Pdf downloaden
Pdf downloaden
Goede burgers zijn betrokken bij hun gemeenschap en proberen hun medeburgers op sleeptouw te nemen. Ze zijn trots op waar ze wonen en streven ernaar hun woonplaats beter te maken. Iedereen wil bekend staan als goede burger, en met een beetje tijd en moeite kan iedereen er een worden.
Stappen
-
Volg een goede opleiding. Een van de beste dingen die je kunt doen om je gemeenschap te helpen, is door een goede opleiding te volgen. Als je hoogopgeleid bent, dan kun je een betere baan krijgen en meer bijdragen aan de economie. Ook zul je beter op de hoogte zijn, en goede beslissingen maken als het op stemmen en andere burgerlijke plichten aankomt. Let goed op op school, haal goede cijfers en probeer door te leren.
-
Werk hard. Het doet er niet toe wat voor werk je doet, hard weken is een belangrijk onderdeel van elke goede burger. Als je hard werkt, dan verleen je anderen diensten en verdien je geld—allebei dragen die bij aan een sterkere economie in je gebied.
- Als je werkeloos bent, ga dan naar het UWV om hulp te krijgen een nieuwe baan te vinden. Google naar "uwv [jouw woonplaats]" om erachter te komen wat de contactgegevens zijn.
-
Blijf op de hoogte van de actualiteiten. Lees het nieuws om volledig op de hoogte te blijven van wat er in de buurt, in de stad, in het land en in de wereld gebeurt. Het woord "volledig" is hier ontzettend belangrijk: luister naar beide kanten van het verhaal en probeer zo onpartijdig mogelijk te zijn. De meeste kwesties zijn ontzettend complex, en gaan verder dan het zwart-wit van de politieke partijen.
- Raak betrokken bij de bestemmingsplannen. Moeten er echt een nieuw winkelcentrum bij in jullie dorp, moet die bejaardenflat echt gesloopt worden? Probeer erachter te komen waar de plaatselijke bevolking baat bij zou hebben, en doe je zegje bij de open gemeenteraadsvergadering. Je kunt er ook voor kiezen om de wethouders persoonlijk te benaderen om te zeggen wat je op je lever hebt.
-
Deel je rijkdom. Als je het zo goed voor elkaar hebt dat je vrije tijd, geld, of spullen hebt, doe dan iets terug voor de gemeenschap door die rijkdom te delen. Er zijn hartstikke veel geweldige manieren waarop je je gemeenschap van dienst kunt zijn:
- Doe vrijwilligerswerk. Je kunt vrijwilligerswerk doen bij lokale takken van organisaties die veel voor je betekenen. Probeer bijvoorbeeld het Leger des Heils, Habitat voor Humanity of Big Brothers, Big Sisters.
- Help de daklozen. Je kunt vrijwilligerswerk doen in een lokale opvang of gaarkeuken. Zo kun je daklozen helpen veilig en gezond te blijven.
- Doneer. Je kunt geld schenken aan lokale, nationale en/of internationale organisaties. Wees er alleen wel zeker van dat je je geld doneert aan organisaties die goed gebruik maken van het geld. Veel goede doelen doen dat namelijk niet, en zijn alleen in het leven geroepen om geld te verdienen voor de mensen die ze beheren. Op de website van het Centraal Bureau Fondsenwerving kun je informatie vinden over hoe legitiem het goede doel is.
-
Doneer bloed en plasma. Bloed en plasma zijn vitale soorten lichaamsvocht die gebruikt worden om per dag duizenden en duizenden levens mee te redden. Helaas zijn er vaak tekorten, dus draag je steentje bij door te doneren. Als je een zeldzaam bloedtype hebt, dan kun jij er letterlijk voor zorgen dat iemand in jouw gemeenschap blijft leven en niet komt te overlijden.
- Bloed en plasma doneren is vooral belangrijk als er sprake is van een crisis. Als ergens veel gewonden en slachtoffers gevallen zijn, dan is er haast nooit voldoende bloed.
-
Volg een spoedeisende hulpcursus. Leer eerste hulp en reanimatie zodat je je medeburgers kunt helpen als de behoefte daartoe ontstaat. Volg ook een calamiteitentraining om mensen in noodgevallen van dienst te kunnen zijn. Het geniet de aanbeveling om je kennis om de paar jaar bij te laten spijkeren, om de reeds opgedane kennis weer even naar de voorgrond te brengen. Het is maar al te makkelijk om je vaardigheden te vergeten als je onder druk komt te staan!
-
Creëer banen. Creëer waar mogelijk werkgelegenheid. Huur mensen tegen een redelijke prijs in om je gras te maaien of je huis te schilderen. Neem een schoonmaakster in dienst. Het creëren van werkgelegenheid draagt bij aan de economie, en kan mensen die echt een baan nodig hebben aan een baantje helpen.
- Neem contact op met de plaatselijke daklozenopvang om te kijken of er daar mensen zijn die graag willen werken. Vaak zijn dakloze mensen gewoon normale mensen die het even niet getroffen hebben—het beetje geld dat ze verdienen met jouw klusje kan al genoeg zijn om ervoor te zorgen dat ze weer op hun pootjes terechtkomen.
-
Blijf gezond. Het is belangrijk om voor je lichaam te zorgen, en zo gezond mogelijk te blijven. Als je ziek wordt, dan kun je andere mensen besmetten. Bovendien neem je waardevolle ruimte in het ziekenhuis in, die misschien beter voor iemand anders gebruikt had kunnen worden. Beweeg voldoende, eet gezond en zorg ervoor dat al je vaccinaties up-to-date zijn.
- Als hulp nodig hebt met lichaamsbeweging of voeding, dan kan wikiHow je helpen.
- Kinderziekten die met vaccinatie voorkomen kunnen worden, komen tegenwoordig steeds vaker voor. Het kan daarom verstandig zijn om je eigen vaccinaties te updaten. Je loopt als volwassene dan wel zelf geen risico, maar de ongevaccineerde kinderen om je heen wel.
Advertentie
-
Stem. Het belangrijkste dat je als burger kunt doen, is stemmen. Het is maar al te makkelijk om verkiezingen te vergeten of geen interesse te hebben, en alleen te stemmen bij de Tweede Kamerverkiezing. Het is echter ontzettend belangrijk om dat bij elke verkiezing te doen. Er komt meer kijken bij het besturen van een land dan de Tweede Kamer. Je zult ook moeten stemmen bij de provinciale statenverkiezing. De provincie speelt vaak een zeer belangrijke rol in wat er in het land allemaal verandert.
- Het is ook belangrijk om te stemmen bij de plaatselijke en lokale verkiezingen. Bij de gemeenteraad worden vaak dingen besproken als openbaar vervoer, parkeergelegenheid, de zorg, etc.—wezenlijke dingen waar je gemeenschap mee te maken krijgt.
-
Neem contact op met de wethouder. Als er kwesties zijn die jou aan het hart gaan, neem dan contact op met de wethouder of de gemeenteraad om te vertellen wat jij er van vindt. Zelfs als je te jong bent om te stemmen, of niet op de wethouder gestemd hebt, is de wethouder een volksvertegenwoordiger. Hij/zij vertegenwoordigt jou dus ook. Het is voor hem/haar belangrijk om in contact te blijven met wat mensen echt geloven.
- Bezoek de website van de gemeente (of provincie) om erachter te komen met wie je contact op kunt nemen.
-
Meld je in verkiezingstijd aan als vrijwilliger. Als de verkiezingen om de hoek staan, dan is een paar extra handen haast altijd welkom. Je kunt bij het stembureau helpen of kiezen voor je favoriete politieke partij—er zijn ontzettend veel klusjes die je zou kunnen doen, van stemmen tellen, tot informatie verschaffen, enzovoorts.
-
Help andere mensen betrokken te raken. Help andere mensen sociaal geëngageerd te worden door vrijwilligerswerk te doen bij je favoriete politieke partij of stembureau. Je kunt mensen werven om petities te ondertekenen, mensen bewegen te gaan stemmen, etc. Moedig je vrienden en familieleden aan om mee te doen, of ga met een organisatie langs de deuren om onbekenden te werven.Advertentie
-
Recycle. Recycle papier en plastic volgens het recyclesysteem van jouw woonplaats. Vaak wordt te recyclen verzameld in een aparte container. Kijk naar de recyclings-symbolen om te kijken welke producten je kunt recyclen. Over het algemeen zijn de meeste verpakkingen van papier of plastic te recyclen, zolang er geen voedingsmiddelen of troep op zit.
- Recyclen helpt de afvalberg beperken.
-
Composteer. Composteer kliekjes en biologische materialen om nog minder vuilnis te veroorzaken. In de meeste steden wordt groente-, fruit- en tuinafval (G.F.T.) opgehaald, maar soms zul je het zelf in je eigen tuin moeten composteren.
- Je kunt kliekjes, overgebleven stukken van ingrediënten (zoals de bladeren van wortelen) en ongebleekt papier composteren.
- Je kunt composteren door al deze spullen buiten in een grote doos te doen. Roer de mix om de paar weken door en voeg er aarde aan toe, zodat het allemaal één mengsel lijkt. Dit kan vaak maanden duren.
- Als de compost klaar is kun je die verkopen of gebruiken om je eigen tuin van extra voeding te voorzien.
-
Ruim afval op. Als je afval op straat ziet liggen, loop er dan niet zomaar langs. Probeer eens per maand door te buurt te lopen om het vuil van de grond te rapen. Zorg er alleen wel voor dat je daar handschoenen en een prikker voor draagt—je wilt jezelf niet verwonden aan iets gevaarlijks.
- Je kunt ook met andere bewoners de straat op gaan om de meest vervuilde gebieden op te schonen. Neem contact op met de gemeente om te kijken of er reeds een dergelijk programma bestaat.
-
Let op hoe en waar je je auto wast. De reinigingsmiddelen die voor auto's gebruikt worden zijn ontzettend slecht voor het milieu (en bevuilen zelfs het drinkwater!). Was je auto dus minder vaak, en was je auto zelf. Als je auto dan toch wast, gebruik dan milieuvriendelijke producten.
- Zet je auto in ieder geval op het gras als je gaat wassen. Zo voorkom je dat de chemicaliën in het drinkwater terecht kunnen komen.
- Probeer om de auto waterloos te wassen. Kies bijvoorbeeld voor een groene glas- of allesreiniger.
-
Koop verse producten uit de regio. Probeer zo veel mogelijk van plaatselijke boeren en fabrikanten te kopen. Zo laat je een zo klein mogelijk ecologische voetafdruk achter. De voedingsmiddelen hoeven immers niet ver vervoerd te worden, ze zijn veilig te eten en bevatten geen gevaarlijke chemicaliën. Bovendien stimuleer je de plaatselijke economie.
- Op de etiketten van producten staat vaak waar ze geproduceerd zijn. Kies voor biologische producten die zo dicht mogelijk bij jou geproduceerd zijn.
-
Bespaar water. De kans dat wij met een aanzienlijk watertekort te kampen zullen krijgen is vrij groot—probeer daarom zo veel mogelijk water te besparen. Hoewel onze planeet voor tweederde uit water bestaat, is slechts een klein beetje daarvan geschikt om te drinken. Helaas gebruiken we veel daarvan voor onnodige dingen, zoals het gras water geven en extra lange douches.
- Als je het gazon water wilt geven, kies dan voor zogeheten "grijs water" (het water dat overblijft als je voedsel bereidt of een douche neemt).
- Douch maximaal tien minuten, en was je haar om de dag.
- Zet geen zwembad in de tuin. Een zwembad verbruikt veel water dat na gebruik ondrinkbaar wordt.
-
Bespaar energie. Veel van de manieren waarop we energie opwekken voor onze huizen en apparaten zijn zeer schadelijk voor het milieu. Probeer om schone energie te gebruiken, door zonnepanelen te installeren en energie te besparen.
- Zet de lamp uit als er niemand in de kamer is.
- Gebruik de computer minder vaak, en lees meer boeken.
-
Maak gebruik van het openbaar vervoer. Laat de auto staan en kies voor de bus. Hiermee bespaar je de planeet een hoop vervuiling, maar help je ook om het openbare vervoer te financieren—dit is van essentieel belang voor gezinnen met een lager inkomen (omdat zij vaak geen auto bezitten).Advertentie
Advertentie