PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

In elke grote organisatie is er een managementhiërarchie waardoor alles vlot verloopt. Een goede manager kan zich op de achtergrond stellen, en hier en daar kleine dingetjes veranderen met veel succes. Een goede manager zijn gaat erom het goede voorbeeld te geven. Het is een van de moeilijkste banen die er zijn - deels omdat je andermans verwachtingen moet managen - en ook een van de minst gewaardeerde. Desondanks zijn er verschillende fijne kneepjes die je zullen helpen succesvol al je verantwoordelijkheid te managen, in stijl en met verve.

Deel 1
Deel 1 van 5:

Je werknemers motiveren

PDF download Pdf downloaden
  1. Waarom zijn de werknemers er? Wat houdt hen bij je organisatie, waardoor gaan ze niet ergens anders heen? Wat maakt de goede dagen goed? Waardoor blijven ze bij de organisatie na een slechte dag of een slechte week? Neem niet aan dat het om geld gaat - de meeste mensen zitten complexer in elkaar.
    • Bedenk, onze waarden motiveren ons. Als je leiding geeft door de waarden van je team te respecteren, zullen ze hun best voor je doen.
    • Vraag de werknemers regelmatig wat ze van hun werk vinden. Moedig hen aan eerlijk te zijn tegenover je. Onderneem dan actie op basis van wat ze je vertellen.
    • Biedt bonussen aan die je werknemers zullen waarden. Als gezondheid belangrijk voor ze is, geeft hen dan de tijd om naar de sportschool te gaan en te sporten. Als hun gezin belangrijk is, respecteer dan de tijd die ze nodig hebben om hun kinderen 's ochtends naar school te brengen of ze 's middags op te halen.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Chloe Carmichael, PhD

    Erkend klinisch psycholoog en auteur van 'Nervous Energy'
    Chloe Carmichael, PhD is klinisch psycholoog en heeft een privé-praktijk in New York City. Ze heeft meer dan tien jaar ervaring als consulterend psycholoog en is gespecialiseerd in relatieproblemen, stressmanagement, zelfvertrouwen en loopbaanbegeleiding. Chloe heeft tevens colleges gegeven aan bachelorstudenten aan Long Island University en is universitair docent geweest bij de City University of New York. Ze heeft een PhD in klinische psychologie behaald aan Long Island University in Brooklyn, New York en volgde haar klinische training bij het Lenox Hill Hospital en Kings County Hospital. Chloe is geaccrediteerd door de American Psychological Association en is schrijver van het boek 'Nervous Energy: Harness the Power of Your Anxiety'.
    Chloe Carmichael, PhD
    Erkend klinisch psycholoog en auteur van 'Nervous Energy'

    Het kan even wennen zijn om als manager te leren denken. Dr. Chloe Carmichael, erkend klinisch psycholoog: "De dingen die je succes opleveren in een vroeg stadium van je carrière hoeven niet per se dezelfde dingen te zijn die je als manager succesvol maken. Als juniorlid van het team kun je een hoop aandacht krijgen door onderdanig te zijn naar je baas toe. Als manager moet je echter leren om taken te delegeren, beoordelingsgesprekken te voeren en grenzen te stellen naar de mensen die onder je werken."

  2. De succesvolle manager is geweldig in het aanwijzen van de sterke punten van zijn werknemers, en hen nu en dan een schouderklopje te geven. Dat komt omdat goede managers weten dat gelukkige mensen productieve mensen zijn. Probeer de sterke punten van je werknemers zowel in het openbaar als één-op-één te prijzen.
    • In een meeting met je baas kun je bijvoorbeeld iets noemen dat je werknemers goed hebben gedaan. Als je baas tegen die werknemer opmerkt dat je iets goeds over hen zei, zullen ze voelen dat je hen waardeert en je best hebt gedaan om een goed woordje te doen. Zulke complimenten blijven niet onopgemerkt.
    • Prijs ook persoonlijk je werknemers. Zeg het hen als je even tijd hebt. Ga op details in. Een persoonlijk gesprekje, hoe kort ook, kan een positieve invloed hebben op het moreel, wat leidt tot meer zelfmotivatie.
  3. Vertel het gewoon. Ga een kop koffie met ze drinken en vertel wat je aan hen waardeert: Ze werken hard; ze zijn effectief in het motiveren van andere mensen; ze zijn gemakkelijk te coachen; ze zijn gedisciplineerd of doen extra hun best; ze vrolijken je altijd op, enz. Wees niet karig met woorden - zeg het hen gewoon. Een werknemer dit weet hoe zeer ze worden gewaardeerd zal harder werken, meer genieten van wat ze doen, en die mentale vrolijkheid doorgeven aan andere werknemers.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 5:

Doelen stellen

PDF download Pdf downloaden
  1. Dit idee kan van toepassing zijn op verschillende gebieden van het leven, maar het is een prima mantra voor managers. Wil je de soort persoon zijn die buitensporig optimistische doelen heeft waar nooit aan wordt voldaan, of wil je de soort persoon zijn die gepaste doelen stelt en ze vervolgens overtreft? Hoewel dit gaat om imago, is imago buitengewoon belangrijk.
    • Wees niet de soort persoon die nooit hoog mikt. Gepaste doelen stellen wil niet zeggen dat je altijd op veilig moet spelen, zonder ooit hoge doelen te stellen. Een manager die nooit hoog inzet kan overkomen alsof ze weinig ambitie heeft. Zelfs de behoudende pokeraar weet wanneer je af en toe 'all-in' moet gaan.
  2. Concrete doelen hebben maakt je werknemers sterk en houdt hen gericht op het werk. Leg duidelijk uit wat je verwacht, wanneer de deadline is, en wat je zult doen met de resultaten.
  3. Je werknemers snelle feedback geven die gericht is op hun werk, kan zorgen voor verbetering. Vergader in kleine teams of een-op-een, en bespreek je commentaar in detail.
    • Maak een schema voor feedback. Geef het regelmatig, zodat je werknemers weten wanneer ze het kunnen verwachten en er ruimte voor kunnen maken in hun workflow.
  4. We kennen allemaal de soort manager die continu schreeuwt of blijft klagen over gemaakte fouten, maar zijn eigen fouten wegwuift. Wees niet zo'n soort manager. Het best zou zijn om harder voor jezelf te zijn dan voor je werknemers. Dit kan doordringen tot je werknemers: Zij zien het soort doelen en normen dat je voor jezelf stelt, en willen jou nadoen omdat ze tegen je op kijken.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 5:

Verantwoordelijkheid delegeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Je bent een manager omdat je goed bent in wat je doet, maar dat betekent niet dat je alles zelf moet doen. Je taak als manager is andere mensen te leren hoe ze goed werk moeten leveren.
    • Begin klein. Geef mensen taken die, als ze verkeerd worden uitgevoerd, kunnen worden hersteld. Maak gebruik van de gelegenheid om je werknemers te onderwijzen en beter te maken. Geef hen dan geleidelijk aan taken met meer verantwoordelijkheid naarmate je hun sterke en zwakke punten leert kennen.
    • Leer te anticiperen op problemen die ze kunnen hebben, zodat je hen goed kunt coachen voor ze beginnen.
  2. Terwijl je werknemers meer verantwoordelijkheid beginnen te krijgen en aantonen dat ze capabel zijn, geef je hen taken die hun vaardigheden zullen uitbreiden en hen helpen meer bezit te nemen van hun eigen werk. Je ontdekt niet alleen met hoeveel je werknemers kunnen omgaan, je maakt hen ook waardevoller voor het bedrijf.
  3. Wanneer een van je ondergeschikten een fout maakt, wrijf het hen dan niet in; doe alsof je zelf de fout maakte, zelfs al is dat technisch gezien niet zo. Zo creëer je een cultuur waarin je werknemers niet bang zijn fouten te maken. [1] Dit is een erg belangrijk concept:
    • Door dit te doen laat je je werknemers innoveren, en uiteindelijk leren of groeien. Werknemers die leren van hun fouten zullen betere werknemers worden; degenen die überhaupt geen fouten maken speling meestal te veel op zeker, zonder zich ooit in het diepe te wagen.
  4. Geef hen de eer voor hun eigen prestaties. Zo blijven ze gemotiveerd om succes na te streven. De succesvolle manager is als een dirigent. Hij orkestreert de muziek zo dat elk element zo goed mogelijk klinkt en resoneert met de groep als geheel. Een goede dirigent geeft het goede voorbeeld, en stelt zich op de achtergrond.
    • Wat gebeurt er als jij de soort manager bent die iemands idee "steelt" en het als zijn eigen idee presenteert? Je geeft het signaal dat je alleen om je imago geeft en zo roekeloos bent dat je iemand anders opoffert om zelf vooruitgang te boeken. Dat is geen goed imago om te hebben, en het motiveert zeker niet de mensen onder je om harder te werken.
    • Je denkt misschien - verantwoordelijkheid nemen voor fouten van anderen en geen eer krijgen voor wat je werknemers doen; en ik dan ? Als je goed werk levert en je bent een effectieve manager, hoef je jezelf geen pluim te geven. Mensen zullen het werk zien dat je doet. Nog belangrijker, ze zullen onder de indruk zijn dat je je werknemers motiveert, weet hoe je nederig moet zijn, en op de achtergrond blijft. Als je hard werkt, komt je beloning vanzelf.
  5. Wanneer dingen niet gaan zoals je had verwacht, zie dan in wat je anders had kunnen doen en communiceer dit inzicht naar je werknemers. Dit laat hen zien dat jij ook fouten maakt, en het laat hen ook zien hoe ze met hun eigen fouten moeten omgaan.
    • Wanneer je iets goed doet nadat je het eerder fout had gedaan, laat het weten aan degenen die toekijken. Bijvoorbeeld: "De reden waarom ik weet dat ik deze knop moet indrukken, is omdat dit me overkwam toen ik net begon, en ik maakte de fout om op de blauwe knop te drukken, denkend 'Zo stop het systeem, waardoor het probleem zal worden opgelost' en ik kwam er - pijnlijk - achter dat het probleem zo juist erger wordt!"
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 5:

Effectief communiceren

PDF download Pdf downloaden
  1. Herinner mensen er altijd aan dat als ze vragen of zorgen hebben, je klaar en bereid bent om te luisteren. Een open communicatiekanaal behouden zal je snel bewust maken van problemen, zodat je die zo snel mogelijk kunt herstellen.
    • Wees niet een van die managers waarbij een werknemer zich onbedoeld voelt alsof ze je storen wanneer ze met een vraag of probleem bij je komen. In plaats van het te zien als een nieuwe crisis om te managen, zie je het als een gelegenheid om je werknemer te laten zien hoe zeer je wilt dat deze organisatie een fijne plek is om te werken.
    • Bagatelliseer de zorgen van je werknemers niet en wuif ze niet weg, en zorg altijd dat je hun vragen volledig hebt beantwoord.
  2. Zorg dat niet elke interactie met je werknemers strikt zakelijk is. Vraag naar hun welzijn, praat met hen over jezelf, en bouw een persoonlijke band op.
    • Op de hoogte zijn van het leven van je werknemers buiten het kantoor, kan je mogelijk wijzen op tijden wanneer die persoon wat extra zorg nodig heeft, bijvoorbeeld als hij of zij plotseling vrij moet nemen voor een begrafenis. Als je meegaand bent bij problemen in het persoonlijk leven van je werknemers, belonen ze je graag met loyaliteit.
    • Ken je grenzen. Ga niet te ver, en stel je werknemers geen te persoonlijke vragen, zoals over religie, politiek of relaties. Je kunt vriendelijk zijn zonder te diep te graven.
  3. Stel dat je je werknemer feedback geeft in een functioneringsgesprek. Je begint door op te merken hoe fijn de werknemer is om mee samen te werken, en noemt nog een of twee dingen waar ze goed in zijn. Dan ga je uitvoerig in op hun tekortkomingen - "de verkoop was slechter dit kwartaal," "omzet is gedaald," enz. Wat denk je dat het meest blijft hangen bij de werknemer, het positieve of het negatieve?
    • Wanneer je positieve en negatieve feedback combineert, schieten beiden tekort. Het positieve wordt overschaduwd door het negatieve, en het negatieve komt niet volledig over. Natuurlijk kunnen er situaties zijn waarin je dit wilt communiceren, maar over het algemeen maakt het communicatie minder effectief.
    • Wanneer je positieve en negatieve feedback opstapelt, valt het positieve meer op en het negatieve wordt urgenter.
  4. Luister naar wat je werknemers en collega's te zeggen hebben. Je hoeft niet altijd de motor te zijn achter meetings, waardoor je anderen voor het voetlicht wegduwt. Probeer altijd oprecht te luisteren, maar vooral in de volgende situaties [2] :
    • Wanneer werknemers actief ideeën delen. Onderbreek hen niet alleen maar om je eigen stem te horen. Zo kan het delen van het idee in de kiem worden gesmoord.
    • Wanneer emoties hoog oplopen. Laat mensen hun emoties uiten in een veilige, gecontroleerde omgeving. Opgekropte emotie kan leiden tot wrok, wat schadelijk is voor je werkrelatie. Daarbij kunnen emoties waar niet adequaat mee wordt omgegaan, rationele discussie belemmeren, wat toch een pijler zou moeten zijn van je werkomgeving.
    • Wanneer teams relaties opbouwen of discussiëren. Bied je werknemers een luisterend oor wanneer ze relaties opbouwen en creatief zijn.
  5. Een goede manager streeft er niet alleen naar zichzelf duidelijk te maken, maar ook naar begrip van wat degenen om haar heen zeggen. Je kunt dit doen door te herhalen wat de andere persoon zei, als onderdeel van je gesprek. Gebruik deze techniek als je niet zeker weet wat de andere persoon zegt.
    • In plaats van je collega te vragen: "Het spijt me, kun je herhalen wat je net zei? Ik weet niet of ik het begrepen heb," zeg je iets als: "Dus je zegt dat we productiviteit kunnen verhogen door meer betekenisvolle bonussen te bieden. Hoe zou dat er concreet uit moeten zien?"
  6. Intelligente vragen tonen dat je het gesprek kunt volgen en waar nodig kunt verhelderen. Wees niet bang om vragen te stellen uit angst dat je "dom" overkomt. Effectieve managers begrijpen graag wat belangrijk is; het maakt niet uit hoe ze dat punt bereiken. Weet ook dat anderen waarschijnlijk vragen hebben die ze niet stellen. Als je die vraag voor hen stelt, kun je optreden als bemiddelaar en de betrokkenheid van je team vergroten. Daaraan herken je een echte manager.
    Advertentie
Deel 5
Deel 5 van 5:

Gelijkheid omarmen

PDF download Pdf downloaden
  1. De meeste van ons doen dat niet in die mate als we zouden willen. Vaak doen we onbewust aan vriendjespolitiek. De tendens is om mensen positievere erkenning te geven die ons herinneren aan onszelf en die ons aardig vinden, in plaats van aan mensen die de grootste bijdragen leveren aan de organisatie. Op termijn zijn het juist mensen in deze laatste groep die het meest doen om de doelen van de organisatie te bereiken, dus let goed op je eigen gedrag en zorg dat je hen niet per ongeluk tekort doet, zelfs als ze je de indruk geven dat je positieve feedback geen invloed op hen heeft. Sommige mensen vermijden liever positieve feedback, maar ze waarderen het wel.
  2. Als je goed bent voor je werknemers en zij gelukkig zijn met hun werk, zullen ze die goedheid doorgeven aan klanten, waardoor het imago van je bedrijf zeer wordt versterkt. Of ze zullen hetzelfde doen voor hun werknemers, en zo een positieve bedrijfscultuur behouden.
    Advertentie

Tips

  • Wees goed voor je team. Zonder hen kun je niet slagen.
  • Laat werknemers niet overwerken. Respecteer hun tijd en persoonlijke verplichtingen, dan zullen ze dat terugbetalen door uitzonderlijke resultaten te produceren voor hun manager en de organisatie.
  • Geef niet de hele afdeling de schuld voor wat één persoon fout doet. Stel dat Janine vaak te laat op haar werk komt. In plaats van iedereen een mailtje te sturen met de waarschuwing dat ze op tijd moeten komen, ga je een persoonlijk gesprek aan met Janine.
  • Vier succes met je team, of het nu is door ze een schouderklopje te geven, met ze te gaan lunchen, of ze een middag vrij te geven.
  • Als ontslag absoluut noodzakelijk is, geef de werknemer dan niet automatisch een slechte referentie. Misschien paste de baan gewoon niet bij hem of haar. Leg de nadruk op de sterke punten en vaardigheden van de werknemer.
  • Voordat je een drastische stap als ontslag neemt, kun je overwegen de werknemer over te plaatsen naar een andere afdeling. Hij of zij kan opbloeien in een andere omgeving.
  • Grijp onmiddellijk in bij een conflict tussen werknemers. Negeer het probleem niet, en stel niet voor dat ze het zelf maar moeten uitzoeken. Een werknemer in zo'n situatie voelt zich vaak opgesloten en machteloos, vooral als de andere werknemer hoger is geplaatst of langer bij het bedrijf werkt. Spreek apart met elke werknemer, en vervolgens met hen samen. Haal er zo nodig een bemiddelaar bij. Pak de specifieke problemen aan, niet algemene klachten. "Ik heb er een hekel aan als ik Bob moet helpen wanneer hij achter loopt, omdat hij dat voor mij nooit doet," is een specifiek probleem. "Ik houd er niet van hoe Bob zich opstelt" is een algemene klacht.
  • Geef een werknemer nooit in het openbaar een uitbrander, hoe zeer dat ook verdiend zou zijn.
  • Een goede manager zijn betekent niet dat je het iedereen naar de zin maakt. Als een werknemer steeds weer te ver gaat of niet aan de verwachtingen voldoet, geef dan feedback of communiceer om de situatie te herstellen. Als dat mislukt, kun je overwegen hen te ontslaan.
  • IJsvrij kan een probleem zijn voor werknemers met kinderen. De crèche of school is misschien dicht. Je zou kunnen voorstellen dat werknemers hun kinderen in zo'n geval meenemen naar het werk. Vraag dit na bij de HR-afdeling, want er kunnen veiligheids- of verzekeringskwesties meespelen. Het is erg belangrijk om de tijd en het persoonlijke leven van werknemers te respecteren.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 7.834 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie