PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je een succesvol sollicitatiegesprek wilt voeren, dan moet je je van tevoren goed voorbereiden zodat je weet welke vragen je moet stellen en hoe je moet antwoorden op de vragen die aan jou gesteld worden. Je moet koste wat kost respectvol, professioneel en beleefd blijven wanneer je de werkgever laat zien waarom jij de ideale kandidaat voor de baan bent. Als je wilt weten hoe je binnen de kortste keren je droombaan in de wacht kunt slepen, volg dan gewoon onderstaande stappen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Voorbereid zijn

PDF download Pdf downloaden
  1. Grotere bedrijven zullen over het algemeen een maand van tevoren contact met je opnemen om een afspraak voor een sollicitatiegesprek te maken. Zorg dat je deze hele maand besteedt aan de voorbereiding voor je gesprek zodat je op je gemak en goed geïnformeerd het gesprek in gaat. [1]
    • Doe onderzoek. Zoek informatie op over het bedrijf en in het bijzonder de divisie of de afdeling waar de baan onder valt. Verzamel zoveel achtergrondinformatie als je kunt vinden zodat je niet met je mond vol tanden staat als je tijdens het gesprek wordt gevraagd om er iets over te vertellen.
    • Gebruik ook zoekmachines op internet om onderzoek te doen naar de mensen met wie je het sollicitatiegesprek hebt (of naar de mensen van wie je denkt dat zij het gesprek met je voeren). Als het je niet lukt om iets te vinden, probeer dan Linkedin . Dit is een sociaal netwerk gericht op werk, dat je kan helpen om zakelijke contacten te leggen.
  2. 2
    Zorg dat je hulp krijgt van anderen. Je hoeft je niet helemaal alleen op je sollicitatiegesprek voor te bereiden. Er zijn enkele waardevolle bronnen die je tijdens je voorbereiding kunnen helpen. Hier zijn enkele manieren waarop je om hulp kunt vragen:
    • Zoek naar deskundigen. Zoek een mentor en/of iemand die aan dezelfde hogeschool of universiteit als jij afgestudeerd is en die op dit moment een functie uitvoert die jij ook graag zou willen hebben. Praat met de ander zodat je een kijkje achter de schermen krijgt. Vraag om advies. Je kunt Linkedin gebruiken om in contact te komen met deze mensen.
    • Bereid je voor samen met een lotgenoot. Zoek een vriend op die zich ook aan het voorbereiden is voor een sollicitatiegesprek. Stel elkaar vragen zodat je kunt wennen aan de verbale en sociale aspecten van een sollicitatiegesprek en je hierbij op je gemak voelt. Je kunt de ander ook verschillende anekdotes vertellen die je overweegt om te gebruiken bij je sollicitatiegesprek. Vraag de ander wat elk verhaal over jou zegt en gebruik zijn of haar feedback om dat verhaal uit te kiezen dat het beste die eigenschappen van jou illustreert die je aan degene wilt laten zien met wie je het gesprek hebt.
  3. Dit moeten geen dingen zijn waar je gemakkelijk achter kunt komen door eenvoudig onderzoek te doen. Bedenk wat je over dit specifieke bedrijf wilt weten en op welke manier het werken bij dit bedrijf verschilt van het werken bij een ander bedrijf. Denk eraan dat een sollicitatiegesprek niet alleen een manier is voor het bedrijf om jou te leren kennen, maar ook een manier is voor jou om het bedrijf te leren kennen. Je moet dus laten zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf als je je gesprekspartner wilt laten denken dat je serieus bent en er echt om geeft. Maak een lijst van tenminste drie vragen die je wilt stellen. Je zou de volgende punten kunnen opnemen:
    • Vraag op welke manieren je door kunt groeien binnen het bedrijf. Natuurlijk solliciteer je naar een bepaalde functie, maar je kunt laten zien dat je van plan bent om op de lange termijn voor het bedrijf te blijven werken.
    • Vraag met wie je nauw zult gaan samenwerken. Zo laat je zien dat je geïnteresseerd bent in de mensen met wie je in het bedrijf zult communiceren -- en het kan je ook helpen om erachter te komen of de baan wel bij je past als blijkt dat je vooral samen gaat werken met een van de kritische en sarcastische gesprekspartners aan wie je een hekel hebt.
    • Vraag om meer informatie over een van de taken die deel uitmaken van de functieomschrijving. Laat zien dat je de functieomschrijving aandachtig hebt gelezen en erover nadenkt hoe je dagelijkse leven bij het bedrijf eruit zou zien.
  4. 4
    Bereid je voor om de standaardvragen te kunnen beantwoorden die gesteld zullen worden. Ook al kun je tijdens een sollicitatiegesprek altijd verrast worden, er zijn een aantal standaardvragen die vaak gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek. Het is dus het beste om je hierop voor te bereiden voordat je naar het gesprek gaat zodat je de vragen grondig en eerlijk kunt beantwoorden. Zo lijkt het niet alsof je door een vraag overrompeld wordt of dat je eigenlijk geen tijd hebt besteed om het gesprek voor te bereiden. Hier zijn enkele belangrijke vragen die gesteld kunnen worden:
    • Wat zijn je sterke punten? Kun je ons een concreet voorbeeld geven ter verklaring?
    • Wat zijn je zwakke punten? (Zeg niet dat je geen zwakke punten hebt of dat je nog nooit een fout hebt gemaakt. Zo lijkt het alsof je arrogant bent.)
    • Waarom wil je voor dit bedrijf werken? Waarom denk je dat jij hier goed zou passen?
    • Wat zijn je langetermijndoelstellingen wat werk betreft?
    • Wat was de grootste uitdaging waar je ooit tijdens je werk mee geconfronteerd bent? Hoe heb je dit aangepakt?
    • Ben je goed in het samenwerken in groepen? Kun je een voorbeeld geven waaruit blijkt dat je daar sterk in bent?
    • Waarom heb je ervoor gekozen om je huidige werkgever te verlaten? (Als je op dit moment ergens anders werkt, wees dan eerlijk over de reden waarom je daar weg wilt zonder uitgesproken negatief te zijn of slechte dingen over je huidige werkgever te vertellen. Zorg dat je altijd respectvol bent).
  5. Zorg ervoor dat je gepaste kleding draagt en alles meegenomen hebt wat je nodig hebt. Idealiter zou je een nette map mee moeten brengen met losse vellen papier en extra exemplaren van je cv. Zorg ervoor dat je ook enkele pennen en potloden meeneemt zodat je aantekeningen kunt maken en je een pen bij je hebt als je daarom gevraagd wordt.
    • Het is ook belangrijk om te weten wat je juist niet mee moet nemen. Laat je rekenmachine en gum thuis. Als het echt nodig is om je mobiele telefoon mee te nemen, zorg er dan voor dat je deze helemaal uitgezet hebt voordat je aan het gesprek begint. Het mag ook duidelijk zijn dat je niemand met je mee moet nemen naar het gesprek toe.
    • Ga niet naar je sollicitatiegesprek toe met een beker afhaalkoffie. Dit laat zien dat je het gesprek veel te nonchalant aanpakt of dat je te wanhopig bent.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Professioneel zijn

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je gevraagd wordt om een vraag over een casus te beantwoorden, bespreek dan jouw manier van denken met je gesprekspartner. Wees niet bang om te vragen of jouw ideeën ook juist klinken -- je zult beoordeeld worden op hoe goed je in staat bent om je denkproces te structureren en niet op het aantal vragen dat je stelt. Het bespreken van je denkwijze is juist een goede manier om je gesprekspartner erbij te betrekken en het sollicitatiegesprek meer in een soort van discussie te veranderen. [2]
    • Aarzel niet om vragen te stellen als er iets is wat voor jou niet duidelijk is. Je zult een beter antwoord kunnen geven als je precies weet wat men van je vraagt. Zorg er wel voor dat je niet elke twee seconden een vraag stelt, want dan lijkt het net alsof je helemaal niet begrijpt waar het gesprek over gaat.
  2. Wat zijn jouw unieke eigenschappen die je onderscheiden van anderen en hoe kun je ervoor zorgen dat ze passen bij de wensen van het bedrijf? Zorg ervoor dat je een hoop voorbeelden gebruikt om te bewijzen welke vaardigheden je in huis hebt. Laat je gesprekspartner zien dat je in staat bent om eerdere ervaringen in een positief daglicht te zien -- dit is niet het moment om te klagen over de dingen waar je bij je vorige baan een hekel aan had.
    • Herinner je je nog de voorbeelden van je sterke punten die je eerder op hebt geschreven? Dit is precies het moment waarop je deze goed kunt gebruiken.
    • Er is een verschil tussen zelfverzekerd zijn en opscheppen. Zorg ervoor dat je laat zien wat een bekwame, intelligente werknemer je bent zonder op te scheppen.
  3. Vergeet niet om je vragen te stellen. Let goed op tijdens het antwoord van je gesprekspartner -- misschien wil je zelfs wel aantekeningen maken. Dit laat niet alleen zien dat je luistert maar zorgt er ook voor dat je later goed over het gesprek na kunt denken, mocht het zo zijn dat je een keuze moet maken tussen meerdere banen.
    • Stel niet bij elk sollicitatiegesprek dezelfde vragen. Stel vragen die afgestemd zijn op het bedrijf om te laten zien dat je echt onderzoek hebt gedaan.
  4. Luister eerst volledig naar elke vraag voordat je begint met het geven van een antwoord. Neem nooit aan dat je gesprekspartner je cv heeft gelezen, maar behandel de ander ook niet alsof hij of zij dat niet heeft gedaan. Vergeet na een bijzonder goed verlopen sollicitatiegesprek niet om een bedankbrief te sturen via e-mail. Dit is in ons land niet erg gebruikelijk en kan dus al snel onoprecht of slijmerig overkomen. [3] Doe dit dus ook alleen als het gesprek erg goed verliep of als je al meerdere gesprekken met het bedrijf hebt gevoerd. Je brief of e-mail moet natuurlijk wel oprecht zijn. Het is over het algemeen beter om een e-mail te sturen dan een handgeschreven brief, omdat e-mails sneller zijn. Lees je tekst echter wel goed door en corrigeer deze voordat je hem verstuurt. Zorg er ook voor dat je tekst persoonlijk genoeg is.
    • Beleefd zijn betekent ook dat je niet vergeet om je gesprekspartner na afloop te bedanken voor het gesprek. Laat de ander zien dat je de tijd en de moeite die hij of zij in het gesprek gestoken heeft echt waardeert.
  5. Blijf doorgaan met het voeren van sollicitatiegesprekken. Des te meer gesprekken je voert, des te beter je hierin zult worden. Laat je niet ontmoedigen. De kans is klein dat je na het voeren van je eerste sollicitatiegesprek direct je droombaan aangeboden krijgt, maar dat betekent niet dat je na je derde gesprek je wensen naar beneden bij moet stellen. Blijf je richten op datgene dat realistisch is voor iemand met jouw doelen en achtergrond. Zo zul je uiteindelijk de baan vinden waar je naar op zoek bent.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Weten wat je moet doen tijdens een sollicitatiegesprek per telefoon of via Skype

PDF download Pdf downloaden
  1. Een telefonisch sollicitatiegesprek voer je doorgaans met een personeelsmedewerker die vrij weinig over de functie weet, evenals de technische termen die met een specifieke baan te maken hebben. Zorg er dus voor dat je steekwoorden en buzzwoorden gebruikt bij het beantwoorden van de vragen. Je probeert namelijk met behulp van woorden een beeld te schetsen omdat je gesprekspartner geen visuele hints van je krijgt. Doe dit en je zult het telefonische sollicitatiegesprek succesvol doorstaan.
    • Behandel een telefonisch sollicitatiegesprek als een echt persoonlijk sollicitatiegesprek. Ga naar een stille plek, laat je niet afleiden, doe geen andere dingen onder het gesprek dan praten en spreek langzaam en duidelijk.
    • Leg je aantekeningen voor je neer, maar wees erop voorbereid om te improviseren wanneer dat nodig is. Als je je aantekeningen bij je hebt liggen voel je je zelfverzekerder over wat je moet zeggen, maar leun er niet op.
    • Kleed je netjes aan. Als je je zakelijk kleedt zul je je beter voorbereid voelen dan wanneer je het telefonische sollicitatiegesprek in je pyjama voert.
  2. 2
    Weet wat je moet doen tijdens een sollicitatiegesprek via Skype. Sollicitatiegesprekken via Skype zijn populairder dan ooit tevoren en zijn voor werkgevers een goede manier om tijdens de eerste of twee ronde gesprekken uit te vinden welke potentiële werknemers waarschijnlijk niet geschikt zijn voor een functie. Zoek dus een goed verlichte plek op met een eenvoudige, professionele achtergrond, kleed je netjes aan en verzorg jezelf goed, en test je webcam en microfoon van tevoren uit om ervoor te zorgen dat je klaar bent voor het gesprek.
    • Behandel een sollicitatiegesprek via Skype op dezelfde manier als een persoonlijk gesprek. Denk niet dat het minder belangrijk of professioneel is, alleen maar omdat je via de computer met elkaar praat.
    Advertentie

Tips

  • Veel interviewers stellen tegen het einde van het gesprek graag een vraag als "Met welke drie bijvoeglijke naamwoorden kunt u zichzelf het best beschrijven?" Wees erop voorbereid om een dergelijke vraag te beantwoorden.
  • Als je een vraag krijgt over iets waar je niets of erg weinig van afweet, dan is het beter om te vertellen wat je weet en dan eerlijk te zijn. Zeg iets als "Dit is niet mijn sterkste kant...maar ik ben zeker bereid om dit te leren."
  • Als je door middel van een telefoontje afgewezen wordt, wees dan beleefd en bedank de ander dat hij of zij jou in overweging heeft genomen. Wie weet lukt het niet met de persoon die het bedrijf aangenomen heeft. Als dat gebeurt neemt het bedrijf je misschien opnieuw in overweging.
  • Beoordeel jezelf na elk sollicitatiegesprek. Probeer na het gesprek jezelf te zien vanuit het perspectief van een vlieg op de muur. Wees objectief. Stel jezelf de vraag wat je verkeerd hebt gedaan, wat je goed hebt gedaan, wat je beter had kunnen doen, hoe je een betere indruk had kunnen maken, welke vragen moeilijk te beantwoorden waren, enzovoort. Schrijf deze aandachtspunten kort op. Doe onderzoek of denk na over de onderwerpen waar je betere antwoorden over had kunnen geven. Lees deze aantekeningen voor je volgende gesprek nog eens door. Je zult versteld staan hoeveel beter je presteert bij elk volgend gesprek.
  • Wees te vroeg voor het sollicitatiegesprek. Probeer om 15 tot 20 minuten te vroeg te zijn. Gebruik de tijd die je moet wachten om je aantekeningen nog eens door te nemen. Te laat of net op tijd komen veroorzaakt vaak stress en je gesprekspartners kunnen dit tijdens het gesprek merken.
  • Als je een vraag gesteld wordt waarvan het antwoord een hoop tijd in beslag kan nemen, vertel dan beknopt de belangrijkste zaken. Zeg dan "Ik kan hierover nog meer in detail treden als u wilt." Vaak zullen je gesprekspartners zeggen "Nee, dat is prima. Dat was een goed antwoord." Zij hebben ook een werkschema waar ze zich aan moeten houden en houden aandachtig in de gaten dat de tijd die voor het sollicitatiegesprek is uitgetrokken niet verspild wordt.
  • Interviewers proberen zich een mening te vormen over je persoonlijkheid. Ze proberen te bepalen wat voor een soort teamspeler je zult zijn en evalueren daarbij je vaardigheid om nieuwe zaken te leren. Daarnaast vormen ze zich een oordeel over je karakter. Het gaat niet alleen om hoeveel technische kennis je hebt. Iemand die laat zien dat hij een positieve persoonlijkheid heeft en dat hij goed kan samenwerken kan een groot voordeel hebben ten opzichte van kandidaten die alleen kunnen laten zien dat ze goed zijn in de technische kant.
  • Gebruik je tijd tijdens het sollicitatiegesprek op een verstandige en efficiënte manier. Wees voorzichtig dat je niet afgeleid wordt en gedachtesprongen maakt. Zo verkwist je waardevolle tijd. Een sollicitatiegesprek van een uur kan erg snel voorbijgaan. Probeer om efficiënt te zijn in je woordgebruik en beknopte antwoorden te geven. Probeer ook om aan het eind 10 tot 15 minuten over te houden zodat je vragen kunt stellen en je je op een diplomatieke manier ook een mening over hen kunt vormen. Draag een polshorloge om de tijd in de gaten te houden.
  • Probeer een balans te vinden tussen het opnoemen van je kwaliteiten en het proberen om niet over te komen als iemand die opschept over zichzelf.
  • Vat afwijzingen niet persoonlijk op. De reden dat je een baan niet hebt gekregen is vaak dat er gekozen is voor een kandidaat die beter gekwalificeerd is. Blijf doorgaan met solliciteren en gesprekken voeren. Bij elk nieuw sollicitatiegesprek is de kans groter dat je een nieuwe baan vindt.
  • Breng bij elk sollicitatiegesprek een korte, netjes uitgetypte lijst met punten mee die je tijdens het gesprek wilt aansnijden. Op deze manier vergeet je geen belangrijke zaken. Je zou het kunnen zien als een top 10. Leg de lijst voor je neer. Probeer om enkele van deze punten in je antwoorden te verwerken. Als je bijvoorbeeld een cursus hebt gedaan over een gerelateerd onderwerp, zorg er dan voor dat je dit opnoemt. Als je een goede luisteraar bent of sterke communicatieve vaardigheden hebt, vergeet dit dan niet op te noemen. Gebruik deze punten wanneer dat past, maar overdrijf niet. Dit is het lijstje van punten waarvan je anders zou zeggen "Ik wou dat ik dat gezegd had!"
  • Plan extra tijd in om een parkeerplaats te vinden als je met de auto komt. Het kan soms een uitdaging zijn om een parkeerplek te vinden in een plaats waar je niet bekend bent. Vergeet je niet aan te melden en te betalen bij de parkeerautomaat, als er een staat.
  • Bekijk van tevoren het weerbericht. Slechte weersomstandigheden kunnen leiden tot vertraging onderweg. Houd daar dus rekening mee en ga eerder weg. Neem een paraplu mee als er regen wordt verwacht. Je wilt niet als een verzopen kat bij het bedrijf aankomen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Eén truc die interviewers graag gebruiken is het laten vallen van een stilte tijdens het gesprek. Veel mensen voelen zich ongemakkelijk bij die stilte en zullen vrijwel alles doen om de stilte te onderbreken. Het kan zijn dat je iets onthult of vertelt waar je achteraf spijt van hebt.
  • Voor belangrijke functies wordt er doorgaans gebruikgemaakt van sollicitatiecommissies waar meerdere mensen je tegelijk ondervragen. Probeer de verschillende rollen te herkennen die de leden van de commissie elk kunnen hebben aangenomen. Het komt vaak voor dat tenminste één commissielid de rol van slechterik aanneemt en onverwachte en zelfs onbeleefde vragen stelt. Dit is een tactiek die met opzet wordt gebruikt om te zien hoe je reageert. Probeer om kalm te blijven en laat de ander je niet kwaad maken. Als iemand door je heen praat, stop dan met praten en laat de ander de volgende vraag stellen. Als je vermoedt dat deze tactiek met opzet gebruikt wordt, dan kun je je gedrag daarop aanpassen.
  • Een andere truc die een interviewer zou kunnen gebruiken is om het gesprek doorlopend te laten onderbreken. Deze onderbrekingen kunnen toevallig of ingepland zijn, maar probeer beleefd te blijven en te blijven glimlachen, ook als je je concentratie verliest of geïrriteerd raakt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 9.484 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie