PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een injectie krijgen kan voor iedereen eng zijn, of je nu volwassen bent of een kind. Belonefobie is een extreme angst voor naalden, en ongeveer 10 procent van de bevolking heeft er last van. [1] Je weet waarschijnlijk uit ervaring wel dat het vooruitzicht van het krijgen van een prik erger is dan de pijn zelf. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de angst van jezelf of van je kind onder controle te krijgen, en om met dit belangrijke onderdeel van de gezondheidszorg om te gaan.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Je voorbereiden op de injectie

PDF download Pdf downloaden
  1. Haal diep adem en denk aan hoe snel het voorbij zal zijn. Denk aan positieve dingen, en beloof jezelf dat je een beloning mag als het achter de rug is, net zoals je bij kinderen doet. Ga een lekkere hamburger eten bij je favoriete restaurant, zelfs als je op dieet bent.
    • Herinner jezelf eraan dat de prik op de lange termijn goed voor je is. Wat voor injectie je ook krijgt, het is voor je eigen gezondheid.
  2. Denk aan de persoon die je het meest vertrouwt en bij wie je je niet schaamt voor je angst. Vraag hem/haar om mee te gaan naar de dokter en of hij/zij je wil kalmeren. Hij/zij kan je hand vasthouden, je door je angst heen praten, of luisteren naar je zorgen terwijl je wacht.
    • Het kan de ervaring ook draaglijker maken als je een speeltje meeneemt dat je als kind troost heeft geboden, zoals een teddybeer. Schaam je er niet voor -- doe gewoon wat er nodig is om ervoor te zorgen dat je die injectie krijgt. [2]
    • Je kunt ook naar muziek luisteren op je telefoon of iPod terwijl je wacht, om jezelf af te leiden. Dit kun je zelfs op het moment dat je de injectie krijgt blijven doen!
  3. [3] Vertel hem/haar eerlijk dat je niet van injecties houdt. Door over je angst te praten voel je je beter, en weet de persoon die de injectie geeft dat hij/zij extra voorzichtig met je moet zijn.
    • Vraag hem/haar om de injectie te geven op de manier waarop jij er de minste stress door ervaart. Je kunt de verpleegkundige vragen om eerst tot drie te tellen voordat hij/zij de prik geeft, zodat jij weet dat hij eraan komt. Of misschien kijk je liever de andere kant op zodat hij/zij de prik zonder waarschuwing kan geven.
    • Als je begrijpt waarom de injectie goed is voor je gezondheid, ben je misschien ook meer gerustgesteld. Vraag de verpleegkundige hoe de prik je leven zal verbeteren. Je kunt ook een folder met informatie over de injectie vragen. [4]
  4. Deze crème met Lidocaïne en Prilocaïne verdooft de huid, zodat je de injectie niet voelt. Als patiënten Emla-crème gebruiken ervaren ze minder pijn en angst als ze een injectie krijgen.
    • Volwassenen: Breng 2,5 gram van de crème aan op een gebied van 20-25 cm van de huid op je arm/schouder, op de plek waar je de injectie zult krijgen. Dek het af met een pleister of verband en laat de crème minimaal een uur inwerken. [5]
    • Kinderen: vraag aan je huisarts of je Emla-crème mag gebruiken bij je kind.
    • Bijwerkingen kunnen zijn: pijn, zwelling, een brandend gevoel, roodheid, bleekheid en een verandering van ervaring van de temperatuur.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Je zenuwen de baas blijven als je de injectie krijgt

PDF download Pdf downloaden
  1. Denk aan iets waar je altijd om moet lachen, of probeer je mooiste herinnering terug te halen. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat zelfs het denken aan vlinders, bloemen, vissen en lachende gezichten iemand kan kalmeren terwijl hij/zij een injectie krijgt. [6]
  2. Als je die ziet voel je je misschien nog rotter, vooral op het moment dat de naald je huid in gaat. Kijk ook niet naar het tafeltje of schaaltje waar de spuit ligt! Doe gewoon je ogen dicht, en blijf ademhalen. [7]
  3. Oefen met het laten zakken van je schouders en laat je elleboog lichtjes tegen je middel liggen. Daardoor ontspan je de deltaspier, waarin een injectie meestal gezet wordt. [8] De prik zelf doet dan niet alleen minder pijn, maar je arm zal ook sneller weer normaal voelen, dan wanneer je gespannen bent tijdens de injectie.
    • Als je tijdens een injectie je arm wegtrekt of beweegt kan dat pijn aan de zenuwen veroorzaken, waardoor je op de plaats van de prik meer pijn zult houden. [9]
    • Als je lichaam gespannen is op het moment dat je een injectie krijgt, kun je daardoor ook pijn op andere plekken ervaren. [10]
  4. Haal diep adem vlak voordat je de prik krijgt, en adem gedurende de injectie rustig uit. Door langzaam en diep te ademen ervaar je minder pijn, omdat hierdoor je spieren ontspannen. [11] Diep ademen verlaagt de bloeddruk, brengt de pH van het lichaam in balans en voorkomt dat je schadelijke stresshormonen aanmaakt. [12]
  5. [13] Door de spieren op de injectieplaats meteen te gaan gebruiken, stimuleer je de doorbloeding naar die plek. Hierdoor versnel je het genezingsproces. In de uren en dagen na de injectie moet je je arm blijven bewegen om het herstel te bevorderen.
  6. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van pijnstillers zoals ibuprofen, Advil of naproxen direct na het HPV-vaccin de effectiviteit van de vaccinatie vermindert. [14] Onderzoekers denken dat het bij andere vaccinaties net zo kan werken. Door de pijnstillers maakt je lichaam antistoffen aan die tegen het vaccin werken. Om dit te voorkomen moet je gewoon met de pijn om zien te gaan. Je kunt 15 minuten lang een koud kompres of wat ijs op de injectieplaats leggen om de pijn te verminderen. [15] Je komt er wel overheen!
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Je kind helpen als het een injectie krijgt

PDF download Pdf downloaden
  1. Zelfs voor veel volwassenen is het eng als er een naald in hun lichaam wordt gestoken. Kinderen, met hun levendige fantasie, zijn vaak nog banger. Ongeveer 2-8% van alle kinderen heeft echt een naaldenfobie, maar alle kinderen hebben wat medeleven en verzorging nodig als ze een injectie krijgen.
  2. Een recent onderzoek naar manieren om baby's met pijn te kunnen helpen heeft aangetoond dat een kind minder pijn voelt als het de borst krijgt. [16] [17] Het vertrouwde, troostende ritueel kalmeert een baby terwijl hij/zij een injectie krijgt. De hartslag blijft gelijk en de baby raakt niet gespannen en gaat niet huilen. Als het geven van borstvoeding voor jou geen optie is, probeer dan een van de volgende dingen bij jouw baby:
    • Geef hem/haar een speentje om op te zuigen
    • Zorg voor kalmerend huid-op-huidcontact
    • Baker de baby in
    • Geef hem/haar wat suikerwater aan een speentje
    • Hang een mobile met muziek ongeveer 20-25 cm boven de baby [18]
  3. Kinderen leren van hun ouders, dus zorg dat ze geen negatieve ideeën over injecties in hun hoofd hebben. Praat over wat er gaat gebeuren bij de dokter, maar doe alsof het een heel normaal onderdeel van het leven is, niet iets bijzonders waarover ze zich zorgen zouden moeten maken. Hoe meer ontspannen jouw houding is tegenover de injectie, hoe meer ontspannen je kind zal zijn als het de prik uiteindelijk krijgt. [19]
  4. [20] Jonge kinderen (onder de 7) associëren het woord "prik" misschien met steken, iets waardoor ze ernstig gewond kunnen raken. Om onnodige angst te vermijden, kun je de prik een positievere klank geven, zoals "inenting". Het kind ziet de injectie dan eerder als iets waardoor het sterker wordt, niet als iets wat pijn gaat doen.
  5. [21] [22] Er bestaan allerlei educatieve kinderboeken om je kind gerust te stellen. Een van de engste dingen aan een injectie krijgen, is niet weten wat er gaat gebeuren. Deze boekjes geven informatie over het hele proces, waardoor een kind zich meer op het gemak zal voelen.
  6. [23] De verpleegkundige die de injectie geeft, heeft veel invloed op hoe je kind het zal ervaren. Een succesvolle strategie is als de verpleegkundige je kind de keuze geeft hoeveel injecties het wil hebben. Als je kind maar één injectie hoeft, kan de verpleegkundige vragen: "Wil je vandaag een of twee inentingen?". Als je kind twee injecties moet, kan de verpleegkundige vragen: "Wil je er twee of drie?" Kinderen zullen altijd voor het kleinste aantal kiezen, en zullen zo het gevoel hebben dat ze er zelf wat over te zeggen hebben. Als de verpleegkundige ze een keuze geeft, zullen kinderen meer ontspannen zijn omdat ze de situatie zelf in de hand denken te hebben.
  7. [24] Zoals besproken in het vorige deel, is Emla-crème een verdovende crème die de pijn vermindert als deze enkele uren voor de injectie wordt aangebracht. Het werkt echter niet altijd perfect, dus je kind kan alsnog enige pijn voelen. Het is een crème die op recept verkrijgbaar is, dus bespreek deze optie vooraf met je huisarts.
  8. Voordat het kind een prik krijgt, kun je alvast praten over wat hij/zij graag wil vasthouden, waar hij/zij naar wil kijken of wat hij/zij wil doen om afleiding te krijgen van de injectie. Sommige kinderen willen graag zingen, terwijl anderen liever een beer of dekentje vast willen houden. Kinderen vinden het soms juist kalmerend om stil te zijn en in de ogen van de ouder te kijken als troost. Door er op tijd over te praten weet je hoe je je kind op het moment van de injectie kunt kalmeren.
    • Je kunt je kind ook afleiden door een boekje te lezen, muziek te laten horen, of samen een leuk spelletje te spelen tijdens de injectie. [25]
  9. [26] Blijf positief als het zover is. Als jij laat zien dat je je zorgen maakt over de reactie van je kind, is de kans groot dat je kind jouw angst overneemt. Wees in plaats daarvan een goede coach. Zeg dat hij/zij het geweldig doet, dat je nog nooit zo'n dapper kind hebt gezien bij de dokter. Moedig hem/haar aan: "Wat ben jij knap! Je doet het fantastisch!"
  10. [27] Als je je kind voorbereidt op een inenting, vertel dan dat hij/zij na de prik een verrassing krijgt. Dat kan iets heel simpels zijn, zoals een lolly of een ijsje, of je kunt een dagje naar de dierentuin beloven.
    • Zeg niet dat de beloning afhankelijk is van of hij/zij gaat huilen of niet. Het is niet erg als je kind huilt als het een injectie krijgt. Hij/zij hoeft alleen mee te gaan naar de dokter en de prik te halen om de beloning te krijgen.
  11. Artsen raden het af om kinderen paracetamol te geven voordat ze een injectie krijgen. Het is heel normaal als je kind een klein beetje koorts krijgt na een inenting. [28] Alleen als de temperatuur boven de 38,5ºC komt, kun je wat paracetamol geven om de koorts omlaag te brengen. Een beetje pijn op de injectieplaats en wat sufheid is ook normaal na een inenting, dus geef geen pijnstillers, behalve als je kind over zeer ernstige pijn klaagt.
    Advertentie

Tips

  • Ontspan je arm en kijk niet naar de naald. Als je je spieren aanspant doet het juist meer pijn. Haal diep adem en laat alle spanning los in de seconde voordat je de prik krijgt.
  • Denk niet na over de prik als je je zoveel zorgen maakt dat je er misselijk van wordt. Slechts 10% van de mensen heeft last van belonefobie. Als jij bij die 10% hoort, bereid je dan goed voor. De pijn en de prik duren maar een seconde.
  • Hou iemands hand vast, hou oud je ook bent. De aanwezigheid van een vriend(in) kan ervoor zorgen dat je je makkelijker ontspant.
  • Wees niet bang om te gaan huilen. Doe gewoon wat nodig is om jezelf er doorheen te slaan.
  • Vraag de huisarts om je een prik te geven in de arm waarmee je schrijft. De arm die je het meest gebruikt geneest sneller, ook al doet het even pijn.
  • Ga voordat je de injectie krijgt naar de sportschool om angsten te verminderen. Na een stevige training heb je flink wat adrenaline verbruikt, waardoor je meer ontspannen bent.
  • Speel op je tablet of telefoon als je in de wachtkamer zit, of luister naar muziek zodat je niet aan de naald denkt. Zorg dat je iets meeneemt om te kunnen doen.
  • Maak je geen zorgen dat je je stom zult voelen als je gaat huilen! Zelfs als je volwassen bent maakt het niet uit, en artsen zijn er wel aan gewend.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Onthou dat de prik veel minder erg is dan de nare ziektes waar hij je tegen beschermt.
  • Val de dokter niet aan.
  • Ren niet weg voor de spuit; dat kan gevaarlijk zijn! Bovendien moet je hem uiteindelijk toch een keer krijgen.
  • Duw de hand van de dokter niet weg; je kunt jezelf pijn doen.
  • Als je gaat sporten voordat je een injectie krijgt, doe dat dan minimaal een uur voordat je de prik krijgt, want anders is je bloeddruk nog te hoog, en dat kan gevaarlijk zijn voor sommige mensen.
Advertentie
  1. http://www.dchs.nhs.uk/assets/public/dchs/services_we_provide/service-directory/our-services/health-psychology/Information-sheets/Relaxation%20and%20Pain%20-%20Communications.pdf
  2. http://www.dailymail.co.uk/health/article-1247878/How-breathing-deeply-reduce-pain.html
  3. http://www.npr.org/2010/12/06/131734718/just-breathe-body-has-a-built-in-stress-reliever
  4. http://info.totalwellnesshealth.com/blog/how-to-avoid-a-sore-arm-after-your-flu-shot
  5. http://www.ivanhoe.com/channels/p_channelstory.cfm?storyid=15011
  6. http://www.webmd.com/children/vaccines/tc/immunizations-home-treatment
  7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4089043/
  8. https://www.sciencebasedmedicine.org/vaccines-are-a-pain-what-to-do-about-it/
  9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3685783/
  10. http://www.whattoexpect.com/child-vaccinations/coping-with-shots.aspx
  11. http://blogs.webmd.com/all-ears/2009/06/shots-hurt-how-to-ease-the-pain-for-kids-and-parents.html
  12. http://www.amazon.com/Lions-Arent-Scared-Shots-Children/dp/1591474744/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1427903977&sr=1-1&keywords=getting+a+shot
  13. http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss_1?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=going%20to%20the%20doctor&sprefix=going+to+the+doc%2Cstripbooks
  14. http://blogs.webmd.com/all-ears/2009/06/shots-hurt-how-to-ease-the-pain-for-kids-and-parents.html
  15. http://seattlemamadoc.seattlechildrens.org/6-tips-for-successful-shot-visits/
  16. http://www.healthline.com/health/big-shots-children-overcome-fear-of-needles#.VRGmmOmlGM8&panel1-4
  17. http://www.medscape.com/viewarticle/820548
  18. http://blogs.webmd.com/all-ears/2009/06/shots-hurt-how-to-ease-the-pain-for-kids-and-parents.html
  19. http://seattlemamadoc.seattlechildrens.org/6-tips-for-successful-shot-visits/

Over dit artikel

Deze pagina is 3.031 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie