Pdf downloaden Pdf downloaden

Als je hond aanzienlijk magerder geworden is, dan zul je waarschijnlijk willen weten hoe je hem/haar op juiste wijze dikker kunt maken. Het belangrijkste is om de hond niet te veel doch regelmatig te voeden, supplementen te geven zodat eventuele voedingstekorten gecorrigeerd worden, en ervoor te zorgen dat het dier adequaat ontwormd is. Als de eetlust van de hond zwak is, het gewichtsverlies niet te verklaren valt, de hond diarree heeft, of anderzijds onwel lijkt, laat hem/haar dan controleren door een dierenarts. Wat de oorzaak ook is, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het gewicht van de hond binnen een gezonde marge blijft. Zo zorg je ervoor dat de hond een lang en gezond leven kan leiden.

Methode 1
Methode 1 van 4:

De oorzaak van het gewichtsverlies achterhalen

Pdf downloaden
  1. Als je weet waarom de hond ondergewicht heeft—zoals een teefje dat onlangs een nestje sterke, gulzige pups heeft opgevoed, of een slecht behandelde hond uit een opvangcentrum—dan spreekt het dikker maken van de hond voor zich.
    • Zorg ervoor dat je de hond met ondergewicht goed in de gaten houdt, zodat je eventuele kwesties die makkelijk te verhelpen zijn op kunt sporen. Als je bijvoorbeeld meerdere honden hebt, dan kan het gewoon zo zijn dat de andere honden het eten van de hond met ondergewicht afpakken.
  2. Er zijn allerlei ziektes en aandoeningen die het vermogen om voedsel te verwerken en goed op te nemen kunnen belemmeren, en die daarom gewichtsverlies tot gevolg kunnen hebben. Als dit het geval is, dan zal de hond haast altijd symptomen vertonen, zoals verminderde eetlust, meer dorst, een gebrek aan energie, overgeven, diarree, of veranderingen aan de vorm van het lichaam.
    • Aandoeningen die gewichtsverlies kunnen veroorzaken zijn, onder meer: gebrek aan alvleesklierenzymen, diabetes mellitus, leverziekte, nierziekte, kanker en inflammatoire darmziekten (IBD). [1]
    • Nogmaals, als je een of meerdere van deze symptomen ziet kun je de hond het beste meenemen naar de dierenarts.
  3. Als je vermoedt dat de hond ziek is, of als je onverklaarbaar gewichtsverlies opmerkt, neem dan contact op met de dierenarts. Als je hond plotseling een zeer zwakke eetlust heeft, raadpleeg dan een een professional voordat de situatie uit de hand loopt. Zodra de dierenarts vaststelt dat er niets aan de hand is, en je erachter gekomen bent dat de hond gewoon een beetje kieskeurig is, dan is er een aantal strategieën dat je toe kunt passen om de eetlust te verbeteren. [2]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

De hoeveelheid calorieën die je je hond geeft aanpassen

Pdf downloaden
  1. Het is maar al te makkelijk om te denken dat je hond aan ondergewicht lijdt, terwijl hij/zij in werkelijkheid gewoon iets minder zwaar is dan een hond met een overgewicht die je kent. Misschien mankeert er juist niets aan jouw hond, en is die andere hond juist te dik!
  2. Bij honden die dun zijn, boordevol energie zitten en goedgevormde ontlasting hebben, is kijken of hij/zij wel genoeg calorieën per maaltijd binnenkrijgt de eerste stap. Een hond kan afvallen omdat hij/zij meer calorieën verbrandt dan binnenkrijgt. Dit spreek misschien voor zich, zoals wanneer een hond niet genoeg voer zou krijgen. Als dit het geval is, dan zal het vergroten van de porties moeten volstaan.
    • De eenvoudigste manier om dit te doen is door het ideale gewicht van je hond te vergelijken met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die vermeld staat op het etiket van het hondenvoer.
    • Als je hond een specifiek ras is, dan is er online hartstikke veel informatie te vinden over het ideale gewicht. Houd het gewenste gewicht van de hond aan; niet het gewicht dat hij/zij op dit moment heeft. Als je bijvoorbeeld een mannelijke Labrador hebt, dan zal een gemiddelde hond ongeveer veertig kilogram wegen.
  3. Weeg hoeveel jij de hond per dag aan voeding geeft. Maak daar akte van, en vergelijk het met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die op de verpakking van het hondenvoer vermeld staat.
    • Het is interessant om te weten dat deze aanbevolen hoeveelheden vaak 25% hoger zijn dan wat de hond daadwerkelijk nodig heeft (meestal zitten ze aan de ruime kant; niet aan de krappe).
    • Als je je Labrador 400g brokken per dag geeft, en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op de verpakking 500g is, dan krijgt de hond dus 20% minder calorieën binnen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Als gevolg daarvan zal de hond dan ook afvallen. Dit is eenvoudig te verhelpen door de dagelijkse hoeveelheid te verhogen.
  4. Dit kan een lastige beslissing zijn omdat elk voer een andere hoeveelheid calorieën heeft, en omdat het formaat van honden zoveel kan verschillen. Als vuistregel dien je de hoeveelheid voeding echter niet met meer dan 10% van de originele hoeveelheid te verhogen.
    • Als je de hond 400g per dag voorschotelde, dan is 10% extra dus 40g. Als je de hond tweemaal daags voert, geef hem/haar dan twee keer 20g extra.
    • Blijf de hond twee, drie dagen zo voeren. Als de hond geen diarree krijgt kun je daarna nog 10% toevoegen, enzovoorts.
  5. Als je de hond plotseling meer te eten geeft, dan zal dat de darmbalans van de hond gegarandeerd verstoren en diarree veroorzaken. Het is veel verstandiger om de porties geleidelijk aan te vergroten—houd de hond goed in de gaten om te kijken of hij/zij daarmee omgaat.
    • Als het totale verschil niet zo groot is, verdeel de extra hoeveelheid dan over de twee maaltijden. Als het verschil wel groot is, kies er dan voor om een extra maaltijd in te plannen—zo zullen de darmen minder snel van streek raken. [3]
    • Als de hond diarree krijgt verliest hij/zij dierbare voedingsstoffen. In dat geval heb je al die moeite voor niets gedaan.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Het dieet van de hond aanpassen

Pdf downloaden
  1. Lever zit bijvoorbeeld boordevol vitamine B12. Ook kun je je hond twee-, driemaal per week gekookt rundvlees of kippenlever geven als tussendoortje.
    • Geef een hond van 10kg bijvoorbeeld 50 tot 70g gekookte lever.
    • Eieren bevatten ook veel B12. Daarnaast bevatten ze veel vitamine A, riboflavine, foliumzuur, ijzer, seleen en vetzuren. Voeg drie keer per week een rauw ei toe aan de hondenvoeding.
    • Vergeet niet om deze voedingsmiddelen geleidelijk aan te introduceren, zodat de hondenmaag niet van streek raakt.
  2. Hondenvoer dat als "high energy" aangemerkt wordt, bevat veel calorieën. Ook kan het gemakkelijk geabsorbeerd en geassimileerd worden in het lichaam. Daarmee worden gewichtsverlies en vermagering voorkomen, en zal de hond gewicht aankomen.
    • Vraag de dierenarts naar goede opties. Goede merken om te proberen zijn Hill’s Science Diet High Energy en Royal Canin Veterinary Diet High Energy.
    • Je kunt je hond ook over laten stappen op een puppyvoeder. Puppyvoeding bevat meer calorieën dan normale voeding, omdat het ontwikkeld is voor de hoge energiebehoeften van opgroeiende pups. Het nadeel is dat puppyvoeding vaak erg machtig is, waardoor de hondenmaag van streek kan raken.
    • Introduceer de hond stapsgewijs aan de voeding. Begin door een eetlepel puppyvoer aan het huidige voer toe te voegen, en bouw de hoeveelheid gedurende vier, vijf dagen uit. Houd de ontlasting van de hond in de gaten, en staak het toevoegen van nieuwe voeding als de hond last van diarree krijgt.
  3. Stel jezelf eens voor dat je elke dag dezelfde droge voeding at, of elke dag dezelfde ontbijtgranen of soep. Waarschijnlijk zou dat snel gaan vervelen. Honden kunnen eenzelfde verveling ervaren met hun voeding. Soms zal het overstappen van nat- op droogvoer, of vice versa, ervoor zorgen dat de hond weer begint te eten.
    • Weet echter dat er in blikvoer veel minder calorieën zitten dan in droogvoer. Op dezelfde hoeveelheid voer bevat natvoer slechts een kwart van de calorieën van droge brokken—met andere worden, een klein beetje droogvoer staat dus gelijk aan een heleboel natvoer. Dit komt omdat natvoer voor 60-80% uit water bestaat. En hoewel natvoer dus aantrekkelijk kan lijken, kan het er ook voor zorgen dat de maag van de hond gevuld wordt met water—waardoor de hond niet voldoende calorieën binnenkrijgt.
  4. Verandering van spijs doet eten, dat is bij honden niet anders. Met eigengemaakte recepten kun je wat welkome variatie aanbrengen.
    • Een voorbeeldrecept is dat van het Founder's Veterinary Clinic of Brea, California. Dit voorbeeldrecept is voor een hond van 10kg, dat je kunt halveren voor honden van 5kg, verdubbelen voor honden van 20kg, enzovoorts. De voeding bestaat uit 100g gekookte kip zonder vel, een kopje gekookte zilvervliesrijst, een kopje worteltjes en doperwtjes, een eetlepel olijfolie en een kwart theelepeltje zoutvervanger (zout waarvan een deel van het natrium is vervangen door kalium en magnesium). Kook al deze ingrediënten en meng ze samen.
    • Zoek op Wikihow naar andere, soortgelijke recepten, zoals kip en rijst voor honden of rauwvoerdieet voor honden.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

De algehele gezondheid van de hond bevorderen

Pdf downloaden
  1. De vitaminen B zijn vooral betrokken bij het enzymensysteem dat de eetlust van de hond reguleert, en bij de energiestofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydraten. In het kort vereenvoudigen ze de omzetting van vetten, eiwitten en koolhydraten naar energie, waardoor de hond de energie krijgt die hij/zij nodig heeft om te groeien en gezond te blijven. De overtollige energie die opgedaan wordt door de verhoogde eetlust en consumptie zal vervolgens omgezet worden naar vetten, en zal ervoor zorgen dat katabolisme (spierafbraak) voorkomen wordt.
    • Je kunt het beste kiezen voor vitaminen B-complex. Vraag de dierenarts naar goede opties. Zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking volgt.
    • Het geniet bij pups de aanbeveling om vloeibare multivitaminen te gebruiken.
    • Je kunt je hond ook meenemen naar de dierenarts, en hem/haar een injectie vitaminen B-complex toe te laten dienen. De kuur bestaat uit vier wekelijkse injecties. Als de eetlust van de hond na die tijd nog niet toegenomen is, dan zal het waarschijnlijk geen zin hebben om de behandeling voort te zetten.
  2. Het is verstandig om de hond regelmatig te ontwormen. De parasieten in de hondendarmen strijden namelijk om het eten dat daar doorheen komt, waardoor de voeding langzaam maar zeker uit je hond gezogen wordt. Dit zal de lichaamsconditie van de hond niet ten goede komen. Een hond met een zware parasitaire infectie zal waarschijnlijk een opgezette buik hebben; het vet om de ribben en heupen raakt hij/zij echter wel kwijt, waardoor de hond er, ondanks de dikke buik, uitgemergeld uit kan zien. [4]
    • Kies een geneesmiddel dat alle typen wormen aanpakt. Praziquantel (Canex®) is een goed voorbeeld van zo'n ontwormingsmiddel. [5]
    • Canex® voor middelgrote honden wordt gedoseerd als 1 tablet per 10kg lichaamsgewicht. Canex® voor grotere hond wordt gedoseerd als 1 tablet per 20kg lichaamsgewicht. Voor kleinere honden kun je kiezen voor een half tabletje Canex® voor middelgrote honden.
    • Als dit de eerste keer is dat je je hond ontwormt, doe dat dan binnen twee weken drie keer. Na die eerste keer kun je de hond elk (half)jaar ontwormen.
  3. Actieve, werkende, veel reizende en/of borstvoeding gevende honden, en honden die aan een nieuw thuis leren wennen hebben de neiging de eetlust te verliezen en magerder te worden. Als van bovenstaande eigenschappen sprake is kun je ervoor kiezen energiesupplementen aan het dieet van de hond toe te voegen. Deze supplementen zitten boordevol makkelijk te absorberen koolhydraten en vitaminen.
    • Een goed voorbeeld van een energiesupplement voor honden, is Nutri-Plus Gel®. Je kunt je hond een à twee theelepeltjes gel per 5kg lichaamsgewicht geven, of 10cm gel per dag (als je de plastic applicator gebruikt).
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Pas op dat je de hond niet overvoedt. Honden met overgewicht hebben over het algemeen vaker last met de gezondheid.
  • Als je deze stappen vergeefs geprobeerd hebt, raadpleeg dan de dierenarts om te kijken of er iets met de hond aan de hand is.
Advertentie

Bronnen

  1. Small Animal Internal Medicine. Nelson & Couto. Publisher: Mosby
  2. Small Animal Internal Medicine. Nelson & Couto. Publisher: Mosby
  3. Small Animal Internal Medicine. Nelson & Couto. Publisher: Mosby
  4. Small Animal Internal Medicine. Nelson & Couto. Publisher: Mosby
  5. https://www.zoetis.com.au/products/340/canexreg.aspx

Over dit artikel

Deze pagina is 22.793 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie