PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Er kan een moment komen waarop je je hond moet optillen. Mogelijk moet je hem in een auto krijgen of hem bij de dierenarts op een onderzoekstafel tillen. Als je hond gewond is, moet je hem mogelijk optillen om hem naar de dierenkliniek te brengen. Leer hoe je je hond veilig kunt optillen. Zo blijft iedereen veilig en ontspannen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Je voorbereiden om je hond op te tillen

PDF download Pdf downloaden
  1. De meeste mensen kunnen honden die meer dan 20 kg wegen beter niet alleen optillen. Iedereen heeft een eigen gewichtslimiet die hij of zij kan tillen. Denk dus niet alleen aan je huisdier, maar ook aan je eigen veiligheid bij het besluiten om je hond op te tillen.
    • Dieren stribbelen meer tegen als ze het gevoel hebben dat ze zullen vallen omdat ze niet goed ondersteund worden of omdat je klungelig probeert om lichaamsdelen vast te houden.
  2. Zelfs als je hond minder dan 10 kilo weegt, is het belangrijk om hem zorgvuldig op te tillen. Zoek de borst van je hond, tussen zijn voorpoten. Bied daar ondersteuning wanneer je begint te tillen. Gebruik je rechterhand om de lijn of halsband van de hond vast te houden. Dit voorkomt dat hij wegrent en geeft je controle over de kop. Breng je linkerarm over de rug van je hond naar de borst en til hem vanuit de borst op. [1]
    • Breng de hond onder je linkerarm of 'vleugel'. Houd hem tegen je lichaam aan om wiebelen te minimaliseren.
  3. Als je hond meer dan 10 kilo weegt, til hem dan op met één hand onder zijn nek en de andere hand onder zijn staartstuk. Til gelijkmatig, alsof je een plank optilt. [2] Voor honden die meer dan 20 kilo wegen moet je iemand om hulp vragen. Één persoon zal bij de kop van de hond zijn, met één arm onder de nek en de andere onder de borst. De andere persoon plaatst één hand onder de buik en de andere hand onder het staartstuk. Til tegelijkertijd.
    • De persoon bij de kop van de hond bepaalt wat er gebeurt en duidt aan wanneer er getild gaat worden. Je kunt bijvoorbeeld tot drie tellen en de hond op 3 tegelijk optillen.
  4. Bij een hond met gevorderde zwangerschap, waarbij de buik duidelijk is uitgezet, moet je het buikgebied niet aanraken. Til onder de nek/borst en onder het staartstuk. Als je vermoedt dat de hond een rugverwonding heeft, moet je de hond bij de nek en het staartstuk optillen, terwijl zijn rug helemaal recht blijft.
    • Vraag altijd iemand om hulp; hierdoor blijft iedereen veilig.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Je hond optillen

PDF download Pdf downloaden
  1. Vergeet niet om je knieën te buigen en vanuit je benen te tillen. Buig niet over de hond heen, om je rug te beschermen tegen verwonding. Plaats je armen stevig om je huisdier heen om hem op te tillen.
    • Door je knieën te buigen kom je dichter bij het niveau van de hond. Dit betekent dat je niet over de hond heen buigt, wat de meeste honden beangstigend vinden.
  2. Probeer je hond niet op te tillen wanneer hij springerig en wiebelig is. Je moet je hond mogelijk aanleren om op commando kalm te worden.
    • Stel een routine vast en begin met korte trainingssessies. Begin door je hond een aantal minuten lang te laten zitten. Leer hem dan geleidelijk om te gaan liggen. Oefen zo om hem perioden lang rustig te houden. [3]
  3. Als je wiebelende hond moet optillen, gebruik dan een korte lijn om je hond goed vast te kunnen houden. Je kunt ook een handdoek over zijn kop plaatsen en deze gebruiken om zijn poten vast te houden.
    • Als je hond gewond is, bescherm jezelf dan door de hond een muilkorf om te doen (een daadwerkelijke hondenmuilkorf, of een lijn die om de snuit is gewikkeld). Je moet op zijn minst een handdoek over de kop van de hond leggen voordat je hem optilt.
    Advertentie

Tips

  • Raak de gewonde plek niet aan. Overweeg om een deken of handdoek als stretcher te gebruiken. Eén persoon houdt de uiteinden aan de voorkant van de hond vast en een andere persoon aan de achterkant. In plaats van de deken/handdoek recht proberen te trekken, is het beter om een taco-vorm aan te houden, waarbij de zijkanten omhoogkomen. Dit ontmoedigt de hond om te proberen uit de stretcher te ontsnappen.
  • Je kunt de hond mogelijk zelfs in een wasmand of andere grote opbergmand met handdoeken erin verplaatsen. Dit voorkomt extra verwonding terwijl je de hond naar de dierenarts brengt. [4]
  • Bescherm je gezicht. Sommige honden gooien met hun kop wanneer ze opgetild worden. Houd je gezicht uit de buurt, zodat je niet per ongeluk wordt geraakt door de schedel of tanden van de hond. Gebruik de halsband van de hond om de nek onder controle te houden wanneer je kleinere honden optilt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 21.710 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie