Pdf downloaden
Pdf downloaden
Luipaardgekko's zijn nachtdieren en zullen het grootste gedeelte van de dag in hun kooi doorbrengen. Deze reptielen zijn populaire huisdieren wegens hun acceptatie van vastgehouden worden, hun onderscheidende persoonlijkheden en hun comfort in een middelgroot terrarium. De natuurlijk habitat van een luipaardgekko is het woestijnlandschap van Afghanistan, het westen van India, Pakistan, Irak en Iran; een landschap dat gekarakteriseerd wordt door gesteente, ruwe grassen en lage struiken. [1] X Bron Wanneer je een habitat voor je luipaardgekko gaat maken, moet je proberen om zijn natuurlijke habitat zoveel mogelijk na te bootsen.
Stappen
-
Gebruik een lang en breed aquarium, terrarium of vivarium. Een vivarium is een houten bak met een glazen voorzijde, dat zal helpen om je elektriciteitsrekening laag te houden.
- Luipaardgekko's zijn gronddieren, gebruik dus een glazen habitat om te voorkomen dat de gekko de wanden ervan kan beklimmen. Gebruik geen kooi van draadstaal of gaas, omdat deze niet goed warmte vasthouden, je gekko er gemakkelijk uit kan ontsnappen en je gekko gewond kan raken als zijn poot of klauw in de draad vast komt te zitten. [2] X Bron
-
Geef je gekko voldoende ruimte. Luipaardgekko's zijn niet erg actief, maar ze moeten een goede hoeveelheid ruimte hebben om zich in te kunnen bewegen. Een habitat van ten minste 75 liter zou voldoende moeten zijn. Voorkom echter ook dat de habitat te groot is voor je gekko, aangezien dit het lastig voor hem kan maken om de warmtebron in de habitat te vinden en om zich te verstoppen. Er is geen maximale afmeting voor volwassenen, maar grotere habitats moeten veel schuilplaatsen bevatten. De aanbevolen maten zijn: 75 liter voor één volwassen luipaardgekko en 37,5 liter voor één babygekko. [3] X Bron
- Een enkele volwassen luipaardgekko heeft een habitat van minimaal 37,5 liter nodig (maar 75 liter is beter), twee gekko's hebben een minimale ruimte van 55-75 liter nodig en drie gekko's vereisen 75-115 liter ruimte. Je kunt tot drie gekko's in hetzelfde aquarium houden, maar ze moeten van gelijke afmeting zijn én mannetjes moeten altijd apart gehouden worden. Alleen vrouwtjes van vergelijkbare maat kunnen dus samen worden ondergebracht, en zelfs dan is het mogelijk dat ze met elkaar vechten. Zorg ervoor dat je een extra habitat hebt, voor het geval ze vechten.
-
Dek de habitat af met een deksel van draadstaal of gaas. Hoewel je gekko de glazen wanden van de habitat niet kan beklimmen, moet je de leefruimte altijd afdekken met een deksel van gaas of draadstaal om insecten, andere huisdieren en kinderen buiten te houden. Je kunt ook een schuifdeur aan de voorkant gebruiken, deze helpt tevens bij het temmen. [4] X Bron
- Vermijd deksels van plastic, glas en elke ander massief materiaal. Massieve materialen kunnen de temperatuur in habitat verhogen tot een onveilig niveau.
Advertentie
-
Gebruik droge eco-aarde of reliëftegels als substraat in de habitat. Substraat is de bodembedekking in de habitat, waar je gekko op zal lopen. Gebruik nooit zand. De natuurlijke habitat van deze gekko's bevat gesteente en harde aarde. Zand kan leiden tot impactie.
- Tegels en platte stenen zijn goedkoop, geleiden goed, zijn mooi om te zien, makkelijk schoon te maken en vormen geen gezondheidsrisico voor je gekko. Er moet een dunne laag zand of eco-aarde onder en tussen de tegels liggen. De tegels moeten reliëf hebben, zodat de gekko er zonder moeite op kan lopen. Je kunt tegels en platte stenen in de lokale dierenwinkel kopen. Dit is een permanent substraat.
- Je kunt ook krantenpapier, waspapier of pakpapier als substraat gebruiken. Een substraat op basis van papier is makkelijk te onderhouden en vervangen. Het schoonmaken van de habitat wordt hierdoor snel, en vaak hoef je alleen het papieren substraat te verversen. Er kunnen echter wel insecten onder kruipen.
- Sommige eigenaren en dierenartsen raden aan om reptielentapijt te gebruiken, wat speciaal ontworpen is voor reptielenhabitats. Het ziet er mooi uit in de habitat en vormt geen gezondheidsrisico voor je gekko. Je kunt het in de lokale dierenwinkel vinden. Echter, de klauwen en tanden van je gekko kunnen er wel in vast komen te zitten en ook hier kunnen insecten onder kruipen.
-
Creëer een warme en een koele schuilplaats voor je gekko. Voor je gekko zijn schuilplaatsen in zijn leefomgeving essentieel. Hij gebruikt ze om zichzelf te beschermen tegen licht, warmte en alles waar hij bang voor is, zoals andere huisdieren of mensen die dichtbij de habitat staan. De schuilplaatsen moeten lang genoeg zijn, zodat de gekko er gemakkelijk in past. Je kunt zelf schuilplaatsen maken met tupperwarebakjes of in de dierenwinkel schuilplaatsen kopen die op natuurlijk gesteente lijken. Probeer om zowel een warme als een koele schuilplaats in de habitat te maken, voor maximaal comfort. Het wordt niet aanbevolen om een schuilplaats tegen de wand van de habitat te plaatsen, aangezien je gekko zich hierin feitelijk niet kan verstoppen.
- Plaats de warme schuilplaats aan de warme kant van de habitat. Je gekko zal deze gebruiken om zijn voedsel te verteren en om op te warmen als hij het koud heeft.
- Plaats de koele schuilplaats aan de koele kant van de habitat. Je gekko gebruikt deze om zijn lichaamstemperatuur te reguleren wanneer hij het het warm heeft en moet afkoelen.
-
Maak een warme, vochtige schuilplaats voor je gekko. Een vochtige schuilplaats helpt je luipaardgekko om een gebalanceerde lichaamstemperatuur te onderhouden en van een hogere vochtigheid in de habitat te genieten. Hij is ook goed voor het vervellen. Bedek deze schuilplaats met vochtig keukenpapier, eco-aarde of veenmos. [6] X Bron
- Je kunt een vochtige schuilplaats maken van een kleine, plastic houder ter grootte van een boterham.
- Je moet de afdekking of het mos dagelijks bespuiten met water, zodat hij vochtig blijft, maar niet nat is.
- Je kunt ook kant-en-klare vochtige schuilplaatsen kopen in een dierenwinkel.
-
Plaats een voedsel- en waterkom in de habitat. Zoek in de dierenwinkel een gecombineerde voedsel- en waterkom die gemaakt is voor luipaardgekko's. De voedselkom is alleen nodig als je meelwormen gebruikt in het dieet. Vul de waterkom bij als er weinig water in zit of als het water vies is. Gebruik water uit een fles, kraanwater dat 24 uur heeft gestaan, water dat behandeld is met reptisafe (te vinden in dierenwinkels) of gefilterd water. [7] X Bron
- Koop geen te diepe waterkom, aangezien je gekko mogelijk moeilijk bij het water kan als het te diep is en diep water verdrinkingsgevaar kan opleveren. Zorg ervoor dat de waterkom wel zo groot is dat je gekko erin kan baden.
-
Voeg planten en/of stenen of houtblokken toe. Je kunt levende planten of kunstplanten gebruiken in de habitat, om je gekko meer zekerheid en meer schuilplaatsen te bieden. Je kunt ze ook gebruiken om te voorkomen dat je gekko zich gaat vervelen. Zorg er, als je levende planten gebruikt, echter wel voor dat die niet giftig zijn en geschikt zijn voor luipaardgekko's. Levende planten zien er misschien aantrekkelijker uit, maar ze vereisen ook meer onderhoud en ze verhogen het vochtigheidsniveau in de habitat. [8] X Bron
- Je kunt ook stenen of kleine stokjes in de habitat plaatsen, om je gekko wat te geven om op te zitten en klimmen. Maak stenen en stokjes altijd schoon voordat je ze in de habitat plaatst, om vuil en bacteriën te verwijderen. Je moet tevens eventuele scherpe punten en randen afvijlen, zodat je gekko zichzelf niet kan verwonden.
- Zorg ervoor dat de decoraties in de habitat gezekerd zijn, zodat er niets omvalt en je gekko verwondt.
- Je kunt verder de bast van de stokjes verwijderen om van bacteriën en parasieten af te komen. Je kunt de stokjes ook op lage warmte gedurende 20-30 minuten in de oven plaatsen om parasieten te doden voordat je ze in de habitat van je gekko plaatst. Het is verder goed om keukenpapier te leggen in de hoek waar je gekko zijn behoefte doet, vervang het steeds nadat het is gebruikt.
Advertentie
Benodigdheden
- Houder van 37,5-75 liter
- Draadstaal of gaas terrariumdeksel
- Pistoolthermometer of digitale thermometer met sonde
- Extern warmtepad voor onder de habitat
- Droge eco-aarde of reliëftegels
- Twee of drie schuilplaatsen
- Plastic houder voor mos-schuilplaats
- Spuitfles met water
- Levende planten of kunstplanten
- Decoratieve stenen
- Decoratieve stokjes en stukken hout
- Voedsel- en waterkom
Bronnen
- ↑ http://www.thebeardeddragon.org/leopard-gecko/leopard-gecko-habitat.php
- ↑ http://petvalu.com/habitat-sweet-habitat-leopard-gecko/
- ↑ http://www.thebeardeddragon.org/leopard-gecko/leopard-gecko-habitat.php
- ↑ http://www.thebeardeddragon.org/leopard-gecko/leopard-gecko-habitat.php
- ↑ http://petvalu.com/habitat-sweet-habitat-leopard-gecko/
- ↑ http://petvalu.com/habitat-sweet-habitat-leopard-gecko/
- ↑ http://www.thebeardeddragon.org/leopard-gecko/leopard-gecko-habitat.php
- ↑ http://www.thebeardeddragon.org/leopard-gecko/leopard-gecko-habitat.php
Over dit artikel
Deze pagina is 4.501 keer bekeken.
Advertentie