PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Eerste indrukken kunnen een significant effect hebben op de toekomst van een relatie. [1] Bij een eerste indruk zal de persoon die je ontmoet twee standaardvragen over je proberen te beantwoorden: 'Zijn je intenties goed?' en 'Ben je competent?' [2] Sommige mensen lijken een natuurlijk charisma te hebben dat geen twijfel mogelijk maakt over deze vragen. Voor de rest van ons zijn er een paar eenvoudige stappen die je kunt nemen om de kans een goede indruk achter te laten bij een eerste ontmoeting, sociaal of zakelijk, te vergroten.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Voorbereidingen treffen

PDF download Pdf downloaden
  1. Voor je een eerste ontmoeting met iemand hebt, moet je nadenken over wat je wilt leren van die persoon en wat jij wilt dat zij van jou kunnen leren. Dit zal je helpen om je eigen gedachten en gevoelens beter op een rij te krijgen, en de kans op een saai moment in het gesprek te verkleinen. [3]
    • Heb je een sollicitatiegesprek, doe dan van tevoren onderzoek naar het bedrijf. Als je vragen over specifieke aspecten gaan van de zaak, dan toon je daarmee aan dat je een serieuze kandidaat bent die er echt over na heeft gedacht hoe het zou zijn om voor dat ene bedrijf te gaan werken.
    • Als je een afspraak hebt met iemand wiens werk je bewondert, neem dan even de tijd om meer over die persoon te weten te komen, zodat je relevante vragen kunt stellen en dieper kunt gaan dan de gemiddelde fan.
  2. Zorg dat je een duidelijk antwoord krijgt op de vraag: 'Wat wil ik dat deze afspraak me oplevert?' Wanneer je je eigen doelen hebt met een afspraak, dan zal je eerder als een volwassen en competent persoon worden beschouwd. Het kan je ook helpen om te 'aarden' in situaties waarvoor je wellicht nerveus bent. [4]
    • Je intenties dienen binnen je controlevermogen te liggen. Als je solliciteert op een baan, dan zal de intentie 'Ik wil deze baan,' je geen specifieke leidraad geven voor actie. Beter is het om een intentie duidelijk te maken, zoals: 'Ik wil deze drie kwaliteiten benadrukken waarvan ik denk dat ze me de beste kandidaat maken.' Dit ligt binnen je macht, en is nuttiger voor je als leidraad tijdens de afspraak.
  3. Een elevator pitch is een korte samenvatting van wie je bent en wat je doet – en is niet alleen voor in de lift bedoeld! Deze mag niet langer zijn dan drie of vier zinnen, en moet gemakkelijk van je tong rollen. [5]
    • Oefen voor de spiegel of met vrienden, tot het verkooppraatje natuurlijk overkomt en niet alsof je erop hebt geoefend.
    • Zorg ervoor dat je de elevator pitch aanpast aan verschillende mensen en situaties.
  4. Hoe je eruitziet maakt echt uit bij het ontmoeten van andere mensen. [6] Kies je outfit op basis van de context van de afspraak, en zoals je je kleedt voor een sollicitatiegesprek zal dus anders zijn dan voor een punkshow.
    • Kleed je om op te vallen of erbij te horen. Geweldige eerste indrukken kunnen beide kanten opgaan, en je antwoord op deze vraag is afhankelijk van wat je intenties zijn en hoe goed je in je vel zit. Hoe het ook zij, let op de kleine details van je outfit. [7]
    • Hoe je eruitziet heeft niet alleen met je kleding te maken: ook je auto en huis zijn belangrijk. Houd een stevige schoonmaak als de kans bestaat dat degene waar je indruk op wilt maken ze te zien krijgt.
    • Let op je stemming. Je kunt bijzonder net gekleed gaan, maar als je een vreselijke dag hebt gehad zal dit waarschijnlijk te zien zijn. Probeer zo mogelijk het maken van een eerste indruk te voorkomen als je je echt niet goed voelt. [8]
  5. Bij een sollicitatiegesprek of een ontmoeting met iemand die je wellicht nooit weer zult zien, kan je eerste indruk je enige kans zijn om een connectie aan te gaan met de persoon waar je een afspraak mee hebt. In andere gevallen, zoals een ontmoeting met je nieuwe collega's of verhuizen naar een nieuwe stad, kun je gewoon vriendelijk zijn en er vanuit gaan dat je capaciteiten in de komende dagen of weken voor zichzelf zullen spreken.
  6. Als je de mogelijkheid hebt om dit te doen, stel dan een plaats en tijd voor die het handigst is voor jou, of spreek samen af wat voor jullie beide het best is. Houd er rekening mee dat de omgeving van jullie eerste ontmoeting een ingrijpend effect kan hebben op je stemming en stressniveaus. [9]
    • Als je je voorbereid op een date, kies dan een plek waarvan je denkt dat zowel jij als degene met wie je uitgaat, zich op zijn of haar gemak zal voelen.
    • Kies een moment op de dag zodat je voldoende tijd hebt om je voor te bereiden en naderhand nog wat te ontspannen, zodat je niet van de ene naar de ander activiteit hoeft te rennen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Innemend zijn tijdens het maken van een eerste indruk

PDF download Pdf downloaden
  1. In veel zakelijke situaties is het geven van een hand belangrijk, maar er zijn verschillende gewoonten voor groeten in verschillende culturen. Als je er niet zeker van bent hoe formeel je iemand moet groeten, wees dan maar liever wat te formeel. Het is beter om wat te beleefd en professioneel te zijn, dan een aimabele houding aan te nemen waar de andere persoon nog niet van gediend is.
  2. Een glimlach kan een opmerkelijk effect hebben op mensen, zelfs tot het punt dat ze hun eigen raciale en gendervooroordelen opzij kunnen zetten. [10] Ze verminderen eveneens je eigen stress – ook al voelt het eerst wat geforceerd aan. [11]
  3. Of je je er nu wel of niet van bewust bent, je lichaamshouding verraadt dingen over ons aan anderen. Probeer er zelfverzekerd en op je gemak uit te zien in je eigen vel, als iemand waar anderen zich bij op hun gemak voelen. [12]
    • Maak passend oogcontact.
    • Wees je bewust van nerveuze neigingen die je hebt en werk eraan om die af te leren .
  4. Leer actief te luisteren . Actief luisteren is een vaardigheid om echt aandacht te besteden aan dat wat anderen zeggen, zodat ze het gevoel krijgen alsof hun ideeën worden gehoord, begrepen en gerespecteerd. Als je aan het nadenken bent over wat je straks gaat zeggen terwijl de ander praat, dan luister je waarschijnlijk niet echt met aandacht. Focus op wat de ander zegt en stel vragen zodat die kan uitweiden over hun gedachtegang. [13]
  5. Wanneer je iets zegt, let dan op de mate waarin de ander geïnteresseerd is en probeer zo nodig je benadering te wijzigen om de aandacht van de ander vast te houden.
    • Als de ander wordt afgeleid door iets dat er interessant uitziet, kijk dan wat zijn of haar aandacht heeft afgeleid en maak er een opmerking over. Probeer niet om de ander te dwingen weer naar je te luisteren. Ga mee met het moment en deel met de ander waar die in geïnteresseerd is.
    • Indien er niets is wat de ander duidelijk zou kunnen hebben afgeleid, maar diegene komt toch afwezig over, dan kan dit een teken zijn dat je te veel praat. Probeer een vraag te stellen.
  6. Als je een geweldige connectie hebt met iemand tijdens een eerste ontmoeting, wees dan niet bang om een einde aan het gesprek te breien. Als jullie echt een klik hadden, vraag dan of jullie contactgegevens kunnen uitwisselen en stuur naderhand een sms of e-mail over hoe geweldig het was om de ander te leren kennen. [14]
    Advertentie

Tips

  • Ontspan. Als je nerveus bent, haal dan een paar keer diep adem en denk na over je intenties. Als je het gevoel hebt dat het niets wordt, stel jezelf dan een nieuw, wat meer bescheiden doel.
  • Heb je het gevoel dat je een slechte eerste indruk hebt gemaakt, raak dan niet in paniek. Er zijn manieren om de schade te herstellen.
  • Een zelfverzekerde lichaamshouding is erg belangrijk.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.632 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie