Pdf downloaden Pdf downloaden

Er is een vaak aangehaald statistisch gegeven dat mensen over het algemeen banger zijn voor spreken in het openbaar dan voor de dood. Het idee om een toespraak te houden voor een aandachtig publiek is voor de meeste mensen een zenuwslopend idee. Gelukkig hoeft dat niet zo te zijn. Een goede spreker zijn is een vaardigheid die je net zo goed kunt leren als elke andere. Wanneer je je stem en de presentatie van jezelf goed beheerst, gaat het zelfverzekerd spreken in het openbaar bijna als vanzelf.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Duidelijk articuleren

Pdf downloaden
  1. Als je een uitstekende spreker wilt worden, moet je eerst een idee hebben van wat het betekent om hier goed in te zijn. Beroemde toespraken werden dat deels omdat de sprekers het meeste gevoel en betekenis wisten te leggen in wat ze te zeggen hadden. Let op de pauzes die ze nemen, de woorden die ze benadrukken en het gestage tempo waarin de meeste beroemde sprekers dat doen.
    • Een van de beroemdste toespraken is 'I Have a Dream' van Martin Luther King Jr. Dit is niet zijn enige toespraak, maar het is wel een van zijn bekendere toespraken.
    • Andere notabele sprekers: Winston Churchill, Dwight Eisenhower en John F. Kennedy.
    • Luister naar Ted Talks om voorbeelden te zien van uitstekende sprekers. Deze zijn vooral nuttig als je een toespraak geeft met tijdsbeperkingen, aangezien Ted Talks 18 minuten of minder duren.
  2. Als spreker in het openbaar moet je nooit de behoefte voelen om je door een presentatie te haasten. Omdat angst ervoor zorgt dat mensen veel sneller spreken dan ze normaal zouden doen, moet je je bewust zijn van je spreeksnelheid. Maak er een bewust punt van om langzaam te spreken. Als je toespraak in een meer beheersbaar tempo verloopt, zal het makkelijker voor je zijn om het gevoel te hebben dat je alles onder controle hebt. [1]
    • Langzaam spreken betekent niet dat je op een monotone toon spreekt. Dat je de tijd neemt, betekent niet dat je saai moet zijn. De beste sprekers in het openbaar houden een vast spreektempo aan en gebruiken die extra tijd om meer expressie in hun optreden te brengen.
  3. Vulwoorden zijn dingen zoals 'zoals' en 'uhm'. Het zijn woorden die alleen bestaan in een live gegeven presentatie omdat de geest van de spreker even nodig heeft om de rest van de toespraak in te halen. Dit soort ongelukjes en andere verbale versprekingen zijn meestal het gevolg van angst. Hoewel angst volkomen natuurlijk is en te verwachten, is het een duidelijke aanwijzing dat je het rustiger aan moet doen. Een spreker die heel langzaam spreekt is beter dan iemand die door belangrijke zinnen heen stottert.
    • Als je een moment nodig hebt om jezelf te herinneren in het midden van je toespraak, pauzeer dan. [2] Terwijl opvultaal alleen maar afbreuk zal doen aan je presentatie, kan een pauze je publiek de tijd geven om te overdenken wat je hebt gezegd.
    • Als je even niet meer uit je woorden kunt komen, maak er dan een grapje van. Zeg iets als: 'Mijn geheugen was een stuk beter toen ik deze speech oefende in het bijzijn van mijn hond, Samuel.'
  4. Zelfs als je elk woord van je speech met een fijne kam hebt nagekeken, zullen er zinnen zijn die het belangrijkst zijn voor het centrale idee dat je bespreekt. In het geval van deze bijzonder belangrijke zinnen, is het van cruciaal belang dat je ze op de een of andere manier extra onder de aandacht brengt. Dit kan je doen door ze trager of luider uit te spreken, of door dezelfde zin twee keer te herhalen.
    • Je publiek pikt dit onmiddellijk op en zal er extra op letten om dat punt te onthouden.
    • Een goed voorbeeld hiervan is de herhaling van 'I have a dream' in Martin Luther King Jr'.s speech van dezelfde naam.
  5. Hoewel je je misschien erg angstig voelt als je aan een toespraak begint, kan het dingen juist makkelijker maken als je jezelf de mogelijkheid geeft om je emotioneel te verbinden met het onderwerp en jezelf uit te drukken. Je stem verheffen en verlagen om bepaalde gevoelens aan te geven kan enorm helpen om een publiek aan je te binden. Als algemene regel geldt dat mensen het gevoel willen hebben dat ze worden aangesproken door een mens van vlees en bloed. Je voordoen als een robot lijkt misschien een veilige route als je zenuwachtig bent over het spreken, maar je komt een stuk verder als je openhartig bent tegen je publiek.
    • Vermijd een monotone toon. Deze aanpak komt vaak voor bij mensen die te veel nadruk leggen op het uit het hoofd leren van de tekst van hun toespraak, en geen ruimte laten voor dynamiek.
    • Een andere goede reden om een monotone voordracht te vermijden is dat je je publiek gewoonweg zult vervelen. Ze zullen hun interesse verliezen in wat je te zeggen hebt.
    • Zorg er wel voor dat je je emoties onder controle hebt. Vermijd overdreven emoties, tranen, of zelfs huilen. Dit kunnen tekenen zijn dat je nog niet klaar bent om het onderwerp publiekelijk te bespreken.
  6. Net als bij een klemtoontechniek op een bepaald woord, kan een goedgeplaatste stilte veel zeggen. Pauzes zijn goed nadat een bijzonder zwaar of belangrijk idee is uitgesproken, of tussen relatief ongerelateerde punten om als een soort alinea-einde te dienen. Een pauze geeft het publiek ook de kans om zijn waardering te laten blijken. Zelfs als je de warme steun niet nodig hebt, zullen je toehoorders meer vertrouwen hebben in je capaciteiten als ze zien dat andere mensen in het publiek je aanmoedigen.
    • Maak gebruik van de pauze. Gebruik hem om op adem te komen, je ademhaling te stabiliseren en je gedachten te ordenen.
    • Zorg ervoor dat je oogcontact houdt met je publiek. Verlies die connectie niet!
  7. Toespraken kunnen uit het hoofd geleerd worden als je genoeg tijd en oefening hebt, maar een echt begaafde redenaar zal delen van zijn toespraak gebruiken als een kans om rechtstreeks met het publiek te communiceren. Als een toeschouwer een vraag heeft, zou het een gemiste kans zijn om die niet te beantwoorden. Het publiek zal onder de indruk zijn van je bereidheid om je tekst los te laten en schijnbaar spontaan te interageren. [3]
    • Het publiek zal niet reageren op een spreker, tenzij er al kwesties aangevoerd zijn. Je moet een publiek interesseren in waar je het over hebt, als je wilt dat ze actief reageren. [4]
    • Proberen om het publiek erbij te betrekken is altijd een risico. Je kunt niet controleren wat iemand uit het publiek zal zeggen, en je zult een antwoord moeten improviseren op wat er aangevoerd wordt. Erger nog, geen reactie krijgen van het publiek zal je als presentator in verlegenheid brengen. [5] Zet je publiek niet te kijk en stel niet te veel vragen.
    • Laat het publiek weten of je een vraag- en antwoordsessie houdt aan het einde van je toespraak. Ga niet in op vragen of opmerkingen terwijl je aan het praten bent, want dit kan je boodschap doen ontsporen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Goed gebruik maken van lichaamstaal

Pdf downloaden
  1. Een sterke lichaamshouding is een van de meest sprekende tekenen van zelfvertrouwen. Laten we zeggen dat het een uitstraling is die je wilt hebben wanneer je in het openbaar spreekt. Houd je rug recht, en je schouders naar buiten gericht. [6]
    • Als je iemand bent met een slechte houding, kan het even duren voordat je jezelf een betere houding hebt aangeleerd. Na een tijdje zal je het echter zonder nadenken kunnen.
  2. Als je nerveus bent, zal je gezicht verstarren. Woorden alleen gaan maar tot zover wat communicatie betreft. De beste speeches raken je diep, en het wordt versterkt als dezelfde gevoelens worden gespiegeld door de spreker. Of je nu gerepeteerd hebt of niet, een bijpassende gezichtsuitdrukking geeft je speech een grote mate van authenticiteit.
    • Forceer het echter niet. Hoewel je zeker geanimeerd over wilt komen, wil je niet onnatuurlijk overkomen. Je wilt dat je uitdrukking overeenkomt met je toon en woorden.
  3. Of je nu spreekt op een podium of in een iets meer informele setting, de kans is groot dat er een grotere fysieke ruimte is die je zou kunnen innemen. Zelfs als je de meest meeslepende spreker bent, zal er een deel van je publiek zijn dat ook visueel betrokken wil zijn. Door de ogen van je publiek je te laten volgen terwijl je over het podium loopt, zal je presentatie (en onderwerp) nog dynamischer aanvoelen.
    • Als je iemand in het publiek rechtstreeks aanspreekt, moet je op het podium naar diegene toelopen. Dit creëert urgentie. [7]
    • Het is het beste om te bewegen terwijl je naar een nieuw onderwerp overgaat, omdat dit het publiek laat weten dat er iets gaat veranderen.
  4. Oogcontact is essentieel als je een band wilt kweken met het publiek tot wie je je richt. Dit hoeft niet een constante ding te zijn, en je hoeft niet oogcontact te maken met elk individu in de menigte. In plaats daarvan, kan je door gewoon je ogen van links naar rechts door je publiek te laten gaan, een gevoel van interactie tussen jezelf en de aanwezigen creëren. [8]
    • Neem de tijd. Staar niet te lang naar één persoon, maar loop ook niet te snel voorbij, anders kom je nerveus over.
    • Als je merkt dat je te veel aan het rondkijken bent, overweeg dan om je te concentreren op de muur achter het publiek. Staar niet te lang naar een punt, en hou je blik langzaam in beweging.
  5. Lichaamstaal is een krachtig instrument op het podium, maar het is alleen van nut als het betrekking heeft op het onderwerp waarover je spreekt. Beschouw handzwaaien en gebaren als uitroeptekens in je toespraak. Door je lichaam te gebruiken als een extra vorm van communicatie, kun je op meerdere niveaus je punt duidelijk maken.
    • Houd je gebaren natuurlijk en spontaan. Stem ze af op wat je voelt. Als je de neiging voelt om je vuist te balken of je arm op te heffen, doe het dan!
    • Het is niet altijd een goed idee om je gebaren van tevoren te oefenen, omdat ze er dan geforceerd, statisch en onnatuurlijk uit kunnen zien. Je kunt je toespraak wel voor de spiegel oefenen en kijken hoe je van nature beweegt.
  6. Bovenal moet je elke merkbare beweging van je lichaam onder controle houden als je aan het spreken bent. Veel mensen gaan kronkelen en wriemelen als ze nerveus zijn. Dit is niet het soort indruk dat je wilt overbrengen als je van plan bent een succesvolle presentatie te houden. je lichaamstaal mag niet aan grillen of toeval worden overgelaten. Als je nog niet voldoende vertrouwd bent met spreken in het openbaar om de vocale presentatie in evenwicht te brengen met een doelgerichte lichaamstaal, is het beter om jezelf volledig stil te houden. Houd er rekening mee dat onbewuste bewegingen je presentatie zullen tegenwerken. [9]
    • Overweeg je toespraak te oefenen in het bijzijn van een vriend of familielid en vraag hem of haar te letten op eventueel gefriemel of gekronkel.
    • Neem als alternatief jezelf op terwijl je je toespraak houdt en bekijk de opname. Let op onbewuste bewegingen, zoals met je haar spelen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Weten wat je zegt

Pdf downloaden
  1. Speeches zijn als mondelinge essays. Ze hebben over het algemeen een vergelijkbare indeling. Als je je toespraak zelf schrijft, moet je proberen hem in secties te verdelen om je punten beter te organiseren. Zelfs als je de speech nog niet geschreven hebt, is het een goed idee om te weten welke structurele rol elk onderdeel heeft. Over het algemeen bestaan bijna alle toespraken uit drie delen: [10]
    • Een inleiding. Hier introduceer je jezelf of het onderwerp dat besproken moet worden.
    • De hoofdtekst en ondersteunde punten. Dit is waar de details van je betoog of discussie worden uitgewerkt. Dit beslaat veruit het grootste deel van een toespraak en is meestal gelijk aan alle alinea's in een essay tussen de eerste en de laatste.
    • Afsluitende verklaringen en samenvatting. Aan het eind wil het publiek de toespraak afsluiten. Maak van de gelegenheid gebruik om de wijdverspreide implicaties van het onderwerp op te merken, en ook om de ideeën die je in de hoofdtekst hebt behandeld nog eens kort samen te vatten.
  2. Het maakt niet uit hoe ingewikkeld het onderwerp is waarover je spreekt, er moeten een paar regels uit je toespraak komen die iedereen die ze hoort meteen zal onthouden. Dit kan de stelling zijn, of het centrale punt van wat je probeert te zeggen. Een take-home message zou bij voorkeur de vorm moeten hebben van een toegepast verzoek.
    • Als je je publiek vraagt om iets in hun eigen tijd te doen of over na te denken, zal je publiek hopelijk nog lang nadat de presentatie zelf is afgelopen aandacht hebben voor je onderwerp.
    • Boodschappen van bijzonder belang moeten vetter, langzamer, of herhaald worden.
  3. Hoewel goede sprekers hun spreektempo ontspannen houden en niet te snel gaan, moet je de tijd van je publiek respecteren. Het is niet nodig om een toespraak van een half uur te houden terwijl je dezelfde punten ook in 20 minuten zou kunnen behandelen. Het is veel gemakkelijker om de toespraak zelf te herzien dan om te proberen delen van je toespraak te versnellen.
    • Als je denkt dat je speech korter kan, loop hem dan nog eens door en beslis voor jezelf welke regels je weg kunt laten.
    • Als je in het midden van je speech tijd te kort komt, ga dan niet te snel! Behandel de belangrijkste punten, en sluit je speech af.
  4. Niets groots is ooit tot stand gekomen zonder hard werken en oefenen. Het repeteren van je speech is noodzakelijk als je wilt dat je publiek iets meeneemt van je presentatie en je serieus neemt. Houd je speech voor de spiegel en let op hoe je eruit ziet terwijl je spreekt. Het helpt ook om jezelf op te nemen terwijl je de toespraak oefent. Zo kun je beter zien wat je goed en fout doet. [11]
    • Het is een goed idee om je speech eerst door te nemen in het bijzijn van een vriend of familielid, voordat je live gaat. Op die manier kan de andere persoon je feedback geven vanuit een nieuw perspectief.
  5. Ook al ben jij degene die optreedt, je toehoorders nemen tijd vrij om je te horen spreken over je onderwerp. Daarvoor verdienen ze wel wat dankbaarheid. Als je je publiek vertelt hoezeer je het waardeert dat ze hun tijd aan je hebben besteed, eindigt je toespraak met een positieve en warme noot. [12]
    Advertentie

Tips

  • Spreken in het openbaar is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Het is iets waar je waarschijnlijk veel tijd aan zult moeten besteden om het te perfectioneren. Laat je niet klein krijgen als je de eerste paar keer een fout maakt. Het is een vaardigheid voor het leven, en als je het eenmaal onder de knie hebt, zal het je de rest van je leven van nut zijn.
  • Sluit visuele hulpmiddelen (zoals Powerpoint) in je presentatie in, maar alleen als het iets waardevols toevoegt. [13] Zorg er ook voor dat je vertrouwd bent met de technologie, zodat ongelukjes je niet afleiden van je toespraak.
  • Tijdens het schrijven van je toespraak kan je onderbewustzijn eraan werken terwijl je iets anders aan het doen bent. Deze ideeën zijn vaak creatief en kunnen tot je beste punten behoren. Houd een notitieboekje of een notitie-app bij de hand, zodat je ideeën kunt noteren zodra ze in je opkomen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Je weet nooit zeker hoe een publiek op je presentatie zal reageren. Wees voorbereid op een minder positieve ontvangst, en als het geval zich voordoet, zorg er dan voor dat je ermee om kunt gaan. Op het podium laten merken dat je er last van hebt, zal je geloofwaardigheid niet ten goede komen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.248 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie