PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Je kunt jezelf een hoop tijd, geld en energie besparen door je hond zelf thuis te vaccineren. Zolang je goed op de hoogte bent van de juiste vaccinatietechniek en de algemene richtlijnen volgt, is het thuis toedienen van een vaccin eenvoudig en veilig. Je dient er echter wel voor te zorgen dat je hond eerst goed onderzocht wordt door een dierenarts en gezond is. Vaccins dienen op de juiste wijze opgeslagen en toegediend te worden om gezondheidsproblemen bij je huisdier te voorkomen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

De voorbereiding op het toedienen van het vaccin

PDF download Pdf downloaden
  1. Je dient een afspraak met je dierenarts te maken zodat hij of zij je hond kan onderwerpen aan een volledige gezondheidscheck-up. De dierenarts is in staat om vast te stellen of de hond gezond genoeg is om thuis gevaccineerd te worden. Als de hond een aangetast immuunsysteem heeft of ziek is, zal het toedienen van een vaccin hem alleen maar zieker maken of ervoor zorgen dat het vaccin niet effectief is.
    • Hoewel je kunt vaccineren tegen een verscheidenheid aan ziekten, kun je niet het vaccin tegen hondsdolheid geven. Dit vaccin dient namelijk te allen tijde door een dierenarts toegediend te worden. [1]
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Pippa Elliott, MRCVS

    Dierenarts, Royal College of Veterinary Surgeons
    Dr. Elliott is dierenarts met meer dan dertig jaar ervaring. In 1987 studeerde ze af aan de Universiteit van Glasgow en werkte daarna 7 jaar lang als dierenarts. Vervolgens werkte ze meer dan tien jaar als dierenarts bij een dierenkliniek.
    Pippa Elliott, MRCVS
    Dierenarts, Royal College of Veterinary Surgeons

    Pippa Elliott, erkend dierenarts: "Het mag niet onderschat worden hoe belangrijk een jaarlijkse gezondheidscontrole is. Je dierenarts kan dan vaststellen wat het normale gewicht van je huisdier is en zien wanneer hij afvalt of aankomt. Het is tevens mogelijk om veranderingen vast te stellen die op een gezondheidsprobleem kunnen duiden, en om vast te stellen wat normaal voor je hond is wanneer hij gezond is."

  2. Hoewel het zelden voorkomt dat een hond bijwerkingen heeft van een vaccin, is het wel degelijk belangrijk om je bewust te zijn van mogelijke bijwerkingen. Je hond heeft wellicht last van zwelling op de plaats van de prik, lichte koorts, verminderde energie of eetlust, en moet niezen of hoesten. [2] Een van de ergste reacties is anafylaxie, een levensbedreigende reactie die onmiddellijk medische behandeling vereist. Als je merkt dat je hond ademhalingsproblemen, een trage hartslag of een lage bloeddruk heeft, dien je onmiddellijk naar de dierenarts te gaan. [3] Als je hond last heeft van een trage hartslag of een lage bloeddruk, kan hij ongewoon slaperig worden, erg zwak of zelfs dronken overkomen en instorten. Dit alles zou binnen twintig tot dertig minuten kunnen plaatsvinden.
    • De meeste vaccins voor dieren worden net onder de huid (subcutaan) toegediend om de pijn en kans op mogelijke bijwerkingen te verminderen.
    • Als je huisdier ooit eerder last heeft gehad van een bepaalde bijwerking van een vaccin, ongeacht de ernst van de bijwerking, dien je onder geen beding zelf thuis je hond te vaccineren voor het geval dat er ernstige bijwerkingen optreden.
  3. Een vaccin werkt door een virale of bacteriële infectie na te bootsen. Het doet dit door het immuunsysteem van het lichaam te stimuleren om cellen te produceren die het virus of de bacteriën bestrijden. [4] Hiermee wordt het immuunsysteem voorbereid op eventuele toekomstige blootstellingen aan het virus of de bacterie. Dus als de gevaccineerde hond wordt blootgesteld aan het virus of de bacterie, zal zijn immuunsysteem herinneren hoe de infectie bestreden dient te worden en zullen er vervolgens cellen geproduceerd worden om het virus of de bacterie te bestrijden. [5]
    • De hond wordt niet daadwerkelijk geïnfecteerd door het vaccin, aangezien het vaccin het virus of de bacterie slechts imiteert. Lichte bijwerkingen, zoals milde huiduitslag of koorts, kunnen echter niet volledig uitgesloten worden.
  4. De meeste vaccinaties bestaan uit een serie van twee aanvullende vaccins die na een tussenperiode van drie tot vier weken toegediend moeten worden. Dit zorgt ervoor dat het immuunsysteem functioneert. Hierna zal de hond elk jaar twee tot drie boosterinjecties van het vaccin toegediend moeten krijgen om de status van zijn vaccinaties up-to-date te houden.
    • Elke vaccinatie beschikt over een eigen tijdlijn, dus bespreek dit met je dierenarts om de timing van de vaccinatie voor je hond vast te stellen. [6]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Het toedienen van het vaccin

PDF download Pdf downloaden
  1. Controleer de vaccins om vast te stellen of ze op de juiste wijze getransporteerd en opgeslagen zijn bij een temperatuur die op het etiket wordt vermeld. Wellicht dien je de vaccins eerst te mengen. Als dit het geval is, zullen er twee vaccinflacons zijn die je dient te mengen volgens de instructies op het etiket. Zodra je de inhoud van de flacons gemengd hebt, dien je de vloeistof op te zuigen in de injectiespuit en overtollige luchtbelletjes te verwijderen door tegen de zijkant van de spuit te tikken. Houd hierbij de injectienaald omhoog. [7]
    • De meeste vaccins dienen bewaard te worden bij normale koeltemperaturen tussen de 2 °C en 8 °C.
  2. Zorg ervoor dat de hond schoon is, zodat er geen vuil zichtbaar is rondom het losse nekvel. Zijn vacht dient droog te zijn voordat je het vaccin kunt toedienen. Fixeer het nekvel van de hond tussen duim en wijsvinger en trek het vel ietwat omhoog. Hierdoor ontstaat er ruimte onder de huid waarin je het vaccin kunt inspuiten. [8]
    • In tegenstelling tot bij mensen, hoef je bij honden de huid niet schoon te maken met alcoholdoekjes.
  3. Houd de injectiespuit evenwijdig aan de rug van de hond en plaats de naald met de schuine kant (het vlakke deel van de naald) nabij de injectieplaats. Doorsteek de huid voorzichtig met de naald en trek de spuit ietwat terug. Injecteer het vaccin langzaam en volledig. [9]
    • Als je bloed waarneemt in de naald, dien je een andere injectieplaats te vinden. Bloed in de naald houdt namelijk in dat je een bloedvat hebt geraakt en je kunt een vaccin niet toedienen in een bloedvat.
  4. Zodra de naald verwijderd is, dien je voor dertig seconden druk uit te oefenen op de injectieplaats. Hiermee voorkom je dat er bloedingen ontstaan. Gooi de spuit en de naald in een geschikte afvalbak, een naaldencontainer of plaats ze in een glazen pot, zodat ze op de juiste manier afgevoerd kunnen worden door een dierenkliniek. [10]
    • Gooi een naald zonder dop nooit in een afvalbak, aangezien dit mensen die met afval werken zou kunnen verwonden.
    Advertentie

Tips

  • Als je het gevoel hebt dat je niet in staat bent om zelf het vaccin op de juiste manier toe te dienen, zou je dit wellicht beter aan een dierenarts over kunnen laten.
  • Als je het gevoel hebt dat je dient te oefenen voordat je daadwerkelijk het vaccin gaat toedienen, zou je een sok over een lege waterfles kunnen trekken. Fixeer de sok vervolgens tussen duim en wijsvinger en breng het “nekvel“ omhoog. Oefen het omgaan met de injectiespuit totdat je vertrouwd bent met het idee dat je de spuit met slechts één hand vasthoudt. Oefen het gebruik van de injectiespuit en het fixeren van de huid op hetzelfde moment. Doe dit totdat je je comfortabel voelt met het uitvoeren van deze twee handelingen, voordat je je hond daadwerkelijk het vaccin toedient.
  • Blijf kalm en rustig. Dit zal een rustgevende werking hebben op je hond.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Gebruik alleen vaccins waarvan het gebruik wordt aanbevolen door je dierenarts.
  • Dien geen vaccins toe via een infuus.
  • Dien je hond geen vaccin toe als hij wellicht ziek is of een verzwakt immuunsysteem heeft. Als je hond diarree heeft gehad of heeft gebraakt, dien je het vaccin niet toe te dienen.
  • Zorg ervoor dat alle materialen die je gebruikt steriel zijn en hanteer de juiste hygiëne tijdens het vaccineren. Maak nooit gebruik van materialen die niet gesteriliseerd zijn.
  • Koop vaccins alleen bij geregistreerde leveranciers om er zeker van te zijn dat de flacons op de juiste wijze zijn opgeslagen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 9.010 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie