PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Heb je vragen maar ben je bang om ze te stellen? Bang wat iemand van je zal denken of bang dat je niet het antwoord krijgt dat je wilt? Hieronder staan tips hoe je op een open manier informatieve vragen kunt stellen. Dat helpt niet alleen jou, maar ook de ander om de informatie te verwerken en jou van een goed antwoord te voorzien. Als je specifieke hulp nodig hebt, kun je ook hierboven klikken op het deel dat voor jou interessant is.

Deel 1
Deel 1 van 5:

De basistechniek

PDF download Pdf downloaden
  1. Geef aan waar de verwarring zit. Dit hoeft niet per se waar te zijn, maar dan valt het minder op dat je bijvoorbeeld even niet op hebt zitten letten.
    • ”Sorry, ik verstond je niet helemaal…”
    • "De uitleg is me nog niet helemaal duidelijk…”
    • "Ik denk dat ik iets gemist heb toen ik aantekeningen aan het maken was…”
  2. Vat samen wat je hebt begrepen van het onderwerp. Dit laat zien dat je wel een deel van de informatie begrepen hebt en klinkt wat intelligenter.
    • "Ik begrijp dat de Engelse koning Henry de katholieke kerk wilde opsplitsen omdat hij een scheiding wilde…”
    • "Ik begrijp dat er bij deze baan secundaire arbeidsvoorwaarden zijn …”
    • "Ik begrijp dat over de gehele lijn gezien de consumptie gestegen is…”
    • "...maar ik begrijp niet hoe dit leidde tot het ontstaan van de Engelse kerk."
    • "...maar het is voor mij onduidelijk of daar ook tandartskosten onder vallen."
    • "...maar ik denk dat ik gemist heb waarom we hier zo op reageren."
  3. Je wilt het idee in stand houden dat je intelligent bent en erg goed aan het opletten was. Er was alleen maar sprake van een misverstand of miscommunicatie.
  4. Als je als reactie krijgt dat het toch duidelijk uitgelegd was, zorg dan dat je een antwoord klaar hebt. Zo kom je slimmer over.
    • "Oh, het spijt me. Ik dacht dat je iets totaal anders zei. Ik vond het al zo vreemd. Ik wilde niet onbeleefd zijn door ervan uit te gaan dat je fout zat. De fout ligt bij mij, mijn excuses”.
  5. Gebruik correct Nederlands als je praat. Besteed aandacht aan het juiste vocabulaire en de correcte grammatica. Doe je best. Dit is de helft van het werk om jezelf en je vraag intelligent over te laten komen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 5:

Aanpassen aan de situatie

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je vragen stelt aan een potentiële werkgever, dan wil je jezelf van je beste kant laten zien. Je wilt laten zien hoe hard je werkt en hoe je je werk zou doen in een bepaalde omgeving. Laat zien dat je op dezelfde lijn staat met het bedrijf als het gaat over normen en waarden. Stel vragen zoals:
    • "Hoe ziet een gemiddelde werkweek in deze functie eruit?”
    • "Wat zijn de doorgroeimogelijkheden in deze functie?"
    • "Hoe werkt het management in dit bedrijf?”
  2. Als je een sollicitant vragen stelt, dan zoek je naar signalen over wat voor soort werknemer hij/zij zal zijn. Vermijd standaardvragen, je krijgt toch alleen maar een van te voren geoefend antwoord. Als je unieke vragen stelt, heb je meer kans op een eerlijk antwoord. Probeer vragen te stellen zoals:
    • "Wat voor soort werk zou je niet willen doen in deze functie?” Deze vraag laat zien welke zwakke punten je kunt verwachten.
    • "Hoe vind jij dat deze baan zou moeten veranderen in de komende vijf jaar? En in de komende tien?” Met deze vraag krijg je inzicht in hoe de kandidaat reageert op verandering en of hij/zij vooruit kan denken.
    • "Wanneer is het ok om de regels te breken?” Met deze vraag kom je meer te weten over de ethische inzichten van de sollicitant. Kunnen ze zich aanpassen in een bepaalde situatie? Of blijven ze in het stramien?
  3. Als het redelijke vragen zijn, kun je ze ook online stellen. Er zijn online veel antwoorden vinden. Mensen gaan je niet antwoorden als je het antwoord ook kunt vinden via Google ( of Wikihow!). Om je kansen te vergroten op een antwoord, lees ook de secties hieronder. En zorg er intussen voor dat je:
    • Altijd eerst onderzoek doet en eerst probeert om zelf je eigen vraag te beantwoorden.
    • Kalm blijft. Als je boos bent en dat laat doorschemeren in je vraag, dan is de kans groot dat mensen je negeren of je uitlachen.
    • Spelling correct is. Hiermee laat je zien dat je serieus bent. De kans op een serieus antwoord is daarmee groter. Als je niet zeker bent van je spelling of je grammatica, typ je woord dan in Word of in Google Docs en kijk wat de spellingcheck zegt.
  4. Het hoe en wat van vragen stellen tijdens vergaderingen hangt een beetje af van het type bedrijf waarvoor je werkt en de functie die je hebt. Als het vorige en volgende deel van deze tips je niet helpen, dan kun je de basistechnieken volgen:
    • Stel vragen die gericht zijn op vooruitgang en het oplossen van problemen. Stel vragen om de vergadering doelgericht te houden. Zoek uit hoe de discussieonderwerpen relateren aan de bedrijfsproblemen.
    • Maak je punt. Ga niet ratelen. Mensen zullen anders stoppen met luisteren en ongeïnteresseerd raken.
    • Kijk vooruit. Stel vragen die gericht zijn op de toekomst van het bedrijf. Hoe moet het bedrijf zich aanpassen? Wat zullen de grootste hobbels zijn die het bedrijf moet nemen om succesvol te worden of te blijven?
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 5:

Je vraag perfectioneren

PDF download Pdf downloaden
  1. Het belangrijkste bij het stellen van een intelligente vraag is ervoor zorgen dat je weet waar je over praat. Zorg ervoor dat je genoeg informatie hebt om te voorkomen dat je een domme vraag stelt. Op zich bestaan er geen domme vragen, maar als je een vraag stelt die ook beantwoord had kunnen worden met een snelle zoektocht op Google, dan kom je niet zo best over. Lees verder over hoe je je vraag kunt perfectioneren, voordat je hem stelt.
  2. Wat wil je bereiken met deze vraag? Waar gaat het antwoord je mee helpen? Zo kun je beter bepalen welke informatie je eigenlijk nodig hebt van de persoon aan wie je de vraag stelt. Hoe specifieker je vraag is, hoe intelligenter hij overkomt en hoe slimmer jij lijkt.
  3. Bedenk voordat je de vraag stelt wat je weet over het onderwerp en wat je er niet over weet. Heb je al veel informatie en wil je slechts wat kleine details weten? Of weet je er bijna niks van? Hoe meer kennis je ergens over hebt, hoe intelligenter je vragen over kunnen komen.
  4. Bekijk je onderwerp en hetgene waar je over in de war bent. Ben je zeker van het gedeelte dat je wel snapt? Het kan namelijk zijn dat de vraag fout is omdat je de informatie niet goed begrepen hebt. Het kan een goed idee zijn om even wat basisfeiten na te lopen, als dat mogelijk is.
  5. Misschien vind je vanzelf het antwoord op je eigen vraag. Een nieuwe blik kan soms helpen om iets te zien dat je eerst niet zag. En iets wat een probleem leek kan daarna ineens weg zijn.
  6. Als je nog steeds met vragen zit en er is gelegenheid om onderzoek te doen, doe dat dan eerst voordat je je vraag stelt. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over je onderwerp. Het is een belangrijk onderdeel als je intelligent wilt overkomen. Het zal zichtbaar zijn zodra je over het onderwerp praat.
  7. Na je onderzoek weet je beter wat je precies aan informatie nodig hebt. Schrijf het desnoods op, zodat je het niet vergeet wanneer het moment daar is en je je vraag kunt stellen.
  8. Een ander belangrijk onderdeel van het stellen van een intelligente vraag is deze aan de juiste persoon stellen. Als je goed geïnformeerd bent, lukt dat meestal wel. Onder bepaalde omstandigheden is het handig om checken wie de juiste persoon is voor je vraag. Bijvoorbeeld als je een bepaalde afdeling nodig hebt, om iemand om hulp wilt vragen die je niet kent.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 5:

Je vraag formuleren

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je je vraag stelt, zorg je dat deze grammaticaal correct is en dat je alle woorden zo goed mogelijk uitspreekt. Praat duidelijk en helder. Hierdoor kom je niet alleen intelligenter over, het helpt de ander ook om je vraag goed te begrijpen.
  2. Zorg ervoor dat er door je woordkeus geen misverstanden ontstaan, wees zo specifiek mogelijk. Gebruik geen hyperbolen en zorg ervoor dat je precies formuleert wat je wilt weten. Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in een bepaalde functie bij een bedrijf, vraag dan niet of ze op het moment vacatures hebben. Vraag specifiek naar de functie waar jij in geïnteresseerd bent, of waar jij voor gekwalificeerd bent.
  3. Als je informatie mist en iemand tegenkomt die je vraag kan beantwoorden, wees dan beleefd. Als je je niet op je gemak voelt bij deze persoon of je hebt het gevoel dat het antwoord niet klopt bij de vraag, wees dan voorzichtig. Je kunt informeren waar hij/zij de informatie vandaan heeft. Je kunt ook vragen welke methode iemand gebruikt heeft om aan deze informatie te komen. Zo laat je zien dat je geïnteresseerd bent in het hoe en wat om in het vervolg zelf je antwoorden te vinden.
  4. Ga niet ratelen of meer uitleggen dan nodig is om het probleem te begrijpen. Te veel informatie kan afleiden van de vraag. Het kan ervoor zorgen dat je misschien een verkeerd antwoord krijgt doordat degene aan wie je de vraag stelde je punt verkeerd begreep.
    • Vertel je dokter bijvoorbeeld niet hoe je dag gelopen is voordat je een bepaald gezondheidsprobleem kreeg. De dokter hoeft niet te weten dat je bus vanochtend te laat was. De dokter moet wel weten dat je vanochtend iets anders hebt gegeten als ontbijt dan normaal en dat je nu last hebt van buikpijn.
  5. Afhankelijk van de situatie stel je open of gesloten vragen. [1] Als je een specifiek antwoord nodig hebt of een duidelijk ja of nee, stel dan een gesloten vraag. Als je zoveel mogelijk informatie wilt, stel dan een open vraag.
    • Open vragen beginnen meestal met “waarom” en daarna “kunt u me daar meer over vertellen?”.
    • Gesloten vragen beginnen meestal met woorden als “wanneer” of “wie”.
  6. Stel je vraag zelfverzekerd. Ga je niet verontschuldigen of klein maken. Zo kom je minder intelligent over. Je verkleint ook de kans dat iemand je vraag zal veroordelen. In de ene situatie is dit belangrijker dan in de andere. Als je je leraar een vraag stelt, dan hoef je je hier geen zorgen over te maken. Als je een vraag stelt tijdens een sollicitatie, is het wel goed om je hier bewust van te zijn.
  7. Dit zijn woorden zoals “eh”, “uhm”, “ah”, etc. Het zijn van die stopwoordjes die je gebruikt als je op zoek bent naar het volgende woord. De meeste mensen doen het onbewust. Probeer ze zo min mogelijk te gebruiken, des te intelligenter kom je over. Je vraag komt dan goed doordacht over.
  8. Als de situatie het toestaat, kan het je helpen om uit te leggen waarom je de vraag stelt en wat je doel is. Zo zorg je ervoor dat er geen mogelijke misverstanden kunnen ontstaan. En het kan ervoor zorgen dat de persoon aan wie je de vraag stelt je extra informatie geeft waarvan je niet eens wist dat je die nodig had.
  9. Je laat hiermee alleen maar zien dat je je gelijk wilt halen en niet openstaat voor een ander antwoord. Stel je vraag alleen als je oprecht geïnteresseerd bent in het antwoord. Anders krijg je alleen maar een defensief antwoord waar je waarschijnlijk niet zoveel aan hebt.
    • Vraag niet: “ Klopt het dat er minder mensen honger zouden hebben als we zelf direct het graan zouden eten in plaats van het te voeren aan het vee om vervolgens hun vlees te eten?”
    • Maar vraag: "Veel vegetariërs stellen dat er meer voedsel beschikbaar zou zijn als de maatschappij minder in de vleesindustrie zou investeren. Dit argument lijkt te kloppen, weet u misschien argumenten die de andere kant van het verhaal ondersteunen?”
  10. Het belangrijkste onderdeel van een vraag stellen is: de vraag daadwerkelijk stellen! In principe bestaan er geen domme vragen. Je hoeft je niet te schamen als je iemand om hulp vraagt. Vragen stellen is wat echte slimme mensen doen! En hoe langer je het uitstelt, hoe moeilijker het wordt.
    Advertentie
Deel 5
Deel 5 van 5:

Haal het meest uit het antwoord

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je het gevoel hebt dat de informatiegever zich ongemakkelijk begint te voelen, of het misschien moeilijk vindt om over te praten, druk dan niet door. Van een publiek verhoor komt zelden iets goeds, tenzij je in een professionele setting aan het ondervragen bent, bijvoorbeeld als journalist, bestuurslid of advocaat. Als je in een publiek zit bij een lezing of als je student ben en in de les zit, wil je geïnformeerd worden. Stop dus met je ondervraging en bedank hen voor de informatie. Achteraf is er vaak ook tijd om iemand op te zoeken en er persoonlijk over te praten. Ook al was je vraag voor de rest van de groep ook interessant; soms moet je een stap terug doen om een echt antwoord te krijgen.
  2. In plaats van over het antwoord heen te praten, luister goed naar wat iemand zegt. Zo haal je het meest uit je antwoord. [2] Onderbreek iemand alleen maar als er iets essentieels verkeerd begrepen wordt. En doe het beleefd.
  3. Ook al heb je het idee dat er een belangrijk stuk informatie vergeten wordt, wacht altijd even tot iemand uitgepraat is. Misschien komt het later nog. Het kan zijn dat je de extra informatie nodig hebt, zodat je het uiteindelijke punt beter kunt begrijpen.
  4. Denk na over alle informatie die je verteld is. Denk na hoe het antwoord zich verhoudt tot je vraag en of alle vragen nu beantwoord zijn. Neem ook niet zomaar alles voor waar aan. Als iets vreemd overkomt, kan het zijn dat je foutieve informatie gekregen hebt! Ook al stelde jij de vragen, dat betekent niet automatisch dat de ander het juiste antwoord heeft.
  5. Als het antwoord dat je kreeg voor je gevoel nergens op slaat of er is iets dat je niet begrijpt, wees dan niet verlegen en vraag om opheldering. Je voorkomt hiermee verdere problemen doordat je niet alle informatie hebt gekregen of begrepen.
  6. Stel meer vragen als die opkomen, net zolang tot je een volledig antwoord hebt. Het kan zijn dat er nieuwe vragen ontstaan, over dingen waar je eerder niet aan gedacht had. Door vragen te stellen laat je ook zien dat je echt geluisterd hebt en waardeert dat de ander je helpt.
  7. Je kunt iemand ook om advies of tips vragen over het gebied waar je een vraag over had. Als die persoon een expert is, heeft hij of zij het ook van iemand moeten leren. Zij hebben veel meer kennis dan jij en ze hebben vast wel tips voor je die ze zelf ook graag gehad zouden hebben toen ze in jouw positie waren.
    Advertentie

Tips

  • Gebruik geen grote woorden. Je komt al snel pretentieus over. Wees bedachtzaam en vriendelijk en maak je niet te druk of je wel geniaal genoeg overkomt.
  • Neem het publiek mee in je vraagstelling. Je kunt ze uitnodigen om mee te doen met zinnen als “Hebben jullie gedacht aan..” of “Hebben jullie deze vraag overwogen…”
  • Ga in je taalgebruik niet over de top maar zeker ook niet eronder. Te formeel taalgebruik kan gek klinken en afstandelijk, zeker als je woorden gebruikt waar je de betekenis niet goed van snapt. Maar te informeel is ook niet handig:
    • "Ben je gisteren nog naar de apotheek geweest voor een onderzoek?” (fout woord)
    • "Ben je gisteren nog bij de dokter geweest voor dat ding dat ze je bekijken en in je prikken en testen afnemen en dat de dokter dan zegt dat alles ok is?” (te informeel)
    • "Heb je gisteren nog een bezoek gebracht aan de artsenpraktijk voor een fysisch onderzoek dat verplicht was voor bepaalde buitenschoolse activiteiten zodat de dienstdoende arts je kon verzekeren dat je in uitstekende staat verkeerde in vergelijking met andere patiënten? (te formeel en over de top)
  • Voor sommige vragen moet je van te voren onderzoek doen. Zoek bijvoorbeeld op internet of je het antwoord kunt vinden. Google kan je bijvoorbeeld een stuk verder helpen.
  • Voorbeeld: “Vroeger dacht ik altijd dat klassieke muziek saai was om naar te luisteren, misschien ook omdat al mijn vrienden dat vonden. Maar aangezien veel musici en geletterde mensen ervan houden, zou er wel eens meer aan te beleven zijn dan ik dacht. Ik weet dat jij ervan houdt. Kun je e misschien vertellen wat je er zo geweldig aan vindt?”
  • Probeer meer te lezen over je onderwerp zodat je vraag wat meer substantie krijgt.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Stel geen vragen om het vragen stellen, bijvoorbeeld omdat je graag de aandacht op jezelf gevestigd wilt hebben of omdat je slim wilt overkomen. Dat is de slechts denkbare motivatie voor het stellen van een vraag.
  • Pas op dat je niet agressief reageert als het antwoord je niet bevalt. Als je niet openstaat voor alle mogelijke antwoorden, stel dan de vraag niet. Het kan ook zijn dat iemand agressief reageert op een voor jou onschuldige vraag. Ga hier niet mee zitten. Misschien heb je onbewust een snaar geraakt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 8.672 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie