PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Reanimatie is een combinatie van hartmassage en beademing en heeft al vele levens van zowel mensen als dieren gered. Door de technieken uit dit artikel toe te passen, kun je het leven van je hond redden als hij of zij geen hartslag meer heeft of is gestopt met ademhalen. Als een hond stopt met ademhalen, daalt het zuurstofpercentage in het bloed al snel en zonder zuurstof vallen belangrijke organen zoals de hersenen, de lever en de nieren een voor een uit. Binnen drie tot vier minuten kan al hersenbeschadiging optreden en dus is het cruciaal om snel te handelen. [1]

Deel 1
Deel 1 van 2:

De hond observeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Het eerste wat je moet doen als je je hond in ernstige toestand aantreft is bellen om hulp. [2]
    • Zorg dat een vriend, familielid of voorbijganger de dierenarts te woord staat zodat je je zelf meteen over de hond kunt ontfermen. Merk je dat de hond niet ademt, dan kun je direct eerste hulp verlenen.
    • Omdat het even kan duren voordat er hulp arriveert, zul je meteen met de reanimatie moeten beginnen. Ga hiermee door tot de dierenambulance of dierenarts er is.
  2. Een hond die zomaar is ingestort zou nog kunnen ademhalen en als dat het geval is, kun je de reanimatie achterwege laten. Het is dan ook van enorm belang dat je eerst vaststelt of reanimatie überhaupt nodig is en dat je er niet zomaar mee begint. [3]
    • Kijk om te bepalen of de hond ademt of de borst van het dier op en neer beweegt. Een hond ademt normaal gesproken zo'n 20 tot 30 keer per minuut en dus zal de borst minimaal om de twee tot drie seconden bewegen. Zie je de borst niet bewegen, leg dan je wang bij de neus van de hond om te voelen of daar lucht uitkomt.
    • Beweegt de borst van de hond niet en voel je geen luchtbeweging, dan haalt de hond geen adem.
  3. Om het hart van de hond te vinden, leg je de hond op zijn rechterzij en til je zijn voorpoot richting zijn borst. Achter ongeveer de vierde rib van de hond zit het hart. [4]
    • Probeer te zien of de borst van de hond op dit punt beweegt. Zie je geen beweging, leg dan je hand op deze plek, druk er zachtjes op en controleer met je vingers of je een hartslag voelt.
    • Voel je geen hartslag, controleer dan of de hond een polsslag heeft. Laat je vinger hiervoor van het bovenste voetkussentje (dat de grond niet raakt) over de poot naar boven glijden en let goed op of je een pols voelt.
  4. Maak hiervoor zijn mond open en controleer of er niets vastzit in de keel van het dier. [5]
    • Mocht er iets in de keel vastzitten, dan kan dit de luchtweg van de hond blokkeren. Ontdek je blokkades, probeer deze dan te verwijderen voordat je met reanimeren begint.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Reanimeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Heeft de hond een hartslag, concentreer je dan op de ademhaling van de hond. Controleer eerst of de hond iets in zijn mond heeft. Denk bijvoorbeeld aan braaksel, bloed, speeksel of ander materiaal. [6]
  2. Zorg dat de kop in één lijn met de rug ligt en hou de snuit iets achterover om de luchtweg open te zetten.
  3. Bij een kleine hond plaats je je mond zowel over de neus als over de mond. Concentreer je bij een grote hond op de neusgaten van het dier.
    • Leg een hand onder de kaak van de hond om de mond dicht te houden. Leg de duim van diezelfde hand over de mond heen om deze dicht te houden. Je kunt eventueel ook beide handen om de snuit van de hond leggen. Het belangrijkste is dat je voorkomt dat er lucht uit de mond van de hond kan ontsnappen.
  4. Blaas krachtig in de snuit van de hond tot je ziet dat de borst van de hond omhoog komt. Bij een kleine hond zal dit vanzelfsprekend sneller gaan dan bij een grote hond. Blaas niet te hard om te voorkomen dat je de longen van het dier beschadigt. Als je ziet dat de borst omhoog komt, stop je even met ademen zodat de lucht uit de neus kan ontsnappen.
    • Probeer op deze manier zo'n 20 tot 30 ademhalingen per minuut te geven.
  5. Het hart pompt bloed en zuurstof naar de organen. Als je enkel mond-op-mondbeademing geeft, maar de hond geen hartslag heeft, ontvangen de organen dus nog altijd geen zuurstof. Hiervoor is naast beademing ook een hartmassage nodig. [7]
    • Het doel is om per ademhaling 10 tot 12 keer het hart te stimuleren.
  6. Leg je hond op zijn rechterzij en til zijn voorpoot richting zijn borst omhoog. Onder de vierde rib van de hond ligt het hart.
  7. Leg de palm van je hand over het hart en druk voorzichtig, maar niet te zacht. Voer genoeg druk uit om de borst van de hond voor ongeveer een derde in te drukken. Een hartmassage bestaat uit snelle bewegingen en per vijf seconden zul je zo'n 10 tot 12 keer op de borst van de hond moeten drukken.
    • Wissel de mond-op-mondbeademing en de hartmassage af. Blaas bijvoorbeeld een teug adem in en masseer het hart vervolgens vijf seconden.
  8. Is dit niet zo, ga dan verder met de reanimatie tot de dierenambulance of dierenarts er is.
  9. Dit kan helpen om het hart weer aan het pompen te krijgen. Ben je alleen en moet je tussen de twee soorten massages kiezen, verkies dan altijd de hartmassage boven de abdominale compressie.
    • Druk om de hond abdominale compressies te geven voorzichtig op de buik, waar grote organen waaronder de milt en de lever liggen.
    • Je kunt de buik ook kort "inknijpen" om zo de circulatie van het bloed weer op gang te brengen. Dit doe je door je handen aan weerszijden van de maag te plaatsen en deze vervolgens kort tussen je handen te klemmen. Herhaal deze beweging ongeveer om de twee minuten, tenzij je je handen vol hebt aan de hartmassage en mond-op-mondbeademing. [8]
    Advertentie

Bronnen

  1. Trauma management in the dog and cat. Houlton & Taylor. Publisher: Wright.
  2. Trauma management in the dog and cat. Houlton & Taylor. Publisher: Wright.
  3. Trauma management in the dog and cat. Houlton & Taylor. Publisher: Wright.
  4. Trauma management in the dog and cat. Houlton & Taylor. Publisher: Wright.
  5. Trauma management in the dog and cat. Houlton & Taylor. Publisher: Wright.
  6. Trauma management in the dog and cat. Houlton & Taylor. Publisher: Wright.
  7. http://www.vet.cornell.edu/news/recover.cfm
  8. Trauma management in the dog and cat. Houlton & Taylor. Publisher: Wright.

Over dit artikel

Deze pagina is 11.275 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie