Pdf downloaden
Pdf downloaden
Een griezelverhaal schrijven kan een leuk project voor jezelf zijn of een interessante opdracht voor een schoolopdracht. Misschien is het moeilijkste van een horrorverhaal wel het begin, of de eerste paar regels. Je kunt je eigen horrorverhaal beginnen door eerst een verhaalidee te construeren en daarna een sterk begin te schrijven. Vervolgens moet je de eerste pagina's herzien zodat ze bij de rest van het verhaal passen en zo boeiend mogelijk zijn.
Stappen
-
Beschrijf iets dat je bang maakt of tegenstaat. Denk aan je grootste vrees of angsten. Dit kan de angst zijn om een vriend te verliezen, hoogtevrees, een angst voor clowns, of zelfs een angst voor klittenband. Je kunt deze angst dan aanboren en verkennen als een idee voor je verhaal.
- Gebruik je angst als bron voor een verhaal over iets engs of walgelijks. Bedenk hoe je als personage zou reageren als je gedwongen werd om deze angsten het hoofd te bieden.
- Een andere mogelijkheid is om familie, vrienden of je partner te vragen wat hen het bangst maakt of tegenstaat. Je kunt hun angsten dan gebruiken als een idee voor je verhaal.
-
Verander een gewone situatie in iets afschuwelijks. Je kunt ook een normale, alledaagse situatie aannemen, zoals een wandeling in het park, het bereiden van een maaltijd of het bezoeken van een vriend, en een angstaanjagend element aan de situatie toevoegen. Gebruik je verbeelding om een huiveringwekkende draai aan een normale, alledaagse activiteit of scène te geven. [1] X Bron
- Je kunt bijvoorbeeld een afgehakt oor zien liggen tijdens je ochtendwandeling in het park of misschien verandert een groente die je voor het avondeten aan het snijden bent in een vinger of een tentakel. Ga creatief te werk en bedenk hoe je een situatie die gemeengoed lijkt te zijn, kunt verbuigen of verdraaien.
-
Sluit je personages op in een angstaanjagende omgeving. Je kunt je hoofdpersonage ook afsluiten in een omgeving die angstaanjagend en eng is. Door het beperken van de bewegingen van je personage kun je spanning en angst in het verhaal opbouwen met behulp van de omgeving. [2] X Bron
- Denk bijvoorbeeld aan een kleine ruimte die je bang maakt of je angst aanjaagt. Vraag jezelf af waar je het meest bang of angstig voor bent of om vast te komen zitten.
- Je kunt het personage opsluiten in een besloten ruimte zoals een kist, een koude vochtige kelder, een verlaten politiebureau, een eiland of een verlaten stad. Als je je personages in een enge omgeving opsluit, zal dat meteen angst in het verhaal brengen en direct een nerveuze spanning veroorzaken.
-
Creëer verschillende hoofdpersonages. Je kunt je horrorverhaal ook beginnen door je te richten op de ontwikkeling van je personages. Je moet ernaar streven om een hoofdpersonage of meerdere hoofdpersonages te creëren die verschillend en gedetailleerd zijn. Je kunt voor elk personage een karakterstudie maken zodat je een gevoel krijgt van hoe ze leven, hoe ze denken en hoe ze zouden kunnen reageren in een conflictsituatie. Zelfs als elk detail in je schets niet in je verhaal te zien is, kunnen ze nog steeds invloed hebben op hoe je het personage schrijft en hoe je lezers je personage waarnemen. Een goed afgerond personage zal merkbaar en gedenkwaardig zijn voor je lezers. Begin je schets met jezelf vragen te stellen over dingen als: [3] X Bron
- De leeftijd en het beroep van het personage
- De burgerlijke staat of de relatiestatus van het personage
- Hoe het personage de wereld ziet (cynisch, sceptisch, angstig, vrolijk, tevreden, gesetteld)
- Specifieke of unieke fysieke eigenschappen, zoals een apart kapsel, een litteken of een bepaalde kledingstijl
- Het dialect of de taal die het hoofdpersonage en de andere personages spreken
-
Geef je hoofdpersonage een extreme emotie. Horror hangt af van de reactie van de lezer op de tekst. Je kunt extreme emoties in de lezer creëren door je personage een extreme emotie te geven waarmee ze in de loop van het verhaal moeten worstelen. Emoties zoals shock, paranoia en angst zijn allemaal sterke emoties die een personage kunnen motiveren om actie te ondernemen of intense gedachten te hebben. [4] X Bron
- Het laten ervaren van een intense schok, zoals de dood van een geliefde of het verlies van een baan, kan ook een conflict veroorzaken voor je personage. Dit kan er dan toe leiden dat het personage beslissingen neemt die ze niet zouden nemen als ze niet in shock waren of als ze niet met de naschok van een grote gebeurtenis te maken zouden hebben.
- Je kunt je hoofdpersonage ook een dosis paranoia meegeven, of een gevoel dat er iets niet helemaal goed is. Dit zal het personage achterdochtig maken en de dingen vanuit een scheef perspectief doen bekijken. Dit is ook een makkelijke manier om de relatie van je hoofdpersoon met andere personages op te zetten. Paranoia is ook geweldig om je lezer te verontrusten en hem of haar te laten twijfelen aan zijn of haar begrip van de gebeurtenissen in het verhaal.
- Een andere optie is om je hoofdpersonage een gevoel van angst te geven of alsof er iets ergs staat te gebeuren. Een voorgevoel kan helpen om spanning in het verhaal op te bouwen en de lezer erbij te houden.
-
Creëer een plotschets. Als je eenmaal een duidelijk verhaalidee hebt, moet je een plotschets maken zodat je een algemeen gevoel hebt van waar je personages naartoe gaan in het verhaal. Als je de structuur van tevoren bedenkt, wordt je verhaal op de lange termijn sterker. De plotschets kan fungeren als een kaart of gids voor je verhaal, hoewel je uiteindelijk kan afwijken van deze opzet als de inspiratie toeslaat terwijl je het horrorverhaal schrijft.
- Je kunt een plotdiagram gebruiken om de schets te maken. Een plotdiagram heeft zes verschillende segmenten, in de vorm van een driehoek, met de climax aan de bovenkant van de driehoek. De zes segmenten zijn: de opzet, het incident, de stijgende actie, de climax, de dalende actie en de oplossing.
- Je kunt ook de sneeuwvlokmethode gebruiken om de contouren te creëren. Je doet dit door een samenvatting van één zin van de plot te maken, gevolgd door een samenvatting van één alinea van de plot, en vervolgens een spreadsheet met scènes.
Advertentie
-
Maak een informatieve, boeiende eerste regel. De eerste regel van je verhaal moet vragen oproepen in de geest van de lezer, maar ook de lezer meetrekken in het verhaal. Een goede openingszin zal de lezer vertellen waar het verhaal over gaat, een duidelijke gezichtspunt of stem geven en een vleugje karakterisering. [5] X Bron
- Je zou bijvoorbeeld kunnen besluiten om een verhaal te schrijven over je angst voor klittenband, die zich afspeelt in een dystopische wereld. Misschien heb je de volgende openingszin: 'Sara probeerde stil te zitten terwijl de mannen het klittenband om haar polsen aanhaalden, en kneep haar ogen dicht om het angstaanjagende geluid buiten te sluiten.'
- Deze openingszin introduceert de hoofdpersoon, Sara, en plaatst haar in een scène waarin ze angst en ongemak ervaart. Het roept ook vragen op in het hoofd van de lezer, zoals wie zijn 'de mannen' en waarom wordt Sara vastgebonden? Deze vragen houden de lezer bezig waardoor die graag pagina's wil blijven omslaan.
-
Begin in een scène. Probeer je verhaal te beginnen in een scène, waarbij je personage of personages in beweging zijn, op elkaar reageren of iets doen. Door te beginnen in een actie zal je lezer direct betrokken raken en aangemoedigd worden om te blijven lezen. Het geeft de lezer ook een basis en helpt om hem of haar mee te trekken in verhaal. [6] X Bron
- Probeer je hoofdpersonage in een scène te plaatsen waarin ze in nood verkeert of op een of andere manier onrustig is. Dit zal het horrorelement van het verhaal meteen introduceren.
- Je kunt bijvoorbeeld het verhaal openen met een scène waarin de hoofdpersoon wordt vastgebonden in een apparaat. Je kunt dan beschrijven hoe het voelt voor je personage om in het apparaat te zitten en haar denkproces om te proberen te ontsnappen aan het apparaat terwijl haar ontvoerders proberen haar vast te binden.
-
Geef de lezer meteen angstaanjagende of verontrustende details. Je schrijft tenslotte een griezel- of horrorverhaal, dus wees niet bang om angstaanjagende of verontrustende details in de eerste paragraaf van het verhaal te introduceren. Aan het einde van de eerste paragraaf moet je lezer de setting en het conflict kennen. De lezer moet ook een goed gevoel van onbehagen of angst hebben aan het einde van de eerste pagina van het verhaal, want je wilt sterke emoties oproepen bij je lezer. [7] X Bron
- Je kunt bijvoorbeeld bloederige details zoals bloed, ingewanden, slijm, hersenweefsel of speeksel in de eerste paragraaf van je verhaal opnemen. Probeer de bloederige details spaarzaam en een beetje tegelijk te gebruiken, zodat het verhaal niet clichématig of als een herhaling aanvoelt. Op die manier zal, wanneer je bloederige details toevoegt, het een grotere impact hebben op de lezer.
-
Voeg een hoofdconflict toe. Je horrorverhaal moet ook een hoofdconflict bevatten, waarbij je hoofdpersoon op een of andere manier tot actie wordt aangezet. Het hoofdconflict van je horrorverhaal moet in de eerste paar alinea's of de eerste één tot twee pagina's van je verhaal verschijnen. Als je zo snel mogelijk een conflict in je verhaal hebt, houd je je lezer bezig en help je om spanning in je verhaal op te bouwen. [8] X Bron
- Bijvoorbeeld: Je hebt misschien een hoofdpersoon die probeert zich te ontdoen van een spook in haar huis. Dit zou het belangrijkste conflict kunnen zijn dat je meteen in het verhaal introduceert. De rest van het verhaal kan dan gaan over haar poging om zich te ontdoen van de geest in haar huis zonder dat ze gewond raakt of dat iemand in haar gezin gevaar loopt.
- Een ander veel voorkomend overkoepelend conflict is het thema van overleven, waarin je personage een angstaanjagende situatie onder ogen moet zien die levensbedreigend is als ze er niet aan kunnen ontsnappen.
- Als je besluit het conflict achter te houden voor de lezer tot later in het verhaal, zou je een goede reden moeten hebben om dit te doen. Het achterhouden van informatie moet alleen met opzet en ten behoeve van het verhaal gebeuren, want zonder deze informatie kan je lezer in de war raken of de weg kwijt raken.
-
Gebruik de actieve stem. Je moet ook proberen om altijd de actieve stem te gebruiken in je openingsdeel en gedurende het hele verhaal, in plaats van de passieve stem. De passieve stem kan er uiteindelijk voor zorgen dat je zinnen saai of droog klinken. Je wilt zinnen maken die boeiend en dynamisch zijn voor de lezer, met veel actie en een voorwaartse dynamiek. [9] X Bron
- Bijvoorbeeld: In plaats van je verhaal te beginnen met de zin 'De bandjes voelen koud aan op Sara's huid als de mannen haar in de stoel vastbinden', wat passief en onduidelijk is, kun je beginnen met 'Sara voelt de riemen, koud en metalig, op haar huid terwijl de mannen haar in de stoel vasthouden.' De tweede zin gebruikt de actieve stem en plaatst het onderwerp van de zin, 'Sara,' naast het werkwoord in de zin, 'voelt'.
- Het gebruik van de actieve stem betekent niet dat je je beperkt tot alleen het gebruik van de eerste persoon en tegenwoordige tijd voor je verteltrant. Je kunt de actieve stem ook in de verleden tijd gebruiken, met behulp van de derde persoon of tweede persoon.
-
Lees voorbeelden van beginzinnen. Je kunt een beter begrip krijgen van hoe je je horrorverhaal met een knaller kunt beginnen, door het lezen van openingszinnen van bekende griezel- en horrorverhalen. Gebruik deze openingen als model of leidraad voor je eigen verhaal. Voorbeelden hiervan zijn:
- Het begin van 'The Tell-Tale Heart' van Edgar Allen Poe: 'Zeker! --nerveus --bijzonder, vreselijk nerveus ben ik geweest, en ben ik nog steeds; maar waarom zeg je dat ik gek ben?' [10] X Bron De openingsregels vertellen de lezer meteen dat de verteller onrustig is, zeer zenuwachtig, en mogelijk ook gek. Het is een geweldige opening die de lezer meteen op scherp zet en voorbereidt op een verontrustend verhaal.
- Het begin van 'Where Are You Going, Where Have You Been?' van Joyce Carol Oates: 'Haar naam was Connie. Ze was vijftien en had de korte, nerveuze giechelende gewoonte om haar nek uit te rekken om in spiegels te kijken of naar de gezichten van anderen te kijken om er zeker van te kunnen zijn dat die van haar in orde was.' [11] X Bron De beginregels zijn bedrieglijk eenvoudig, maar ze introduceren het hoofdpersonage, geven haar jonge leeftijd en geslacht, en karakteriseren het hoofdpersonage als mogelijk ijdel en naïef. Deze regels bereiden de lezer voor op een verhaal over de hoofdpersoon en haar gebreken die mogelijk vatbaar is voor invloeden van buitenaf.
- Het begin van 1984 van George Orwell: 'Het was een heldere, koude dag in April, en de klokken sloegen dertien.' [12] X Bron Deze beginregel is bekend en wordt bewonderd om zijn vermogen om alle afzonderlijke elementen van het verhaal in één zin te proppen. Het decor wordt geschilderd voor de lezer met de omgeving en de opzet middels een verontrustend beeld, een dag die helder en koud is. De klokken die dertien uur slaan, voelen ook aan als een slecht voorteken en een teken van het ongeluk dat komen gaat.
Advertentie
-
Lees de openingsregels hardop. Als je eenmaal de opening van je horrorverhaal hebt geschreven, moet je ze hardop voorlezen om te horen hoe ze klinken op de pagina. Let op als de openingsregels verontrustend of storend aanvoelen. Controleer of de openingsregels een plot, karakterisering, omgeving en verteltrant bevatten.
- Je mag de openingsregels ook hardop voorlezen aan een vertrouwde vriend of vriendin om een second opinion te krijgen. Vraag je luisteraar of hij of zij het verhaal griezelig, verontrustend of schrikwekkend vindt. Wees bereid om constructieve kritiek en feedback te geven op de opening, want een tweede blik op het begin kan het verhaal sterker maken.
-
Herzie het begin als je het einde hebt bereikt. Vaak kan het construeren van de beginregels het makkelijker maken om de rest van het verhaal te schrijven. Als je eenmaal een bevredigend einde van je horrorverhaal hebt gemaakt, moet je teruggaan en het begin herzien. Dit zal ervoor zorgen dat je begin nog steeds past bij de manier waarop je verhaal eindigde.
- Je moet overwegen of het begingedeelte goed aansluit bij de rest van het verhaal. Je moet ook het begin aanpassen om eventuele wijzigingen in je personage of omgeving die je later in het verhaal hebt aangebracht, te weerspiegelen. Je wilt dat je begin voelt als een natuurlijk begin van de rest van het verhaal.
-
Bewerk het begin waarbij je let op duidelijkheid, de verteltrant (persoon) en de stijl. Je moet ook het begingedeelte doorlezen om er zeker van te zijn dat het in ieder geval niet verwarrend is en dat het gemakkelijk te volgen is voor de lezer. Er is niets erger dan een openingsgedeelte dat voor de lezer niet zinvol is, omdat die zo gefrustreerd kan raken dat verder lezen geen zin meer lijkt te hebben.
- Zorg ervoor dat de verteltrant in het begingedeelte overeenkomt met die in de rest van het verhaal. Je wilt een consistente verteltrant in je hele verhaal, zodat het als een geheel aanvoelt.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://referenceforwriters.tumblr.com/post/60572428904/7-helpful-tips-to-writing-good-horror-stories
- ↑ http://blog.karenwoodward.org/2014/06/17-ways-to-write-terrifyingly-good.html
- ↑ http://blog.karenwoodward.org/2014/06/17-ways-to-write-terrifyingly-good.html
- ↑ http://wordflow.webs.com/apps/blog/show/25884204-the-pen-is-mightier-scary-101-how-to-write-a-good-horror-story
- ↑ http://www.writersdigest.com/writing-articles/by-writing-goal/write-first-chapter-get-started/10-ways-to-start-your-story-better
- ↑ http://www.writersdigest.com/writing-articles/by-writing-goal/write-first-chapter-get-started/10-ways-to-start-your-story-better
- ↑ http://www.writersdigest.com/writing-articles/by-writing-goal/write-first-chapter-get-started/10-ways-to-start-your-story-better
- ↑ http://www.writersdigest.com/writing-articles/by-writing-goal/write-first-chapter-get-started/10-ways-to-start-your-story-better
- ↑ http://jerz.setonhill.edu/writing/grammar-and-syntax/active-and-passive-verbs/
Over dit artikel
Deze pagina is 3.291 keer bekeken.
Advertentie