PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Omgaan met een jaloerse vriendin kan moeilijk zijn. Je kunt het gevoel hebben dat je voortdurend in de gaten wordt gehouden. Werk aan het geruststellen van je vriendin op het moment zelf, door naar haar gevoelens te luisteren en er met haar over te praten. Probeer van daaruit haar perspectief te bekijken. Er kunnen redenen zijn waarom ze meer geneigd is tot jaloezie. Kijk of jullie tweeën als koppel samen het probleem kunnen oplossen. Onthoud echter dat als de jaloezie van je vriendin onredelijk wordt, je de relatie misschien moet beëindigen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Je vriendin geruststellen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als iemand jaloers is, kun je hem of haar het best zich uit laten drukken. Ook al is de jaloezie ongegrond, vertel je vriendin toch niet dat ze zich irrationeel gedraagt. Laat haar je vertellen hoe ze zich voelt en luister op een niet-oordelende manier.
    • Vergeet niet dat je vriendin goed door kan hebben dat haar jaloezie irrationeel is. Dus zal een reactie als 'Niet dit gedoe weer' of 'Je weet dat je je nergens zorgen over hoeft te maken' geen goede manier zijn om haar jaloezie te verminderen.
    • In plaats daarvan, laat je haar openhartig spreken over haar onzekerheden. Je vriendin is wellicht eerder bereid om haar onzekerheden achter zich te laten, als je haar toestaat om erover te praten, in plaats van haar de mond te snoeren. Je kunt haar zelfs aanmoedigen om het erover te hebben, door haar iets te vragen als: 'Kun je me vertellen waar je je op dit moment onzeker over voelt?'
  2. Het is onverstandig om je vriendin te vertellen dat ze niet moet voelen wat ze voelt. Als ze jaloers is, kan het een natuurlijke neiging zijn om je defensief op te stellen, maar dit zal niet helpen om de situatie te op te lossen.
    • Laat je vriendin merken dat je naar haar luistert, in plaats van defensief te reageren. Zeg bijvoorbeeld niet zoiets als: 'Je weet dat Melissa gewoon een vriendin is'.
    • Toon je vriendin dat je hoort wat ze zegt, zelfs als je het er niet mee eens bent. Bijvoorbeeld: 'Ik begrijp dat je je een beetje bedreigd voelt door mijn vriendschap met Melissa.'
  3. Vaak kan de jaloezie van een ander persoon ertoe leiden dat je je terugtrekt. Als je vriendin jaloers is, kan je gefrustreerd raken en het gevoel krijgen dat ze oneerlijk is, maar hou de dingen open. Reageer op wat ze zegt, ook al is het frustrerend. Als je haar buiten sluit wanneer ze jaloers reageert, zal dit het probleem nog erger maken.
    • Verzet je tegen de drang om je af te sluiten of je vriendin te negeren wanneer ze jaloers doet. Zelfs als haar beschuldigingen onredelijk zijn, herinner jezelf er dan aan dat je haar moet laten uitspreken. Haal indien nodig een paar keer diep adem.
  4. 'Ik'-verklaringen zijn uitspraken die op een manier worden gedaan zodat je de schuld niet bij de ander plaatst. Je concentreert je op je eigen gevoelens over een situatie in plaats van een oordeel te vellen. Nadat je vriendin zich heeft geuit, richt je je rustig op de situatie met behulp van 'ik'-verklaringen.
    • 'Ik'-verklaringen kun je in drie delen uiten. Te beginnen met het uitspreken van je gevoelens. Vervolgens leg je het gedrag uit dat tot dat gevoel heeft geleid. Tot slot zeg je waarom je je zo voelt.
    • Bijvoorbeeld: 'Het frustreert me als je me ondervraagt over het doorbrengen van tijd met Melissa, terwijl ze gewoon een goede vriendin is van vroeger.'
  5. Vaak hebben jaloerse mensen onderliggende onzekerheden. In plaats van met woede te reageren op jaloezie, stel je je vriendin gerust hoezeer je haar waardeert. Herinner haar eraan dat je van haar houdt en om haar geeft.
    • Zeg bijvoorbeeld zoiets als: 'Ik snap dat het vreemd voor je moet zijn dat ik nog steeds bevriend ben met mijn ex, maar ze is met reden mijn ex. Ik hou echt van je, en koester onze relatie.'
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De situatie beoordelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Een open dialoog over de oorzaken van de jaloezie kan jullie beiden helpen het probleem te overwinnen. Als je vriendin jaloers is, vraag haar dan direct naar haar angsten. Als je vriendin in staat is om te praten over haar angsten voor jullie relatie, dan zal ze beter in staat zijn om die te overwinnen. [1]
    • Vraag je vriendin waar ze zich onzeker over voelt in de relatie, of in het algemeen. Dit kan verklaren waarom ze zich jaloers voelt.
    • Mensen voelen zich om verschillende redenen jaloers. Je vriendin kan bang zijn om je te verliezen. Ze kan ook gewoon bang zijn om buitengesloten te worden. Vraag je vriendin iets als: 'Als je jaloers wordt, waar ben je op dat moment dan precies bang voor?'
  2. Ga na of je zelf vertrouwenskwesties hebt of jaloers bent. Hoewel het eindresultaat er misschien hetzelfde uitziet qua gedrag -- bezitterig, paranoïde, controlerend, etc. -- zijn vertrouwenskwesties eigenlijk heel anders dan jaloezie. Jaloezie is afgunst die ontstaat door het maken van vergelijkingen en is waarschijnlijk ongegrond, terwijl een vertrouwenskwestie meestal iets is dat zich heeft ontwikkeld door het gedrag van een partner of geworteld is in eerdere ervaringen. Als je bijvoorbeeld in het verleden je vriendin hebt bedrogen en ze raakt van streek als je alleen met een ander meisje bent, dan is dit 'niet' jaloezie. Ze zal moeite hebben je te vertrouwen door de keuzes die je eerder hebt gemaakt. Omgaan met jaloezie is anders dan omgaan met vertrouwenskwesties.
    • Vraag jezelf af of je iets hebt gedaan om je vriendin wantrouwig te maken. Ben je in het verleden vreemd gegaan? Heb je vaker tegen haar gelogen?
    • Vertrouwenskwesties kunnen ook betrekking hebben op haar persoonlijke geschiedenis. Denk aan iets zoals de familie van je vriendin. Mensen die geen sterke banden hadden toen ze opgroeiden zijn vaak jaloerser, omdat ze nerveuzer zijn om hun partner te verliezen.
    • Als er vertrouwenskwesties spelen in de relatie en er geen sprake is van jaloezie, overweeg dan om met een relatietherapeut te praten en moedig je vriendin aan om individuele therapie te zoeken om deze problemen te verwerken, als ze te wijten zijn aan eerdere relaties.
    • Let erop dat je woorden en gedrag op één lijn zitten. Als je merkt dat je je woorden niet ondersteunt met je daden, zorg er dan voor dat je dingen die je zegt ook gaat doen.
    • Wees eerlijk, duidelijk, medelevend en assertief in de communicatie met je vriendin. Vertel haar wat je verwacht van een relatie en wees bereid te luisteren naar wat zij verwacht.
    • Als er geen vertrouwenskwesties zijn, maar je vriendin is toch steeds erg jaloers, dan moet ze werken aan het ontwikkelen van meer eigenwaarde en het omgaan met haar eigen onzekerheden.
  3. Als je eenmaal de relatie hebt geëvalueerd, houd dan rekening met wat je hebt geleerd bij het omgaan met de jaloezie van je vriendin. Wanneer je vriendin jaloers wordt in een situatie, herinner jezelf dan aan de dieper liggende oorzaak van haar jaloezie. Reageer niet defensief. [2]
    • In plaats van boos te worden, probeer je je te herinneren waarom je vriendin jaloers is. Je kunt bijvoorbeeld iets denken als: 'Ik weet dat Marie onredelijk is, maar veel van haar exen hebben haar bedrogen.'
    • Wordt niet defensief. Vergeet niet je in te leven in je vriendin. Probeer rustig met haar te praten en bied aan haar te helpen het probleem op te lossen. Zeg bijvoorbeeld iets als: 'Wat kan ik doen om er een rustiger gevoel bij te hebben?'
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Onderliggende problemen aanpakken

PDF download Pdf downloaden
  1. Er kunnen bepaalde dingen zijn die je doet die je vriendin jaloers maken. Hoewel je je gedrag niet volledig op haar onzekerheden hoeft af te stemmen, kunnen er bepaalde gedragingen zijn die je in haar aanwezigheid kunt afzwakken. [3]
    • Vraag je vriendin zoiets als, 'Is er iets wat ik doe dat je jaloers maakt?' Kijk of er een manier is om haar te helpen zich veiliger te voelen op momenten dat je per ongeluk haar onzekerheid oproept.
    • Bijvoorbeeld: Je vriendin kan soms jaloers zijn als je plannen maakt met vrienden en haar niet uitnodigt. Je kunt proberen haar uit te leggen dat je soms tijd nodig hebt om alleen te zijn met je vrienden, en dat dit niets te maken heeft met hoe je over haar denkt. Je kunt haar laten weten hoezeer je haar waardeert, als je plannen zonder haar maakt.
  2. Onthoud, jaloezie kan op de lange termijn zeer schadelijk zijn voor een relatie. Nadat je geluisterd hebt naar je vriendin, moet je je behoeften kenbaar maken. Ze moet ook haar verantwoordelijkheid nemen voor haar daden. Vertel wat de impact is van haar jaloezie op jou. [4]
    • Zeg het zo voorzichtig mogelijk. Je wilt geen ruzie. Zeg zoiets als: 'Ik weet dat je het niet leuk vindt dat ik bevriend ben met Melissa, maar ik ken haar al sinds ik 12 was. Ik voel me beperkt als je niet wilt dat ik tijd met haar doorbreng, omdat ik de vriendschap erg waardeer.
    • Wees duidelijk met je vriendin over wat je wel en niet bereid bent te doen om haar gerust te stellen. Je kunt haar bijvoorbeeld vaker sms'en als je uit bent met vrienden, maar laat haar weten dat je haar niet om de vijf minuten gaat bellen of vertellen wat je doet.
  3. Jaloezie is vaak het gevolg van onzekerheid. Het opbouwen van het gevoel van eigenwaarde van je vriendin kan helpen om wat van haar jaloezie te verlichten. In plaats van boos te worden als je vriendin jaloers wordt, moedig je haar aan om zichzelf sterker te maken.
    • Laat je vriendin haar passies najagen. Reageer opgewonden als ze iets nieuws probeert en uit haar comfortzone durft te stappen.
    • Geef haar regelmatig een complimentje. Laat het haar weten als je, bijvoorbeeld, denkt dat ze er geweldig uitziet in een nieuwe outfit.
  4. Jaloezie is een normaal onderdeel van de meeste relaties, maar dit kan al snel onacceptabel worden. Je wilt niet in een relatie met een onredelijk jaloerse partner blijven, dus leer de tekenen van overmatige jaloezie herkennen. [5]
    • Gebruikt je vriendin jaloezie om je onder controle te houden? Sommige mensen zullen jaloezie gebruiken als excuus voor onredelijke eisen. Je vriendin kan bijvoorbeeld haar jaloezie gebruiken om je ervan te weerhouden vrienden of geliefden te zien.
    • Onredelijke beschuldigingen zijn ook een teken van overdreven jaloezie. Beschuldigt je vriendin je van bedrog, zonder enig bewijs? Controleert ze je voortdurend of doorzoekt ze je spullen?
    • Als je gelooft dat je vriendin onredelijk jaloers is, evalueer dan serieus of je wel of niet in de relatie wilt blijven.
  5. Vergeet niet dat je de emoties van iemand anders niet onder controle hebt. Weet wat je grenzen zijn. Als de jaloezie van je vriendin grensoverschrijdend is, dan is het wellicht verstandig de relatie te beëindigen. [6]
    • Als je vriendin je emotioneel leegzuigt, is dit voor geen van jullie eerlijk. Als je het gevoel hebt dat je, zeg maar, dagen achter elkaar onzekere teksten beantwoordt, is het begrijpelijk om een pauze in te lassen of de relatie te beëindigen.
    Advertentie

Tips

  • Heb je te maken met een jaloerse vriendin, dan is het belangrijk om erop aan te dringen het probleem op te lossen, ook al lijkt ze terughoudend te zijn. Het probleem zal nooit vanzelf verdwijnen.
  • Onthoud dat je zelf grenzen moet stellen. Het is aanvaardbaar om te proberen je vriendin te helpen haar jaloezie te overwinnen, maar je hebt wel recht op je eigen sociale leven en ervaringen. Als je vriendin je niet je eigen leven kan laten leiden, moet je de relatie misschien beëindigen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.595 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie