Pdf downloaden Pdf downloaden

Het is belangrijk dat je zonder veel problemen je hond mee kunt nemen in de auto. Dit kan echter wat problematisch zijn als je hond nerveus wordt van in de auto zitten. Of je nu je hond mee moet nemen in de auto voor een korte rit naar de dierenarts, of voor een lange autoreis, er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om je hond gemakkelijker te laten reizen en de reis plezieriger te maken voor jullie beiden.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Succesvol reizen met een hond

Pdf downloaden
  1. Laat je hond altijd in een goedgekeurd en veilig transportmiddel voor honden reizen, zoals een reismand (kleine honden), hondenharnas (middelgrote honden), of hondenkooi (grote honden). Dit zorgt ervoor dat de hond veilig is en voorkomt dat hij de bestuurder afleidt door bijvoorbeeld op zijn schoot te klimmen.
  2. Een goed compromis is het om de hond 3-4 uur voor een rit te voeren. Je kunt ook wachten met het voeren van je hond tot na je je reisdoel hebt bereikt, als het een korte rit is.
    • Onthoud dat een hond zich ziek kan voelen, ook al is zijn maag helemaal leeg.
  3. Je hond zal plaspauzes nodig hebben als je hem meeneemt op een lange rit. Het is ook handig als je water en een kom meeneemt zodat de hond kan drinken tijdens reispauzes.
    • Ga naar buiten en neem je hond mee zodat hij even de poten kan strekken. Dit helpt bij het verminderen van zijn misselijkheid of nervositeit.
    • Het is een goed idee om, voordat je samen met je hond op een lange reis gaat, de hond wat lichaamsbeweging te geven zodat hij zijn teveel aan energie kwijt kan. Daarnaast zorgt het er en route ook voor dat de hond rustiger is in de auto.
  4. Zorg ervoor dat het in de auto niet te heet is en rook niet tijdens de reis, want dit kan zelfs een doorgewinterde reiziger misselijk maken. [1] Overweeg het om feromonen in de auto te gebruiken, zoals bijvoorbeeld een Adaptil halsband voor de hond. Deze halsband geeft hormonen af die de hond geruststellen en stressverminderend werken, en grote kans maken om zijn benauwdheid in de auto te verminderen. [2]
    • Neem iets mee waardoor de hond zich op zijn gemak voelt, zoals een deken die naar thuis ruikt of een favoriet stuk speelgoed. [3]
  5. Je hond kan je gemakkelijk afleiden als hij zich achterin de auto veel beweegt en als hij aan het janken of blaffen is. Logischerwijs kan elke afleiding tijdens het rijden gevaarlijk zijn.
    • Als de hond in een kofferbak zit moet je iemand (als dit mogelijk is) de hond om de zoveel tijd laten aaien. Verwissel hem van plaats als deze plek in de auto hem overmatig stress bezorgt.
    • Praat met je hond om hem gerust te stellen. Praat met een kalme stem en doe niet paniekerig of geërgerd als hij iets doet waarvan je niet wil dat hij het doet. Blijf gewoon kalm praten tegen de hond en blijf hem vertellen hoe braaf hij wel niet is.
  6. Daarin zouden ook hondensnoepjes moeten zitten, als beloning voor de hond, een stevige hondenriem, vers koel water en een waterbak, één of twee speeltjes, en meer dan genoeg schoonmaakmiddelen, zoals doekjes, een schoonmaakmiddel in een spuitbus, poepzakjes, etc. Het is erg waarschijnlijk dat je hond in het begin een ongelukje zal hebben in je auto, gewoon door nervositeit. Als je schoonmaakmiddelen bij de hand hebt zal de langetermijnschade aan je voertuig worden beperkt tot een minimum en zullen jullie ook het overgebleven deel van de reis comfortabel kunnen doorbrengen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Reisziekte aanpakken

Pdf downloaden
  1. Sommige honden worden nerveus van reizen met de auto omdat ze zich misselijk voelen en reizen associëren met zich ziek voelen en met reisziekte. Herken de symptomen van reisziekte, waarbij het meest zichtbare symptoom zwaar kwijlen is. [4] Als er speekseldraden aan de lippen van de hond hangen is dit een duidelijk teken van reisziekte. Daarnaast reageren alle hond anders, maar sommige zullen hun hoofd laten hangen en ongerust kijken, anderen kunnen onrustig heen en weer gaan lopen en sommigen zullen gaan janken.
    • De honden die last hebben van reisziekte zullen medicijnen nodig hebben om comfortabel te kunnen reizen. Je zult met je dierenarts moeten overleggen welk medicijn je het veiligst kunt toedienen aan je hond om te voorkomen dat hij misselijk wordt. Er bestaat de kans dat de hond altijd medicijnen nodig zal hebben voor lange reizen, maar er is een goede kans dat je hem kunt leren om niet ziek te worden van korte uitstapjes.
  2. Schreeuw of kastijd de hond niet als hij braakt. Hij kan er niets aan doen dat hij ziek is, en als je hem kastijd zal je zijn angst en het trauma van de ervaring alleen maar vergroten, waardoor hij nóg angstiger wordt.
    • Als je weet dat je hond last krijgt van reisziekte, maar een uitstap moet maken naar bijvoorbeeld de dierenarts om medicijnen voor reisziekte te halen, dan moet je de hond op een matje laten zitten zodat de troep gemakkelijk kan worden opgeruimd.
  3. Het helpt een hond meestal om uit een raam te kunnen kijken. Als je een kleine hond hebt, overweeg dan om een reismand aan te schaffen waarop de hond veilig kan staan zodat hij naar buiten kan kijken. Voor middelgrote honden kun je een goedgekeurd en veilig hondenharnas aanschaffen. Daarnaast is het dan handig om de hond achterin te laten zitten zodat hij naar buiten kan kijken. Bij een grote hond kun je overwegen om hem in een hondenkooi te stoppen. Daarin zijn ze veilig en kunnen ze naar buiten kijken. [5]
    • Je kunt ook een deken neerleggen op de plek waar de hond zal zitten. Het zou een deken moeten zijn waar de hond regelmatig gebruik van maakt, zodat het een bekende geur zal hebben voor de hond.
  4. Geef geen antimisselijkheidsmedicijnen bedoeld voor mensen aan je hond als je dit niet eerst hebt overlegt met je dierenarts. Deze medicijnen voor mensen zijn niet bedoeld voor honden, dus de bijwerkingen zijn nog niet volledig onderzocht en de mogelijke reacties met andere medicijnen zijn onbekend. Op een praktisch niveau verwerken honden medicijnen anders dan mensen, dus is er een reële kans dat die mensenmedicijnen niet zullen werken.
    • Het beste medicijn voor reisziekte is een voorgeschreven medicijn genaamd Cerenia (maropitant). Dit medicijn kan worden geïnjecteerd door de dierenarts, of kan worden toegediend in de vorm van een tablet. Beide vormen van toediening werken 24 uur lang. Dit medicijn is beter dan andere omdat het een uitwerking heeft op een plekje van het brein genaamd het braakcentrum en elk gevoel van misselijkheid of ziek zijn uitschakelt. [6]
  5. Sommige eigenaren hebben gemerkt dat het aan hun hond geven van een Bach-bloesembehandeling, beter bekend als Rescue Remedy, helpt. Dit is echter niet bewezen. De remedie is een vloeistof waarvan je een klein beetje op de tong van de hond druppelt. [7] De Bach-bloesems worden opgelost in alcohol, en één mogelijke verklaring voor het feit dat sommige honden er baat bij lijken te hebben is dat die honden eigenlijk het equivalent wordt gegeven van een klein glaasje alcoholhoudende drank.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Een nerveuze hond opnieuw trainen

Pdf downloaden
  1. Sommige honden vinden het niet leuk om met de auto te reizen omdat ze zich dan bang of gespannen voelen omdat ze een slechte ervaring, zoals bijvoorbeeld een auto-ongeluk, hebben gehad terwijl ze in een auto zaten. Het kan zelfs zijn dat een hond aarzelt om in de auto te stappen omdat hij te druk ging doen en de bestuurder toen tegen hem schreeuwde.
    • Het helpt enorm veel als je de hond opnieuw traint, zodat hij reizen gaat associëren met een prettige ervaring en daarom als iets om naar uit te kijken.
  2. Als je hond er niet van houdt om in een auto te reizen, probeer dan om lange reizen te vermijden terwijl je hem opnieuw traint. [8] Je doel is het creëren van nieuwe associaties met de auto zodat de hond de auto ziet als een geweldig ding om in te zijn. [9] Dit is een geleidelijk proces dat niet kan worden overhaast en waar haast juist een negatieve uitwerking op zal hebben.
  3. Begin met een geparkeerde auto waarvan de motor uitstaat. Open een deur en leg een extra lekker hondensnoepje op die plek in de auto. Moedig je hond aan om in de stilstaande auto te springen en geef hem veel positieve aandacht als hij dit doet. Laat de hond daarna weer naar buiten komen en doe dan iets leuks samen. Ga bijvoorbeeld een eindje wandelen met de puppie.
    • Begin daarna met in de stilstaande auto de hond te eten te geven. Bescherm de bekleding met een handdoek of mat, zet de etensbak erbovenop en laat de hond er aan wennen om in de stilstaande auto te eten.
    • Overweeg om een Kong mee te nemen en hem dan in de stilstaande auto aan de hond te geven. Bedenk welke andere activiteiten je hond leuk vindt en laat ze in de auto gebeuren. Het kan weken of maanden duren voordat de hond zonder aarzeling in het voertuig springt in afwachting van ‘het leuke’, maar uiteindelijk zal hij het leren.
  4. Als de hond zich eenmaal prettig voelt in de stilstaande auto kun je beginnen met het nemen van ultrakorte uitstapjes. Houdt het in het begin bij hele kleine dingen, zoals het starten en laten draaien van de automotor en hem dan weer stoppen. Probeer daarna de afrit uit te rijden en rijd dan de afrit direct weer op.
    • Bouw het langzaam op tot een klein ommetje door de buurt, en dan een korte rit door de wijk.
    • Dit gaat allemaal om het geleidelijk aanpassen aan een nieuwe situatie, dus ga niet te snel. Let er op dat je hond zich goed voelt in een fase voordat je verdergaat.
    • Het is een goed idee om, als dit mogelijk is, iemand met je mee te laten rijden die de hond in de gaten houdt en oplet of er tekenen zijn van onrust of misselijkheid. Als dit gebeurt moet je de auto stoppen en de hond uitlaten en een tijdje rond laten lopen om hem verlichting te geven. Maak de reis af en rijd de volgende keer niet zo ver.
    • Probeer om in deze begindagen naar leuke plekken toe te gaan, zodat er aan het einde van de rit een beloning wacht zoals bijvoorbeeld een park of bos.
    Advertentie

Tips

  • Als je twee honden bezit die gewend zijn aan elkaars gezelschap, dan kun je proberen om ze samen te laten reizen zodat ze gedurende de rit troost kunnen putten uit elkaars gezelschap.
  • Als je jouw hond koopt als puppy is het een goed idee om, de eerste paar keren dat je met hem ergens naartoe rijdt, naar een leuke plek te gaan zoals een grasveld of een park, in plaats van naar een ‘slechte’ plek, zoals de dierenarts.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 9.371 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie