PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Tijdens het rijden helpt een hoofdstel bij het sturen en het laat een paard weten wat je wilt doen. Een hoofdstel omdoen bij een paard kan in het begin een beetje verwarrend zijn, maar het is makkelijk wanneer je het eenmaal onder de knie hebt. Zorg ervoor dat je het paard een goed passend hoofdstel omdoet zodat het niet voor ongemakken kan zorgen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Een Engels hoofdstel omdoen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als dit de eerste keer is dat je dit bit gebruikt bij dit paard, is het belangrijk dat je de juiste maat hoofdstel gebruikt. Een verkeerde maat zit niet fijn voor het paard. [1]
    • Er zijn drie maten hoofdstellen: pony, cob en full. Meet het paardenhoofd van net achter de oren tot de mondhoek, en vergelijk dit met het kopstuk en bakstuk.
    • Een te klein bit kan knellen in de mond.
    • Een te groot bit verplaatst in de mond. Een te grote dressuurstang of gebroken bit kan het gehemelte van het paard beschadigen.
  2. Dit zorgt ervoor dat je paard niet weg kan lopen, zonder dat het halster in de weg zit. Zet je paard niet vast terwijl je dit doet.
  3. Pak het hoofdstel in je linkerhand vast bij het kopstuk (bovenste gedeelte) en laat de rest van het hoofdstel hangen. Verplaats kleine riempjes naar de buitenkant van het bakstuk, zodat ze niet in de knoop komen te zitten.
  4. Je houdt het hoofdstel nu in je rechterhand.
    • Hou het hoofdstel zo dat er genoeg ruimte zit tussen de bakstukken. Het kopstuk zit boven en de neus- en keelriem hangen zonder knopen naar beneden.
    • Zorg ervoor dat je alle teugels vasthoudt zodat er geen lussen ontstaan waar je paard in kan stappen.
  5. Wanneer hij zijn hoofd naar beneden doet, hou je het bit in je linkerhandpalm en je rechter onderarm parallel aan de bovenkant van de nek van het paard (je hand zit naast de oren). Druk voorzichtig het bit tegen de tanden van het paard, en plaats je duim indien nodig in de paardenmond om de mond te openen.
    • Als je paard zijn hoofd niet naar beneden doet of het bit niet wil aannemen, kan je hem iets lekkers geven terwijl je het bit aanbiedt. Hou het hoofdstel in je rechterhand en hou het kopstuk naast de oren van het paard, en laat het bit en iets lekkers (een stukje appel of een suikerklontje) rusten in je handpalm.
    • Plaats het bit in de mond. Hou het bit laag waar je ook je suikerklontje of stukje appel vasthoudt. Zet het bit tegen de tanden van je paard, zo dicht mogelijk bij de lijn waar de boventanden en ondertanden elkaar ontmoeten. Hou je suikerklontje tegen het bit.
    • Zorg ervoor dat je het kopstuk vasthoudt en deze over de oren kan trekken wanneer het paard het bit aanneemt.
    • Zorg ervoor dat het bit in de mond van het paard zit voordat je het kopstuk over de oren trekt.
  6. Je wil zachte druk uitoefenen op het bit zodat het niet uit de mond van het paard valt. Haal het kopstuk zacht over de oren zonder je paard pijn te doen. Als dit betekent dat je de oren een voor een onder het bakstuk trekt, doe dit dan zacht.
    • Geef je paard een beloning voor zijn goede gedrag. Dit is optioneel, en waarschijnlijk niet nodig bij kalme, ervaren paarden.
  7. De frontriem moet altijd vlak tegen het voorhoofd van het paard rusten. De juiste positie van de frontriem is ongeveer 2,5 tot 5 cm onder de aanzet van de oren.
    • Bij het verstellen van de frontriem kan je ook de bakstukken verstellen om ervoor te zorgen dat het hoofdstel recht zit. Ga recht voor je paard staan om te controleren of het hoofdstel recht zit.
