Pdf downloaden Pdf downloaden

Chocolade is giftig voor honden. Chocolade bevat een stof genaamd theobromine en de inname van deze stof kan bij honden leiden tot hartritmestoornissen, verhoogde bloeddruk of zelfs epileptische aanvallen. [1] Wanneer je hond chocolade binnen heeft gekregen moet hij onmiddellijk behandeld worden. Hoe groter de hoeveelheid en hoe langer de stof zich in het lichaam bevindt, hoe groter het gevaar voor je huisdier.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Schakel een dierenarts in

Pdf downloaden
  1. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk informatie over de chocolade en de hoeveelheid hebt als je telefonisch contact opneemt met je dierenarts. De informatie stelt de dierenarts in staat om jou van het beste advies te voorzien.
    • Chocolade van de bakker is het meest giftige soort chocolade voor honden, terwijl witte chocolade het minst giftig is. Pure chocolade en melkchocolade zijn qua giftigheid in het midden te plaatsen. De toxische dosis theobromine varieert van 2 tot 28 mg per gram. Bakkerschocolade bevat gemiddeld 28 mg theobromine per gram, pure chocolade bevat 15 mg per gram, melkchocolade 3 mg per gram en witte chocolade 2 mg per gram. [2]
  2. De dierenarts zal je informeren over de te nemen stappen. Je dient wellicht met de hond naar de kliniek te komen of de dierenarts zal je inlichten over de stappen die je zelf thuis moet ondernemen.
    • Kleine hoeveelheden chocolade zorgen wellicht alleen voor diarree en maagklachten. Het is echter verstandig om sowieso contact op te nemen met de dierenarts, ongeacht de binnengekregen hoeveelheid. De klachten kunnen namelijk sterk verschillen.
  3. De dierenarts beschikt namelijk over de kennis, de medewerkers, de medicijnen en de apparatuur voor de behandeling na een overdosis chocolade.
    • Je dierenarts beschikt over medicijnen om je hond te laten braken wanneer het korter dan één tot anderhalf uur geleden is dat de chocolade gegeten heeft.
    • In sommige gevallen zal je hond voor een nacht opgenomen worden en in zo’n geval is een 24-uurs kliniek de beste keuze.
  4. Dit soort incidenten gebeuren namelijk uiteraard niet altijd tijdens kantooruren. Neem contact op met een andere dierenarts voor advies of om de zorg voor je hond uit handen te nemen.
    • Er bestaan klinieken en dierenziekenhuis die gespecialiseerd zijn in het behandelen van spoedgevallen. Een aantal van deze klinieken of ziekenhuizen zijn zelfs 24 uur per dag geopend en zijn daarom een goede plek om je huisdier in nood heen te brengen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Braken opwekken

Pdf downloaden
  1. Dit dien je alleen te proberen als je hond de chocolade korter dan één uur geleden heeft gegeten en er zich nog geen neurologische symptomen (stuiptrekkingen die lijken op een epileptische aanval) hebben voorgedaan. Onthoud goed dat er mogelijk dodelijke complicaties kunnen optreden bij het laten braken van je hond.
    • Geef de hond één theelepel waterstofperoxide (3%). Verdun de waterstofperoxide met water, de ratio dient 50:50 te zijn. Je zult waarschijnlijk morsen als je de oplossing aan de hond wilt geven met een lepel. Je kunt beter gebruikmaken van een spuit voor orale toediening. Bewaar deze handige spuit in het noodpakket dat je hebt voor je huisdieren.
  2. Neem je trouwe viervoeter mee naar buiten en houd hem goed in de gaten. Dit zou moeten helpen door de beweging die de hond krijgt. Het is eveneens een betere plek voor je hond om te braken.
    • Als de oplossing van waterstofperoxide verdund met water na 15 minuten nog niet tot braken heeft geleid, geef dan je hond nogmaals een dosering en wacht vervolgens af.
  3. Als de hond na 30 minuten nog steeds niet gebraakt heeft, geef dan niet nogmaals een dosering van de oplossing. Een te hoge dosering waterstofperoxide kan schadelijk zijn voor je hond.
    • Er zijn mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden na de inname van waterstofperoxide, zelfs na één inname. Mogelijke bijwerkingen zijn milde tot ernstige irritaties en ontstekingen aan de maag en slokdarm, de mogelijkheid van vocht in de longen (als de hond de oplossingen in de longen krijgt, kan dat dodelijk zijn) of zelfs het hebben van luchtbelletjes in het bloed (dit kan eveneens dodelijk zijn). [3]
  4. Actieve houtskool helpt wellicht te voorkomen dat de giftige stof wordt opgenomen in de darmen. Een typische dosis houtskool bestaat uit 1 gram houtskoolpoeder gemengd met 5 ml (één theelepel) water per kilo van het lichaamsgewicht van de hond.
    • Dit moet echt gezien worden als een laatste wanhopige poging wanneer de professionele hulp van een dierenarts niet voor handen is. Idealiter wordt actieve houtskool alleen toegediend op aanraden van een dierenarts.
    • Geef geen actieve houtskool aan een hond die braakt of stuip- of spiertrekkingen ondervindt. Het kan fataal zijn voor de hond als hij houtskool in de longen krijgt.
    • Het is erg lastig om grote hoeveelheden houtskool in de hond te krijgen zonder gebruik te maken van een maagsonde en je dient dit elke vier tot zes uur te herhalen voor twee tot drie dagen. De ontlasting van de hond zal zwart van kleur zijn en verstopping (obstipatie) is mogelijk.
    • Een serieuze bijwerking die kan optreden na de inname van houtskool is een verhoogd natriumgehalte in het bloed, waardoor de hond last kan krijgen van stuip- of spiertrekkingen. [4] Deze symptomen zullen grote gelijkenissen vertonen met de neurologische problemen die geassocieerd worden met de giftigheid van chocolade.
    • Ga uiterst voorzichtig te werk bij het toedienen van dit product, aangezien het vlekt op stoffen, tapijt, verf en plastic. Deze vlekken zijn vaak permanent.
    • Als je hond niet uit zichzelf de houtskool wil eten, kun je het mengen met hondenvoer uit blik en hem vervolgens voeren. Dit kan eventueel met een spuit. Helaas is het risico voor de hond aanzienlijk groter als je hem wilt voeren met behulp van een spuit. De kans bestaat namelijk dat de houtskool in de longen terechtkomt en dit wordt daarom niet aangeraden.
    • Vermijd het herhaaldelijk gebruik van houtskool dat sorbitol bevat. Dit verhoogt namelijk de kans op diarree en uitdroging, waardoor ernstige complicaties kunnen optreden.
    Advertentie

Tips

  • Sluit een huisdierenverzekering af voordat een spoedgeval zich voordoet. Er bestaan tegenwoordig veel aanbieders van verzekeringen voor huisdieren. Je doet er dus verstandig aan je hierin te verdiepen en een verzekering op maat te vinden die je je kan veroorloven. Er bestaan verzekeringen die alleen noodgevallen dekken, maar ook uitgebreide verzekeringen die de belangrijkste kosten dekken voor “alledaagse situaties”. Je kunt in ieder geval duizenden euro’s besparen en de juiste zorg voor je huisdier krijgen als een noodsituatie zich voordoet.
  • Stel een noodpakket samen voor je huisdier. Dit pakket zou een aantal basis producten moeten bevatten zoals een spuit voor orale toediening of het schoonspoelen van wonden, gaasjes voor het schoonmaken van wonden en het stoppen van bloedingen, jodium voor het ontsmetten van wonden, een pincet, schaar, riem, muilkorf, medische tape, watten en waterstofperoxide.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Je bent wellicht niet in staat om zelf je hond te behandelen. Neem in dat geval direct contact op met je dierenarts.
  • Laat je hond niet nogmaals chocolade eten, zelfs als er zich geen fysieke klachten hebben voorgedaan. Verschillende soorten chocolade zullen een verschillend effect hebben op honden. Neem dus geen enkel risico. Berg alle chocolade veilig op, zodat je huisdieren er niet bij kunnen.
  • Een te grote hoeveelheid waterstofperoxide is wellicht nog schadelijker voor een hond. Geef dus niet meer dan twee doses. Je doet er verstandig aan om waterstofperoxide alleen toe te dienen als de dierenarts dit heeft aanbevolen.
  • Het vet in de chocolade kan braken en diarree veroorzaken bij honden, zelfs als ze geen giftige dosis theobromine hebben binnengekregen. Bovendien kan het binnenkrijgen van chocolade secundair leiden tot pancreatitis (ontstaan door het vetgehalte). Dit kan wellicht opgelost worden met een neutraal dieet van “cottage cheese” (hüttenkäse) met een laag vetgehalte en witte rijst voor een aantal dagen. Bij ernstige verschijnselen is een opname in een kliniek wellicht noodzakelijk. [5]
Advertentie

Bronnen

  1. http://www.huisdierenziekenhuis.nl/diereninfo/honden/hond-en-chocolade.html
  2. http://www.dierenartsapeldoorn.nl/ziektes/chocolade-vergifitiging.php
  3. Plumb, Donald C.; Plumb's Veterinary Drug Handbook: 7th (seventh) Ed.; Wiley-Blackwell. 2011
  4. Plumb, Donald C.; Plumb's Veterinary Drug Handbook: 7th (seventh) Ed.; Wiley-Blackwell. 2011
  5. http://www.veterinarypartner.com/Content.plx?P=A&S=0&C=0&A=1762

Over dit artikel

Deze pagina is 8.611 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie