Pdf downloaden
Pdf downloaden
Dit artikel zal je de basis leren om een iPhone te gebruiken, gaande van het simpelweg aan- of uitzetten van het toestel tot het gebruiken van geïnstalleerde applicaties.
Stappen
-
Zet je iPhone aan indien dat nog niet het geval is. Om dit te doen moet je op de vergrendelknop blijven drukken tot je een wit Apple-icoon op het scherm van je iPhone ziet verschijnen.
-
Laad indien nodig je iPhone op. De kabel van de lader is een lang, wit koord met een smalle, vlakke, rechthoekige pin aan het ene uiteinde en een groter rechthoekig blok aan het andere uiteinde. Als je iPhone niet ingeschakeld kan worden moet je proberen om deze via een stopcontact gedurende enkele minuten op te laden voordat je het opnieuw probeert.
- Je zal een poort zien onderaan het omhulsel van je iPhone, onder de cirkelvormige knop op het scherm. Hier moet het pingedeelte van de lader in.
- Als je een oplader hebt van een iPhone 4S of ouder dan zal het laaduiteinde van de kabel aan een kant een grijze rechthoek hebben. Deze rechthoek moet in dezelfde richting wijzen als het scherm van je iPhone.
- Bij je iPhone zou een stroomadapter (een witte kubus) moeten zitten met een elektrische stekker met twee pinnen aan de ene kant en een rechthoekige groef aan de andere kant. Je kan dit in een stopcontact en daarna het uiteinde van de lader, die niet aan je iPhone vastzit, in de groef van de kubus plaatsen.
- Als je iPhone uitgeschakeld was toen je deze met een stopcontact verbond, dan zou het toestel nu ingeschakeld moeten worden. Je zal een wit Apple-icoon op het scherm zien verschijnen.
-
Leer de knoppen van je iPhone kennen. Als je de iPhone op een effen oppervlak legt met het scherm naar boven dan zouden de knoppen van de iPhone als volgt moeten gerangschikt zijn:
- ’Vergrendelknop’ – Ofwel aan de rechterkant van je iPhone (iPhone 6 of recenter) of bovenaan je iPhone (iPhone 5s, SE of ouder). Door er eenmaal op te drukken wanneer de iPhone ingeschakeld is zal je het scherm aanzetten. Door er nogmaals op te drukken zal je het scherm uitzetten. Je kan er ook op drukken en ingedrukt houden bij een iPhone die volledig uitgeschakeld is om deze in te schakelen of om een iPhone uit te schakelen die momenteel ingeschakeld is.
- ’Volume +/-‘ – De onderste twee knoppen aan de linkerkant van de behuizing van je iPhone. De onderste knop verlaagt het volume van muziek, video’s of het belsignaal van je iPhone. De bovenste knop zal het volume verhogen.
- ’Dempen’ – De schakelaar bovenaan de rij knoppen aan de linkerkant van de behuizing van je iPhone. Door deze schakelaar naar boven te zetten zal je telefoon in hoorbare modus worden gezet. Door de schakelaar naar beneden te zetten zal het belsignaal van je iPhone gedempt worden en zal de trilstand worden ingeschakeld. Wanneer je iPhone gedempt is zal er een oranje streep boven de schakelaar ‘Dempen’ te zien zijn.
- ’Start’ – Dit is de cirkelvormige knop onderaan het scherm van je iPhone. Druk er eenmaal op om de iPhone vanuit het vergrendelscherm te openen. Wanneer je erop drukt terwijl je een applicatie gebruikt zal de applicatie geminimaliseerd worden. Door er tweemaal op te drukken zal je snel alle actieve applicaties te zien krijgen.
-
Druk op de vergrendelknop. Hierdoor zal het scherm van je iPhone ‘ontwaken’ en zal het vergrendelscherm weergegeven worden.
-
Druk op de startknop eenmaal het vergrendelscherm weergegeven wordt. Dit scherm zal het tijdstip van de dag bovenaan het scherm tonen. Door op Start te drukken zal een wachtwoordveld worden weergegeven.
- Als je nog geen wachtwoord ingesteld hebt dan zal je door te drukken op de Startknop naar het startscherm van je iPhone worden gebracht, waar je de functies van je iPhone verder kan leren kennen.
-
Typ je wachtwoord in door gebruik te maken van de toetsen op het scherm. Als deze code correct is zal het startscherm van je iPhone geopend worden.
- Als je TouchID ingeschakeld hebt om je iPhone te ontgrendelen, dan zal je telefoon ook ontgrendeld worden wanneer je jouw vingerafdruk hebt gescand.
Advertentie
-
Bekijk het startscherm van je iPhone. Je zal hier verschillende vierkante iconen zien; dit zijn de applicaties of ‘apps’ van je iPhone. Alle vaste apps van je iPhone, dus de apps die reeds vooraf geïnstalleerd zijn op je telefoon, staan hier opgesomd.
- Naarmate je meer apps aan je telefoon toevoegt zal je startscherm extra pagina’s krijgen. Je kan door deze pagina’s scrollen door van rechts naar links op het scherm te swipen.
-
Maak jezelf vertrouwd met de standaardapps. Enkele belangrijke apps die standaard op een iPhone geïnstalleerd staan zijn onder andere:
- ’Instellingen’ – Dit is een grijze app met tandwielen. Als je iets wenst te veranderen, gaande van de tijd die het duurt om het scherm van je iPhone in of uit te schakelen tot de instellingen voor je draadloze netwerk, dan zal je in deze app de opties vinden om dat te doen.
- Telefoon – Dit is een groene app met het icoon van een witte telefoon. Je kan manueel een telefoongesprek beginnen (door het nummer te kiezen) of op de naam van een contactpersoon en daarna op het telefoonicoon onder de naam bovenaan het scherm drukken.
- Contacten – Deze app heeft een grijze silhouette van het hoofd van iemand erin. Door hierop te drukken zal je een lijst te zien krijgen van al je contacten. De winkel waar je jouw iPhone gekocht hebt zou de contactpersonen van je vorige telefoon met je nieuwe iPhone moeten hebben gesynchroniseerd, maar als dit niet het geval is dan wil je misschien je oude contacten overzetten naar je iPhone .
- FaceTime – Een groene app met een wit icoon van een videocamera erin. Je kan dit gebruiken om face-to-face telefoongesprekken met je contacten te voeren dankzij FaceTime.
- Berichten – Een groene app met een witte tekstballon. Hier zal je tekstberichten ontvangen en versturen.
- Mail – De blauwe app met het icoon van een witte envelop erop. Je kan hier je Apple ID e-mail (het zal je iCloud-account worden genoemd) bekijken of je kan aan deze app een e-mailaccount toevoegen .
- Kalender – Deze app zal een actuele kalender weergeven. Je kan gebeurtenissen instellen voor specifieke data en tijdstippen door te drukken op de betreffende datum en de informatievelden in te vullen.
- Camera – Een grijze app met het icoon van een camera erop. Je kan met deze app foto’s nemen, video’s opnemen en andere soorten visuele media (bv. video’s in slow-motion) creëren.
- Foto’s – Deze veelkleurige app met een windmolen is waar alle foto’s van je iPhone opgeslagen worden. Telkens je een foto neemt zal de foto hier verschijnen.
- Safari - Safari is een blauwe app met een kompas erop. Je zal Safari gebruiken om op het internet te surfen.
- Klok – De klokvormige app. Je kan met deze app de opgeslagen tijdzones van je iPhone veranderen of beheren, alarmen instellen of de stopwatch gebruiken.
- Notities – Het witte en gele icoon in de vorm van een kladblok op het startscherm. Deze app is handig om snel notities op te schrijven of om een lijst te maken, hoewel de app Herinneringen ook heel handig is om lijsten op te stellen.
- Maps – De app Maps maakt het mogelijk om uitstapjes te plannen en zal stap per stap een routebeschrijving geven als je een startpunt en een bestemming ingeeft.
- Wallet – Je kan bank- of kredietkaarten en cadeaukaarten aan de Wallet van je iPhone toevoegen. Hierdoor kan je jouw iPhone gebruiken om online voor zaken te betalen. Ook betalen bij bepaalde winkels wordt hierdoor mogelijk.
- App Store – Deze blauwe app met een witte ‘A’ erop is waar je nieuwe apps kan downloaden.
- Muziek – Een witte app met een muzieknoot erin. In deze app zal je de muziekbibliotheek van je iPhone terugvinden.
- ’Tips’ – Deze gele app met een lamp zal tips geven om het meeste uit je iPhone te kunnen halen.
-
Swipe van links naar rechts op het scherm. Hierdoor zal de widgetpagina van je iPhone geopend worden, waar je zaken kan zien zoals de actuele weersvoorspelling, alarmen die je hebt ingesteld en relevante nieuwsberichten.
- Swipe overal op het scherm naar boven om op deze pagina naar beneden te scrollen.
- Als je iets specifieks op je telefoon zoekt dan kan je op de Zoekbalk bovenaan de pagina drukken en typen wat je wenst te zien.
-
Swipe naar links om terug te gaan naar het startscherm. Je kan ook op de startknop drukken om vanaf eender welke pagina terug naar het startscherm te gaan.
-
Swipe naar beneden vanaf de bovenkant van het scherm. Hierdoor zal je de pagina met meldingen van je iPhone zien verschijnen en kan je alle recente meldingen (bv. gemiste gesprekken, ontvangen tekstberichten, enz.) bekijken.
-
Druk op de startknop. Hierdoor zal je terugkeren naar het startscherm van je iPhone.
-
Swipe naar beneden vanaf het midden van het scherm. Hierdoor zal bovenaan het scherm een zoekbalk weergegeven worden samen met een lijst van vaak gebruikte apps. Je kan op ‘Annuleren’ in de rechterbovenhoek van het scherm of simpelweg op de startknop drukken om terug naar het startscherm te gaan.
-
Swipe van helemaal onderaan het scherm naar boven. Hierdoor zal het Controlecentrum worden geopend, waar de volgende opties te vinden zijn:
- ’Vliegtuigmodus’ – Het icoon van een vliegtuig bovenaan het scherm Controlecentrum. Door hierop te drukken zal Vliegtuigmodus ingeschakeld worden, waarmee je kan voorkomen dat je iPhone signalen uitzendt. Druk er nogmaals op (of op iets anders in de lijst) om het uit te schakelen.
- ’Wifi’ – Het icoon dat lijkt op een opgesplitste boog. Druk hierop om draadloos internet in te schakelen (als dit blauw is dan is wifi reeds ingeschakeld) en om je met het dichtstbijzijnde bekende netwerk te connecteren.
- ’Bluetooth’ – Het middelste icoon bovenaan het scherm Controlecentrum. Druk hierop om Bluetooth op je iPhone in te schakelen, waarmee je jouw iPhone met luidsprekers en andere Bluetooth-toestellen kan verbinden.
- ’Niet Storen’ – Het maanvormige icoon. Druk hierop om te voorkomen dat gesprekken, tekstberichten en andere meldingen ervoor zorgen dat je telefoon rinkelt.
- ’Rotatievergrendeling’ – Het icoon van een hangslot met een cirkel eromheen. Door hierop te drukken terwijl het rood is zal je de rotatievergrendeling uitschakelen. Dit betekent dat je jouw iPhone nu 90 graden zal kunnen draaien om foto’s en andere media in landschap modus te bekijken.
- De onderste rij opties van links naar rechts zijn onder andere een zaklamp, een timer, een rekenmachine en een snelkoppeling naar de camera-app van je iPhone.
-
Druk op de startknop. Je zal terugkeren naar het startscherm. Nu dat je vertrouwd bent met het startscherm is het tijd om de apps van je iPhone te gebruiken.Advertentie
-
Druk op een app. Hierdoor zal deze geopend worden. De manier waarop je elke app gebruikt zal afhangen van de app in kwestie, maar je zal gewoonlijk op items kunnen drukken om ze te activeren (bv. drukken op een tekstveld zal het toetsenbord van je iPhone doen verschijnen).
- Je kan nieuwe apps downloaden in de App Store app.
-
Druk tweemaal op de startknop. Hierdoor zal je snel uitzoomen uit de huidige app die actief is en zullen alle actieve apps in afzonderlijke vensters worden weergegeven.
- Swipe naar boven in eender welk app-venster om die app af te sluiten.
- Je kan ook naar links of naar rechts swipen in dit menu om door de apps te scrollen die momenteel actief zijn.
-
Druk op de startknop. Je zal terugkeren naar het startscherm.
-
Druk op een app en blijf ingedrukt houden. Na ongeveer een seconde zal de app samen met de andere apps op het startscherm van je iPhone beginnen te wiebelen. Van hieruit kan je verschillende dingen doen:
- Druk op een app en versleep deze om de app te verplaatsen. Als je de app helemaal naar rechts op het startscherm sleept dan zal een nieuw scherm verschijnen waar je de app kan neerzetten. Je kan deze pagina bereiken door op het startscherm naar links te swipen.
- Druk op een app en versleep deze bovenop een andere app om een map aan te maken die beide apps bevat. Je zal ook andere apps naar deze map kunnen verslepen.
- Druk op de ‘X’ in de linkerbovenhoek van het icoon van de app om de app te verwijderen. Je zal op ‘Verwijderen’ moeten drukken wanneer daarnaar wordt gevraagd om de app effectief te verwijderen.
-
Maak het startscherm van je iPhone op maat. Eenmaal je de apps van je iPhone verplaatst, verwijderd en georganiseerd hebt volgens jouw eigen voorkeuren, is het tijd om een telefoongesprek te beginnen.Advertentie
-
Druk op de Telefoon app. Dit is een groene app met een witte telefoon erop en staat waarschijnlijk op het startscherm.
-
Druk op het tabblad ‘Numeriek toetsenbord’. Deze optie staat onderaan het scherm, rechts van het tabblad ‘Contacten’.
- Je kan ook op het tabblad ‘Contacten’, daarna op de naam van een contactpersoon en daarna op het icoon ‘bellen’ (een witte telefoon op een blauwe achtergrond) drukken onder de naam bovenaan het scherm.
-
Typ een telefoonnummer. Doe dit door zachtjes op de overeenkomende cijfers op deze pagina te drukken.
-
Druk de groen-witte knop ‘Bellen’. Deze staat onder de laatste rij cijfers op het scherm. Hierdoor zal je gesprek gestart worden. Wanneer je contact zijn of haar telefoon opneemt kan je normaal praten met de telefoon aan je oor of je kan een van de volgende knoppen gebruiken om de aard van het gesprek te veranderen:
- ’Luidspreker’ – Verandert de audio-output van je telefoon van het oorstuk bovenaan het scherm naar de luidspreker van je iPhone. Zo kan je praten zonder de telefoon aan je oor te moeten houden.
- ’FaceTime’ – Verandert een telefoongesprek in een FaceTime-gesprek waarin je het gezicht van de ontvanger kan zien en omgekeerd. Dit werkt uitsluitend als je contactpersoon ook een iPhone heeft.
Advertentie
Tips
- Laat je niet ontmoedigen door hoe ingewikkeld het kan zijn om de iPhone te gebruiken – voordat je het weet zal je het gewoon zijn om je iPhone te bedienen!
- Overweeg om ook meer geavanceerde functies van je iPhone te gebruiken zoals Siri of de simkaart van je iPhone vervangen .
Advertentie
Advertentie