die manier weet je zeker dat jullie allebei genoeg tijd zullen hebben om een productief gesprek te voeren. [1] X Bron
- Timing is ook belangrijk bij spontane gesprekken. Misschien zoek je al lang naar een manier om kennis te maken met je nieuwe buurman. Je wilt waarschijnlijk geen gesprek beginnen terwijl hij als een verzopen kat flat binnen komt lopen, er doodmoe uitziet en een zak van de afhaalchinees in zijn handen heeft. Op zo’n moment is een eenvoudig "Hallo, alles goed?" wel genoeg. Jullie kunnen elkaar altijd op een later moment beter leren kennen.
- Als iemand oogcontact met je maakt kan dat een goed moment zijn om een gesprek te beginnen. Als je bijvoorbeeld in een boekwinkel staat en de persoon die naast je staat kijkt regelmatig jouw kant op om te zien welk boek je van plan bent te kopen, probeer dan een praatje met haar aan te knopen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Dit boek ziet er interessant uit. Hou je van biografieën?"
- Als je het met je echtgenoot over het nemen van een hondje zou willen hebben, begin er dan tegen hem over op een goed moment. Als je weet dat hij geen ochtendmens is, snijd het onderwerp dan niet aan voordat hij zijn koffie heeft gehad en de kans heeft gekregen om wakker te worden.
-
Maak een opmerking over jullie omgeving. Spontane gesprekken voeren die ter plekke ontstaan is een uitstekende manier om je vaardigheden als gesprekspartner te verbeteren. Neem iedere dag even de tijd om een gesprek te beginnen met iemand die je in het dagelijks leven tegenkomt. Je zou bijvoorbeeld kunnen proberen een gesprek te voeren met de persoon die achter je in de rij staat bij de bakker. Maak een opmerking of stel een vraag over jullie omgeving. Dit zal heel natuurlijk overkomen en het is een uitstekende manier om een gesprek met iemand te beginnen. [2] X Bron
- Zeg bijvoorbeeld: "Ik vind het brood hier erg lekker. Wat voor brood neem jij meestal?". Daarmee laat je zien dat je geïnteresseerd bent in het voeren van een gesprek en je begint het gesprek op een manier die volkomen natuurlijk is.
- Begin het gesprek op een positieve toon. Door iemand op een positief moment te trakteren bereik je meestal meer dan wanneer je iemand een negatief moment bezorgt. Je kunt bijvoorbeeld iets zeggen als: "Wat een mooi weer, hé? Ik vind het lekker als het koud genoeg is om truien te dragen."
-
Probeer je de mensen te herinneren. Velen onder ons ontmoeten iedere dag heel veel mensen. Of je nu voor een groot bedrijf werkt of gewoon veel mensen bij je in de buurt ziet of op de school van je kind, het kan lastig zijn om het juiste gezicht bij de juiste naam te plaatsen. Toch heeft onderzoek aangetoond dat als je niet alleen moeite doet om de namen van mensen te onthouden, maar mensen ook bij hun naam noemt, je op die manier de persoonlijke band tussen jou en die anderen kunt helpen versterken. [3] X Bron
- Wanneer je voor het eerst iemands naam hoort, herhaal die naam dan tijdens het gesprek. Als iemand zegt: "Hoi, ik ben Emilie", dan moet jij zeggen: "Leuk je te ontmoeten, Emilie." Door de naam direct te herhalen zul je hem makkelijker kunnen onthouden.
-
Geef iemand een compliment. Iets aardigs tegen iemand zeggen is een goede ijsbreker. De meeste mensen reageren positief op een complimentje. Probeer iets specifieks te kiezen waar je een opmerking over kunt maken, en zorg ervoor dat je compliment gemeend is. De toon van je stem en je gezichtsuitdrukkingen verraden vaak je gedachten, dus zorg ervoor dat je compliment oprecht is. [4] X Bron
- Probeer iets bemoedigends te zeggen tegen een collega die je wel wat beter zou willen leren kennen. Je kunt bijvoorbeeld een positieve opmerking maken als: "Ik heb echt bewondering voor de manier waarop jij die presentatie gaf. Zou je me niet wat tips kunnen geven over hoe ik tijdens het spreken een effectieve toonhoogte kan bereiken?"
- Door zoiets te zeggen begin je het gesprek niet alleen op een positieve manier, je opent er ook de deur mee voor een vervolg.
