Pdf downloaden
Pdf downloaden
In het dagelijks leven leer je vaak nieuwe mensen kennen. Zelfs als je goed met mensen om kunt gaan, zijn er wel eens momenten dat je niet meer weet wat je moet zeggen, en vraag je je af welk onderwerp je nu kunt aansnijden. Als je een lijstje met ideeën in je hoofd hebt voorbereid, hoef je je geen zorgen meer te maken waar je het nog over kunt hebben. Je hoeft alleen maar een onderwerp uit je lijstje te kiezen zodat je verder kunt gaan met kletsen.
Stappen
-
Praat over de ander. Het grootste geheim van een goede gesprekspartner zijn, is anderen eenvoudigweg over zichzelf laten praten. [1] X Bron Waarom? Omdat dat een onderwerp is dat ze hoogstwaarschijnlijk goed kennen en dan voelen ze zich op hun gemak. Probeer deze tactieken:
- Vraag naar zijn of haar mening. Bijvoorbeeld over wat er op dat moment in de kamer gebeurt, over het nieuws, of wat dan ook.
- Snij onderwerpen aan met betrekking tot iemands "levensverhaal", bijvoorbeeld waar iemand vandaan komt, hoe hun jeugd was, enzovoorts.
-
Zorg voor verschillende openingszinnen voor mensen die je op verschillende niveaus kent. Het soort vragen dat je stelt hangt af van hoe goed je elkaar kent. Hier volgen wat openingszinnen voor twee soorten mensen met wie je een gesprek begint:
- Mensen die je goed kent : Vraag hoe het met hem/haar gaat, of er iets interessants is gebeurd afgelopen week, hoe het gaat met hun werk of studie, hoe het gaat met de kinderen, of ze nog iets boeiends op tv hebben gezien.
- Mensen die je kent maar al een tijd niet hebt gezien : Vraag wat er met ze is gebeurd na de laatste keer dat je ze zag, of ze nog steeds dezelfde baan hebben en op dezelfde plek wonen, vraag naar de kinderen (misschien zijn er nieuwe kinderen) en misschien kun je beginnen over een gemeenschappelijke vriend.
-
Weet wat je niet moet zeggen. De ongeschreven regel is: praat nooit over religie, politiek, geld, relaties, familieproblemen, gezondheidsperikelen of seks als je je gesprekspartner niet heel goed kent. Je loopt het risico dat je iets beledigends zegt, dus probeer deze onderwerpen te vermijden; vaak zijn deze dingen ook emotioneel te zwaar beladen [2] X Bron .
-
Zoek uit wat zijn/haar interesses en hobby's zijn. Mensen zitten ingewikkeld in elkaar, met verschillende interesses, hobby's en dingen die ze juist niet leuk vinden. Er zijn allerlei vragen te bedenken die je kunt stellen over interesses en hobby's, en veel daarvan leiden haast automatisch weer tot nieuwe onderwerpen. Vragen die je kunt stellen zijn bijvoorbeeld:
- Welke sport doe je of volg je?
- Zit je veel online?
- Wat lees je graag?
- Wat doe je in je vrije tijd?
- Welke muziek vind je goed?
- Wat voor films kijk je graag?
- Wat zijn je favoriete tv-programma's
- Wat is je favoriete bord- of kaartspel?
- Hou je van dieren? Wat is je favoriete dier?
-
Begin over familie. Het is altijd veilig om te praten over broers, zussen en algemene achtergrondinformatie (zoals waar iemand is opgegroeid). Zorg dat je enthousiast reageert zodat de ander zich voelt aangespoord om meer informatie met je te delen. [3] X Bron Het onderwerp ouders kan gevoelig liggen als iemand een nare jeugd heeft gehad, maar ook als ze hun ouders niet meer spreken of als ze net zijn overleden. Kinderen als onderwerp kan weer ongemakkelijk zijn voor stellen die geen kinderen kunnen krijgen of als ze onenigheid hebben over wel of geen kinderen krijgen. Het kan ook zijn dat iemand graag kinderen wil maar de ware nog niet heeft gevonden. Enkele vragen die je kunt stellen zijn bijvoorbeeld:
- Heb je broers en zussen? Hoeveel?
- Als hij/zij geen broers of zussen heeft: Hoe was het om als enig kind op te groeien?
- Als hij/zij wel broers of zussen heeft: Wat zijn hun namen?
- Hou oud zijn ze?
- Wat doen ze? (Pas de vraag aan aan hoe oud ze zijn. Gaan ze naar school of hebben ze al een baan?)
- Lijken jullie op elkaar?
- Lijken jullie karakters op elkaar?
- Waar zijn jullie opgegroeid?
-
Stel vragen over reizen. Vraag je gesprekspartner waar hij/zij is geweest. Zelfs als hij/zij Nederland nog nooit uit geweest is, zal hij/zij vast graag vertellen waar hij/zij wel heen zou willen. Je kunt bijvoorbeeld vragen:
- Als je zou moeten emigreren, naar welk land zou je dan willen verhuizen en waarom?
- Wat is je favoriete stad, van alle steden waar je geweest bent?
- Waar ben je heen gegaan tijdens je laatste vakantie? Hoe was het?
- Wat was je beste/slechtste vakantie ooit?
-
Vraag naar eten en drinken. Eten is misschien beter om het over te hebben dan drinken, want de kans bestaat dat je met iemand te maken hebt die een alcoholprobleem heeft of heeft gehad, of dat iemand helemaal niet drinkt. Wees voorzichtig dat het gesprek niet uitloopt op diëten en afvallen. Dat kan het gesprek een negatieve richting op sturen. Je kunt wel vragen:
- Wat zou je kiezen als je nog maar één maaltijd zou kunnen eten in je leven?
- Waar ga je graag uit eten?
- Hou je van koken?
- Wat is je favoriete snoep?
- Wat is je slechtste restaurantervaring ooit?
-
Vraag naar iemands werk. Dit kan ook een lastig onderwerp zijn, omdat het dan kan gaan lijken op een sollicitatiegesprek. Maar als je het voorzichtig doet, en het kort en gezellig houdt, kan het tot een interessant gesprek leiden. Vergeet niet dat de ander ook nog zou kunnen studeren, gepensioneerd is, of werkeloos is. Hier zijn wat suggesties om het gesprek op gang te brengen:
- Wat doe je voor werk? Waar werk of studeer je?
- Wat was je eerste baantje?
- Wie was je favoriete baas?
- Wat wilde je worden toen je klein was?
- Wat vind je het leukste aspect van je werk?
- Als geld niet belangrijk was en je zou toch moeten werken, wat zou je dan het liefst doen?
-
Probeer erachter te komen waarom jullie beiden op dezelfde plek terecht zijn gekomen. Als je hem/haar nog nooit eerder hebt ontmoet, zijn er allerlei onbekende dingen uit te zoeken, al is het maar omdat je op dit moment op dezelfde plek bent. Stel vragen als:
- Hoe ken je de gastheer of gastvrouw?
- Hoe ben je verzeild geraakt bij dit evenement?
- Waar haal je de tijd vandaan om aan dit soort evenementen mee te doen?
-
Geef een oprecht compliment. Probeer het te laten gaan over iets wat iemand doet, en niet over wat iemand is. Je kunt het gesprek dan vervolgen door vragen te stellen over dat bepaalde talent. Als je tegen je gesprekspartner zegt dat hij/zij mooie ogen heeft, zal hij/zij je bedanken, maar daar eindigt het gesprek dan ook. Zorg dat je enthousiast bent als je het compliment geeft, zodat het oprecht overkomt. [4] X Bron Hier zijn wat voorbeelden:
- Je pianospel was geweldig. Hoe lang speel je al?
- Je leek erg zelfverzekerd tijdens je speech. Waar heb je geleerd om zulke presentaties in elkaar te zetten?
- Je rende echt fantastisch. Hoe vaak train je per week?
Advertentie
-
Hou het luchtig. Je kunt geen wonderen verwachten als je net met iemand begint te praten. Je creëert als het goed is een eerste band met de ander. Je kunt het dus beter bij interessante en vermakelijke onderwerpen houden; het kan helpen om wat humor te gebruiken tijdens het gesprek. [5] X Bron
- Praat niet over problemen in je leven of andere negatieve situaties. Als je merkt dat iemands ogen glazig worden als zulke onderwerpen worden aangesneden, is dat simpelweg omdat mensen niet verwachten dat ze met zulke zware situaties om moeten gaan in een informeel, terloops gesprek.
- De meeste mensen praten het liefst over beleefde, interessante en luchtige onderwerpen, een negatief verhaal kan het moment verpesten waardoor het gesprek kan stilvallen.
-
Sta stiltes toe. Stiltes hoeven niet ongemakkelijk te zijn -- het stelt jou of de ander in staat om een mening te vormen of om andere gespreksonderwerpen te bedenken. Je krijgt allebei even adempauze en wat rust. [6] X Bron
- Een stilte kan echter ook ongemakkelijk worden, als je nerveus wordt, of als je de stilte probeert op te vullen omdat je je zorgen maakt.
-
Praat over gemeenschappelijke interesses. Als je erachter komt dat je bijvoorbeeld allebei van dezelfde sport houdt kun je meer tijd besteden aan dit onderwerp. Maar wees je bewust van het feit dat je er niet over kunt blijven praten. Een gesprek van 45 minuten over één sport zal voor de meeste mensen vervelend zijn. [7] X Bron
- Praat over andere mensen die jullie interesse delen en wat ze bereikt hebben. Het zou kunnen dat je allebei weet wie dit jaar de marathon heeft gewonnen en je zou kunnen vertellen wat diegene sindsdien gedaan heeft.
- Praat over nieuwe spullen, uitrusting, inzichten, tactieken, etc. die met jullie gedeelde interesse te maken heeft.
- Bedenk iets wat je allebei zou kunnen uitproberen in jullie gemeenschappelijke interesse, misschien zou je zelfs kunnen afspreken om iets samen te gaan doen.
Advertentie
-
Probeer een nieuwe richting in te slaan door middel van hypothetische vragen. Dit voelt in het begin misschien raar, maar probeer het maar eens, en zie hoe niveau van het gesprek enorm kan stijgen. Hier volgen wat hersenkrakers die tot een inspirerend gesprek kunnen leiden:
- Als je bekijkt wat je tot nu toe hebt bereikt, wat vind je dan het belangrijkst? Waar heeft de gemeenschap het meest aan gehad?
- Als je kunt kiezen uit rijk, beroemd of invloedrijk, wat kies je dan en waarom?
- Is dit de beste periode van je leven?
- Als je maar 10 dingen mocht bezitten, wat zou je dan kiezen?
- Wat zou je kiezen als je de rest van je leven alleen maar vijf verschillende gerechten en twee drankjes zou kunnen nuttigen?
- Geloof je dat mensen hun geluk zelf creëren of dat dat bepaald wordt door toeval?
- Wat zou je doen als je een onzichtbaarheidsmantel had?
- Geloof jij in vrije wil?
- Als iemand je zou kunnen veranderen in een dier, welk dier zou je dan zijn?
- Wie is je favoriete superheld en waarom?
- Welke vijf mensen uit de hele geschiedenis zou je uitnodigen voor een diner bij jou thuis?
- Wat zou je kopen als je morgen een paar miljoen zou winnen in de loterij?
- Als je een week beroemd mocht zijn, op welk vlak zou je dan beroemd zijn? (Of welke beroemdheid zou je willen zijn?)
- Geloof je nog in Sinterklaas?
- Zou je zonder internet kunnen leven?
- Wat is je ultieme droomvakantie?
-
Hou bij wat goed valt tijdens gesprekken. Gebruik deze "winnende" gesprekstechnieken steeds weer als ze goed werken.
- Probeer ook te onthouden door welke onderwerpen mensen zich ongemakkelijk of verveeld voelen, en vermijd die in het vervolg.
-
Hou de actualiteiten bij. Lees over wat er gebeurt in de wereld en vraag je gesprekspartner naar zijn/haar mening over het laatste grote incident in het nieuws (onthou wel dat je meestal beter niet over politiek kunt praten). [8] X Bron
- Onthou grappige verhaaltjes uit het nieuws waar je om moest lachen, zodat je die kunt doorvertellen aan je gesprekspartner.
-
Hou het bondig. Een goed gespreksonderwerp is een onderdeel van een goed gesprek, maar hoe je het overbrengt is ook belangrijk. [9] X Bron Zorg dat je niet eindeloos doordraaft zonder je punt te maken.
- Probeer niet te veel af te dwalen van de hoofdlijnen, anders verlies je misschien de aandacht van je gesprekspartner!
Advertentie
Tips
- Werk niet gedachteloos de lijst met de vragen hierboven af. Dan voelt je gesprekspartner zich ondervraagd.
- Als je voor het eerst met iemand praat, begin dan over iets dat betrekking heeft op de huidige omgeving en op jullie huidige situatie in plaats van te beginnen over één of ander willekeurig onderwerp.
- Wees vriendelijk en beledig niemand.
- Zorg ervoor dat niemand zich buitengesloten voelt als je je in een groep bevindt. Als je tegen één persoon begint te praten en vervolgens verwacht dat de rest het gesprek zwijgend gadeslaat kan dit ongemakkelijke situaties opleveren.
- Denk buiten de gebaande paden.
- Luister goed naar de antwoorden van de ander, dan vind je misschien vanzelf nieuwe gespreksonderwerpen.
- Denk na voordat je iets zegt. Je kunt dingen die gezegd zijn niet meer terugnemen. Mensen onthouden de gesprekken die ze met je hebt gehad vaak ook, dus doe niet onaardig, behalve als je wilt dat ze je zo herinneren.
- Een goede manier om het gesprek op een evenwichtige manier gaande te houden, is door om beurten vragen te stellen. Het hoeft geen quiz te zijn of een competitie om te kijken wie de beste vragen kan stellen, maar het is een vriendelijke manier om een gesprek gaande te houden zonder dat één van de twee het gesprek domineert.
- Als dit de eerste keer is dat je met iemand praat, wees dan niet sarcastisch, al wil je de ander misschien plagen door gevat te zijn, als hij/zij ook een sarcastisch type is. Maar overdrijf het in elk geval niet -- niemand houdt van te veel sarcasme.
- Luister aandachtig, en betrek het onderwerp op jezelf. Bedenk als iemand antwoord geeft of datgene wat ze noemen van betrekking is je eigen ervaring. Daar kun je het weer over hebben, zelfs als het je niet gevraagd wordt.
Advertentie
Bronnen
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/fulfillment-any-age/201107/10-tips-talk-about-anything-anyone
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/look-it-way/201001/topics-avoid
- ↑ http://psychcentral.com/lib/making-conversation-a-skill-not-an-art/
- ↑ http://psychcentral.com/blog/archives/2013/04/01/the-psychology-of-constructing-a-conversation/
- ↑ http://psychcentral.com/lib/making-conversation-a-skill-not-an-art/
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/happiness-in-world/200912/the-effective-use-silence
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/resolution-not-conflict/201507/how-good-are-you-the-art-conversation-quiz
- ↑ http://psychcentral.com/lib/making-conversation-a-skill-not-an-art/
- ↑ http://psychcentral.com/lib/making-conversation-a-skill-not-an-art/
Advertentie