Pdf downloaden Pdf downloaden

Decoratieve kalebassen worden breed genoeg om er natuurlijke vogelhuisjes van te knutselen, maar eerst zul je de kalebassen moeten drogen. Als je de kalebassen droogt, dan krijg je holle vruchten waar vogels in kunnen wonen. Je kunt de kalebassen eerst buiten laten drogen als het weer droog en zonnig is, en de kalebassen dan later in je garage of huis leggen. Het kan twee tot drie maanden duren voordat de kalebassen helemaal droog zijn, dus heb geduld. Wanneer de kalebassen droog zijn kun je ze naar wens schilderen en versieren.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De kalebassen oogsten

Pdf downloaden
  1. Net voor de eerste wintervorst bekijk je de kalebassen om te zien of ze rijp genoeg zijn om van de plant te snijden. De kalebassen zijn rijp wanneer de stelen bruin en verschrompeld zijn en droog en broos aanvoelen.
    • Kalebassen die nog niet helemaal rijp zijn beginnen binnen enkele dagen te rotten, dus wacht totdat de kalebassen helemaal rijp zijn. [1]
    • Te rijpe kalebassen krijgen al zachte plekken terwijl ze nog aan de plant zitten. Gebruik deze kalebassen niet, want er is niets wat je kunt doen om het rotten te voorkomen.
  2. Wanneer de stelen bruin en broos zijn snijd of knip je de kalebassen van de plant met een scherp mes of een tuinschaar. [2] Zorg dat je ongeveer acht centimeter aan steel overhoudt zodat de kalebassen minder snel beginnen te rotten. [3]
  3. Gebruik zeepsop en een doek om al het vuil te verwijderen en dep de kalebassen dan voorzichtig droog. Neem ze tot slot nog een keer af met een doek met ontsmettingsalcohol.
  4. Zoek een zonnige plek en leg de kalebassen op een tuinbank of picknicktafel (niet op de grond). Leg ze ver genoeg uit elkaar zodat ze elkaar niet aanraken en de lucht er gemakkelijk langs kan stromen. Laat de kalebassen maximaal een week in de zon liggen voordat je ze mee naar binnen neemt. [4]
    • Draai de kalebassen een keer per dag om zodat alle zijden aan de lucht blootgesteld worden.
    • Je kunt de kalebassen ook ophangen door een touwtje strak om de steel van iedere kalebas te knopen en het andere uiteinde aan een waslijn te knopen. Als je de kalebassen ophangt, hoef je ze niet iedere dag om te draaien.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De kalebassen drogen op een warme, droge plek

Pdf downloaden
  1. Kies een droge, warme plek om de kalebassen op te hangen of neer te leggen. Goede plekken zijn onder andere een plank of werkbank in je garage of een plek boven een radiator of naast een verwarmingskanaal in je huis.
    • Bewaar de kalebassen niet op een vochtige en kille plek als de kelder.
  2. Je kunt de kalebassen ophangen aan een haakje, een touwtje of een stuk ijzerdraad dat je aan de muur bevestigd hebt, of je kunt de kalebassen op vellen keukenpapier leggen met ongeveer drie centimeter ruimte ertussen.
  3. Als je de kalebassen op een plat oppervlak neergelegd hebt, dan moet je ze regelmatig omdraaien zodat ze gelijkmatig drogen. De kant waarop de kalebas op het oppervlak ligt moet ook aan de lucht blootgesteld worden, dus draai alle kalebassen met de hand om om rotten te voorkomen. [5]
  4. Tekenen van rot zijn onder andere zachte plekken en lekkend vocht. Grijp snel in als je een rottende kalebas hebt en haal hem tussen de andere kalebassen weg. Schimmel ziet eruit als witte, grijze of zwarte plekjes die droog en schilferig zijn in plaats van zacht zoals bij rot. Schimmel is een natuurlijk onderdeel van het droogproces, dus maak schimmelende kalebassen schoon in plaats van ze weg te gooien.
    • Als een van je kalebassen rottende, zachte plekken heeft, haal hem dan direct weg en gooi hem weg. Op die manier loop je geen risico dat de andere kalebassen beginnen te rotten.
    • Als je grijze, zwarte of witte plekjes met schimmel ziet, dan kun je de kalebassen inspuiten met een mengsel van een deel bleekmiddel en tien delen water en de schimmel dan wegvegen met een doek.
  5. Het drogen van de kalebassen kan een langdurig proces zijn, dus test ze na enkele weken om te zien of ze al volledig droog zijn. Duw voorzichtig met je vingertoppen op de kalebassen. Als de kalebassen helemaal droog zijn, dan voelen ze hard en droog aan, in plaats van zacht en flexibel.
    • Volgens sommige mensen moet je met je vingernagel in de kalebassen krassen om te testen of ze helemaal droog zijn, maar je loopt dan het risico dat de kalebassen beschadigd raken en er gaten ontstaan waardoor bacteriën en insecten in de vruchten kunnen komen. [6]
    • Wanneer de kalebassen droog aanvoelen kun je ermee schudden en luisteren of je de pitten hoort ratelen, wat een duidelijk teken is dat de kalebassen helemaal droog zijn. Als je kalebassen een beetje als sambaballen klinken, dan weet je zeker dat ze klaar zijn om geschilderd en afgewerkt te worden.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

De gedroogde kalebassen afwerken en ophangen

Pdf downloaden
  1. Om de kalebassen er zo mooi mogelijk uit te laten zien gebruik je fijn schuurpapier om alle bobbels en schilferige plekken van de kalebassen te verwijderen. Schuur voorzichtig en met langzame heen-en-weergaande bewegingen om te voorkomen dat je de kalebassen beschadigt.
  2. Gebruik een mes, een boormachine of een priem om de kalebassen te doorboren. Maak dan in iedere kalebas een opening die groot genoeg is voor vogels om hun nieuwe vogelhuisje binnen te kunnen gaan. Hoe groot je het gat maakt, hangt af van hoe groot de vogels in je tuin zijn. Hier zijn enkele voorbeelden: [7]
    • Maak een gat met een diameter van 2,8 centimeter voor pimpelmeesjes.
    • Maak een gat met een diameter van 3,2 centimeter voor koolmeesjes.
    • Maak een gat met een diameter van 4 centimeter voor ringmussen of zwaluwen. [8]
  3. Je moet gaten bovenin de vogelhuisjes boren om een touwtje of stuk ijzerdraad doorheen te kunnen doen om de vogelhuisjes op te kunnen hangen. Maak tevens een klein gat onderin iedere kalebas zodat het regenwater eruit kan lopen.
    • Boor twee gaten met een diameter van drie millimeter tegenover elkaar bovenaan de kalebas, ongeveer drie centimeter onder de steel.
    • Haal een stuk touw of ijzerdraad van 15 centimeter door deze gaten en knoop de uiteinden aan elkaar vast zodat je de vogelhuisjes aan een boomtak kunt hangen.
    • Boor een gat met een diameter van een halve centimeter onderin de kalebas zodat het regenwater eruit kan lopen en zich niet in de kalebas verzamelt. Door dat laatste kan de kalebas gaan rotten.
  4. Leg de gedroogde kalebassen eerst op krantenpapier en spuit ze in met witte grondverf, waarbij je ervoor zorgt dat je alle kanten inspuit. Spuit de kalebassen dan in kleuren die je mooi vindt, of gebruik een potlood om tekeningen op de kalebassen te maken en ze dan te schilderen met een kwast en acrylverf.
  5. Om de kalebassen er zo mooi mogelijk uit te laten zien rond je het proces af door enkele lagen polyurethaanlak op de kalebassen te spuiten om ze af te werken en tegen weersinvloeden te beschermen. Spuit transparante, glanzende polyurethaanlak op de kalebassen, wacht totdat de kalebassen droog zijn en breng dan voor de zekerheid nog een tweede laag lak aan.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.641 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie