Pdf downloaden
Pdf downloaden
Het ouderschap kan een van de meest verrijkende ervaringen uit je leven zijn. Dit betekent echter niet dat het eenvoudig is. Hoe oud je kinderen ook zijn, je werk is nooit af. Om een goede ouder te zijn dien je te weten hoe je je kinderen het gevoel geeft dat ze gewaardeerd en geliefd zijn. Ook dien je ze het verschil te leren tussen goed en kwaad. Als puntje bij paaltje komt is het belangrijkste dat je een veilige, verzorgende omgeving creëert waarin kinderen het gevoel hebben dat ze zich kunnen ontwikkelen tot zelfverzekerde, onafhankelijke en zorgzame volwassenen. Als je wilt weten hoe je een goede ouder kunt zijn, ga dan snel naar Stap 1.
Stappen
-
Geef je kind liefde en genegenheid. Soms is het beste dat je je kind kunt geven een flinke dosis liefde en genegenheid. Een warme aanraking, of een zorgzame knuffel kan je kind laten zien dat jij echt om hem of haar geeft. Onderschat de waarde van een fysieke connectie nooit. Hier zijn een aantal manieren om je liefde en genegenheid te kunnen tonen:
- Een lieve knuffel, een schouderklopje, waardering, goedkeuring, of zelfs een glimlach kan het zelfvertrouwen en het welzijn van je kinderen enorm doen toenemen.
- Geef ze veel knuffels en kusjes. Zorg ervoor dat je kinderen van meet af aan comfortabel om kunnen gaan met liefde en genegenheid.
- Vertel ze elke dag dat je van ze houdt, hoe boos je ook op ze bent.
- Houd onvoorwaardelijk van ze; dwing ze niet om iemand te zijn die jij wilt dat ze zijn om zo jouw liefde te verdienen. Laat ze weten dat je, wat er ook gebeurt, altijd van ze zal houden.
-
Prijs je kinderen. Het prijzen van je kinderen is een belangrijk onderdeel van het ouderschap. Je wilt dat je kinderen trots zijn op wat ze bereiken, en dat ze zich goed voelen over zichzelf. Als je hen niet het zelfvertrouwen geeft dat ze nodig hebben om het zelf te kunnen rooien, dan zullen ze zich niet onafhankelijk of avontuurlijk voelen. Als ze iets goed gedaan hebben, laat ze dit dan weten. Laat ze ook weten dat je trots op ze bent.
- Maak er een gewoonte van om je kinderen tenminste drie keer zo vaak te prijzen als dat je ze negatieve feedback geeft. Hoewel het belangrijk is om het je kinderen te laten weten wanneer ze iets verkeerd doen, is het minstens net zo belangrijk om ze een positief gevoel van eigenwaarde bij te brengen.
- Als ze nog te jong zijn om het volledig te begrijpen, prijs ze dan met iets lekkers, applaus en een heleboel liefde. Als je je kinderen op allerlei vlakken aanmoedigt, of het nou zindelijk worden is of het behalen van goede cijfers, dan help je ze om een gelukkig en succesvol leven te leiden.
-
Vergelijk je kinderen niet met anderen, zeker niet met broers of zussen. Ieder kind is een uniek individu. Vier de verschillen tussen de kinderen. Zorg ervoor dat elk kind zijn of haar eigen interesses en dromen na wil jagen. Doe je dit niet, dan kan je kind een minderwaardigheidscomplex oplopen waardoor hij/zij het gevoel krijgt alsof hij/zij niets goed kan doen. Als je hen wilt helpen hun gedrag te verbeteren, praat dan met ze om hun eigen doelen op hun eigen voorwaarden te volbrengen. Zeg ze niet dat ze meer op hun broer of zus moeten gaan lijken. Dit zal ze een gevoel van eigenwaarde aanleren, en dat is uiteraard beter dan dat ze zich minderwaardig voelen.
- Het vergelijken van je kinderen kan ook een concurrentiestrijd tot gevolg hebben. Je wilt liever dat ze een liefdevolle relatie met elkaar onderhouden.
- Trek geen enkel kind voor. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste ouders wel een favoriet kind hebben. De meeste kinderen denken echter dat zij het favoriete kind zijn. Als je kinderen ruziën, kies dan geen partij. Wees objectief en neutraal.
-
Luister naar je kinderen. Het is belangrijk dat de communicatie tussen jou en je kinderen wederzijds verloopt. Je bent er niet slechts om regels te hanteren. Luister naar je kinderen als ze ergens mee zitten. Toon interesse in je kinderen, en betrek jezelf bij hun leven. Creëer een atmosfeer waarin jouw kinderen naar je toe kunnen komen als ze ergens mee zitten—hoe klein of groot het probleem ook is.
- Je kunt ook de tijd nemen om elke dag even met je kinderen te kletsen. Dit kan voor het slapengaan zijn, aan het ontbijt, of tijdens een wandeling na school. Beschouw deze tijd als heilig. Kijk niet op je telefoon als je even afgeleid raakt.
- Als je kind je zegt dat hij/zij je iets moet vertellen, neem dit dan serieus. Laat alles even voor wat het is, of maak een afspraak om even met elkaar te kletsen zodat je echt goed kunt luisteren.
-
Maak tijd vrij voor je kinderen. Pas echter op dat je ze niet te veel verstikt. Er zit een wereld van verschil tussen iemand beschermen en iemand verstrikken in jouw web van onverzettelijke eisen. Je wilt ze het gevoel geven dat de tijd die jullie met elkaar doorbrengen dierbaar is. Geef ze niet het gevoel alsof ze gedwongen worden tijd met je te besteden.
- Breng met elk kind alleen wat tijd door. Probeer je tijd evenredig te verdelen als je meer dan een kind hebt.
- Luister naar je kinderen, en respecteer wat zij met hun leven willen doen. Onthoud wel dat jij de ouder bent. Kinderen hebben grenzen nodig. Een kind dat alles mag en voor wie alles gedaan wordt, zal moeite hebben met het leven in de volwassen wereld waar hij/zij zich aan normen en waarden dient te houden. Je kunt "nee" zeggen, maar geef dan ook een reden of bied een alternatief. "Omdat ik het zeg" is geen geldige reden!
- Maak een dag vrij om naar het park, een pretpark, een museum, of naar een bibliotheek te gaan.
- Deel mee in hun opleiding. Maak huiswerk met ze. Bezoek hun leraar tijdens de open dag en ouderavonden om erachter te komen hoe ze het op school doen.
-
Zorg dat je er bent op momenten die er toe doen. Je hebt misschien een hele drukke baan, maar je moet alles in het werk stellen om er op de belangrijke momenten voor je kinderen te zijn, van een balletopvoering tot diploma-uitreikingen. Onthoud goed dat kinderen snel opgroeien. Ze zullen voor je het weet zelfstandig zijn. Je baas zal waarschijnlijk zo vergeten waarom jij die ene vergadering gemist hebt. Je kind zal het echter absoluut onthouden waarom jij niet bij zijn/haar belangrijke voetbalwedstrijd was. Je hoeft niet alles voor je kinderen te laten varen, maar probeer er tenminste op belangrijke momenten bij te zijn.
- Als je het te druk had om de eerste schooldag (of een andere mijlpaal) bij te wonen, dan zou je hier zomaar de rest van je leven spijt van kunnen hebben. En je wilt niet dat je kinderen de diploma-uitreiking van de middelbare school gaan herinneren als de dag dat pa en ma er niet bij konden zijn.
Advertentie
-
Hanteer schappelijke regels. Hanteer regels die van toepassing zijn op iedereen die een gelukkig en productief leven leidt—geen onredelijke regels voor jouw ideale persoon. Het is belangrijk om regels en richtlijnen op te stellen die jouw kinderen helpen zich te ontwikkelen. Wees niet te streng. Kinderen moeten niet het gevoel krijgen dat ze geen stap kunnen zetten zonder iets verkeerd te doen. Je kind zou idealiter meer van je moeten houden dan dat hij/zij je regels vreest.
- Communiceer deze regels duidelijk. Kinderen dienen zeer goed bekend te zijn met de consequenties van hun daden. Als je ze straf oplegt, zorg er dan voor dat ze de reden van die straf kennen. Als je de reden voor de straf niet duidelijk kunt overbrengen, dan zal het opleggen van de straf niet het gewenste resultaat hebben.
- Zorg ervoor dat je niet alleen schappelijke regels oplegt, maar dat je deze ook schappelijk hanteert. Vermijd te strenge straffen, zeer hevige straffen voor kleine overtredinkjes, of iets dat het lichamelijk straffen van je kind omvat.
-
Probeer je woede zo veel mogelijk in toom te houden. Het is belangrijk om zo kalm en redelijk mogelijk over te komen als je je kinderen de regels uitlegt of deze hanteert. Je wilt dat je kinderen je serieus nemen, niet dat ze bang voor je zijn of denken dat je onstabiel bent. Dit kan een flinke taak zijn, zeker als je kinderen het bloed onder je nagels vandaan halen. Als je je stem wilt gaan verheffen, tel dan tot tien voordat je tegen je kinderen gaat praten.
- We verliezen allemaal weleens de controle. Als je iets doet of zegt waar je spijt van hebt, verontschuldig je hier dan voor. Laat je kinderen weten dat je fout zat. Als je net doet alsof jouw gedrag normaal is, dan nemen je kinderen dit over.
-
Wees consequent. Het is belangrijk om altijd dezelfde regels te hanteren, en dat je je niet door je kind laat verleiden om een uitzondering te maken. Als je je kind iets laat doen dat hij/zij eigenlijk niet zou moeten doen omdat hij/zij een woedeaanval heeft, dan laat dit zien dat je regels te verbreken zijn. Als je opmerkt dat je meer dan eens "Oké, alleen voor deze ene keer" zegt, dan dien je consequenter te werk te gaan wat de regelgeving betreft.
- Als je kind het gevoel heeft dat hij/zij jouw regels kan breken, dan zal hij/zij geen reden hebben om zich eraan te houden.
-
Vorm een bondgenootschap met je echtgenoot/partner. Als je een partner hebt, dan is het belangrijk dat jullie kinderen jullie zien als een bondgenootschap—dat jullie allebei "ja" en "nee" zeggen op dezelfde vraagstukken. Als je kinderen denken dat hun moeder vaker "ja" zegt en hun vader sneller "nee", dan zullen ze denken dat de ene ouder "beter" is, of in ieder geval gemakkelijker te manipuleren. Je kinderen dienen jou en je echtgenoot als eenheid te zien. Zo voorkom je ongemakkelijke situaties zoals onenigheid wat betreft de opvoeding van de kinderen.
- Dit houdt niet in dat jullie het altijd 100% over alles eens hoeven te zijn. Het betekent wel dat jullie samen moeten werken om de problemen die kinderen met zich meebrengen op te lossen.
- Ruzie in het bijzijn van je kinderen niet met je partner. Als ze slapen, maak dan zachtjes ruzie. Kinderen kunnen zich bang en onzeker voelen als ze hun ouders horen kibbelen. Daarnaast leren kinderen zo op dezelfde manier ruziemaken als hun ouders dat doen. Laat je kinderen zien dat wanneer mensen het oneens zijn met elkaar, ze hun verschillen vreedzaam op kunnen lossen.
-
Bied je kinderen orde. Je kinderen moeten het gevoel krijgen dat er logica en orde in hun huishouden en gezin is. Zo kunnen ze zich veilig en kalm voelen, en zijn ze in staat om zowel binnen als buiten het huis een gelukkig leven te leiden. Hier zijn een aantal manieren om rust en orde te bieden:
- Stel grenzen in, zoals slaaptijden en avondklokken. Dit leert ze dat ze grenzen hebben. Door dit te doen krijgen ze het gevoel dat hun ouders van hen houden en om hen geven. Misschien proberen ze tegen deze limieten te rebelleren, maar van binnen genieten ze ervan dat hun ouders van ze houden, en bezorgd zijn over ze.
- Moedig verantwoordelijkheid aan. Geef ze klusjes en karweitjes om te doen, en beloon ze voor deze taken met bepaalde privileges (een zakcentje, langer op mogen blijven, extra speeltijd, etc.). Als straf voor het niet uitvoeren van deze taken kunnen deze privileges ingetrokken worden. Zelfs het jongste kind kan op deze manier het concept van beloning of gevolgen leren. Als je kind ouder wordt, geef hem of haar dan meer verantwoordelijkheden. Geef ze ook meer of minder privileges als ze deze taken wel of niet volbrengen.
- Leer ze wat goed en slecht is. Als je gelovig bent, neem ze dan mee naar het religieuze instituut van jouw keuze. Als je atheïstisch of agnostisch bent, leer ze dan over jouw moraliteit. Wat je ook bent, wees niet hypocriet. Geef je kinderen niet de kans om je te vertellen dat jij niet leeft naar wat je zegt.
-
Geef kritiek op het gedrag van je kind, niet op je kind zelf. Het is belangrijk om de daden van je kind te bekritiseren, niet het eigenlijke kind zelf. Je wilt dat je kind leert dat hij/zij alles kan bereiken door middel van zijn/haar gedrag, niet dat hij/zij slechts één soort persoon is. Laat je kind het gevoel krijgen dat hij/zij de controle over zijn/haar daden heeft.
- Als je kind zich slecht gedraagt, zeg hem/haar dan dat dat gedrag onacceptabel is, en schotel hem/haar alternatieven voor. Vermijd uitingen als "Jij bent gemeen". Zeg liever iets als "Het is hartstikke slecht als je zo gemeen tegen je zusje doet". Leg het kind uit waarom het gedrag zo slecht was.
- Wees assertief, maar blijf aardig als je je kinderen vertelt wat ze verkeerd gedaan hebben. Wees streng, maar serieus, en niet gemeen of naar wanneer je ze vertelt wat je van ze verwacht.
- Vermijd openbare vernedering. Als ze zich in het openbaar misdragen, neem ze dan even apart en geef ze dan een uitbrander.
Advertentie
-
Leer je kinderen om onafhankelijk te zijn. Leer je kinderen dat het oké is om anders te zijn, en dat ze de meute niet altijd hoeven te volgen. Leer ze van jongs af aan het verschil tussen goed en kwaad. Als je dit doet dan leren ze hun eigen beslissingen te nemen, zonder altijd naar anderen te hoeven luisteren. Onthoud dat je kind geen verlengstuk van jezelf is. Je kind is een individu onder jouw hoede, niet een manier waarop je jouw eigen leven kunt herleven.
- Als je kinderen oud genoeg zijn om zelf beslissingen te nemen, dan kun je ze aanmoedigen om zelf aan buitenschoolse activiteiten deel te nemen, of om te gaan met kinderen met wie ze zelf om willen gaan. Tenzij je een bepaalde activiteit te gevaarlijk vindt, of een bepaald speelmaatje een slechte invloed vindt hebben, moet je je kinderen zelf beslissingen laten nemen.
- Een kind kan een tegenovergesteld karakter hebben; hij/zij kan bijvoorbeeld erg ingetogen zijn terwijl jij erg extravert bent. Misschien vindt hij/zij zich niet geschikt voor de patronen en stijlen die jij uitkiest, en wil hij/zij liever zelf beslissingen nemen.
- Je kinderen moeten leren dat hun daden gevolgen kunnen hebben (zowel goed als slecht). Zo leren ze om goede beslissingen te nemen en problemen op te lossen. Dit bereidt ze voor op onafhankelijkheid en volwassenheid.
- Blijf niet routineus dingen voor je kinderen doen als ze dit zelf ook al kunnen. Een glaasje water brengen voor het slapengaan is een leuke manier om ze sneller in slaap te laten vallen. Doe het niet zo vaak dat ze er vanuit zullen gaan dat jij het komt brengen.
-
Vervul een goede voorbeeldfunctie. Als je wilt dat je kinderen zich goed gedragen, dan dien jij je ook goed te gedragen. Laat ze een voorbeeld nemen aan jouw gedrag en jouw verbale uitleg. Kinderen hebben de neiging om te worden wat ze zien en horen. Dit doen ze tenzij ze een bewuste poging ondernemen om hier onderuit te komen. Je hoeft niet perfect te zijn, maar gedraag je zo veel mogelijk als hoe jij wilt dat je kinderen zich zullen gedragen. Als je je kinderen aanleert om beleefd tegen anderen te zijn maar zelf steeds verhitte discussies uitvecht in de supermarkt, dan zullen ze denken dat je hypocriet bent.
- Het is helemaal niet erg om vergissingen te maken. Verontschuldig je hier wel voor, en laat je kind weten dat dit gedrag niet goed was. Je kunt iets zeggen als "Mama bedoelde het niet zo, ze was eventjes erg boos." Dit is beter dan je vergissingen te negeren, omdat je kinderen zo zullen leren dat ze hun gedrag kunnen aanpassen.
- Wil je je kinderen liefdadigheid laten zien? Neem ze dan eens mee naar de gaarkeuken of een daklozenopvang om een dienst mee te draaien. Leg ze uit waarom jij aan liefdadigheid doet zodat ze begrijpen waarom zij dat ook zouden moeten doen.
- Leer kinderen huishoudelijke taken te volbrengen door een schema op te stellen en ze te vragen om je ermee te helpen. Gebied je kind niet om iets te doen, maar vraag om hun assistentie. Hoe eerder ze leren je te helpen, hoe langer ze bereid zijn dit te doen.
- Als je wilt dat je zoon of dochter leert te delen, geef dan het goede voorbeeld door jouw dingen ook met hen te delen.
-
Respecteer de privacy van je kind. Respecteer hun privacy zoals je zou willen dat ze jouw privacy ook respecteren. Als je je kind aanleert dat jouw kamer verboden terrein is, dan zul je hun kamer met datzelfde respect moeten behandelen. Geef ze het gevoel dat ze er vanuit kunnen gaan dat niemand in hun laatjes gesnuffeld heeft, of hun dagboek gelezen heeft. Dit leert ze om hun eigen plekje te waarderen, en om de privacy van anderen te respecteren.
- Als je kind je betrapt als je door zijn of haar spulletjes snuffelt, dan kan het lang duren voor ze je weer volledig kunnen vertrouwen.
-
Moedig je kinderen aan om gezond te leven. Het is belangrijk dat je kinderen zo gezond mogelijk eten, dat ze voldoende bewegen en dat ze genoeg nachtrust krijgen. Moedig positief en gezond gedrag aan, zonder ze het gevoel te geven dat je hen ergens toe dwingt. Laat ze zelf tot de juiste conclusies komen terwijl je ze de waarde en het belang van een gezond leven bijbrengt.
- Eén manier om je kinderen aan het bewegen te krijgen is door ze op jonge leeftijd te laten sporten. Zo vinden ze een passie die bovendien gezond is.
- Als je gezonde eetgewoonten wilt aanleren, begin dan op jonge leeftijd. Snoep geven als beloning kan een slechte gewoonte worden. Ze kunnen namelijk het gevoel krijgen dat wanneer ze iets goeds gedaan hebben, ze zichzelf met lekkers gaan belonen. Dit kan overgewicht tot gevolg hebben. Begin op jonge leeftijd met gezonde snacks. Geef ze druiven of aardbeien in plaats van chips.
- De eetgewoonten die ze op jonge leeftijd leren blijven ze aanhouden. Dwing je kinderen nooit hun bord leeg te eten als ze zeggen geen honger meer te hebben. Dit kan hun hele leven in hun systeem blijven zitten waardoor ze hun bordjes altijd, ongeacht de grootte, op zullen eten.
-
Leg de nadruk op het met mate consumeren van alcohol. Je kunt dit al op jonge leeftijd ter sprake brengen. Leg ze uit dat ze moeten wachten tot ze oud genoeg zijn om te mogen drinken. Leg ze ook uit waarom het zo belangrijk is om nooit met alcohol op achter het stuur te gaan zitten. Als je deze zaken niet tijdig bespreekt, dan kunnen je kinderen stiekem gaan experimenten als ze iets niet begrijpen.
- Als je kinderen de leeftijd bereiken waarop ze alcohol mogen drinken, moedig ze dan aan om er met jou over te praten. Je wilt niet dat ze bang zullen zijn voor jouw reactie, en iets gaan doen waar ze spijt van zullen krijgen. Een voorbeeld hiervan is dronken achter het stuur gaan zitten omdat ze te bang zijn om jou om een lift te vragen.
-
Laat je kinderen toe om zelf het leven uit te vogelen. Blijf niet altijd beslissingen voor ze nemen; ze moeten leren leven met de gevolgen van de beslissingen die ze zelf nemen. Ze moeten immers op een gegeven moment toch leren om zelf na te denken. Het is het beste dat ze dit leren als jij er bij bent om negatieve gevolgen te beperken, en de positieve te benadrukken.
- Ze moeten leren dat hun daden gevolgen kunnen hebben (zowel goede als slechte). Zodoende leren ze om goede beslissingen te nemen en problemen op te lossen. Dit zal ze voorbereiden op onafhankelijkheid en volwassenheid.
-
Laat je kinderen zelf de fout ingaan. Het leven is een geweldige leraar. Probeer je kind niet uit elke netelige situatie te redden als de gevolgen niet al te ernstig zullen zijn. Als ze zichzelf bijvoorbeeld (lichtelijk) snijden dan kan dit pijn doen. Ze zullen hiervan sneller leren dan wanneer jij zegt dat het beter is om scherpe voorwerpen te vermijden. Besef dat je je kinderen niet eeuwig kunt beschermen en dat het beter is als ze hier zo vroeg mogelijk achter komen. Het is soms moeilijk om een beetje afstand te bewaren en toe te kijken hoe je kind vergissingen maakt, maar het zal jou en je kind op lange termijn alleen maar goed doen.
- Zeg niet "Ik zei het toch" als je kind zelf een levensles krijgt. Laat je kinderen hun eigen conclusies trekken over wat er gebeurd is.
-
Geef je eigen slechte gewoonten op. Gokken, drinken en drugs kunnen de financiële zekerheid van je kind in gevaar brengen. Roken, bijvoorbeeld, brengt altijd gezondheidsrisico's met zich mee. Meeroken is met verscheidene ademhalingsproblemen bij kinderen in verband gebracht. Ook kan het bijdragen aan een voortijdige dood van een ouder. Alcohol en drugs kunnen ook gezondheidsrisico's of geweld met zich meebrengen.
- Het is natuurlijk helemaal niet erg om af en toe een biertje of een wijntje te nuttigen. Laat je kinderen alleen wel weten dat je het met mate doet, en dat je er verantwoordelijk mee om kunt gaan.
-
Stel geen onredelijke verwachtingen aan je kind. Er is een verschil tussen het willen dat je kind verantwoordelijkheidsgevoel opdoet, en je kind dwingen om een perfect ideaal na te streven. Dwing je kind niet om perfecte cijfers te halen, of om de allerbeste speler in het voetbalteam te worden; moedig je kind liever aan om zo mogelijk zijn/haar huiswerk te maken en om sportief te zijn. Laat je kind zo veel mogelijk zijn best doen als het kan.
- Als je doet alsof je alleen met het allerbeste genoegen neemt, dan zal je kind het gevoel krijgen dat hij/zij hier nooit aan kan voldoen. Ook kan het kind gaan rebelleren.
- Je wilt niet dat het kind bang is omdat hij/zij het gevoel krijgt dat hij/zij nooit iets goed kan doen. Je wilt je kind aanmoedigen, je wilt het niet militair opleiden.
-
Weet dat het werk van een ouder er nooit op zit. De opvoeding zit er niet op als je kind zijn of haar diploma ophaalt. Jouw ouderschap heeft een levenslang effect op je kind en je moet je kind altijd de liefde en genegenheid geven die het verlangt, zelfs als je honderden kilometers verderop woont. Je blijft niet altijd een constante dagelijkse verschijning in het leven van je kinderen, maar je moet je kinderen wel altijd het gevoel blijven geven dat je om hen geeft. En dat je er, ongeacht wat, altijd voor ze zult zijn.
- Je kinderen zullen zich nog steeds naar jou wenden voor advies. Ze zullen nog steeds beïnvloed worden door wat je zegt, ongeacht hun leeftijd. Naarmate de tijd vordert kun je niet alleen je technieken als goede ouder verbeteren, maar kun je ook gaan leren hoe je een goede grootouder kunt zijn!
Advertentie
Tips
- Denk vaak terug aan je eigen jeugd. Bekijk welke fouten jouw ouders gemaakt hebben, en probeer deze niet over te dragen aan de volgende generaties. Elke generatie ouders/kinderen krijgt de kans om een hele reeks van nieuwe successen en/of fouten te maken.
- Luister naar wat je kind te zeggen heeft.
- Leef je leven niet door middel van je kinderen. Laat ze hun eigen keuzes maken, en laat ze hun leven leiden zoals zij dat willen.
- Geef niet af op hun vriendjes. Probeer daarnaast je eigen vriendschappen te onderhouden.
- Als je een slechte gewoonte probeert af te leren, ga dan op zoek naar hulpgroepen. Probeer altijd om steun te vinden. Zoek iemand met wie je kunt praten als je weer zin hebt om je slechte gewoonte op te pikken. Onthoud dat je niet alleen jezelf aan het helpen bent. Je helpt hiermee ook je kinderen.
- Moedig zelfreflectie aan door je eigen zelfreflecties met je kinderen te delen.
- Tieners hebben de steun van hun ouders meer nodig dan wie dan ook. Denk niet dat je ze omdat ze bijna 18 of 21 worden volledig aan hun lot over kunt laten. Bemoei je echter niet onnodig vaak met ze. Wees zorgvuldig en voorzichtig.
- Verbeter de sociale vaardigheden van je kind.
Advertentie
Waarschuwingen
- Probeer je niet al te vast te houden aan de stereotype opvoedingstechnieken die jouw ras, cultuur, etniciteit of wat dan ook, hoog in het vaandel houdt. Geloof alstublieft niet dat er slechts een manier is waarop je je kinderen kunt opvoeden.
- Wees niet bang om een ouder te zijn. Doe je best, word een vriend, maar laat ze niet vergeten dat jij de ouder bent, geen samenzweerder.
- Opvoeden houdt niet op als een kind opgegroeid is. Een goede ouder zijn duurt je leven lang. Onthoud dat zodra je kinderen volwassen zijn, de beslissingen die ze nemen uiteindelijk wel hun beslissingen zijn.
Advertentie
Bronnen
- [1]
- More4kids Parenting and Family Aanvullende tips; met toestemming van More4kids.info gedeeld.
Advertentie