  8. De keelriem is er niet om het hoofdstel op zijn plaats te houden en je moet genoeg ruimte overhouden om vier vingers tussen de keelriem en de nek van het paard kunnen plaatsen. De keelriem is bedoeld als extra maatregel om te voorkomen dat het hoofdstel afvalt. Dit betekent dat de keelriem los genoeg moet zitten om slap te hangen, zelfs wanneer het paard zijn hoofd naar beneden doet.
    • Zorg dat je vier vingers tussen de keelriem en het paard kan plaatsen, zelfs wanneer hij zijn nek naar beneden heeft. Om te onthouden hoe los een keelriem moet zitten, kan je denken aan een halsketting.
  9. De frontriem moet plat liggen en in de goede positie liggen (zodat het niet drukt op het voorhoofd of de oren van het paard). Controleer of het bit netjes en gelijk in de mond van het paard ligt. Er moeten twee rimpels aan elke zijde van de paardenmond zitten. Als er te weinig rimpels zitten dan moet je de bakstukken strakker maken.
    • Zorg ervoor dat het hoofdstel gelijkmatig om het paardenhoofd zit. Je kan de lengte van de bakstukken aanpassen om het hoofdstel gelijk te maken.
  10. Verwijder het halster van de paardennek door de riem los te maken. Verwijder ook het halstertouw van de nek van het paard.
    • Controleer nu de de lengte van de teugels. Ze moeten lang genoeg zijn om als ruiter contact te maken met de paardenmond.
  11. Leid het paard zodat het paard rechts van je loopt en loop ter hoogte van de wang. Hou de teugels in je rechterhand, ongeveer 15 cm onder het bit.
    • Hou het uiteinde van de teugels in je linkerhand.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Een Westernhoofdstel omdoen

PDF download Pdf downloaden
  1. Mensen gebruiken de Western stijl voor rodeo's en veeteelt. Western rijden komt veel meer voor in de Verenigde Staten dan in Nederland en België, maar ook hier zijn westernstallen en –maneges te vinden.
    • Het leuke aan een westernzadel is de knop; hier kan je je aan vasthouden als je een onervaren ruiter bent.
  2. Als dit de eerste keer is dat je dit bit gebruikt bij dit paard, is het belangrijk dat je de juiste maat hoofdstel gebruikt. Een verkeerde maat zit niet fijn voor het paard. [2]
    • Er zijn drie maten hoofdstellen: pony, cob en full. Meet het paardenhoofd van net achter de oren tot de mondhoek, en vergelijk dit met het kopstuk en bakstuk.
    • Een te klein bit kan knellen in de mond.
    • Een te groot bit verplaatst in de mond. Een te grote dressuurstang of gebroken bit kan het gehemelte van het paard beschadigen.
  3. Een paard kan je angst voelen en dit zal hem nerveus maken. Beeld je ook in dat het zenuwslopend kan zijn voor een paard als iemand een metalen stang in zijn mond duwt.
  4. Je moet ervoor zorgen dat je paard ergens vast staat. Dit betekent dat je moet anticiperen op het moment dat je het halster afdoet maar het hoofdstel nog niet om hebt gedaan. Je moet in staat zijn om de controle te houden over je paard.
    • Houd voor een bindstation het hoofdstel zo vast dat de voorkant van de frontriem naar voren wijst (weg van het paard). Drapeer de teugels over de nek. Laat je linker teugel over de nek van het paard vallen, zodat het naar rechts valt. Laat de rechter teugel vallen zodat hij aan de linkerkant valt. Laat het hoofdstel weer op je arm glijden. Til de kruin van het halster over de oren van het paard en schuif de neusriem van het halster naar beneden, van hun gezicht. Breng de kroon omhoog en leg hem achter de oren. Maak het halster weer vast zodat het om de nek van het paard gaat. [3]
    • Gebruik de teugels om je paard bij je te houden. Bij 'split reins' kan je er een knoop in leggen en over het hoofd van het paard halen, om de teugels net achter de oren te plaatsen. Trek het kopstuk van het halster over de oren van het paard en haal de neusband van het paard.
  5. Je kan je hem een stukje appel of een suikerklontje aanbieden om zo het hoofd te laten zakken. Hou je hand net onder de neus, met wat lekkers erin. Wanneer het paard zijn hoofd naar beneden doet kan je het bit in zijn mond doen.
    • Zorg ervoor dat je het kopstuk van het hoofdstel in je rechterhand hebt in een hoek van het paard zijn linkeroog tot zijn rechteroor.
  6. Hou het bit laag waar je ook je suikerklontje of stukje appel vasthoudt. Zet het bit tegen de tanden van je paard, zo dicht mogelijk bij de lijn waar de boventanden en ondertanden elkaar ontmoeten. Hou je suikerklontje tegen het bit.
    • Zorg ervoor dat je het kopstuk vasthoudt en deze over de oren kan trekken wanneer het paard het bit aanneemt.
    • Zorg ervoor dat het bit in de mond van het paard zit voordat je het kopstuk over de oren trekt.
    • Hou het hoofdstel zo dat er genoeg ruimte zit tussen de bakstukken. Het kopstuk zit boven en de riemen hangen zonder knopen naar beneden.
  7. Oefen zachte druk wanneer je het kopstuk over de oren trekt. Haal het kopstuk zacht over de oren zonder je paard pijn te doen. Haal een voor een de oren onder het kopstuk door. Doe dit door de oren naar voren te duwen in plaats van naar achteren.
    • Als je een 'one-ear' of 'two-ear' hoofdstel hebt in plaats van een hoofdstel met een gewone frontriem, trek je een voor een de oren door de daarvoor bestemde 'earloops' (lussen voor de oren).
  8. Beloon je paard altijd voor goed gedrag. Dit zal het paard aanmoedigen goed gedrag te blijven vertonen tijdens het accepteren van het hoofdstel en het bit.
    • Suiker helpt om het paard te laten spelen met het bit, dus suikerklontjes zijn een goede lekkernij om bij de hand te hebben tijdens het omdoen van het hoofdstel.
  9. De keelriem is er niet om het hoofdstel op zijn plaats te houden. De keelriem is bedoeld als extra maatregel om te voorkomen dat het hoofdstel afvalt. Dit betekent dat de keelriem los genoeg moet zitten om slap te hangen, zelfs wanneer het paard zijn hoofd naar beneden doet.
    • Zorg ervoor dat je een vuist tussen de keelriem en het paard kan plaatsen, zelfs als het paard zijn hoofdd naar beneden doet.
  10. De frontriem moet plat liggen en in de goede positie liggen (zodat het niet drukt op het voorhoofd of de oren van het paard). Controleer of het bit netjes en gelijk in de mond van het paard ligt. Er moeten twee rimpels aan elke zijde van de paardenmond zitten. Als er te weinig rimpels zitten dan moet je de bakstukken strakker maken
    • Zorg ervoor dat het hoofdstel gelijkmatig om het paardenhoofd zit. Je kan de lengte van de bakstukken aanpassen om het hoofdstel gelijk te maken.
    • Maak de neusriem of kinketting vast mocht je dat nog niet hebben gedaan.
    • Controleer nu de de lengte van de teugels. Ze moeten lang genoeg zijn om als ruiter contact te maken met de paardenmond.
  11. Leid het paard zodat het paard rechts van je loopt en loop ter hoogte van de wang. Hou de teugels in je rechterhand, ongeveer 15 cm onder het bit.
    • Hou het uiteinde van de teugels in je linkerhand.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Het oplossen van problemen

PDF download Pdf downloaden
  1. Vaak is de reden dat een paard zich verzet tegen het bit een misverstand. Ze proberen niet stout te zijn, maar er is iets aan het bit dat ze vervelend vinden.
    • Het bit kan de verkeerde smaak hebben. Paarden geven de voorkeur aan koperen bitten, dit komt door de smaak. Helaas gaan koperen bitten minder lang mee dan andere bitten, en moet je koperen bitten regelmatig controleren op scherpe randjes en putjes.
    • Het bit kan te koud zijn. Jij wilt ook geen koud stuk metaal in je mond geduwd krijgen. Je paard ook niet. Probeer het bit op te warmen tussen je handen voordat je het in de paardenmond plaatst.
  2. Soms wil je paard zijn mond niet openen omdat het bit te koud is of de verkeerde smaak heeft, maar vaak kan een beetje oefenen je helpen. Zorg ervoor dat het gedrag wat je wilt zien versterkt wordt. [4]
    • Leer je paard om zich op zijn gemak te voelen bij het commando. Kies een commando om het paard zijn mond te laten openen. Raak je paard aan om het commando te geven. Zeg 'ja' zodat ze een link leggen tussen de aanraking en goed gedrag. Geef je paard iets lekkers als je je vingers weghaalt.
    • Laat je paard zien dat hij iets lekkers krijgt. Zorg dat je paard vastgebonden staat. Benader het paardenhoofd van de linkerkant, en loop waar je paard je kan zien. Blijf in een hoek staan in dezelfde richting als je paard. Hou iets lekkers in je linkerhand. Geef je paard het commando en zeg 'open' terwijl je zachtjes twee vingers tegen zijn onderlip drukt. Zeg 'ja', haal je vingers weg en geef je paard het stukje appel of suikerklontje.
    • Herhaal deze stappen vier of vijf keer, of totdat je denkt dat je paard het snapt.
    • Doe hetzelfde als hierboven, maar hou nu constante druk, en plaats je vingers net onder zijn bovenlip. Wanneer het paard zijn mond open zeg je 'ja' en geef je hem het lekkers. Oefen totdat je paard het snapt.
    • Laat je paard jou toestaan een bit in zijn mond te plaatsen. Laat het bit zien aan je paard (niet bevestigd aan een hoofdstel). Laat je paard er aan ruiken en aanraken. Doe dan hetzelfde als hierboven, geef je paard het commando. Plaats het bit in de mond van het paard wanneer hij zijn mond opent. Verwijder het bit en geef je paard iets lekkers.
  3. Een van de meest belangrijke factoren in succesvol het hoofdstel omdoen, is de rust bewaren bij zowel jezelf als je paard. Een nerveus paard kan proberen te bijten, met hun hoofd gooien, slaan met de hoeven, of weg proberen te rennen. Wacht bij een erg nerveus paard met het omdoen van het hoofdstel totdat het paard is gekalmeerd.
    • Vermijd wapperen met de teugels, vooral rond de ogen en oren. Dit kan een paard nerveus of bang maken.
    Advertentie

Tips

  • Wanneer je je vingers in de mond van het paard doet, druk dan op de plaats waar geen tanden zitten, zodat het paard je niet kan bijten. Als je daar op het tandvlees drukt zal het paard zijn mond openen.
  • Als je een paard hebt die je wat problemen geeft, zoals zijn hoofd omhoog houden, knijp dan zachtjes in de aanzet van de oren en het paard zal zijn hoofd naar beneden brengen. Als hij dit niet doet plaats je een hand op zijn neusbrug en zeg je op een strenge toon het woord 'laag'. Hij dient te reageren.
  • Meestal plaats je bij alle soorten hoofdstellen de teugels over de nek van het paard terwijl je het hoofdstel omdoet.
  • Bij het aanschaffen van een nieuw hoofdstel is het belangrijk om een paar gaatjes over te houden, omdat het hoofdstel nog wat gaat rekken. Ook kan het zijn dat je het bit van het paard moet aanpassen.
  • Paarden zijn geneigd om het bit eerder te accepteren als ze het associëren met iets lekkers, je kan proberen om honing of munt op het bit te smeren.
  • Blijf rustig en raak niet in paniek. Je kan het hoofdstel altijd verstellen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Laat je teugels niet op de grond liggen, omdat je paard over de teugels kan struikelen wat zowel het paard als jezelf in gevaar brengt.
  • Bind je paard nooit ergens aan vast met een hoofdstel. Leer is niet sterk genoeg om een hangend paard tegen te houden en als het hoofdstel breekt, kunnen de metalen onderdelen van het hoofdstel een gevaar vormen.
  • Paarden kunnen soms onvoorspelbaar zijn. Als je het hoofdstel omdoet kom je in de buurt van de tanden, dus pas op.
  • Loop niet direct achter een paard, alleen op een veilige afstand. Wanneer je de hoeven uitkrabt, sta dan zelf aan de zijkant van het paard.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 11.401 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie