Pdf downloaden
Pdf downloaden
Een ware leider is een goed rolmodel, een autoriteit op zijn vakgebied en wordt gerespecteerd. Er zijn veel verschillende manieren om leiding te geven, bijvoorbeeld door op het werk de leiding op je te nemen of door de aanvoerder van je sportteam te worden. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om er in wat voor situatie dan ook als leider uit te springen.
Stappen
-
Wees een goed rolmodel. Om respect te verdienen is het belangrijk dat je laat zien dat je verstand van zaken hebt. Als de mensen weten dat je een autoriteit bent op je vakgebied zullen ze je respecteren en naar je luisteren.
- Praat over je ervaring. Zonder op te scheppen maak je je medewerkers duidelijk hoe lang je al in het vak zit en wat je in die tijd bereik hebt. Daardoor begrijpen zij beter waarom jij de baas bent en het maakt ze tegelijkertijd ook enthousiaster om deel uit te maken van jouw team en zorgt ervoor dat ze tegen je op kijken.
- Gedraag je professioneel. Ook al ben je de baas, je moet nog steeds hartelijk met al je medewerkers omgaan. Ook moet je voldoen aan de basiseisen van professionaliteit zoals gepaste kleding, op je werk en op vergaderingen op tijd komen en op een professionele manier communiceren.
-
Wees duidelijk over je spelregels en je verwachtingen. Of je nu directeur bent van een grote onderneming of leiding geeft aan een team van 4 mensen; het blijft belangrijk om je verwachtingen van het begin af aan duidelijk te maken.
- Zorg ervoor dat je een gedragscode of een boek met spelregels hebt waarnaar je je medewerkers kunt verwijzen.
- Als je aan een project werkt moeten je doel en je verwachtingen direct bij het begin duidelijk zijn zodat je je medewerkers motiveert en niet in de war maakt. Het beste is als je je doelen op schrift hebt staan.
- Verander je instructies niet halverwege een project. Soms is het inderdaad nodig een paar aanpassingen op de werkvloer te maken maar het is belangrijk om niet alleen duidelijk te zijn over je verwachtingen maar ook consequent. Als je halverwege een bijeenkomst van gedachten verandert over wat je wilt bereiken nemen je medewerkers je niet meer serieus.
-
Maak ruimte voor inbreng. Het is belangrijk om standvastig te zijn maar je moet toch wat ruimte overlaten voor de overwegingen van anderen zodat je geen dictator lijkt. Trouwens, je kunt een hoop leren van je medewerkers en dat helpt je om een bloeiende zaak op te bouwen.
- Vraag op een niet-agressieve manier om feedback. Het is belangrijk om feedback te vragen als je een project hebt afgerond, tijdens een vergadering richtlijnen hebt opgesteld of een liefdadigheidsproject hebt georganiseerd. Je kunt dit heel makkelijk doen zonder je medewerkers af te schrikken door je vraag op de mail te zetten of een anonieme vragenlijst te sturen.
- Vraag naar meningen in een één-op-één gesprek. Je kunt aan het eind van een vergadering terloops vragen of mensen vragen of suggesties hebben. Zo krijgen medewerkers de tijd om hun gedachten over de werkzaamheden te laten gaan. Je kunt altijd iemand apart nemen of in je kantoor uitnodigen om het project verder te bespreken en daarbij zeggen dat hun zienswijze van groot belang is voor jouw succes.
-
Beloon je medewerkers voor goed gedrag. Om een goed leider te zijn moet je de teamspirit hoog houden en je medewerkers motiveren hun doelen op tijd te realiseren. En beloningen kunnen ook leuk zijn!
- Organiseer maandelijks een team-etentje om het behalen van een doel te vieren. Dat is niet alleen lekker maar ook een leuke manier om een band te smeden met je collega’s en om hen te motiveren hun doelen tijdig te realiseren.
- Geef mensen de eer die hen toekomt. Als één van je medewerkers iets bijzonders heeft gepresteerd kan het geen kwaad om daaraan bekendheid te geven met een e-mail of tijdens een vergadering. Misschien moet diegene er wel van blozen maar hij of zij zal beseffen dat jij oog hebt voor zijn/haar inspanningen.
- Beloon je harde werkers met prijzen. Een prijs (of het nu het nieuwste technologische snufje is of alleen maar een bioscoopbon) kan je medewerkers de beloning geven die zij nodig hebben om hard te werken; bovendien zullen ze denken dat je een toffe baas bent.
-
Maak jezelf geliefd. Hoewel het vooral belangrijk is dat je medewerkers je respecteren, kan het geen kwaad als ze jou zien als iemand waar je plezierig mee kunt omgaan. Daardoor werken zij graag voor je en vinden ze het prettig jou als leider te hebben! Dit zijn een paar manieren om jezelf geliefd te maken:
- Geef je fouten toe. Jij bent niet volmaakt, en als je af en toe laat merken dat je iets misschien beter anders had kunnen doen laat je daarmee zien dat je ook maar een mens bent, en zullen de mensen je erom respecteren. Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat je niet altijd maar fouten moet toegeven, want je wilt wel de indruk wekken dat je weet waar je mee bezig bent.
- Vertel zo af en toe iets persoonlijks. Je hoeft niet per se beste maatjes met je medewerkers te zijn maar je kunt best iets vertellen over je familie of je achtergrond; daardoor staan ze meer open voor je en zien ze je meer als mens.
- Wees consequent in je interacties. Als je tijdens groepsbijeenkomsten heel vriendschappelijk doet maar ijzig als je iemand in de gang tegenkomt krijgen je medewerkers verwarrende signalen en maak je geen goede indruk. Het is belangrijk altijd hartelijk te zijn en niet alleen op belangrijke momenten.
- Tegelijkertijd moet je niet te babbelziek met je medewerkers omgaan. Het is best goed om op het werk vriendschap te sluiten, maar als je alleen maar bezig bent met iedereen bij te praten bij de waterkoeler, denken de mensen dat je het belangrijker vindt om leuk gevonden te worden dan om een goede leider te zijn.
- Vermijd romantische verwikkelingen op het werk. Dat loopt vrijwel altijd slecht af: je verliest je respect, om van je baan nog maar te zwijgen.
Advertentie
-
Toon te allen tijde je sportiviteit. Ook als je tegelijkertijd aanvoerder van je team en topatleet bent is nog steeds belangrijk om bescheiden en beleefd te zijn.
- Als je met je eigen team traint, moedig ze dan aan. Ga je niet lopen uitsloven of onaardig doen als zij iets verkeerd doen maar laat ze zien hoe ze hun spel kunnen verbeteren en geef ze een compliment als dat op zijn plaats is.
- Bij wedstrijden is het belangrijk dat je je tegenstanders aankijkt, hen de hand schudt en laat zien dat je je op het spel concentreert en niet op de vraag of de centrale verdediger van het andere team een eikel is. Zelfs als je vindt dat iemand van het andere team een overtreding heeft begaan of onsportief is, kun je het beter bespreken met je coach of met een scheidsrechter (al naar gelang de situatie) dan dat je gaat schelden of grove taal gebruikt.
- Wees een waardig verliezer. Leiders moeten zich laten kennen als volwassene, niet als huilebalk. Als het andere team je een klap om de oren heeft gegeven, feliciteer je ze zonder een spier te vertrekken. Je neemt wel een andere keer revanche zolang je je met jouw waardige houding aanhoudt.
-
Herinner je teamgenoten aan je vaardigheden. Hoewel het belangrijk is om niet al te veel aandacht op jezelf te vestigen hoef je niet te aarzelen om te laten merken waarom jij de aanvoerder van je team bent.
- Help je coach om vaardigheden te showen tijdens de training. Je teamgenoten zullen onder de indruk zijn van je flexibiliteit en behulpzaamheid.
- Zet je beste beentje voor tijdens de wedstrijd. Doe het niet half omdat je de aanvoerder bent – het is belangrijk dat jij op het veld het hardste werkt.
-
Laat je liefde voor teamwork zien. Je bent nog altijd een deel van het team en je moet goed met iedereen samenwerken. Je bent als leider gekozen mede vanwege het feit dat je met een diverse groep mensen samen kunt werken.
- Als je met je team bij elkaar kruipt of instructies geeft zorg er dan voor dat je iedereen een kans geeft om aan de wedstrijd mee te doen. Als je de tactiek bespreekt laat dan niet de hele wedstrijd alleen om jouw vaardigheden draaien.
- Wees ook buiten het veld behulpzaam. Help om spullen in de bus te zetten, sta op wacht en bied teamleden zo nodig een lift aan. Daaruit blijkt dat je alle aspecten van samenwerking belangrijk vindt, ook als het betekent dat je de eerstejaars naar school moet rijden zodat iedereen mee kan doen.
TIP VAN EEN DESKUNDIGE"Een goede leider motiveert en inspireert mensen om samen iets op te bouwen."
Maureen Taylor
Deskundige op het gebied van spreken in het openbaarMaureen Taylor
Deskundige op het gebied van spreken in het openbaar -
Wees een goede vriend voor je teamgenoten. Je moet natuurlijk vooral respect krijgen, maar een aanvoerder is informeler dan een baas. Je moet je best doen om vrienden te worden zodat je tegelijkertijd hard kunt werken en plezier maken.
- Wees gezellig tijdens team-feestjes. Zorg ervoor dat je er als eerste bent als er een team-etentje of ander feestje is en dat je als laatste weggaat. Laat merken dat je het van begin tot eind leuk vindt om de leider van je team te zijn. Zo kun je je medespelers beter leren kennen en de band versterken.
- Zorg dat je op goede voet staat met alle teamleden. Zorg dat je geen lievelingetjes hebt en doe je best om iedereen van je team te leren kennen, niet alleen de topspelers maar ook de achterblijvers. Zo laat je merken dat je iedereen waardeert die helpt het team zo uniek en sterk te maken.
-
Zorg dat je één lijn trekt met de coach. Misschien hebben je teamgenoten wel kritiek op je coach maar om je team sterk te houden is het van belang dat jij zulk gedrag niet vertoont.
- Uit geen kritiek op de coach in het bijzijn van je teamgenoten. Misschien ben je het niet met al zijn acties eens; dan kun je dat met hem bespreken. Als je het echter met je team bespreekt kan het zijn dat iedereen kwaad wordt en dat je team uiteenvalt bij gebrek aan goed leiderschap.
- Leg uit dat jullie coach het beste met het team voor heeft. Laat je teamgenoten zien dat je coach zijn vak verstaat en dat jullie hem kunnen vertrouwen. Zo houd je je team sterk en laat je je als een sportief leider kennen.
Advertentie
-
Laat je inhoudelijke kennis blijken. Het is belangrijk voor je studenten om te weten dat ze op jou kunnen vertrouwen als expert in je vakgebied.
- Als je je voorstelt kun je ze vertellen hoe lang je al in je vakgebied werkzaam bent en wat je daar bereikt hebt. Dan weten zij dat je je zaakjes kent.
- Vertel ze hoe lang je al voor de klas staat. Als je al twintig keer dezelfde cursus hebt gegeven laat je dat weten, dan snappen zij dat je de best mogelijke cursus hebt gemaakt. Maar als je nieuw bent in het onderwijs laat je dat niet merken anders zien ze je als een sulletje.
-
Stel meteen de eerste dag je regels vast. Als de kennismaking achter de rug is is het belangrijk dat je je verwachtingen aan de studenten overbrengt zodat zij daaraan kunnen voldoen.
- Zorg ervoor dat je een goedverzorgde syllabus hebt waarin ze precies kunnen zien wat ze elke cursusdag kunnen verwachten. Neem het door en beantwoord dan alle vragen zodat er geen verwarring kan ontstaan.
- Of je nu lesgeeft aan kinderen of aan volwassenen, het is altijd belangrijk om een duidelijke gedragscode te hebben waarin je niet alleen je verwachtingen duidelijk maakt maar ook de sancties als je studenten niet aan je verwachtingen voldoen. Over het algemeen bevatten gedragscodes ook wederzijds respect en het vermijden van ongewenst gedrag zoals sms-sen, bellen of fluisteren achter in de klas.
-
Wees eerlijk in je beoordelingen. Of het nu gaat over een tussentijdse toets of een eindexamen, het blijft altijd belangrijk ervoor te zorgen dat de opdrachten eerlijk en nuttig zijn voor je studenten. Door jouw inspanningen worden zij betere studenten en ze zullen je dankbaar zijn dat je een begripvolle docent en klassenleider bent.
- Stel een studiegids beschikbaar. Vertel je studenten voorafgaand aan een examen waar het over gaat zodat ze niet voor onaangename verrassingen staan op de testdag.
- Stel oefenvragen ter beschikking. Geef je studenten oefenopgaven zodat zij goed getraind op de test verschijnen.
-
Wees creatief. Om een goede klassenleider te zijn moet je nieuwe manieren bedenken om oude saaie onderwerpen aan je studenten te presenteren. Als je de boel niet een beetje opklopt gaan je studenten zich vervelen, worden ze sneller afgeleid en kunnen ze zelfs hun respect voor jou verliezen.
- Breng de actualiteit de klas binnen. Zelfs als je geen geschiedenis doceert kun je een manier bedenken om de actualiteit te bespreken, bijvoorbeeld iets over de overheid of over sport. Leg vervolgens een relatie met jouw vakgebied. Zo merken je studenten dat jouw onderwerp van belang is voor het echte leven.
- Zorg voor unieke activiteiten die je studenten aan het bewegen en aan het denken zetten. Laat je studenten hun eigen geschreven stuk, bordwerk en materialen verzorgen of welke andere activiteit ook die ze kan helpen een oud idee op een nieuwe manier te begrijpen.
-
Laat je studenten merken dat je belangstelling voor ze hebt. Om een goede klassenleider te zijn moet je bewijzen dat het succes van je studenten jou interesseert. Wees in de klas vriendelijk en benaderbaar, zodat ze je respecteren maar niet bang zijn om vragen te stellen.
- Geef degelijke feedback niet alleen op schriftelijke opdrachten maar ook op de antwoorden die je studenten in de klas geven. Dat laat zien dat je je interesseert voor ieder van hen en dat je wilt dat ze het goed doen.
- Bedank ze dat ze zo’n leuke klas zijn. Op de laatste dag van de cursus neem je een bijzondere traktatie mee of je schrijft ze een briefje om te zeggen hoe leuk je het vond om hen in de klas te hebben. Zo eindigen ze met een positief gevoel en laat je merken dat je een goede leider bent.
Advertentie
-
Zet jezelf neer als autoriteit. Maak duidelijk dat jij de baas bent in huis en dat jouw regels moeten worden opgevolgd.
- Laat je kinderen zien dat ouderen altijd gerespecteerd moeten worden. Als jouw ouders een actieve rol spelen in je leven kun je je kinderen laten zien dat je respect hebt voor ze, net zoals je kinderen jou moeten respecteren.
- Vertel je kinderen dat ze je met respect moeten behandelen. Je bent een autoriteitsfiguur en je moet correct worden aangesproken, ook als er spanning heerst.
-
Maak duidelijke regels. De kinderen moeten goed weten wat je van ze verwacht. Je moet ervoor zorgen dat je niet wispelturig of onduidelijk bent zodat zij weten wat je precies wilt.
- Maak duidelijk hoe je wilt dat klusjes worden uitgevoerd. Je kinderen moeten weten welke taken zij hebben, bijvoorbeeld hun eigen bord afwassen, helpen met tafeldekken of in de tuin werken. Het afwisselen van taken kan ook helpen alles eerlijk te verdelen en ervoor zorgen dat niemand van je huishouden met de vervelende klusjes blijft zitten, bijvoorbeeld altijd de kattenbak verschonen.
- Stel regels op voor behoorlijk gedrag. Maak duidelijk dat je verwacht dat je kinderen geen grove taal gebruiken, aan tafel eten en als het maar even kan positief in het leven staan. Herhaal deze en andere regels vroeg en vaak; dan weten je kinderen dat je duidelijke regels hebt voor wat wel en niet kan in jouw huis.
- Wees consequent. Misschien zijn er regels die anders worden als je kinderen op een bepaalde leeftijd komen. Toch moet je duidelijk zijn over algemene verwachtingen in jouw huis. Zorg ervoor dat je verwachtingen voor elk kind hetzelfde zijn zodat niemand kan denken dat je lievelingetjes hebt.
-
Zorg ervoor dat je een bruikbaar systeem hebt voor straffen en belonen. Als jij het hoofd van het gezin wilt zijn moeten je kinderen zich ervan bewust zijn dat ze beloond worden voor goed gedrag en dat ze gestraft worden als ze niet aan jouw verwachtingen voldoen.
- Zorg ervoor dat je voor elke gelegenheid een beloning hebt. Als je kind goed presteert op school, zijn rijbewijs haalt, het winnende doelpunt heeft gescoord bij zijn voetbalwedstrijd of een andere belangrijke mijlpaal heeft bereikt zoals een verjaardag, is het belangrijk om dat te vieren. Een etentje in een restaurant dat je kind mag kiezen, een uitje naar een pretpark of de film of wat je kind dan ook maar leuk vindt, helpt om te laten zien dat je belangstelling hebt en dat je wilt dat hij of zij zijn/haar best blijft doen.
- Zorg voor duidelijke straffen om ongewenst gedrag te ontmoedigen. Huisarrest of niet met een vriendje mogen spelen of naar een geliefde bezigheid gaan kan enorm helpen je kind te motiveren op tijd thuis te komen of niet te spijbelen. Als je kind nog klein is kun je ook ‘time out’ gebruiken of verbieden een leuk tv programma te kijken als ze de regels overtreden hebben; dat betekent dat je het meent.
-
Trek één lijn met je copiloot. Als jij en je partner samen de huishouding bestieren, zorg er dan voor dat je dezelfde verwachtingen en regels hanteert.
- Neem belangrijke beslissingen, bijvoorbeeld of je dochter naar een slaapfeestje mag bij een nieuw vriendinnetje thuis niet zonder je partner. Als hij of zij het niet met je eens is lijkt die opeens de kwaaie pier.
- Wees zowel de lieve als de strenge ouder. Zorg ervoor dat je kinderen niet één van de ouders als de aardige zien. Jullie moeten samen dezelfde verwachtingen hebben over wat wel en niet mag.
-
Maak plezier met je gezin! Raak niet zo verstrikt in het opstellen van regels dat je vergeet om te genieten van de kostbare tijd met je schatjes. Hier zijn wat tips om ervoor te zorgen dat er in jouw huishouden meer plezier is dan regels:
- Plan iedere week gezinstijd in. Je kunt Italiaans koken, een enge film kijken of een spelletjesavond organiseren; het maakt niet uit wat het is zolang je maar persoonlijke aandacht inplant voor alle leden van je gezin.
- Toon je liefde en genegenheid voor je partner en je kinderen. Je bent dan wel een autoriteitsfiguur, maar je bent ook moeder of vader en het is belangrijk je kinderen te vertellen hoeveel je van ze houdt, ze te knuffelen en ze dagelijks te vertellen hoe bijzonder ze zijn.
Advertentie
Tips
- Doe niet te bazig als je iemand of een groepje opdrachten of instructies geeft. Zorg ervoor dat je ze altijd bedankt voor hun moeite.
- Probeer niet te opdringerig te zijn. Een goede leider heeft regels maar is ook geduldig.
- Laat in de klas en op het veld altijd zien dat je er klaar voor bent.
- Om je doel te bereiken moet je termijnen stellen en aantekeningen maken.
Advertentie
Waarschuwingen
- Verwacht niet dat IEDEREEN achter je aan loopt. Er zijn nu eenmaal mensen die geen volgers zijn. Het kan zijn dat je niet iedereen kunt bereiken, ook al doe je nog zo je best.
- Misschien word je uitgemaakt voor bazig of opdringerig, hoezeer je ook je best doet om eerlijk te zijn. Dat hoort er nu eenmaal bij.
Advertentie
Over dit artikel
Deze pagina is 5.356 keer bekeken.
Advertentie