Advertentie
-
Stel de juiste vragen. Voor een goed gesprek heb je minstens twee mensen nodig. Zorg er daarom voor dat jij je bijdrage levert en neem actief deel aan de discussie. Een van de beste manieren om dit te doen is door vragen te stellen die ervoor zorgen dat de discussie zich op een natuurlijke manier ontwikkelt. [5] X Bron
- Stel open vragen. Vraag in plaats van: "Lekker weertje, niet waar?" liever: "Hoe denk jij van dit mooie weer te gaan profiteren?" Op de eerste vraag kun je alleen maar ja of nee antwoorden, waardoor het gesprek dood zou kunnen lopen. Stel vragen waarop je een antwoord van meerdere woorden moet geven.
- Stel vragen die vragen om verduidelijking van wat de ander zegt. Als je het bijvoorbeeld met je tienerzoon hebt over de regels thuis, zeg dan eens: "Als ik het goed begrijp ben jij gefrustreerd omdat je het gevoel hebt dat je niet genoeg vrijheid hebt. Hoe zouden we een oplossing kunnen vinden die voor ons allebei werkt?"
-
Probeer zo actief mogelijk te luisteren. Actief luisteren houdt in dat je reageert op je gesprekspartner en laat zien dat je betrokken bent bij de discussie. Je kunt aangeven dat je een actief luisteraar bent door middel van zowel fysieke als verbale tekens. Actieve luisteraars geven de ander het gevoel dat hij of zij gewaardeerd en gerespecteerd wordt, wat heel belangrijk is als je probeert effectieve gesprekken te voeren. [6] X Bron
- Je kunt iemand laten weten dat je naar hem of haar luistert door middel van positieve lichaamstaal. Zorg ervoor dat je tijdens het gesprek voortdurend oogcontact maakt. Doe ook je best om op de juiste momenten te knikken of nee te schudden.
- Je kunt verbale seintjes geven om iemand te laten weten dat je bij het gesprek betrokken bent. Die signalen kunnen heel simpel zijn, zoals: "Wat interessant!" Of ze kunnen meer inhoud hebben, in de trant van: "Dat wist ik niet. Kun je me wat meer vertellen over hoe het lopen van een marathon lichamelijk eigenlijk voelt?"
- Een andere manier om te laten zien dat je actief aan het luisteren bent is door het gesprek gedeeltelijk te herhalen. Probeer een deel van het gesprek in je eigen woorden weer te geven. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Wat interessant dat je wat nieuwe mogelijkheden aan het uitzoeken bent om vrijwilligerswerk te doen. Het klinkt alsof je van het idee iets nieuws te gaan doen echt enthousiast wordt."
- Bedenk dat het er bij actief luisteren om gaat dat je onthoudt wat de ander zegt en daarover nadenkt. Probeer in plaats van je antwoord te formuleren, zo goed mogelijk te luisteren naar wat de ander zegt en probeer die informatie zo goed mogelijk in je op te nemen.
-
Wees jezelf. Probeer tijdens het voeren van een gesprek te laten zien dat je belangstelling voor de ander oprecht is. Zo zou je bijvoorbeeld misschien graag je baas wat beter willen leren kennen. Waarschijnlijk is ze druk bezet en in haar agenda is misschien niet zo veel ruimte over voor het maken van een praatje. Probeer daarom in plaats van het over koetjes en kalfjes te hebben, écht met haar in contact te komen. Als je voor haar aan een project aan het werken bent, vraag haar dan om advies over hoe je die ene speciale klant het beste kunt benaderen. Wees oprecht en laat zien dat haar mening belangrijk voor je is. [7] X Bron
- Misschien heeft je buurman een vlag met het logo van de Universiteit van Utrecht buiten hangen, en jij vraagt je af waarom precies. Je zou gewoon rechtstreeks kunnen vragen: "Ik zie dat jij een vlag van de UU buiten hebt hangen. Ben je toevallig ook fan van FC Utrecht?" Dit is een natuurlijke, oprechte manier om een gesprek te beginnen. Wanneer je de ander eenmaal wat beter kent kun je uitweiden over andere onderwerpen.
-
Ga op zoek naar dingen die jullie gemeen hebben. Om een goed gesprek te kunnen voeren moet je proberen te bedenken waar de ander belangstelling voor heeft. Als je iets kunt vinden wat jullie gemeen hebben is dat waarschijnlijk een uitstekend onderwerp om elkaar beter te leren kennen. Het kan zijn dat je een aantal vragen moet stellen om erachter te komen wat jullie precies gemeen hebben, maar je moeite zal beloond worden. [8] X Bron
- Misschien probeer je je nieuwe schoonzusje wat beter te leren kennen, maar zijn jullie twee heel verschillende mensen. Probeer het dan met haar te hebben over een nieuw programma dat je op televisie hebt gezien, of over een boek dat je hebt gelezen. Misschien komen jullie erachter dat jullie smaken op elkaar lijken. Als dat allemaal niks wordt, probeer het dan met iets waar bijna iedereen van houdt. De meeste mensen houden bijvoorbeeld wel van lekker eten. Vraag haar wat haar lievelingseten is, en praat van daaruit verder.
-
Volg het nieuws. Probeer bij te houden wat er in de wereld gebeurt. Op die manier ben je beter voorbereid als iemand het met je probeert te hebben over actuele onderwerpen. Neem iedere morgen een paar minuten de tijd om de krantenkoppen te lezen. Als je goed op de hoogte bent zul je een betere gesprekspartner zijn. [9] X Bron
- Een andere manier om jezelf voor te bereiden op een goed gesprek is in de gaten houden wat er gaande is op het gebied van films, muziek en literatuur. Praten over de nieuwste boeken, films en muziek is een uitstekende manier om leuke gesprekken te voeren met je vrienden, collega’s, of zelfs met met medereizigers ’s morgens in de trein.
-
Houd je lichaamstaal in de gaten. Je lichaamshouding en de gebaren die je maakt vormen een belangrijk onderdeel van ieder persoonlijk gesprek dat je voert. Met name het maken van oogcontact is belangrijk. Door iemand aan te blijven kijken laat je zien dat je bij het gesprek betrokken bent en dat je oplet. [10] X Betrouwbare bron Michigan State University Extension Ga naar de bron
- Bedenkt wel dat oogcontact niet betekent dat je iemand aanstaart. Probeer in plaats daarvan terwijl je praat tijdens ongeveer 50% van de tijd oogcontact te houden en terwijl je naar de ander luistert ongeveer 70% van de tijd.
- Je kunt tijdens een gesprek ook andere non verbale signalen geven. Knik zo nu en dan om te laten zien dat je de ander kunt volgen, of glimlach als de ander om een positieve reactie vraagt.
- Vergeet ook niet dat je tijdens een gesprek nooit stokstijf stil moet blijven zitten. Beweeg je lichaam (niet al te fanatiek, want dat verwacht de ander niet en hij of zij zou een rare indruk van je kunnen krijgen). Doe als je het niet laten kunt je benen over elkaar, maar zorg er tegelijkertijd voor dat je lichaam in beweging blijft op een manier die laat zien dat je betrokken bent bij het gesprek. Bedenk dat je met je lichaam beter kunt communiceren dan met woorden!
-
Geef niet te veel over jezelf prijs. Pas op dat je niet te veel details over jezelf vertelt omdat je daarmee jezelf, of, nog erger, je gesprekspartner in verlegenheid kunt brengen. Dit kan namelijk voor gênante situaties zorgen. Het komt vaak voor dat mensen er iets uitflappen en er dan onmiddellijk spijt van hebben. Als je te veel over jezelf vertelt kunnen zowel jij als je gesprekspartner zich ongemakkelijk gaan voelen. Om te voorkomen dat je te veel over jezelf vertelt moet je proberen op je hoede te zijn voor situaties waarin dit het vaakst voorkomt. [11] X Bron
- Met name als je zenuwachtig bent of extra graag een goede indruk wilt maken ben je snel geneigd om te veel over jezelf te vertellen. Vlak voor een belangrijk sollicitatiegesprek kun je daarom het beste een paar keer diep ademhalen om tot rust te komen, voordat je de ruimte binnenstapt waar het gesprek zal worden gehouden. Neem ook even de tijd om na te denken over wat je gaat zeggen voordat je daadwerkelijk je gedachten omzet in woorden.
- Ga na wat je relatie is tot de ander. Vraag je voordat je informatie over jezelf met de ander deelt het volgende af: Is dit eigenlijk wel de juiste persoon om dit mee te delen? Zo zul je waarschijnlijk niet je aanval van aambeien willen bespreken met degene die voor je in de rij staat bij de bakker. Hij of zij heeft die informatie nergens voor nodig en zal zich alleen maar ongemakkelijk voelen als jij zulke intieme details vertelt.
Advertentie
-
Bouw aan je relaties met anderen. Een van de beste manieren om je relaties met anderen te versterken is door middel van communicatie, dus er is wat voor te zeggen dat je door woordelijk contact met iemand te maken je persoonlijke banden met anderen kunt helpen versterken. Probeer daarom met de mensen om wie je echt geeft diepgaande gesprekken te voeren. [12] X Betrouwbare bron HelpGuide Ga naar de bron
- Dit kun je bijvoorbeeld doen door interessantere gesprekken aan tafel te voeren. Als je samenwoont of getrouwd bent, kijk dan bijvoorbeeld liever niet naar de televisie tijdens het eten. Probeer in plaats daarvan een aantal keer per week een interessant gesprek te voeren.
- Stel grappige vragen, zoals: "Stel dat je de loterij zou winnen, wat zou je dan als eerste doen?" Dit soort vragen kan helpen de band tussen jullie te versterken en zal ervoor zorgen dat jullie elkaar beter leren kennen.
-
Verbeter de relaties op je werk. Goede gesprekken voeren is een uitstekende manier om je werkleven te verbeteren. Het kan je niet alleen helpen om vooruit te komen in je beroep, maar het zal er ook voor zorgen dat je dagelijkse routine leuker wordt. Probeer met je collega’s bijvoorbeeld eens over andere dingen dan werk te praten. Op die manier zullen jullie makkelijker op een persoonlijke manier met elkaar in contact komen. Als jullie dan later samen aan een project werken zullen jullie vanzelf op een meer efficiënte manier met elkaar communiceren. [13] X Bron
- Misschien is het je opgevallen dat één van je collega’s een aantal foto’s van haar kat op haar bureau heeft staan. Stel haar om haar beter te leren kennen eens wat vragen over haar huisdier. Dit zal dan na verloop vanzelf leiden tot meer diepgaande gesprekken over andere onderwerpen.
-
Voel je gelukkiger. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die zich gelukkig voelen over de gesprekken die ze voeren over het algemeen gelukkiger zijn. Hierbij gaat het met met name om meer diepgaande gesprekken, maar ook van oppervlakkige gesprekken gaat je lichaam vaak meer van het gelukshormoon endorfine aanmaken. In principe gaat het er gewoon om dat je er moeite voor doet om van ieder gesprek dat je op een dag hebt een goed gesprek te maken en je zult al snel een beter gevoel krijgen over het leven in het algemeen. [14] X Bron
-
[Glimlachen|Lach]] als je met iemand praat, om je humeur te verbeteren. Probeer meer te glimlachen als je met iemand praat. Glimlachen maakt je gelukkiger door endorfines vrij te geven, dus het is een eenvoudige manier om de kwaliteit van je gesprekken te verbeteren en er meer uit te halen. [15] X Bron
- Herinner jezelf eraan te glimlachen voor, tijdens en na je gesprek om de voordelen van glimlachen te plukken.
Advertentie
Tips
- Geef de ander een compliment. Een opmerking als: "Wat een leuke tas," zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot een gesprek over winkels, tassen of wat er ook maar in jullie opkomt.
- Begin gesprekken alleen maar als het voor jullie allebei een goed moment is. De ander zal geen zin hebben om te praten als hij of zij haast heeft en je zou hem of haar dan alleen maar tot last zijn.
- Geef goede antwoorden als de ander je een vraag stelt.
- Als je hem of haar kent, ga dan in je hoofd een lijstje met onderwerpen na die jullie eerder besproken hebben en kaart een van die onderwerpen opnieuw aan. Dat kan bijvoorbeeld iets zijn wat zijn of haar zoon of dochter bereikt heeft, één van zijn of haar projecten, of een probleem dat hij of zij met je gedeeld heeft.
- Als je de ander niet kent, probeer er dan achter te komen waar hij of zij in geïnteresseerd is en praat daarover. Wanneer je eenmaal zijn of haar interesses kent, kun je een prima gesprek voeren.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.forbes.com/sites/johnhall/2013/08/18/13-simple-ways-you-can-have-more-meaningful-conversations/
- ↑ https://www.linkedin.com/pulse/20141027073838-64875646-how-to-start-a-conversation-with-absolutely-anyone
- ↑ http://www.businessinsider.com/remember-peoples-names-tips-networking-2015-7
- ↑ http://www.becomingminimalist.com/good-word/
- ↑ https://www.linkedin.com/pulse/20141027073838-64875646-how-to-start-a-conversation-with-absolutely-anyone
- ↑ http://www.wsj.com/articles/how-active-listening-makes-both-sides-of-a-conversation-feel-better-1421082684
- ↑ http://www.forbes.com/sites/johnhall/2013/08/18/13-simple-ways-you-can-have-more-meaningful-conversations/
- ↑ http://time.com/2917367/5-secrets-that-will-help-you-master-conversation-skills/
- ↑ http://blogs.mccombs.utexas.edu/mpa-students/2011/12/22/pop-culture-the-key-to-success/
- ↑ ( http://msue.anr.msu.edu/news/eye_contact_dont_make_these_mistakes
- ↑ http://www.wsj.com/articles/SB10001424127887323826804578466831263674230
- ↑ http://www.helpguide.org/articles/relationships/effective-communication.htm
- ↑ https://www.mindtools.com/pages/article/good-relationships.htm
- ↑ http://well.blogs.nytimes.com/2010/03/17/talk-deeply-be-happy/
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/cutting-edge-leadership/201206/there-s-magic-in-your-smile
Advertentie